Slovenija

Sindikat policistov o novi zakonodaji: Zloraba Policije do neslutenih razsežnosti

Ljubljana, 29. 10. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Urša Zupan, Damjana Seme
Komentarji
456

Novi policijski zakonodaji, ki razburja stroko in zaposlene, se obeta ustavna presoja. Posamezne določbe nove zakonodaje o organiziranosti in delu v Policiji po mnenju policijskih sindikatov predstavljajo grob poseg v pravice iz delovnega razmerja in uvajajo rešitve, ki bodo dopuščale zlorabe Policije do neslutenih razsežnosti, zato napovedujejo, da bodo na Ustavno sodišče vložili zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti. Do sprememb zakonodaje je kritičen tudi ustavni pravnik Andraž Teršek: "Lahko rečemo le nov dan, nova zavržna ideja sprevržene oblasti. Tovrstno početje v Sloveniji nima več dna." Opozarja tudi, da grozljiva škoda utegne biti dolgoročno nepopravljiva.

Z novelo Zakona o organiziranosti in delu v Policiji (ZODPol), ki so jo poslanci sprejeli prejšnji teden, bodo zaposleni v Policiji še bolj na udaru politike. Nacionalni preiskovalni urad (NPU) izgublja svojo avtonomnost, za imenovanje direktorja sploh ne bo več potreben javni razpis, spremenjena zakonodaja omogoča celo poseganje politike v predkazenske postopke, politično kadrovanje pa bo lahko doletelo tudi vse direktorje policijskih uprav in komandirje policijskih postaj, opozarjajo poznavalci sistema. 

Po mnenju sindikatov in nekaterih pravnikov pa je nova zakonodaja v nekaterih členih celo neustavna. 

SPS: Rešitve, ki bodo dopuščale zlorabe Policije do neslutenih razsežnosti

V Sindikatu policistov Slovenije (SPS) opozarjajo, da sprejetje novele Zakona o organiziranosti v Policiji omogoča popolno in dokončno politizacijo Policije, saj večinoma uvaja rešitve, ki bodo dopuščale zlorabe Policije do neslutenih razsežnosti. V noveli je po njihovem mnenju veliko izrazito občutljivih sprememb, ki so skrb vzbujajoče. 

Najbolj problematične so določbe novih členov 49. a in 49. b, ki de facto uvajajo popolno kadrovsko čistko v Policiji in s tem pomenijo hud enostranski poseg v pravice iz delovnega razmerja. "Sprememba, ki črta dosedanjo ureditev načina imenovanja direktorja NPU, predstavlja dodaten zaplet in izogibanje izvršitvi morebitni pravnomočnosti sodbe v primeru razrešitve g. Darka Muženiča, kar je po našem mnenju ustavno sporno. Temelj pravne države in vladavine prava je namreč obveznost izvrševanja sodb, vendar se je MNZ v očitnem zavedanju izgube tožbe v navedenem primeru poslužilo nekakšne 'pravne telovadbe' z namenom, da se izigra pravni sistem Republike Slovenije," ocenjujejo. 

PSS: Vrata t. i. popolni politizaciji Policije so odprta 

V Policijskem sindikatu Slovenije (PSS) pravijo, da določbi 49. a in 49. b poenostavljeno predstavljata uvedbo premeščanj na zahtevnejša delovna mesta oz. mandatna vodstvena delovna mesta v Policiji. To so vsa delovna mesta oz. položaji vodji organizacijskih enot prve ravni  generalne policijske uprave, direktorjev policijskih uprav in komandirjev policijskih postaj. "Prav nobenega dvoma ni, da gre pri položajnih oz. mandatnih delovnih mestih za materijo, ki je bila politično interesno 'ugrabljena' iz pogajanj za sklenitev aneksa h Kolektivni pogodbi za policiste, ki tečejo na podlagi Sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev – tega ni zanikala niti vlada kot predlagatelj zakona." 

Uvedbi mandatnih delovnih mest smo ves čas nasprotovali, je pa dejstvo, da ta materija sodi izključno v Kolektivno pogodbo, pojasnjujejo. Ta namreč določa karierni sistem v policiji, ki predstavlja med seboj povezane podsisteme načrtovanja kariere, izobraževanja, izpopolnjevanja in usposabljanja, letnega ocenjevanja ter napredovanja, premeščanja na zahtevnejše delovno mesto in ugotavljanja sposobnosti ali nesposobnosti policistov na sistemiziranih delovnih mestih. "Na podlagi 13. člena Zakona o sistemu plač v javnem sektorju so delovna mesta in nazivi policistov uvrščeni v Kolektivno pogodbo za državno upravo, uprave pravosodnih organov in uprave samoupravnih lokalnih skupnosti – tarifni del, zato menimo, da posegi na tak način niso dopustni." 

49. a in 49. b člen nista skladna niti s sistemsko zakonodajo, saj posegata v pravice policistk in policistov, njihove interese oz. položaj na način, da jih slabše obravnavata, še dodajajo v PSS. "Ker sta člena tudi izjemno slabo pripravljena in pomanjkljivo konkretizirana, ne opredeljujeta nobenih potrebnih strokovnih kriterijev, oblikovanje meril in kriterijev za zasedbo teh delovnih mest pa celo prepuščata kar v proste roke ministru, menimo, da sta člena lahko tudi v nasprotju s 122. členom Ustave RS."

V policijskih sindikatih napovedujejo, da bodo na Ustavno sodišče vložili zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti.
V policijskih sindikatih napovedujejo, da bodo na Ustavno sodišče vložili zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti. FOTO: Luka Kotnik

Direktorju Olaju očitajo, da je Policija pod prevelikim vplivom politike 

V Policijskem sindikatu še dodajajo, da vse več državljanov in policistov generalnemu direktorju policije Antonu Olaju očita, da je policija pod prevelikim vplivom politike oz., da je spolitizirana. "Ob upoštevanju tega pa ocenjujemo, da je daleč največja nevarnost, ki jo predstavljata ta dva člena to, da odpirata vrata t. i. popolni politizaciji Policije in to na vseh treh ravneh njenega delovanja – tj. na lokalni, regionalni in državni ravni, kar pa je zagotovo v nasprotju s 120. členom Ustave RS. Temu v prid priča pomanjkljiva (ne)strokovna priprava členov, popolna diskrecija ministra za določitev meril in kriterijev za zasedbo najvišjih delovnih mest v policiji, pomanjkljiva konkretizacija in odsotnost pravnih varoval v smislu preprečevanja političnih ali drugih vplivov na kadrovanje najvišjih policijskih uradnikov itd." 

Vse našteto je po mnenju PSS skrb vzbujajoče in predstavlja veliko tveganje tako za pravice policistov kot za objektivno zagotavljanje varnosti državljanov. "Takšna policija bi zaradi pomankanja strokovnosti in zakonitosti lahko zelo hitro povzročila nepopravljivo škodo državljanom oziroma državi," še opozarjajo. 

PSS je skozi parlamentarno proceduro predmetne novele ZODPol opozarjal, da novela vsebuje nekatere ustavno sporne določbe, ki imajo lahko negativne in škodljive učinke na pravice iz delovnega razmerja policistk in policistov. Med njimi so členi o usmerjenju policije, evidencah, policistih, pridobitvi in prenehanju položaja, prepovedi opravljanja dopolnilnega dela in dejavnosti ter naloge v času stavke. Takoj po sprejetju novele so napovedali, da bodo za sporne določbe na Ustavno sodišče vložili zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti, s predlogom za začasno zadržanje. 

Teršek: Nov dan, nova zavržna ideja sprevržene oblasti 

Ustavni pravnik Andraž Teršek glede črtanja in sprememb 49. člena pravi, da je Ustava jasna: "Zaposlitev v upravnih službah je mogoča samo na temelju javnega natečaja, razen v primerih, ki jih določa zakon." "Zadnji del stavka še zdaleč ni vsebinsko prazen. Ne pomeni, da javni razpis odpade vselej, ko se to zapiše v določen zakon. Pomeni, da lahko odpade le takrat, kadar so za to izpolnjeni stvarno utemeljeni pravni razlogi. Ti razlogi so vsebinska kategorija. Odvisni so od področja, vrste in značaja upravne službe ter od temeljnih ustavnih načel, ki kot pozitivne pravne dolžnosti določajo javno upravo: avtonomija, transparentnost, strokovnost/profesionalizem, nepolitičnost itd.," pojasnjuje. 

O tako pravno in pravno-politično zavržnem predlogu se odrasli in uravnovešeni ljudje ne morejo resno, konstruktivno, strokovno pogovarjati, dodaja. "Zanj lahko rečemo le nov dan, nova zavržna ideja sprevržene oblasti. Tovrstno početje v Sloveniji nima več dna. Grozljiva škoda utegne biti dolgoročno nepopravljiva."

SPS: Grob poseg tudi v pasivno volilno pravico 

V Sindikatu policistov Slovenije opozarjajo tudi, da novela zakona vsebuje številne in izredno sporne določbe glede pravic in obveznosti zaposlenih v Policiji, saj še dodatno širi ustavno prepoved članstva v političnih strankah, ki jo že sedaj predpisuje Ustava.

Novela policistkam in policistom prepoveduje opravljanje funkcije nepoklicnega župana, podžupana in občinskega svetnika, in sicer tako da policistu v teh primerih preneha delovno razmerje. "Po našem mnenju gre za grob poseg v pasivno volilno pravico. Številni policisti so namreč v svojem domačem okolju družbeno aktivni in tako zakon neposredno posega v njihovo ustavno pravico. Ustava namreč ne prepoveduje biti voljen, temveč le prepoved članstva v političnih strankah," pojasnjujejo. Takšna določba po mnenju SPS pomeni neposredno kršitev 43. člena Ustave ("Volilna pravica je splošna in enaka. Vsak državljan, ki je dopolnil 18 let, ima pravico voliti in biti voljen"), ki ne predvideva, da se volilna pravica lahko omeji z zakonom. 

Prav tako se praktično ukinja vsako dopolnilno dejavnost oz. delo policistk in policistov. Navedene določbe po mnenju SPS presegajo omejitev iz Zakona o javnih uslužbencih, sočasno pa so še bistveno zaostrili pogoji iz Pravilnika, ki ureja področje dopolnilnega dela za policiste. "S takim načinom policist nima več nikakršne avtonomije pri izboru dopolnilnega dela in dejavnosti, temveč je vezan zgolj na dobro voljo, ali mu bo delodajalec to dovolil ali ne. Tako striktna omejitev opravljanja dopolnilnega dela bi morala imeti za posledico tudi bistveno zvišanje plače, in sicer na tako višino, da policistu dejansko ne bi bilo potrebno več opravljati nobenega dodatnega dela. Takšna omejitev tudi ni življenjska zato, ker je nekaj policistov že sedaj vključenih v razne svete zavodov, krajevne skupnosti, športna in kulturna društva, nenazadnje pa mnogi upravljajo tudi dopolnilno dejavnost na kmetiji, imajo popoldanske s.p.-je ali kot fizične osebe oddajajo sobe in še bi lahko naštevali. Da so uspeli vse to urediti poleg svoje službe, pa so najemali tudi kredite, ki jih sedaj odplačujejo ravno s prihodki iz teh dejavnosti." 

Ker posamezne določbe novele ZODPol pomenijo grob poseg v pravice iz delovnega razmerja, v sindikatu napovedujejo, da bodo v prihodnjih dneh sprejeli odločitev o morebitni ustavni presoji posameznih določb.
 

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs na kritike odgovarja, da je v noveli jasno zapisano, da je NPU popolnoma avtonomen pri odkrivanju in preiskavi kaznivih dejanj. Je pa odpravljena samopostrežba glede izbire, katere primere bo NPU preiskoval.
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs na kritike odgovarja, da je v noveli jasno zapisano, da je NPU popolnoma avtonomen pri odkrivanju in preiskavi kaznivih dejanj. Je pa odpravljena samopostrežba glede izbire, katere primere bo NPU preiskoval. FOTO: Aljoša Kravanja

Pirnat: Črtanje 49. člena je lahko v neskladju z Ustavo

Kaj pa glede sporne ustavnosti nove zakonodaje pravi pravnik Rajko Pirnat? Črtanje 49. člena v ZODPol direktorju NPU praktično ne zagotavlja več položaja predstojnika organa v sestavi ministrstva. To je po njegovem mnenju lahko v neskladju s 122. členom Ustave, vendar le, če gre pri tem za novo zaposlitev v Policiji. Ustava v tem členu namreč zahteva javni natečaj le za zaposlitev v upravni službi, ne pa za premestitve. "Javni natečaj za predstojnike organov v sestavi je v Zakonu o javnih uslužbencih predviden prav zaradi zagotavljanja odprtosti javne uprave, da se torej na vodilnih t. i. položajnih delovnih mestih lahko zaposlijo tudi osebe, ki še niso v statusu javnega uslužbenca. Menim, da mora to sicer veljati tudi za NPU, vendar v resnici ni nobene jasne ustavne zahteve za to," pojasnjuje.

Člena  49. a in 49. b pa temeljita na ureditvi, po kateri se na vodilna mesta v organizacijskih enotah prvega nivoja premesti policista, ki je že zaposlen v Policiji. "Menim, da to ni v neskladju z ustavo. Treba je povedati, da je izbirni postopek za to premestitev, ki vendarle zahteva neko pregledno konkurenco za to premestitev, več, kot zahteva ustava. Glede na to v 49. a in 49. b členu ne vidim neustavnosti te ureditve."

Po njegovem mnenju bo neskladnost določb tega zakona z ustavo težko dokazati. "Glavni problem, ki pa ni ustavnopravne narave, je demontaža neodvisnosti NPU in v tem kontekstu sem opozoril na ustavno zahtevo po javnem natečaju, saj je bila neodvisnost NPU zagotovljena tudi z javnim natečajem za mesto direktorja. Vendar ustava ne zahteva neodvisnega NPU."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (456)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ceracom
04. 11. 2021 11.19
Drage poštene policistke in policisti ! Iz vsega navedenega je razvidno, da bo Policijo po naslednjih volitvah potrebno na novo "postaviti na noge", naloge in zakonske obveznosti iz zakona o Policiji zaupati policijskim vodjem, ki so s dosedanjem delom dokazali da so vredni zaupanja tako v policijskih vrstah, kot pri državljanih, v postopkih in pri reševanju življenj v kriznih situacijah in elementarnih nesrečah.... Poklic policista je časten, human in zahteven strokovni poklic, od katerega se v kriznih situacijah pričakuje razsodnost in strokovni ukrep, zato ne dovolite, da vas " tolčejo po glavi "skorumpirani politiki in psihopati za potrebe dnevne politike in politike, ki jim daje legitimnost pri svojih kaznivih dejanjih.
Kostorog
30. 10. 2021 11.35
+4
Policisti bi bili radi pošteni, v resnici jih pa psiho zlorablja in je.. v glavo, očitno jim tako paše ker drugače bi ga že pospremili tam kjer mu je mesto, če mislijo predolgo čakati jih bo zlorabil še od zadaj, pa sploh vedeli ne bodo kdaj. Po toči jokati je prepozno.
Levcekk
29. 10. 2021 18.22
+0
SDS POLICIJA, ki ščiti politično mafijo sedaj pa jamrajo in prosijo pomoč ljudi.
peter5
29. 10. 2021 18.07
+4
Sindikat proti vladi, policaji po proti narodu v službi hojsa, tale sindikat deluje že kot politična stranka, policaji pa kot teleta brez možganov.
TolstojV
29. 10. 2021 18.06
-4
Policijski sindikat je hujskaška organizacija ki si želi biti država v državi. Takega sindikata nima nobena država v EU!
Maxx365
29. 10. 2021 18.51
+2
minkica91
29. 10. 2021 17.53
-3
ta policijski sindikat sam hujska policaje proti vladi, to vem, ker je moj žlahtnik pri njih delal. Oni so proti državi, pravo pa poznajo tako kot tisti sodniki, mislim da v velejnu, ki so izdali sodbo JJ, da je žalil SD, kaj ne vedo, da SD ni fizična os.in ne more imet nekih psih.bolečin zaradi žalitve. Kje so se ti ljudje šolal se prašam, kar tako nekaj počez, pa mislijo da so pametni.
setisfekšn
29. 10. 2021 17.49
+0
Oslarija totalna
minkica91
29. 10. 2021 17.35
-3
kaj imajo policaji sindikat.A niso v državni službi. vsi pa vemo, da je njihov sindikat proti državi, proti JJ, ki jim gre zgleda na živce pa še sami ne vedo zakaj. Po mojem zato, ker ni levičar.
desni ca
29. 10. 2021 17.39
-4
Res je. Samo desni smo najboljši. Levi so odpad.
mungus
29. 10. 2021 16.48
+9
hujsu nikad dosta....pukl pa tako že nima več občutka za to je pa vse šlo v maloro......res je ta garnitura presegla vse meje....ker tu bi se še pa Hitler lahko skril glede na rabote katere se dogajajo v SLOVENIJI....a za to je bil pred 30-timi leti plebiscit da nam danes kroji jo lajf največji skorumpiranopokvarjeni lopovi!!!
elektroncek
29. 10. 2021 16.07
+4
sej prov ..vsi morajo prevzeti odgovornost in posledice ne pa da so nedotakljivi ker so na dolocenih stolckih
na22mor
29. 10. 2021 16.06
+6
Res me zanima zakaj enostavno ne rečejo Kriv je tisti,ki ga Janez določi in je stvar resena
mak0521
29. 10. 2021 15.56
+0
Če se Teršek oglasi, potem vemo, kam pes taco moli....
Ost1234
29. 10. 2021 15.48
+1
Dragi moji - še naprej branite voluharje!
Ost1234
29. 10. 2021 17.01
+3
Dragi minusarji - najprej si razčistite kdo so in kje " bivajo" ti voluharji!
malaudras
29. 10. 2021 14.42
-1
Kje ste pa Terška spet našli?
milan-hisan
29. 10. 2021 15.37
-1
Koga pa kot Terška. Zagrizen levičar, škodljiv za vse razen zase.
desni ca
29. 10. 2021 17.40
-2
Levaki so za odpis. Samo desni in Janez smo najboljši. Janeza za kralja pa smo rešeni.
Korintos11
29. 10. 2021 14.33
+12
Ko začnejo komunisti k maši in spovedi hoditi je v državi nekaj hudo narobe.
reakcionar
29. 10. 2021 14.08
+9
"Lahko rečemo le nov dan, nova zavržna ideja sprevržene oblasti. Tovrstno početje v Sloveniji nima več dna."...............Izjava desetletja. Bravo, gospod Teršek!
ROMELS
29. 10. 2021 14.23
-9
Kaj pa bo potem, ko bo na oblasti KUL. A jim bo taka zakonodaja pasala? Imeli bodo priložnost da jo popravijo. A ker so preveč nemarni se jim to ne bo ljubilo. Samo jamrali bodo, kako so janezi vse zavozili.
white31
29. 10. 2021 13.56
+7
vas je tale pleško porihtal po kriminalno vas policijo 😂😂😂😂
HeavyDxxx
29. 10. 2021 13.42
-6
Vidim da bo Teršek vaš novi vrhovni KUL obraz ..za tistih 14 dni. Potem pa spet :"začel smo slabo, potem smo pa se mal popustil".
sinhron
29. 10. 2021 13.35
+6
Ne samo policijo in NPU , tudi SOVO in vojsko imajo v svojih krempljih ! Morajo si zaščititi hrbte mimo zakonov in ustave , kot v kakšni mafijski združbi !
plavimil
29. 10. 2021 13.35
-3
Sindikat policistov sploh ne bi smel obstajati, to je možno samo v Sloveniji, nikjer v Evropi ga ni.