Slovenija

Novi rektor mariborske univerze

Maribor, 05. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V drugem krogu rektorskih volitev so za novega rektorja mariborske univerze s štiriletnim mandatnim obdobjem razglasili dosedanjega dekana mariborske fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Ivana Rozmana.

Rozman, ki je že šesti rektor UM, je napovedal finančno revizijo minulega poslovanja mariborske univerze.

Enotni model študija, organizacija študijskih programov skladno z ECTS kreditnim sistemom študija, priloga k diplomi, izmenjava študentov in profesorjev med univerzami, evropska dimenzija zagotavljanja kakovosti in zagotavljanje učenja na podlagi koncepta odprte univerze so sicer po Rozmanovem prepričanju temeljne paradigme prihodnjega razvoja mariborske univerze. Pri tem novi rektor UM opozarja, da je UM obmejna slovenska univerza in ima zato v slovenskem prostoru poseben pomen.

Evropska usmerjenost univerze

V svojem rektorskem programu se 49-letni Rozman zavzema tudi za evropsko usmerjenost UM in krepitev njene povezanosti z gospodarstvom, zagovarja večjo avtonomijo članic univerze in jasno opredelitev odgovornosti na vseh ravneh univerze, podpira pa tudi čimprejšnjo in popolno depolitizacijo univerze. Pri tem meni, da se mora UM čimprej preoblikovati v univerzo akademsko-podjetniškega značaja, ki se bo lahko pohvalila z zadovoljnimi profesorji in študenti.