Slovenija

Novi ruski veleposlanik pri Kučanu

Ljubljana, 22. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik republike Milan Kučan je sprejel poverilna pisma novoimenovanega veleposlanika Rusije v Sloveniji Vjačeslava Ivanoviča Dolgova, ki je zagotovil, da si bo prizadeval za nadaljnjo pozitivno krepitev dvostranskega sodelovanja na vseh področjih.

Kot je poudaril Dolgov, imajo dvostranski odnosi tisočletno zgodovino in jih ne bremenijo sence preteklosti, v zadnjem času pa so bistveno in uspešno napredovali. Po njegovih besedah je linijo razvijanja dobrih odnosov s Slovenijo zastavil ruski predsednik Vladimir Putin, ta usmeritev pa se stalno in namensko uresničuje. "Nove dimenzije dvostranskih odnosov se odpirajo na evropski celini, kjer Rusija in Slovenija kažeta zanimanje za ustvarjanje enotne, napredne in varne Evrope ter razvoj strateškega partnerstva z Evropsko unijo," je poudaril novi ruski veleposlanik.

Milan Kučan je zadovoljen, ker so odnosi med državama prijateljski in usmerjeni v prihodnost
Milan Kučan je zadovoljen, ker so odnosi med državama prijateljski in usmerjeni v prihodnost FOTO:

Rusija pa v izgradnji dolgoročnih odnosov s Slovenijo pripisuje poseben pomen krepitvi dvostranskega trgovinskega in gospodarskega sodelovanja. "Cilj, ki ga je zastavil Putin na srečanjih s slovenskim vodstvom, da naj bi blagovna menjava v prihodnjih dveh, treh letih dosegla eno milijardo dolarjev, se zdi popolnoma uresničljiv," je poudaril Dolgov. Kot je dodal, si bo med opravljanjem nalog veleposlanika prizadeval čimbolj prispevati k praktični uresničitvi tega cilja.

Predsednik Kučan je spomnil, da je Rusija, največja slovanska država, bila in ostaja pomembna in vplivna država, politična in gospodarska velesila, ki je pomemben sogovornik vsem pomembnim dejavnikom sodobnega sveta. Slovenija pa je po njegovih besedah zainteresirana, da ima z Rusijo razvit, odkrit in prijateljski dialog. Kot je poudaril, gre namreč za vprašanja, ki so pomembna za vse nas in za prihodnost sveta, ki zahtevajo globalno odgovornost, drugačno upravljanje sveta in pogovor o skupnih etničnih temeljih upravljanja sodobnega sveta. "O teh vprašanjih preprosto ni mogoče razpravljati in odločati brez Ruske federacije," je poudaril slovenski predsednik.

Predsednik Kučan je tudi izrazil zadovoljstvo, ker so odnosi med državama prijateljski in usmerjeni v prihodnost. "Vesel sem, da je naša vlada končno spoznala pomen Rusije in odpravila formalno pomanjkljivost, ki je ovirala, da bi naši odnosi že prej bili tako intenzivni, dobri in prijateljski, kot so danes," je poudaril Kučan.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA