Slovenija
Oglas

Novi Sad je uradno prevzel naziv Evropska prestolnica kulture

Ljubljana, 22. 01. 2022 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Novi Sad je na silvestrovo pravoslavnega novega leta postal »Evropska prestolnica kultureE. Več kot 400 umetnikov iz Srbije in Evrope je na Silvestrovo - edine umetniške proslave v Evropi, skupaj s publiko dosegli vrhunec, ter pokazali, kako ohraniti in promovirati dediščino tistih, ki so dosegli evropske in svetovne okvirje - Mileva Marić Einstein, Milutina Milanković, Dragiša Brašovana in Ljubomir Micić.

Žofre Vučević foto M. Pudić

Svečano otvoritev je zaznamovala nenavadno predstava "Zeniteum :: 2022" v režiji Dragana Živadinova, ko je ob 20. uri in 22 minut na oder stopil priljubljen umetniški duo Synspecies, katerega avdio-vizualni performans Crevasse je predstavil mit o ustvarjanju, sledila pa je zdravica gostitelju Lazarju Jovanovi, ki je nazdravil Novemu Sadu in številnim gostom iz Evrope z žganjem »preprečenicom«.

Vrhunec otvoritvene slovesnosti sta bila utelešena v dveh likih - lik Milutina Milankovića, ki ga igra Boris Isakovič in Mileve Marić Einstein v vlogi Anite Mančić, z 22 igralci, 22 pevci, baletnimi plesalci, akrobati, solo trobentači Laura Vukobratović in Nenad Markovića, ter tudi pihalni orkester. Glasbo, ki je prispevala k celotnemu avdiovizualnemu dogodku, prilagojenemu tovrstnemu spektaklu, je komponirala Dragana Jovanović, dopolnila pa sta jo DJ-ja Miloš Martinov Lag in Dejan Ilić. Predstava "Zeniteum :: 2022" je multimedijski dogodek, s katerim je avantgardni slovenski režiser Dragan Živadinov na svoj način opredelil mesto Novega Sada na kulturnem zemljevidu Evrope.

V tistem slovesnem trenutku so Novi Sad iz vesolja pozdravili astronavti z Mednarodne vesoljske postaje Anton Shkaplerov, Pyotr Dubrov in Matthias Maurer.

Novi Sad je Evropska prestolnica kulture:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Veliko nenavadno razstavo "Čas in vesolje" sta slovesno odprla v dvorani Studia M dr. Dušan Jovović in profesor dr. Aleksandar Petrović. Razstava, zasnovana kot potovanje iz teme v svetlobo, iz kaosa v vesolje, uokvirjena z zgodbo velikega svetovnega znanstvenika Milutina Milankovića, se ukvarja s pojmom časa skozi stoletja ter odnosom med človekom, časom in znanost. Kot tematsko hrbtenico razstave so avtorji uporabili lik in delo znanega znanstvenika, ki je kot akademik in profesor na univerzi dosegel številne znanstvene discipline. Razstava bo za obiskovalce odprta celo leto 2022.

Gledalci so imeli prek malih zaslonov v živo na drugem programu RTS in prvem programu RTV priložnost spremljati Slovesnost ob razglasitvi Novega Sada za kulturno prestolnico, ki je potekala v Srbskem narodnem gledališču, na kateri je vse prisotne nagovoril evropski komisar za inovacije, raziskave, kultura, izobraževanje in mladina Maria Gabriel preko video povezave, župan mesta Novi Sad Miloš Vučević, NJ.E. Veleposlanica in vodja delegacije Evropske unije v Srbiji Emanuela Giofre, ministrica za kulturo in informiranje ter podpredsednica srbske vlade Maja Gojković in predsednica vlade Srbije Ana Brnabić.

Nato so po Novem Sadu potekali koncerti na različnih, nenavadnih lokacijah, ob strogem izvajanju epidemioloških ukrepov.

Program "Migracije" se začne 1. februarja

Takoj po sprejemu se bo začel programski lok »Migracije«, ki gibanje prebivalstva vidi kot navdih v umetnosti in opozarja na pozitivne posledice selitev in medsebojnega prežemanja v kulturi.

V tem programskem loku si bo občinstvo lahko ogledalo opero Srbskega narodnega gledališča "Vladimir i Košarja", sodobnega srbskega skladatelja Stevana Divjakovića, dve veliki razstavi, ki na edinstven način pripovedujeta zgodbo o zgodovini Novega Sada - eno v izvedbi Muzeja mesta Novi Sad, drugo pa v Muzeju Vojvodine s številnimi kustosi. Vključeval bo tudi edinstven literaturni paviljon "Selitve duš" z razstavami, odrskim branjem knjig, predstavami, koncerti ter cirkuško umetniško predstavo in številnimi drugimi programi.

Po »Migracijah« se bo začel programski lok »Prihodnost Evrope«, nato »Heroine«, »Trdnjava miru«, »Donavsko morje«, »Kalejdoskop kulture« in na koncu »Druga? Evropa".

Novost je, da vsi, ki jih zanimajo programi Evropske prestolnice kulture, lahko spremljajo preko Viber skupnosti »Visit Novi Sad«, kot tudi nalagajo »Viber nalepke« iz Evropske prestolnice kulture.

Skozi vse leto 2022 se bo Novi Sad predstavljal kot evropska prestolnica kulture z več kot 1500 kulturnimi dogodki, na katerih bo sodelovalo okoli 4000 domačih, nacionalnih in mednarodnih umetnikov, podroben program pa najdete na uradni spletni strani Novi Sad – Evropska prestolnica kulture.


Naročnik oglasa je Fondacija Novi Sad – Evropska prestolnica kulture.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni