25°C

Novi slovenski veleposlanik v BiH poverilna pisma Dodiku predal v narodni noši

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
AVTOR
Tadeja Voščun /
KOMENTARJI
245
Ob izročitvi poverilnih pisem predsedujočemu predsedstvu BiH Miloradu Dodiku je novi veleposlanik Slovenije Damijan Sedar dejal, da je Slovenija močan podpornik in zagovornik Bosne in Hercegovine na njeni poti v Evropsko unijo. Sedar si je za slavnostno priložnost nadel narodno nošo. Po veleposlanici v Romuniji Lei Stančič je to drugi veleposlanik, ki se je odločil za takšno potezo.

Dodik je danes na srečanju sprejel poverilna pisma novega veleposlanika Slovenije v BiH Sedarja, ki je bil oblečen v narodno nošo. Ob predaji poverilnic sta nekaj besed namenila tudi slovenskemu predsedovanju Svetu EU. Veleposlanik Sedar je ob tem dejal, da si bo Slovenija še naprej prizadevala za pospešitev procesa širitve EU na Zahodni Balkan, posebno pozornost bo namenila predvsem Bosni in Hercegovini. 

Slovenija si bo med drugim kot predsedujoča prizadevala za socialno-ekonomsko krepitev regije in spodbujanje povezovanja držav, posebno pozornost bo med predsedovanjem namenila infrastrukturi, prometu, energetski politiki, raziskavam, digitalizaciji in kibernetski varnosti.

Sogovornika sta se strinjala, da so odnosi med BiH in Slovenijo tradicionalno prijateljski in brez odprtih vprašanj, ki bi ovirala sodelovanje med državama. Ob koncu slovesnosti ob izročitvi poverilnih pisem je predsednik Dodik veleposlaniku Sedarju zaželel uspešen štiriletni diplomatski mandat.

Aprila letos je svoja poverilna pisma v Moldaviji v narodni noši predala veleposlanica Stančičeva. Potem ko je bila zaradi tega tarča kritik, jo je zunanji minister Anže Logar konec maja na posvetu slovenske diplomacije pohvalil "za zdravo domoljubje", ki da ga je izkazala povsem v skladu z diplomatsko prakso. "Zdrav patriotizem in svetovljanstvo sta dve plati iste medalje, dve strani dobrega diplomata," je poudaril Logar.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Koronavirus pasica nova