Slovenija

Novi slovenski veleposlaniki

Ljubljana, 21. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V zadnji številki uradnega lista so objavljeni ukazi predsednika republike Milana Kučana o imenovanju več veleposlanikov.

Tako je za veleposlanico v Grčiji predsednik imenoval Jožico Puhar, za veleposlanika na Japonskem Roberta Baseja, za veleposlanico v Kanadi Veroniko Stabej, za veleposlanika v Španiji Tomaža Lovrenčiča, za veleposlanika na Hrvaškem Petra Andreja Bekeša, za veleposlanika v Bolgariji s sedežem v Budimpešti in za veleposlanika v Ukrajini s sedežem v Budimpešti pa Andreja Gerenčarja.

Puharjeva je bila doslej državna podsekretarka na zunanjem ministrstvu, marca pa jo je vlada razrešila s položaja nacionalne koordinatorke Pakta stabilnosti za jugovzhodno Evropo in nacionalne koordinatorke Pobude za sodelovanje v Jugovzhodni Evropi (SECI).

Puharjeva bo na položaju nasledila Boruta Mahniča, ki je mandat opravljal štiri leta do 30. junija letos. Prvi slovenski veleposlanik v Grčiji je bil sicer Miha Vrhunec.

Basej je bil doslej vodja protokola na zunanjem ministrstvu. Leta 1995 je bil na položaj veleposlanika na Japonskem imenovan Janez Premože, ki ga predsednik Kučan odpoklical oktobra 2000. Odtlej je veleposlaništvo v Tokiu vodil odpravnik poslov Bernard Šrajner.

Stabejeva, ki je bila doslej pooblaščena ministrica na veleposlaništvu v Parizu, bo na položaju v Ottawi nasledila Boža Cerarja. Ukaz o odpoklicu slednjega je bil v uradnem listu objavljen 17. avgusta lani. Prvi veleposlanik v Kanadi je bil sicer Marijan Majcen.

Lovrenčič, ki je bil do 23. maja direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije, bo na položaju nasledil Cirila Štoklja. Iz Madrida bo diplomatsko pokrival tudi Kneževino Andoro in Kubo. Dosedanji veleposlanik v Španiji Štokelj je bil s položaja odpoklican 8. julija letos, ko je bil tudi imenovan za vodjo slovenske misije pri Evropski uniji v Bruslju. Pred njim je bil veleposlanik v Madridu Franco Juri.

Bekeš, ki je bil že slovenski veleposlanik v Italiji, je na položaju v Zagrebu nasledil Boštjana Kovačiča. Prvi veleposlanik Slovenije na Hrvaškem je bil sicer Matija Malešič.

Gerenčer je bil do maja poslanec LDS v državnem zboru, junija pa je nastopil položaj veleposlanika na Madžarskem, kjer je nasledil veleposlanico Ido Močivnik. Veleposlanik Gerenčer je sicer poleg za Bolgarijo in Ukrajino pristojen tudi za Moldavijo. Pred Močivnikovo je bil slovenski veleposlanik na Madžarskem Ferenc Hajos.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni