Slovenija

Novi socialni sporazum usklajen

Ljubljana, 19. 07. 2007 21.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Socialni partnerji so po letu in pol usklajevanj načelno uskladili besedilo sporazuma. Prebili so led pri poglavju o plačah.

Dušan Krajnik
Dušan Krajnik FOTO: POP TV

"Za socialni sporazum lahko rečemo, da je usklajen," je po pogajanjih, v katerih so socialni partnerji dosegli preboj pri še zadnjem neusklajenem poglavju o plačah, povedal vodja ožje vladne pogajalske skupine Dušan Krajnik in pojasnil, da so sprejeli načelna izhodišča plačnega poglavja. Podlaga za to pa je bilo šestih točk, ki jih je v imenu sindikatov predlagal predsednik Pergama Dušan Rebolj.

Na rast plač bosta vplivali produktivnost in inflacija

Načelna izhodišča predvidevajo plačno politiko, ki bo zagotavljala realno rast plač, da je treba pri rasti plač upoštevati produktivnost in inflacijo, pri čemer pa niso opredelili, v kakšni meri, ter da je treba v kolektivnih pogodbah dejavnosti in podjetij določiti višino plače glede na produktivnost in inflacijo ter merila za dvig plač glede na produktivnost, je pojasnil Rebolj.

Poleg tega izhodišča predvidevajo, da se bo v okviru ekonomsko socialnega sveta čim prej začela razprava o zakonu o udeležbi delavcev na dobičku in da je treba spremeniti zakon o minimalni plači tako, da bi se vsem socialnim partnerjem zagotovil vpliv pri določanju minimalne plače.

Prihodnji ponedeljek bodo vse tri strani pripravile besedilo na podlagi danes sprejetih načelnih izhodišč, v četrtek pa jih bodo še enkrat skupaj pregledali, poglavje o plačni politiki dokončno zaprli, sporazum pa parafirali, je pojasnil Krajnik. Socialni sporazum naj bi, kot je napovedal Krajnik, podpisali enkrat septembra.

Evro bankovci
Evro bankovci FOTO: Reuters

Koliko bodo plače višje?

Na vprašanje, ali lahko delavcem pove, za koliko se jim bodo zvišale plače, je predsednik Konfederacije novih sindikatov Slovenije Neodvisnost Drago Lombar odgovoril: "Zvišanje plač bo odvisno od pogajalcev, uspešnosti panoge in podjetij. Zagotovo pa se bo poznalo, saj ni več omejitve, za koliko mora rast plač zaostajati za produktivnostjo."

Jože Smole z Gospodarske zbornice Slovenije je današnja pogajanja ocenil kot velik napredek. "Sindikati so odstopili od zahteve, da se morajo plače usklajevati s produktivnostjo oz. da se mora vsa produktivnost vgraditi v rast plač. To je tisti odločilni preboj," je poudaril. Dogovorili so se, da se bo produktivnost vgrajevala v kolektivne pogodbe na panožni ravni in ravni podjetij, in sicer na osnovi meril, ki se bodo v vsaki panogi dogovorila posebej, je še pojasnil.

Na novinarsko vprašanje, ali so sindikati v svojih zahtevah popustili, je generalni sekretar Združenja delodajalcev obrtnih dejavnosti Slovenije Igor Antauer odvrnil, da sindikati niso popustili. "Prišli smo do faze, ko smo ugotovili, da so pomembna posamezna podjetja in da bi bila uravnilovka na ravni države kratkoročna in populistična rešitev," je pojasnil.

SORODNI ČLANKI

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

frogi
20. 07. 2007 19.52
Ni problema, 2 ali 3 uprave uspešnih podjetij v Sloveniji si bodo izplačale nagrade in statistika bo takoj zabeležila višje povprečje plač v Sloveniji... Kaj ti pomagajo izhodišča in minimalne zajamčene plače na papirju, če pa se delodajalci požvižgajo nanje...Aja, pa glede na sejnine na pogajanjih ipd bodo tudi sindikalni funkcionarji dobro zaslužili.
Adolph
20. 07. 2007 13.13
In za tole modrost,ki nic ne pove so rabili dve leti?Bogi narod, ki ima take voditelje.
prisoten@email.si
20. 07. 2007 12.11
naj smrdljivi politik preživi s 400 e plače. seveda brez ugodnosit ki jih ima. zkaj te imamo politike če ne skrbijo za blaginjo naroda. cene so višje. v zdravstvo moraš vedno več plačati. itd.
prisoten@email.si
20. 07. 2007 12.08
plače ne bodo nič višje. mogoče malo. vnedar bodo cene spet zrastle tako da bomo na istem. zakj te ne komplicirajo tako ko je treba cene povišat. to pa kar čez noč naredijo. pa kako so vsi govorili da se cene z uvedbo evra ne bodo povišale. spet so lagali. lažnivci. vse bi jih bilo potreno dol iz oblasti vreči.
cerar100@volja.net
20. 07. 2007 11.31
A mogoče kdo ve komu se bodo povišale te plače? Tudi delavcem čisto navadnim brez izobrazbe, ki delajo v komunali, gradbeništvu...... A samo tistim ki imajo poklice , zdravnikom, policistom, učiteljem, bančnim uslužbencem...
figa.mac
20. 07. 2007 10.15
Pa smo le dočakali, kar je bilo neizbežno,plače po produktivnosti.Zbogom kopičenje dobičkov in razsipavanjem denarja na račun delavca.Upajmo!!!!!
ivo55
20. 07. 2007 10.15
Samo finančno izobraziti je še potrebno vpletene politike in sindikaliste v smislu razumevanja da bruto plača ni tisto, kar se dobi za delo in da se živi od NETO plače. Pa da bruto plača ne more biti merilo po katerem se delijo socialni transferi, temveč prejemki družine. Da o lopovščinah "revežev", ki dobijo tega denarja največ ne govorim - saj ni politične volje.
exim@t-2.net
20. 07. 2007 10.05
jrainer: točno.
domzale18@yahoo.com
19. 07. 2007 23.06
dizi ze te plače, mo money in the bank
jrainer@siol.net
19. 07. 2007 22.12
Predsedniki sindikatov so mali delavski diktatorčki. Ko so enkrat na položaju ga ne zapustijo več, volitve predsedstva pa je mala floskula za novinarje in delavce. Kako je lahko nekdo 30 let predsednik sindikata? Zaradi uspešnosti sigurno ne. Semolič 30 let, Rebolj 20 let....Lombar je zgodba zase. S šestimi razredi OŠ in 2-ma promiloma alkohola v krvi, se najbrž zelo transparentno in učinkovito bori za delavske pravice. Kdo ga jemlje resno, ne vem...Jaz ga ne bi. Čas je, da v vodstva sindikatov zapiha svež veter, z več pozitivne energije in zdrave pameti.
cerar100@volja.net
19. 07. 2007 21.43
To verjetno velja za delavce v javni upravi, za navadne delavce pa ne.