Slovenija

Novi ukrepi za spopad z energetsko krizo: subvencije, omejitve cen in obnovljivi viri

Ljubljana, 09. 12. 2022 15.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Poslanci državnega zbora so s 50 glasovi za in petimi proti sprejeli zakon o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije, ki je namenjen spopadu z energetsko krizo. Zakon med drugim prinaša določila za varčevanje z energijo, spodbuja naložbe v obnovljive vire energije ter omogoča regulacijo cene ogrevanja in subvencioniranje nakupov peletov.

Z zakonom naj bi Slovenija lažje naslovila morebitne krizne razmere pozimi in v preostanku leta 2023, čeprav na vladni strani ne izključujejo potrebe po dodatnem ukrepanju v prihodnjem letu, tudi ob pripravi na naslednjo zimo, ki naj bi bila prav tako zahtevna. Zakon je pripravljen na podlagi uredbe, jeseni dogovorjene na ravni EU, ter evropskega kriznega okvirja za državne pomoči, vsebuje pa tudi nekatere nacionalne posebnosti.

Skladno z evropsko uredbo so v času od 1. januarja do konca marca 2023 predvideni ukrepi za zmanjšanje porabe elektrike v času največje obremenitve omrežja za pet odstotkov. Za to bo zadolžen sistemski operater prenosnega elektroomrežja Eles, ki bo ponudbe za zmanjšano porabo v koničnih urah izbiral prek razpisa. Za vzpodbujanje manjše porabe elektrike v koničnih urah je predviden mehanizem kompenzacije omrežnine.

 Za vzpodbujanje manjše porabe elektrike v koničnih urah je predviden mehanizem kompenzacije omrežnine.
Za vzpodbujanje manjše porabe elektrike v koničnih urah je predviden mehanizem kompenzacije omrežnine. FOTO: Shutterstock

V zakonski predlog so na odboru za infrastrukturo z dopolnili za zagotovitev nemotene energetske oskrbe vnesli tudi določilo, da lahko pristojni minister na podlagi mnenja Elesa določi, da se v obdobju od 1. januarja do 30. aprila za kurilne naprave toplotne moči 50 megavatov ali več ne uporabljajo zahteve iz njihovih okoljevarstvenih dovoljenj glede vrste goriva ter emisij in obratovalnega monitoringa.

Določba je namenjena morebitni aktivaciji proizvodne rezerve s plinskimi bloki, v katerih bi uporabili kurilno olje, če bi Eles presodil, da so razmere kritične in elektroenergetska podjetja ne bi mogla pokriti potreb po elektriki iz siceršnjih virov.

Dodatno spodbujanje investicij v obnovljive vire energije

Dodatno bodo spodbujane investicije v obnovljive vire energije, saj je evropski krizni okvir za državne pomoči omejitve teh spodbud močno omilil. Med drugim so predvidene subvencije za naprave za proizvodnjo električne energije ali za shranjevanje električne ali toplotne energije inštalirane moči med 50 kilovati in enim megavatom, za proizvodnjo obnovljivega vodika ter bioplina in biometana iz odpadkov ter skupnostne projekte. Pomoč bo dodeljeval center za podpore, vloge bo treba predvidoma podati do konca leta 2023, pri čemer ne bo treba že ob vlogi predložiti tudi gradbenega dovoljenja, nato bo za gradnjo časa 30 mesecev.

Energetska kriza
Energetska kriza FOTO: Shutterstock

Zakon proizvajalcem električne energije, ki so vključeni v podporno shemo za proizvodnjo iz obnovljivih virov energije in v soproizvodnji toplote in električne energije z visokim izkoristkom, daje tudi možnost, da namesto obratovalne podpore kot podporo izberejo zagotovljen odkup, s čimer bi se izognili volatilnosti trga.

Podlaga za regulacijo cen daljinskega ogrevanja, subvencije za nakup peletov

Zakon bo vladi omogočil tudi, da v primeru zaostrenih razmer na energetskih trgih vsem ali posameznim distributerjem daljinske toplote naloži obveznost, da za največ šest mesecev oblikujejo tarifne postavke tako, da ne bo presežena določna tarifna postavka za posamezno tarifno skupino ali skupino odjemalcev. Gre tako za podlago za regulacijo cen daljinskega ogrevanja.

Zakon daje tudi podlago za subvencioniranje nakupa lesnih peletov, in sicer za fizične osebe, ki imajo vgrajeno kurilno napravo na pelete za ogrevanje gospodinjstva. Te bodo lahko prejele 100 evrov na tono peletov, skupno za največ pet ton. Pogoj je, da so pelete kupili med 1. septembrom in 31. decembrom letos.

Zakon daje tudi podlago za subvencioniranje nakupa lesnih peletov, in sicer za fizične osebe, ki imajo vgrajeno kurilno napravo na pelete za ogrevanje gospodinjstva.
Zakon daje tudi podlago za subvencioniranje nakupa lesnih peletov, in sicer za fizične osebe, ki imajo vgrajeno kurilno napravo na pelete za ogrevanje gospodinjstva. FOTO: Shutterstock

To obdobje so do konca leta z dopolnilom razširili na današnji seji, niso pa poslanci podprli predloga SDS, da bi lahko subvencije veljale za nakupe do 31. januarja 2023. Prav tako niso podprli predloga te stranke za podobno subvencioniranje za kurilno olje, katerega cena je sicer že regulirana.

Država bo pobirala presežne prihodke od prodaje elektrike

Del sredstev za ukrepe pomoči ob energetski draginji naj bi država zagotovila s pobiranjem presežnih prihodkov, in sicer bodo prihodki od prodaje elektrike, proizvedene in prodane na veleprodajnem trgu v Sloveniji, ki bodo v obdobju od 1. decembra 2022 do 31. decembra 2023 presegali 180 evrov na MWh, pripadli državnemu proračunu.

Med izjemami bo proizvodnja iz zemeljskega plina ter iz naprav, ki so sicer deležne podpore države, ne pa tudi proizvodnja elektrike iz lignita (tega kopljejo v Velenju), kot je bilo sprva predvideno. Bo pa pri tej meja postavljena pri 230 evrih na megavatno uro.

Zakon med drugim daje še podlago, da bo vlada določila odškodnino dobaviteljem elektrike, plina ali toplote, ki morajo končnim odjemalcem te energente od 1. septembra dobavljati po reguliranih cenah, regulacija pa bo veljala do konca 2023. Podrobneje bodo to vsebino določale ustrezne uredbe, ki so že v pripravi.

Obenem pa zakon določa, da dobavitelji elektrike ali plina končnim odjemalcem, katerim je v obdobju od začetka leta 2021 do konca leta 2023 prenehalo članstvo v bilančni shemi ali ki so prenehali z dobavo, pa ostali člani bilančne sheme, pet let po prenehanju veljavnosti zakona ne morejo postati člani bilančne sheme oz. registrirati novih pogodb o dobavi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (148)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Skinwalker
09. 12. 2022 21.33
+2
Subvencije so kratko receno kraja denarja iz porto kase drzavljanov...
Belibog
09. 12. 2022 21.16
+3
Vse el. distributerja obtožiti, kateri izvažajo el. energijo, ker so nam naredili veliko škodo, tako HSS, kot GEN-I.
mijavci
09. 12. 2022 20.41
+0
A se norca delajo kdo bo šel sedaj še enkrat pelete kupovat, ko je še za to zimo komaj skupaj spravil, nimamo vsi plače kot Golob. Nisem pa nič presenečen ker od komunistov nimaš kaj za pričakovat, ko je Janša talal turistične bone in enkratne dodatke so ljudje vsaj nekaj imeli od tega, od Goloba ne boste dobili nič, razen višjih položnic. Samo nič jamrat to ste volili zdej pa plešite.
Tadi 1973
09. 12. 2022 19.37
+5
Ravnokar sem šel v klet na drva v peči ulit dva litra vode, ker mi je v bajti še v kratkih hlačah prevroče.
Na pol ovca
09. 12. 2022 19.36
+0
za spopad z zadevo 100% narejeno v EU ? No mislim pri šefih EU torej US
Rezervni Kristus
09. 12. 2022 19.11
+4
Gore naprintanega keša, osnovanega na "ničesar"? Kakšno jajcanje.Pesek v oči. Da je narod tiho. V resnici pa se BRICS krepi, EU in ZDA pa padata v prepad.
Nianana95
09. 12. 2022 19.05
+8
Novica, da je umaknjena novela dohodninskega zakona, s katero bi vsi imeli višje plače je že skrita. Bravo poptv. Ste na plačilni listi GENija, ali kje je vaš problem.
cirenij
09. 12. 2022 18.29
+0
Naj tile naši veleumi z pfajzerco na čelu ukinejo sankcije, pa bo mir. Ne, uničit hočejo Rusijo, pa se ne zavedajo, da bodo tudi EU. Ker to je interes USA.
St. Gallen
09. 12. 2022 18.30
-6
marker1
09. 12. 2022 18.20
+1
Obnovljivi viri? Sončna energija ima premajhen izkoristek, vetra pa skoraj nimamo. Novih HE ne smemo delati, ker ne dopustijo okoljske organizacije. Samo nov blok v JEK nas reši, vendar brez sosedske soudeležbe.
St. Gallen
09. 12. 2022 18.28
-2
marker1
09. 12. 2022 18.57
-2
Pa še nekaj. Elektrike sploh ne bi smeli nič več prodajati izven države, ker še sami nimamo 100% pokritih potreb. To kar se dogaja zdaj, da plačujemo petkratnik ali več proizvodne cene elektrike, je sramota za naše distributerje. Tudi te bi morali pošteno preveriti in prezračiti.
St. Gallen
09. 12. 2022 18.00
+13
da sem jaz Golob in berem komentarje odstopim od sramu kaksnemu folku vladam
Rezervni Kristus
09. 12. 2022 19.15
+1
Goloba bi lahko bilo sram, ker nastavlja zadnjico EU mafijcem...
krneki_123
09. 12. 2022 17.59
-2
Ko ne bo več holoba in diktatorske svobode, bo takoj zmerna cena elektrike.
marker1
09. 12. 2022 18.16
+8
Ne bo še takoj. Ne ve se točno, za koliko let vnaprej je prodal elektriko iz NEK.
marker1
09. 12. 2022 17.58
-3
V prestolnici pogasiti vse luči, pa bo imel GEN-I manjšo izgubo in tavbi višjo nagrado.
St. Gallen
09. 12. 2022 17.42
+0
pol leta za volanom pa se ni druga svica, 30 dni cakalne vrste
asdfghjklč
09. 12. 2022 17.38
+4
Jaz vemedino rešitev za energetsko krizo... Izklopijo vso javno razsvetljavo, pa bo energije še več kot preveč! Aja, ne, treba je na kilometre daleč videti na nebu, kako imajo nekje lepo razsvetljeno nad glavo...
tutp
09. 12. 2022 17.22
-7
Za leve in desne in refike in marele in svečke in vojake puklastega. Sploh ne vem kaj to pomeni. Izvolite...
tutp
09. 12. 2022 17.23
-5
Samo eno vprašanje-kdo širi sovraštvo, razkol med ljudmi, zastraševanje-odgovor je zgoraj, na dlani. S to vlado se je začelo v Sloveniji med ljudmi samo sovraštvo, oz. tisti, ki niso na strani Goloba, ki niso iz vrst elit, ampak navadni drugorazredni državljani, Golobu ne pomenijo absolutno nič. Ker niso na njegovi strani. Tako, da naj ne govori in naj ne laže, da dela za vse državljane Slovenije, ker -ne dela. Dela za NVO, za tiste, ki so mu omogočili , da je postal predsednik in jim sedaj vrača z dobro plačanimi službami, to je dejstvo in vsa resnica. Ni mu za družine, ni mu za drugorazredne, prave, domoljubne Slovence, mu je pa mar za migrante, katerim so na široko odprli vrata, to pa res. Kakšen je v resnici ta človek, je pokazal na interpelaciji svoje ministrice Tanje Fajon. Gledal sem samo začetek in mi je postalo čisto vse kristalno jasno. Ko je govoril Breznik iz SDS, se je režal, skupaj s Fajonovo, vmes se z obema rokama držal za glavo, skratka, če ni po njegovem, potem se iz tega norčuje, podcenjuje, sovražno nastrojen in še kaj. Mimogrede, da je človek, ki se ga ljudje bojijo, vedo povedati tisti, ki so v tesnem stiku z njim. Še lastnim ministrom ne pusti do besede. Itak, da so vsi njegovi poslanci nasmejani, kadar so pred kamerami, ko pa se kamere ugasnejo, pa je stanje drugače, bojijo se ga lastni poslanci in tudi gospodarstveniki, ki imajo z njim stik. Pa še to-ljudje več na ulicah ne plešejo, plešejo pa doma, pa ne zaradi veselja, pač pa zato, ker jih zebe in ja, upokojenci, pa tudi ubobožani državljani, te države, ki plačujejo visoke davke, so lačni, ker ne vedo, ali naj najprej plačajo položnice, ali naj kupijo hrano. Fajonova je pred volitvami govorila, da so ljudje , otroci, pod vlado JJ lačni, no sedaj pa tega več ne govori, pa je stanje -mnogo , mnogo slabše. Srčno upam, da Golobovo veselje ne bo dolgo trajalo, že sedaj je spravil državo na kant, še malo manjka, pa jo bo čisto, res. Plešite...
tutp
09. 12. 2022 17.23
+0
...Po decembru bo pol države na Rdečem križu in Karitasu. Plešemo
Rafael Kramar
09. 12. 2022 17.28
+2
Soba102
09. 12. 2022 17.38
+0
1butnskala
09. 12. 2022 17.19
+12
ds-65
09. 12. 2022 17.07
-6
a je to vlada ki je dobila 50% + na volitvah...depolitizacija politične policije ma ja, depolitizacija političnega javnega servisa RTV ma ja...Katerega imaste za norca????
LocoCoko
09. 12. 2022 17.14
+0
Zaradi tebi podobnih bi potrebovali tudi ministrstvo za pismenost... 🤭
St. Gallen
09. 12. 2022 17.16
-10
ernestocg
09. 12. 2022 17.05
+12
Pravkar sem šel zapirat radiator kajti v hiši imam že 24 stopinj.Če ne bo hujše zime mi bodo drva ostala in jemala prostor okrog hiše.Lep pozdrav z desničarske province.
marker1
09. 12. 2022 17.34
+0
Pusti radiator. Odpri raje okno. V času socializma, pa tudi pozneje do merjenja porabe tople vode, ko sta se ogrevanje in topla voda v blokih plačevala po pavšalu, so se nekatere družine hodile kopat k sorodnikom stanovanja, kjer je bil pavšal. Če pa je bilo v stanovanju prevroče, so raje odprli okno kot zaprli ventil na radiatorju. To se je dogajalo, ker je bilo vse naše.
Truth
09. 12. 2022 18.37
+0
Sej v javnih ustanovah se se zmeri, ker je vse nase ;)
Flavio
09. 12. 2022 16.58
+7
Najboljša obramba pred mrazom je ples
MuškaKokoš
09. 12. 2022 17.01
+8
Brakedirt
09. 12. 2022 17.04
+8
dron
09. 12. 2022 17.08
+2
Flavio, si naredil tečaj plesa, na posestvu Visoko, nisi razločil valčka od hip hopa, da se je vaš idol valjal po tleh od smeha.
piljan
09. 12. 2022 16.52
-2
Jej jej,ni v redu,a ne da ne svečarija nesrečna.
Rafael Kramar
09. 12. 2022 16.56
+7
Uredba je v redu, levičarji nam grejo na jetra...
Brakedirt
09. 12. 2022 16.56
-4
to svecko, sami sebi greste na jetra.banda rdeca kletna
piljan
09. 12. 2022 16.58
+2
Sveči aristotle nisem,ti?Sveči Raf,pa nič ne morete.Reveži.
Rafael Kramar
09. 12. 2022 17.08
-2
Ja, saj vem!! Pa, kaj češ, nimamo kaj!! Počakat, da vas spet pamet sreča, ni druge...
piljan
09. 12. 2022 19.04
+2