Slovenija

Novice BSA

Ljubljana, 21. 01. 1998 18.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Microsoft
Komentarji
0

(<b>Romunija</b>) Po prvih racijah pri softverskih piratih ob koncu minulega leta je združenje založnikov poslovne programske opreme BSA (Business Software Alliance) v Romuniji objavilo >>vojno napoved<< piratom v sporočilu za javnost, ki ga je izdala skupaj z romunsko policijo in uradom za zaščito avtorskih pravic. To sporočilo so objavile štiri najbolj priljubljene TV postaje, šest dnevnikov, dve radijski postaji in ena tiskovna agencija. Sodijo, da je sporočilo doseglo blizu osem milijonov ljudi. Microsoftovo romunsko podružnico ter romunsko BSA je zatem poklicalo izjemno veliko ljudi.

(Hrvaška) Prvega januarja letos je začela na Hrvaškem veljati nova kazenska zakonodaja z ostrejšimi kaznimi za kršenje avtorskih pravic. Vdiranje v računalniške sisteme in baze podatkov ter ponarejanje podatkov so odslej kriminalna dejanja. Na spremembe v zakonodaji je vplivala tudi dejavnost BSA na Hrvaškem.

(Poljska) Osmega decembra lani je varšavska policija izvedla preiskavo v veliki reklamni agenciji Witold Czerepko i Wsp lnicy. V 20 PC-jih in dveh Macintoshih so našli naloženih več kot 130 programov članic BSA, med njimi Adobove, Microsoftove in Symantecove izdelke. Podjetje ni imelo licence za najmanj 90 naloženih programov. Preiskava se nadaljuje.

(Češka republika) Češka policija je opravila še tri preiskave pri končnih uporabnikih in proti vsem vložila kazenske ovadbe. V Ostravi je policija pri podjetjih Atelier GMH in GM Project odkrila več nezakonitih kopij programov AutoCAD R12 in AutoCAD LT. Preiskavi so opravili kmalu po seminarju BSA, v katerem je sodelovala ostravska policija. V Pragi pa je policija pri podjetju Vega Systems našla nezakonite kopije Microsoftovih in Novellovih izdelkov ter izdelkov domačih podjetij PJ Soft in Software 602. Praška policija je vložila kazensko ovadbo tudi proti piratu, ki je prodal CD-ROM-e blizu 100 osebam.

(Redmond, ZDA) Šestnajstega decembra je ameriški predsednik Bill Clinton podpisal novi zakon >>proti elektronski kraji<< (>>No Electronic Theft<< ali >>Net Act<<), ki ga je kongres sprejel oktobra. S tem se je po sodbah komentatorjev zaprla luknja v ameriški zakonodaji za zaščito avtorskih pravic, saj je doslej kršenje avtorskih pravic veljajo za kriminalno dejanje le, če je bilo storjeno zaradi dobička, kar so nekateri izkoriščali za nezakonito distribucijo programske opreme prek interneta. Z novim zakonom je lahko kriminalno dejanje kršenje avtorskih pravic tudi, ko gre za vrednosti, manjše od 1000 USD.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.