Slovenija

Katičeva: Neodvisnost sodstva nujen pogoj za obstoj pravne države

Ljubljana, 17. 04. 2019 09.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
24UR ZVEČER/V.Š./U.V./STA
Komentarji
463

Odvetnik Milka Noviča Jože Hribernik je v oddaji 24UR ZVEČER dejal, da so bile izjave sodnika Radonjića o pritiskih nanj šokantne. "Očitno se nekatere osebe ali organi ne morejo sprijazniti, da zadeva ne stoji," je dejal Hribernik. Pravosodna ministrica pa je obsodila kakršnekoli pritiske na pravosodni sistem.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pritiski na sodnika?
    03:13
    Iz 24UR: Pritiski na sodnika?
  • Iz SVETA: Odzivi po sodbi Milka Noviča
    03:03
    Iz SVETA: Odzivi po sodbi Milka Noviča
  • Iz 24UR ZVEČER: Jože Hribernik o pritiskih na sodnika
    04:57
    Iz 24UR ZVEČER: Jože Hribernik o pritiskih na sodnika
  • Iz 24UR ZVEČER: Marjan Pogačnik o pritiskih
    07:27
    Iz 24UR ZVEČER: Marjan Pogačnik o pritiskih

Potem ko je sodnik Zvjezdan Radonjić odločil, da je Milko Novič, ki je bil obtožen umora nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, nedolžen, je javnost presenetil z besedami, da si je zaradi razsodbe verjetno uničil kariero.

Specializirano državno tožilstvo očitke označilo kot neresnične 

Specializirano državno tožilstvo (SDT) je v izjavi za javnost zavrnilo očitke o pritiskih tako s strani tožilstva kot s strani vodje Specializiranega državnega tožilstva na Radonjića in na predsednika sodišča Marjana Pogačnika, ter jih označilo kot neresnične. 

Potrdili so, da so 15. januarja tega leta prejeli dopis predsednika senata, v katerem je ta vodjo SDT pozval, da naj za zastopanje obtožbe v zadevi Novič določi drugega državnega tožilca, saj naj bi se tožilka Blanka Žgajnar nedostojno vedla na naroku za glavno obravnavo. Naslednji dan je vodja SDT to možnost zavrnil, saj je "po preučitvi okoliščin ocenil, da ne narekujejo sprejetje takšnega ukrepa". 18. januarja je nato Žgajnarjeva vložila zahtevo za izločitev predsednika senata Radonjića, "ker so podane okoliščine, ki zbujajo dvom o nepristranskosti sodnika". Še istega dne so na SDT prejeli izjavo predsednika senata v zvezi z zahtevo za njegovo izločitev. 

4. februarja pa je nato vodja SDT predsedniku sodišča podal predlog za ustrezno ukrepanje zoper Radonjića "zaradi dogodka na naroku za glavno obravnavo dne 11.1.2019, in vsebine izjave predsednika senata v zvezi za njegovo izločitev". Izrekel in napisal naj bi "neprimerne in neresnične trditve zer zaključke" o Žgajnarjevi, vodji SDT Hariju Furlanu in predsedniku sodišča Pogačniku - vse to pa naj bi predstavljajo "grobo kršitev načela Kodeksa sodniške etike". Furlan pa je predsedniku sodišča predlagal da zoper opisano vedenje in pisanje sodnika Radonjića ukrepa, so še zapisali v izjavi za javnost. 

Katičeva: Nepristranskost in neodvisnost sodstva sta nujen pogoj za obstoj pravne države

Tudi pravosodna ministrica Andreja Katič se je danes odzvala na domnevne pritiske na sodnika Radonjića in poudarila, da sta prav nepristranskost in neodvisnost sodstva nujen pogoj za obstoj pravne države, zato ostro obsoja kakršnekoli nedopustne pritiske na delo in odločitve sodnikov.

"Ministrica Katič meni, da bi to lahko pripeljalo do nevarne prakse - političnega vpliva na konkretne odločitve neodvisnih organov, zato se bo kljub zahtevam in pričakovanjem javnosti vzdržala komentarja konkretnih primerov, saj mora sodstvo ostati neodvisno od vsakokratne oblasti," pa so zapisali na spletni strani ministrstva. 

Dodajajo, da ministrstvo ni seznanjeno s konkretnejšimi okoliščinami glede domnevnih pritiskov, zato lahko glede navedb in postopkovnih možnosti poda le splošno stališče. 

Ministrica Katič meni, da bi to lahko pripeljalo do nevarne prakse - političnega vpliva na konkretne odločitve neodvisnih organov.
Ministrica Katič meni, da bi to lahko pripeljalo do nevarne prakse - političnega vpliva na konkretne odločitve neodvisnih organov. FOTO: POP TV

V Slovenskem sodniškem društvu s podrobnostmi o domnevnih pritiskih niso seznanjeni. Je pa predsednik društva Andrej Ekart dejal, da sodniki nikoli ne smejo soditi po pričakovanjih ali pritiskih javnosti, politike ali gospodarstva, temveč in izključno v skladu s pravom. 

"Pri izdaji sodne odločbe sodnik upošteva zgolj gradivo v sodnem spisu in argumentacijo v razpravni dvorani, drugi vplivi na njegovo odločitev so nedovoljeni," je zapisal in izrazil pričakovanje, da bodo očitke o posegih v neodvisnost sodnika Radonjića ustrezno raziskali. Vsakršni pritiski na sodnika, kako naj vodi postopek in kako naj razsodi, so namreč po njegovem prepričanju "nedopustni in predstavljajo grob poseg v sodniško neodvisnost".

Med strankami pa so se najostreje odzvali v SDS, predsednik stranke Janez Janša je na Twitterju zapisal, da mora policija "nemudoma preiskati nezakonite pritiske na sodnika", po njegovih besedah pa je potrebna tudi izredna seja DZ. Kdaj nameravajo sklicati izredno sejo DZ, v SDS danes sicer še niso razkrili. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Evropski poslanec Milan Zver pa je proces proti Noviču v Evropskem parlamentu označil za sodno farso. Zver je ob tem izpostavil vprašanje spoštovanja vladavine prava in mehanizmov, ki bi jih morala Evropska unija uporabiti v primerih, ko se zlasti v tranzicijskih državah kršijo temeljne človekove pravice.

Pogačnik: Od Radonjića sem zahteval, da poda poročilo o svojih navedbah

Odzval se je tudi predsednik okrožnega sodišča v Ljubljani Marjan Pogačnik in zavrnil namigovanja, da je bil pritiskov deležen tudi sam.

Pogačnik je uvodoma dejal, da sodbe ne more komentirati. Za Radonjićeve izjave o pritiskih je, kot je dejal, slišal iz medijev, njegove navedbe pa da so bile takšne narave, da jih on kot predsednik sodišča mora vzeti maksimalno resno.

Dejal je, da je Radonjića prosil, naj se do svojih navedb opredeli in posreduje poročilo. Odgovore mu mora posredovati do jutri, do konca delovnega časa. Pogačnika je za stališče do Radonjičevih navedb zaprosil tudi predsednik vrhovnega stališča.

Pogačnik je povedal, da je Radonjića prosil, naj se do svojih navedb opredeli in posreduje poročilo.
Pogačnik je povedal, da je Radonjića prosil, naj se do svojih navedb opredeli in posreduje poročilo. FOTO: 24ur.com

"Eden osnovnih postulatov sodniškega dela je sodnikova neodvisnost v posamezni zadevi. Vse morebitne pritiske na sodnike je treba obravnavati resno," pravi Pogačnik.

"Neutemeljena pa je bojazen kateregakoli sodnika v Republiki Sloveniji, da bi bil lahko zaradi odločitve v konkretnem primeru sankcioniran," je še povedal Pogačnik in dodal, da se je z zahtevami tožilstva srečal dvakrat. "Moj namen ni pojasnjevati, zakaj sem zahtevo za izločitev sodnika Radonjića zavrnil, dejstvo pa je, da je tožilka trdila, da je bilo v ravnanju sodnika zaznati okoliščine, da naj bi bil okrnjen videz nepristranskosti. Torej ne da je neposredno sodnik pristranski, ampak videz," je pojasnil. 

Na policiji prijave v zvezi z domnevnimi pritiski na sodnika Radonjića do tega trenutka še niso prejeli. Kot so dodali, pa bodo navedbe o pritiskih preverili v smislu ugotavljanja obstoja razlogov za sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja.

Pogačnik zagotovil, da nanj osebno nihče ni izvajal nikakršnih pritiskov

Pogačnik je jasno zagotovil, da nanj osebno nihče ni izvajal nikakršnih pritiskov.

"Različni ljudje in različni sodniki različno dojemajo ravnanja udeležencev v kazenskem postopku. Ni vsako ravnanje stranke že nedovoljen pritisk. Zahteve za izločitev sodnikov so v praksi stalnica, s katero se predsedniki sodišč praktično soočamo dnevno. Letno izdam vsaj 100 odločb o zahtevah za izločitev sodnika," je pojasnil Pogačnik.

​​​​​​​"Pošteno sojenje je eden osnovnih postulatov, in sodniki za takšno ravnanje ne morejo biti podvrženi nikakršnim sankcijam," zatrjuje Pogačnik.

"Zoper sodnika Radonjića ne poteka noben disciplinski niti kazenski postopek. Če so navedbe, da naj bi pooblaščenec vložil kazensko ovadbo, s to okoliščino nisem seznanjen. Tudi če je informacija točna, ta okoliščina sama po sebi v ničemer ne vpliva na nemoten potek kazenskega postopka," še pravi predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča. 

Dodal je, da ima v primerih, ko neki sodnik oceni, da se je zgodil poseg v sodniško neodvisnost, garantno funkcijo sodni svet, ki odloča o predlogih, ki jih na njih naslovi sodnik. Takšnega predloga Radonjić, po njegovih informacijah, ni podal.

Radonjič: To, da je imel Novič pošteno sojenje, je pogojeno z odločitvijo, da si uničim kariero

Radonjićevih besed, ki jih v sodnih dvoranah nismo vajeni, med pravniki močno odmevajo. Dejal je, da so se že takoj po prvih narokih začeli pritiski na predsednika Okrožnega sodišča v Ljubljani Marjana Pogačnika, naj ga disciplinira in naj začne soditi, kot je treba. Med drugim naj bi njegovo kaznovanje predlagal vodja SDT Furlan. Deležen je bil tudi številnih izmišljotin v medijih in brskanja po njegovem zasebnem življenju, je dejal. 

"Očitno je tožilka Žgajnar privilegirana in nikoli za nič ne odgovarja," je bil oster Jože Hribernik.
"Očitno je tožilka Žgajnar privilegirana in nikoli za nič ne odgovarja," je bil oster Jože Hribernik. FOTO: Aljoša Kravanja

Radonjić je še napovedal, da zaradi tega, ker je Noviču želel zagotoviti pošteno sojenje, ne bo nikoli napredoval, čez mesec dni pa da bo verjetno tudi v suspenzu: "To, da je imel Novič pošteno sojenje, je pogojeno z odločitvijo, da si uničim kariero."

Hribernik: Verjetno so nekateri take pritiske do zdaj skrivali

Novičev odvetnik Jože Hribernik ne ve, kdo je v ozadju vsega tega, je pa prepričan, da odločitve segajo v vrhove pravosodja. V oddaji 24UR ZVEČER je voditelju Urošu Slaku povedal, da so bile besede sodnika tudi zanj presenečenje in da bi zaradi njih morali zvoniti alarmi tudi v vrhu slovenske politike.

"Vsega, kar se dogaja, seveda ne vem. Tudi zame je bilo presenečenje, skoraj šokantno, kar je sodnik povedal," je dejal uvodoma in dodal, "očitno se nekatere osebe ali organi ne morejo sprijazniti, da zadeva Novič ne stoji in da je človek po štirih letih in pol popolnoma upravičeno oproščen."

Na Slakov komentar, da tako težkih izjav sodnika ne pomni, je Hribernik odgovoril: "Tudi jaz se tega ne spomnim, verjetno so podobni pritiski že kdaj bili, pa so jih ljudje skrivali. Ta sodnik je to naravnost povedal, kar je bilo za nas vse veliko presenečenje, obenem pa pogumno početje. Vsega spoštovanja vredno."

Hribernik: Jamnik se je Stephana bal, to je bilo popolnoma jasno

Sodnik je tudi dejal, da bi bil lahko Jamnikov umor povezan s poskusom umora Janeza Plavca in kazenskim postopkom proti Michelu Stephanu. Hribernik pravi, da je obramba to ves čas dokazovala.

"Očitno se nekatere osebe ali organi ne morejo sprijazniti, da zadeva Novič ne stoji in da je človek po štirih letih in pol popolnoma upravičeno oproščen," pravi Hribernik.
"Očitno se nekatere osebe ali organi ne morejo sprijazniti, da zadeva Novič ne stoji in da je človek po štirih letih in pol popolnoma upravičeno oproščen," pravi Hribernik. FOTO: POP TV

"To smo ves čas trdili, a so tožilstvo in kriminalisti gledali stran. V zadevi zoper Plavca je bilo jasno povedano, da so bili hudi pritiski, predvsem na Jamnika. Stephan mu je grozil, da bo razstrelil inštitut, grozil mu je s smrtjo, skratka Jamnik se je Stephana bal, to je bilo popolnoma jasno. To so povedali tudi Jamnikovi starši, ki so se po svojem odvetniku udeležili obravnave, ker se ne strinjajo s tem, kar počneta njihova snaha in njen odvetnik," je pojasnil Hribernik.

'Očitno je tožilka Žgajnar privilegirana in nikoli za nič ne odgovarja'

Svoje besede po obravnavi, ko je dejal, da je ta sodba nekaj, nad čimer bi se morala zamisliti vsa država, je Hribernik komentiral z besedami: "Povedati sem hotel, da če se nekemu sodniku grozi, če se grozi iz najvišjih sodniških vrst ali strani tožilstva ali kogarkoli pomembnega iz pravosodja, če se od sodnika zahteva, da v neki konkretni kazenski zadevi odloči drugače, kot se pričakuje, je to nekaj, nad čimer se velja zamisliti. To se mi zdi strahotno. To je huje kot na Poljskem, pritisk na sodnike. Tu bi se morala vmešati ministrica, predsednik vlade, mogoče še kdo. To je nedopustno," je odvetnik k ukrepanju pozval najvišje politične predstavnike.

Tožilka Blanka Žgajnar, ki je na oprostilno sodbo sicer napovedala pritožbo, je izgubila nov odmevni primer. "Očitno je tožilka Žgajnar privilegirana oseba in nikoli za nič ne odgovarja. To, kar je ona že zamočila, bi marsikdo drug že plačal s službo ali kakšnimi hujšimi disciplinskimi ukrepi. Nekateri pa so zaščiteni, lahko počnejo karkoli in se jim nič ne zgodi," je njeno delo komentiral Hribernik.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (463)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aristotel
18. 04. 2019 13.24
+5
Pravne države ni že od leta (91) osamosvojitve nikoli pojasnjene orožarske afere in posle povezane z prodajo orožja in prejetje gotovine,ki je pristala v žepih nekaterih tako imenovanih zasluženih osamosvojiteljih in zato se nadaljuje propad države ki mu nevede ali vede parlament asistira s sprejetjem take zakonodaje da je povzročitelj nezakonitega dejanja bolj zaščiten in ima več pravic kot oškodovanec oziroma tisti ki se drži zakonov ta tako izpade da je bedak...to nam je prinesla med drugim osamosvojitev in demokracija ki privilegira falote !
lahunin
18. 04. 2019 12.41
+7
KAR SE DOGAJA V SODISCU JE VSE ZAMENJAT OD VRATARJA PA DO PREDSEDNIKA
krnekilojz
18. 04. 2019 12.28
+4
tale žgajnar je pa najbolj odvratna ženska, kar sem jih kdaj videl. nima 5 pik pa je tožilka! in to slaba, zelo slaba in hoče na silo doseči obsodbo, ker je pač nesposobna najti pravega krivca. Le koliko našega denarja pospravi v žep vsak mesec? najbrž je bila pa med zadnjimi 5% diplomirancev njenega letnika.
ROMELS
18. 04. 2019 10.01
+9
Kakšna "modra" izjava naše ministrice. Osnovnošolci bi našli boljše primere za takole izjavo, ki je v naslovnici.
wolfterier
18. 04. 2019 10.10
+6
Nesposobni ministri so pogoj za obstoj mafijske države !
vsevid
18. 04. 2019 10.01
+0
Katička to si napisala kot PRVOŠOLEC !! Zato pa rajši priznaj da nimaš pojma in zapusti stolček ??? Groza me prime ko poslušam te vaše spletke !! Nevem kako bi vas ljudje sploh lahko spoštovali ??
Uporabnik458403
18. 04. 2019 09.46
-1
Nase sodstvo ni niti mali c od sodstva.....
flamengo
18. 04. 2019 09.39
+3
erjavec in katička najslabša ministra v naši zgodovini
flamengo
18. 04. 2019 09.37
+3
kjer je katička je vedno neka je tri pikce
NA LEVO ni OK
18. 04. 2019 09.33
+4
Ravno prava ministrica se je oglasila, da mora biti sodstvo neodvisno. Katičeva je tam nastavljena samo zato, da bo sodstvo prikrivalo in ne obsojalo vse , ki so sodelovali v največji kraji slovenskega premoženja do sedaj-TEŠ 6. Katičeva je bila ena izmed njih in danes zaseda položaj ministrice za pravosodje. Posmeh vsem nam in izkaz totalnega cinizma in sprenevedanja.
jg57
18. 04. 2019 09.09
-1
Točno se ve kdo pri nas obvladuje kapital, medije, policijo in sodstvo.
EkonomskaSvoboda
18. 04. 2019 09.02
+1
g. Radonjić gotovo ve, da to ni dobro za njegovo kariero. Kot je tudi sam povedal, je ta zanj najverjetneje končana. A je kljub temu naredil kar je prav. V urejeni državi bi bila JAVNA izjava sodnika vrhovnega sodišča, da so se nanj vršili pritiski alarm najvišje stopnje. Samo, mi smo ena luštna post-komunistična država. Kaže tako, da bomo s to koalicijo na čelu to tudi tudi ostali. A vsi, ki podpirate to vlado morate vedeti tole: Milko Novič ste že jutri lahko vi.
Zmaga Ukrajini ..
18. 04. 2019 09.46
+3
Radonjić je mojster pocenkarske drame. To je vse. Kot sodnik bi moral znat razlikovat kaj je nedopusten pritisk na sodnika in kaj so običajna pravna sredstva, ki jih (tudi proti sodniku) v sodnih postopkih vlagajo vpletene strani. Poleg tega je sodbo izrekel 5-članski senat (torej 5 sodnikov!!!). Glede Noviča se nima smisla opredeljevati, ker premalo vemo kaj so mu in česa mu niso dokazali. Pogačnik je moral zaradi enega Radonjića včeraj imeti "medijsko turnejo", kjer je moral pojasnjevati in miriti to dramo, ki je nastala izključno zaradi Radonjićevega hlepenja po 5 min slave, saj se je gotovo zavedal, kako bo "zakuril" domačo sceno. Mimogrede še to - Radonjić je okrožni sodnik, Pogačnik pa je predsednik okrožnega sodišča. Brez skrbi, da bi v primeru, če bi šlo za nedovoljen pritisk na sodstvo, zadeva tako odjeknila, da se še dolgo ne bi polegel prah. Sodniki nikoli niso dobro prenašali niti sprememb zakonodaje(zlasti tiste, ki se je neposredno tikala njihovega položaja), kaj šele zgolj zamisel, da bi se nanje vršil kakršenkoli pritisk.
Malinha
18. 04. 2019 13.13
-2
Če bi se proti Radonjiču vršili 'običajni', kakor tudi nedopustni pritiski, bi bila prvotno njegova subjektivna odločitev ta, ki bi botrovala k razrešitvi mesta sodnika v tej zadevi. Ne sme se pozabiti, da je pritiskov, tistih, ki se vršijo v mejah normale mnoštvo, a ravno tako so nedopustni pritiski pri vsakem sodniku prvotno subjektivna stvar, ker gre pač konec koncev za to, ali ti pritiski vplivajo na njegovo sojenje in razsodbo; če gre stvar 'preko mere', lahko sodnik preko preds. sodišča zahteva razrešitev. Če pa stvar ne vpliva na njegovo profesionalnost, potem se bo obrnil do teh pritiskov zgolj pišmeuhovsko. V izjavi Radonjiča je opaziti zev, ki loči profesionalnost od zasebnega: "Ker sem sodil pošteno, ne bom nikoli napredoval, čez mesec bom verjetno v suspenzu." Ali, kakor sem že napisal: obstaja več resnic, med njimi je ena realna, druga pa pravna.
Zmaga Ukrajini ..
18. 04. 2019 16.51
-2
Načeloma je to res. Vendar pa v praksi "samo-izločitve" sodnikov na podlagi domnevnih pritiskov nikoli ne dobijo "žegna" predsednika sodišča. Samoizločitveni razlogi so lahko utemeljeni in upravičeni zgolj na osnovi sodnikovega poznanstva s stranko v postopku, kar bi vzbujalo dvom o sodnikovi nepristranskosti, ipd. Ko je tožilstvo zahtevalo izločitev sodnika (zaradi očitne pristranskosti), je predsednik njihovo zahtevo zavrnil kot neutemeljeno. Skratka sodnik se tudi sam ne more izločiti zgolj na podlagi domnevnega občutka pritiska. Okrožni sodniki namreč niso več začetniki in pričakuje se, da so kos pritiskom, ki so jim izpostavljeni pri sojenju. V nobenem primeru tu seveda ne gre za nedopustne pritiske, pač pa na primer: nadzorstvena pritožba, ki jo stranka naslovi na predsednika sodišča ali na Ministrstvo za pravosodje, zahteva stranke v postopku za izločitev sodnika, ker je po strankinem mnenju ta pristranski, razna (neresnična) pisanja v medijih o dotičnem sodniku, ipd. V kolikor bi se lahko vsak sodnik, ki je dobil zadevo v sojenje (to pomeni, da je »naravni sodnik« v določeni zadevi) le tej lahko izognil tako, da bi na predsednika sodišča preprosto naslovil prošnjo za izločitev, potem bi nastal kaos, saj bi se večina sodnikov izogibala določenih (malce bolj zoprnih) zadev, primeri kot so Patria, Balkanski bojevnik, in podobni medijsko močno oblegani, pa bi potrebovali ogromno časa, da bi se sploh določil sodnik. Skratka… morda se je Radonjič čutil »pritisnjenega«, ampak dejstvo je, da se nanj niso vršili nedopustni pritiski v smislu »navodil« z vrhov sodstva o tem, kako naj sodi. Da pa je primer izrabil za svojih 5 min slave ali karkoli že je hotel povzročiti s to melodramo, pa zgolj kaže, da je slab sodnik, ki svoje službe očitno ne dojema tako, kot bi jo kot sodnik moral.
Malinha
18. 04. 2019 18.17
-2
Vsekakor. Zev, katero sem omenil, pa razkriva 'pravno resnico' od 'subjektivne resnice', in ravno v tej zevi vznikne 'oškodovani subjekt', v tem primeru sodnik Radonjić. Med tvojimi naštetimi primeri gre tudi za očitano etiko vodenja postopka samega sodnika s strani Harija Furlana, kar je vse v skladu z zakonom, kar pa se NE SMATRA kot nedopustni pritisk - v čemer se seveda strinjava - in ravno to je Radonjić označil kot pritiskanje. Je pa svojih pet + minut za samopromocijo izrabil odv. Jože Hribernik (pred leti sem skušal na kratko debatirati z njim: v hipu me je zagrnil predor, prepad Kafke), kateri ni vezan na 'etičnost zakona' v smislu, da ne bi promoviral sebe skozi 'pravno resnico'. Edino v eni stvari se ne strinjam s tabo in to je z označbo melodrame. Če mi dovoliš malenkost hudomušnosti: obstoji velikanska razlika med Sofoklom in Sokratom. Prvi je uvidel človeško samotravmatiziranost, drugi jo je pa še podžigal. :)
Zmaga Ukrajini ..
18. 04. 2019 20.21
-2
Hribernik kot odvetnik pač ne more in očitno tudi noče iz svoje odvetniške kože. Čeprav mi gre s tem močno na živce (ker verjamem, da kot dolgoletni odvetnik do obisti pozna sodniško sceno), pa je njegov odziv povsem pričakovan. Mislim, da bi tudi vsak drug (dober) odvetnik na njegovem mestu do konca izrabil (celo zlorabil) dejstvo o pritiskih na sodnika, ki mu je kot "futr z neba" padel v naročje. In si s tem seveda speljal vodo na svoj mlin. Pa čeprav vsi neposredno vpleteni zelo dobro poznajo sodstvo in dejstvo, da v resnici ne gre za nikakršne nedopustne pritiske. Pomembno je, da se preusmerja témo in se ta bolehna farsa nadaljuje. In zdaj bodo še nekaj časa na vseh koncih in krajih "ropotali" o teh "grozovitih" pritiskih na ubogega sodnička, ki pa je strumno stal pokonci in se herojsko ubranil in ni klonil pred titanskimi pritiski, kljub temu, da ga bo po njegovem doletelo ne vem kaj vse strahotnega (v resnici mu grozi to, da mu zjutraj strojepiska ne bo skuhala kave, ker je jezna nanj). Vsi trije svečkarski evroposlanci so na Evropsko komisijo že naslovili vprašanje kako bo le ta ravnala glede teh pritiskov na sodnika v SLO – skratka izdajalci prve klase, Jajo poziva k sklicu seje odbora DZ za pravosodje ter poziva tudi Pahorja, naj se oglasi v tej temi, zraven bevska o "globoki državi", krivosodju, itd.). Pač v stilu »show must go on«… za svečkarje seveda. Tako kot si napisal: »Prvi je uvidel človeško samotravmatiziranost, drugi jo je pa še podžigal«.
Malinha
18. 04. 2019 21.11
-1
Če je J. S. Bach skladal 'zrel' barok, je bil Jean - Philippe Rameau še čisti renesančni skladatelj, pa čeprav sta bila sodobnika. Za Jeana je bil mogoče krog samo krog, Bach je pa v njem videl glasbeno matematičnost; za prvega je bila glasba (tudi) religija, za drugega (tudi) sakralnost. Pravo je religija, namaže se jo na kruh, bliže Bruslju si, debelejša je tvoja pokora do debeline namaza, bolj je zanimivo postvarelo jokanje Notre-Dame plamenov, kakor kres Nietzscheja, pa si ti vedela, brala, da je črna luknja v M 87 večja od našega osončja, nekoč je nek pesnik zapisal nekaj o sneženju.
totnhem
18. 04. 2019 08.59
+7
Ministri ki nimajo pojma.
Zsolt1
18. 04. 2019 08.50
+4
Podobna sramota čaka slovensko sodstv v zadevah TOKSIČNI CHF KREDITI. Določeni sodniki, predvsem pa sodnice vstrajno onemogočajo pravična sojenja, in to kljub jasnim smernicam sodišča ESČP v enakih zadevah. Slovensko sodstvo je žal samo servis elitam. Da bo pa Katićeva uredila razmere na sodišči, ja verjamemo - tako kot ji je v Slovenski vojski.
lakala28
18. 04. 2019 07.52
+1
He, he, gospodje se kar lepo zapletajo v klopčič laži. Če prav razumem, se je pričelo s pritiski na tožilko. Lepo. Skratka iz napadalcev se delajo žrtve. Pustimo se presenetiti. Res me zanima, kaj bo gospod Zvezda napisal. Zver ima prav: res je bila farsa. To kar je uprizoril Zvjezdan, je res zrelo za resno obravnavo.
User1035444
18. 04. 2019 09.55
+2
A vsi pritiskajo na to tožilko, da vedno izgubi? Je že dobila kak primer?
Nimasmisla
18. 04. 2019 07.16
+17
ma ne mi bluzit o neodvisnem sodstvu
jg57
17. 04. 2019 21.56
+9
Kučan je nekoč rekel, da je več resnic. A obvladuje tudi sodstvo, da vejo katera je prava?
krmeki
17. 04. 2019 21.32
-20
Zver in SDS pa spet blatita Slovenijo v EU.
fljfo
17. 04. 2019 21.36
-4
totnhem
18. 04. 2019 11.08
-1
Blatila sta komunajzerje take kot si ti in ostali.
krmeki
17. 04. 2019 21.29
+22
Žgajnarjeva pa še vedno na visoki državni plači brez odgovornosti.
krmeki
17. 04. 2019 21.30
+18
Ali je kakšen odmeven primer sploh že dobila?
fljfo
17. 04. 2019 21.09
+10
Z njo se popolnoma strinjam, a to zna biti nevarno za njo....
bojer
17. 04. 2019 21.06
+25
Ne vem kako bo Katičeva zagotovila neodvisnost. Če bi bila sodba resnično v imenu ljudstva, bi zmanjkalo zaporov za vse , ki so bili "vprašljivo" oproščeni.