Slovenija

Stavkajoči RTV-jevci sporočili, da niso nikogaršnji hlapci

Ljubljana, 23. 05. 2022 07.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
STA, K.K., T.H.
Komentarji
666

Stavkajoči na Radioteleviziji Slovenija (RTV SLO) so ob opozorilni stavki za uro prekinili delo in se zbrali na zboru, kjer so ponovili svoje stavkovne zahteve po novinarski in uredniški avtonomiji ter izpostavili pomen javnega medija. Napovedali so, da bodo še naprej delali profesionalno, kakovostno in etično ter da se bodo borili za obstoj RTV-ja. "Spišite zakon, ki bo onemogočil tak vpliv na javni servis, kot so si ga nekateri privoščili zdaj," so pozvali politiko.

Predsednica stavkovnega odbora novinarskih sindikatov RTV-ja in Koordinacije novinarskih sindikatov RTV-ja Helena Milinković je v uvodnem nagovoru opozorila, da na nepravilnosti in neprofesionalizem v javnem zavodu opozarjajo že dlje časa, danes pa stavkajo, ker jim ni preostalo nič drugega. Med glavnimi stavkovnimi zahtevami sta sicer novinarska in uredniška avtonomija in depolitizacija javne RTV.

"Mi smo tukaj zaradi javnosti, želimo, da javni medij zasleduje javni interes," je poudarila. Ob tem ne želijo, da se jih deli na leve desne: "Mi smo zaposleni, ki delujemo po profesionalnih standardih." Ob tem je še ugotavljala, da se znotraj RTV-ja rojeva izjemna solidarnost.

Zbrane pred poslopjem Televizije Slovenije na Kolodvorski ulici - zbor delavcev je bil sicer tudi pred regionalnima centroma v Kopru in Mariboru - je nagovorilo več ustvarjalcev programa in drugih podpornikov, med drugim tudi voditelj nedavno ukinjene oddaje Studio City Marcel Štefančič. Ocenil je, da so pred volitvami televizijo prevzeli ljudje, ki so jo prelevili v propagandni predvolilni stroj, ob tem pa delalo slabo televizijo. Po njegovih besedah je skrajni čas, da televizijo prevzamejo ljudje, ki jo znajo delati, ki jo poznajo, razumejo, cenijo.

Ana Jurc je v imenu uredništva MMC predstavila razmere v uredništvu po nastopu Igorja Pirkoviča na mesto v. d. urednika uredništva za nove medije v Multimedijskem centru zavoda (MMC). Po njenih besedah v. d. urednika svojega dela skoraj ne opravlja oz. ga opravlja zelo selektivno, in sicer z uredniškimi intervencijami na točno določene politične teme, ki jih niti ne želi vsebinsko pojasnjevati. MMC, kot pravi Jurčeva, tako zadnja dva meseca deluje po načelu samoorganizacije, saj zaposleni svoj poklic in odgovornost do javnosti jemljejo resno.

Predsednica Aktiva novinarjev informativnega programa na TV SLO Marta Razboršek je ob tem pozvala k nujnim spremembam zakona o RTV-ju, da se nikoli več ne bi zgodilo, da bi lahko lahko ena oseba, ne da bi se ozirala na mnenje odgovornega urednika informativnega programa, program spremenila do neprepoznavnosti in umikala oddaje. "Skupaj z zaposlenimi spišite zakon, ki bo onemogočil tak vpliv na javni servis, kot so si ga nekateri privoščili sedaj," pa je pozvala politiko.

Predsednica Društva novinarjev Slovenije Petra Lesjak Tušek meni, da današnja stavka ni konec, ampak le začetek. Edina prava novinarska drža je pokončna, taka je tudi stavka in tak naj bo tudi nadaljnji boj, je pozvala. "Nujna je depolitizacija javnega servisa, ki ni v nikogaršnji službi, še manj pa kogarkoli služabnik. RTV lahko služi kvečjemu javnosti in interesom javnosti - nikdar pa parcialnim interesom, sploh pa ne tistim političnim, ki si jo skušajo podrediti in jo instrumentalizirati za strankarske interese ter docela degradirati in razvrednotiti novinarsko delo," je poudarila.

Stavkajoče novinarjev informativnega programa so podprli tudi radijski kolegi. Kot je v njihovem imenu pozval urednik na Radiu Slovenija Aleš Kocjan, se je neprofesionalnim uredniškim odločitvam treba upreti.

Milinkovićeva je sicer spomnila, da se v informativnem programu Televizije Slovenija (TV SLO) s političnimi pritiski in zamenjavami soočajo že eno leto: "Danes smo na točki, ko začenjamo stavko, danes je dan, ko izvajamo opozorilno stavko. Gre za solidarnostno stavko z uredništvom informativnega programa TV SLO in uredništvom MMC, ki sta pod najhujšimi pritiski od jeseni, ko sta ogroženi novinarska in uredniška avtonomija," je dejala na današnji dopoldanski konferenci pred zborom novinarjev.

"Danes stavkamo tako, da stavkamo na delovnih mestih. Naša stavka je unikatna, takšne stavke do sedaj še ni bilo. Stavkamo proti vodstvu RTV in ne proti vladi, kot je bilo to v preteklosti," je dejala.

Ob današnji stavki v program televizije, radia in tudi na MMC vračajo ukinjene oddaje, novinarje, ki jim javnost po besedah Milinkovićeve zaupa. "Danes tudi odpiramo razpravo o tem kakšna, naj bo javna radiotelevizija, začenjamo javno razpravo o nujnih spremembah zakona o javni radioteleviziji," je še povedala.

Ob 13.15 so se nato zbrali pred poslopjem RTV-ja na Kolodvorski 2, ko so stavkajoči za eno uro prekinili delo in se udeležili zbora delavcev.

Zahtevajo novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo, depolitizacijo RTV-ja, umik vseh škodljivih sklepov programskega sveta, dostojne delovne pogoje, jasno kadrovsko politiko, kar po besedah Milinkovićeve pomeni, da naj zaposleni zasedajo tista delovna mesta, ki jih dejansko opravljajo in so za to delo tudi dostojno plačani. "Zahtevamo tudi pogajanja o dvigu najnižjih plač, zahtevamo jasen in demokratičen socialni dialog, ker to ta zdaj ni," je naštela. Želijo si tudi, da so njihove strokovne in utemeljene pripombe upoštevane.

Zahtevali bodo tudi odstop generalnega direktorja, odgovorne urednice ...

Če njihove zahteve do 30. maja ne bodo izpolnjene, zahtevajo tudi odstop odgovorne urednice informativnega programa Jadranke Rebernik, v. d. urednika uredništva za nove medije v MMC-ju Igorja Pirkoviča, predsednika programskega sveta Petra Gregorčiča in generalnega direktorja zavoda Andreja Graha Whatmougha.

Po oceni predsednice Sindikata novinarjev Slovenije Alenke Potočnik je stanje v medijih še vedno resno. "Žalosti me, da morajo zaposleni s stavko sploh vzpostaviti socialni dialog," je dejala. Kot namreč opažajo, socialnega dialoga oz. spoštovanja med partnerji tukaj ni. Ponižujoče se ji zdi, da so odgovor na stavko dobili prek sporočila za javnost.

"Do petka, ko smo vendarle uspeli sesti z generalnim direktorjem, nismo vedeli, kakšen je njihov odgovor na stavkovne zahteve, je bil pa to začetek pogajalskega procesa, ki se bo v tem tednu šele zares začel," je dejala in napovedala, da bodo v prihodnjih dneh "šli od stavkovne zahteve do stavkovne zahteve". Upa, da bodo pogajalski proces do 30. maja pripeljali tako daleč, da bodo lahko podpisali stavkovni sporazum, je še dejala. Pri tem zaposlenim na RTVS zagotavlja strokovno in pravno pomoč.

RTV Slovenija
RTV Slovenija FOTO: Bobo

Programski svet ni dal predhodnega soglasja kandidatki za direktorico TV SLO

Medtem ko novinarji stavkajo, je programski svet zavoda razpravljal o predlogu generalnega direktorja za soglasje k imenovanju Natalije Gorščak za direktorico Televizije Slovenija, ki se je na vnovični razpis edina prijavila v skladu z razpisom.

Programski svet RTV Slovenija na današnji seji ni dal predhodnega soglasja k predlogu generalnega direktorja zavoda, da za direktorico nacionalne televizije za štiriletni mandat imenuje Gorščakovo. Da bi bilo soglasje podano, bi moralo za glasovati vsaj 15 članov 29-članskega sveta, a se jih je tako odločilo le osem.

Kot je povedala, je proti delitvi televizijskega informativnega programa na dve enoti, kar predvideva predlog statutarnih sprememb. Informativne oddaje, ki jih je programsko-produkcijski načrt zavoda za letos ukinil oz. prestavil na drugi kanal, bi vrnila. Opozorilno stavko novinarjev na zavodu pa podpira. "Moji sodelavci so profesionalci. Ko stavka toliko profesionalcev, se je treba zamisliti," je dejala.

Gorščakova je bila edina, ki se je na vnovični razpis, objavljen aprila, prijavila v skladu z razpisnimi zahtevami. Na tem mestu je sicer že bila, a jo je Grah Whatmough avgusta lani razrešil, ker po njegovem mnenju denimo ni ukrepala ob opozorilih o nizki gledanosti. Vendar razrešitev izpodbija na sodišču.

Sindikat zdravstva in socialnega varstva solidaren s stavko na RTV

Tudi sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije ob današnji opozorilni stavki na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) izraža solidarnost in podporo zaposlenim na RTV. Ob tem obsojajo tudi vse poskuse politizacije medijskega prostora.

V sindikatu zdravstva in socialnega varstva pri stavki na RTV vidijo vzporednice s stavko v zdravstvu in socialnem varstvu februarja ter s stavko v vzgoji in izobraževanju marca. V vseh treh primerih so stavkovne zahteve sprva naletele na gluha ušesa. Tudi vodstvo RTV bi se moralo takoj po napovedi stavke začeti intenzivno pogajati, kot to določa zakon o stavki, a so bila prva pogajanja šele teden dni po njeni napovedi, so opozorili v sporočilu za javnost, ki ga je podpisala predsednica sindikata Irena Ilešič Čujovič.

"Žalostno in skrajno zaskrbljujoče je, da morajo sindikati v stavkovnih zahtevah uveljavljati spoštovanje zakonov, statuta in drugih aktov javnega zavoda ter se boriti za profesionalno novinarstvo in avtonomijo. Vse to bi morale biti temeljne naloge vodstva RTV Slovenija," so zapisali v sindikatu. Čeprav ali pa ravno zato, ker je stavka skrajno sredstvo, bo po njihovih besedah vodstvo RTV Slovenija tokrat primorano prisluhniti.

Ostro obsojajo tudi "vse poskuse politizacije medijskega prostora, še zlasti pa poskuse popolnega političnega prevzema RTV Slovenija, ki pomeni resen in skrajno zavržen poseg v neodvisnost medijev". Zaposleni na RTV na to opozarjajo že več mesecev, so povzeli. Stavka namreč ni uperjena proti poslušalcem, bralcem in gledalcem RTV, temveč v smeri zagotavljanja avtonomije novinarstva in spoštovanja medijske ter delovnopravne zakonodaje. To je v interesu vseh državljank in državljanov, so še dodali.

Sviz pristojne poziva k odgovorni obravnavi opozoril

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) se pridružuje podpornikom opozorilne stavke na RTV. Ocenjuje, da so zahteve stavkajočih upravičene in jim izreka solidarnost. Pristojne pa poziva, naj prepoznajo resnost položaja ter odgovorno pristopijo k obravnavi in reševanju argumentiranih opozoril, so sporočili. 

Sviz je pred enim letom podprl prizadevanja zaposlenih na Slovenski tiskovni agenciji za ohranitev avtonomije STA kot javnega servisa, ki poroča v skladu s profesionalnimi kriteriji in novinarsko etiko, in njihove zahteve za ustrezne delovne pogoje ter plačilo. 

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, podpirajo tudi zahteve stavkajočih za zaščito in ohranitev novinarske, uredniške in institucionalne avtonomije ter s tem boljše razmere za delo in ustvarjanje, pa tudi zahteve po spoštovanju strokovnih, programskih in etičnih standardov, za dvig najnižjih plač na RTV ter vzpostavitev spoštljivega, enakovrednega socialnega dialoga.

"Stavka je legitimna, a obenem vedno skrajna odločitev zaposlenih, ko so bile izčrpane vse druge možnosti. Sviz zato poziva pristojne, naj prepoznajo resnost položaja ter odgovorno pristopijo k obravnavi in reševanju argumentiranih opozoril in zahtev novinarjev in drugih zaposlenih na RTV Slovenija," so navedli. A hkrati Sviz podpira njihovo napoved zaostritve stavke in sindikalnih aktivnosti, če v enem tednu ne bo prišlo do ustreznih dogovorov in sklenitve stavkovnega sporazuma.

Za Sviz so ob tem nesprejemljive grožnje s sankcijami, "ki so jih s strani vodstva ustanove deležni nekateri zaposleni zaradi svobodnega izražanja kritičnih mnenj o delovanju zavoda ali ko opozarjajo na kršitve zakonodaje, statuta in drugih internih predpisov RTV".

Sindikat policistov Slovenije: Za javno, neodvisno in profesionalno RTV Slovenija

"Demokracije brez svobodnih medijev si ni mogoče zamišljati in javna RTV Slovenija predstavlja steber neodvisnega novinarskega in ustvarjalnega dela, ki zagotavlja demokratičnost družbe," so v sporočilu zapisali na Sindikatu policistov Slovenije in dodali, da so ravnanja vodstva RTV, ki posegajo v novinarsko, uredniško in ustvarjalno avtonomijo, nedopustni. 

Sindikat policistov Slovenije Koordinaciji novinarskih sindikatov RTV in vsem stavkajočim na RTV tako sporoča, da jih v prizadevanjih in stavki podpirajo ter da jim bodo nudili vso nadaljnjo podporo in pomoč. "Policisti najbolj razumemo vaš položaj, v katerem smo se znašli tudi sami! Novinarke in novinarji uživate široko podporo javnosti in sindikalnega gibanja, zato stopite pogumno na pot, ki ste si jo začrtali," so še zapisali.

Za ZNP stavka nepotrebna

Medtem pa Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) menijo, da je današnja stavka dela zaposlenih na RTV Slovenija nepotrebna. Prav tako so po njihovem mnenju neupravičene zahteve po odstopu vodstva, saj pravijo, da je bilo trenutno vodstvo izvoljeno v skladu z zakonom in vsemi predpisanimi zakonitimi postopki: "Prav tako dosedanje vodstvo ni naredilo ničesar takega, s čimer bi omejevalo novinarsko avtonomijo. Nekatere izpeljane spremembe so bile nujne za večjo pluralnost RTV in njeno profesionalnost," dodajajo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (666)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

EUROPA
17. 06. 2022 12.59
+1
So odvisni od globalistov. Samo, kako napihnjeno so korakali mimo Lade Troha. Nihče ni hotel objaviti zloglasnega dokumenta. Zdaj pa se jim vrača.
omega _v6
25. 05. 2022 20.20
+1
Naj stavkajo vsaj do novega leta!! Sploh jih ne pogrešam tudi,če jih takoj ukinejo!! Na teh 3 kanalih pa res ni kaj za videti!!
Betuul
24. 05. 2022 20.49
+0
Stavkam📣stavkam
Betuul
24. 05. 2022 20.51
+2
Ukinit plačevanje rtv prispevka za vsak mesec! Če gre za prispevek se ga plača 1x letno
čevapgpt
24. 05. 2022 11.43
+1
seveda so hlapci. kdaj v zadnjih 2 letih pa so poročali nepristransko? tudi brisanje intervjujev zaradi zunanjih vpliv jim ni bilo tuje. prav tako lov na širjenje posnetkov jim ni bilo tuje, uporabljali so vse možne zvijače. In to ne zaradi sebe, ker bi njim bilo v interesu ampak ker so imeli "komando" od zunaj. In to je počel sam pomočnik direktorja...
Cervantes Saavedra
23. 05. 2022 21.51
+0
Danes je nepripravi pato prekosil samega sebe v desničarskih lažeh. - Boji se, da bo novo vodstvo TV SLO ukinilo oddajo "Pričevalci", ki pa je bila uvedena (O, smola!) že leta 2014 za časa levosredinske vlade A. Bratošek. Ne v času JJ! Dobra, a ne? - Za Palestince se je zlagal, da jih je 12 mil., v resnici po podatkih OZN le 5. A kaj ti vedo!? - Trdi, da Hitler in nacisti niso poznali pojma "manjvredni narodi" (ki jih je treba uničiti). O čemer je med 2. svetovno vojno pisalo tudi slovensko katoliško (!) časopisje v ZDA. A so lagali? - Izgoni desettisočev Slovencev s sp. Štajerskega in prepoved slovenskih šol in celo pridig že v letu 1941 so zanj, ubogo paro, znak polnopravnega položaja Slovencev v nacistični državi. - Vse bolj ga tišči Sančovo sedlo.
Luka64
23. 05. 2022 21.56
+3
...ko največji nacisti etiketirajo drugače misleče z nacisti- isto kot Putin v Rusiji išče izgovore za opravičevanje svoje vojne.
jank
23. 05. 2022 21.41
-2
Zaposleni na RTV morajo odločno vztrajati, tudi z dolgotrajno stavko. Jasno jim mora biti, da bo SDS storil vse, da bi zavlekel sprejetje spremembe zakona o RTV. Revolucionarne janšiste je potrebno iz te hiše za vedno pregnati.
Luka64
23. 05. 2022 21.48
-1
...a pol pa propagiramo nepolitično RTV, poleg pa demonstriramo s političnimi antijanša parolami za podporo gibanju svoboda. Ja bravo javni rtv-jevci.
Luka64
23. 05. 2022 21.20
-1
Pa še kako ste hlapci!!! Hlapci zagrenjenih idej o Janšizmu, ki jih reklamirate na javni avtonomni RTV v korist politične opcije levega fašizma. To je naša javna RTV, ki hoče biti neodvisna in nepristranska s propagiranjem enopartijstva!!!
jank
23. 05. 2022 21.36
-1
Ti samo glej greznično Novo in se ne boš nič jezil.
Luka64
23. 05. 2022 21.43
+2
...in ko zopet zmanjka argumentov pa nastopijo žalitve in diskreditacije, kot so to pač navajeni na levo-fašistični politični osi.
Rosimaro
23. 05. 2022 21.19
+4
Ko sta kadrirala Kocijančič in Šetinc pa ni nihče stavkal.Vprašajte Pirc-Musarjevo zakaj ne dela na RTV.Ravno zaradi Helene Milinković ki je zopet najbolj glasna.Ali naši ali naši tretje opcije ni
Belibog
23. 05. 2022 21.18
+3
Hlapci ste lewakom že 67 let
VSEZNALECno1
23. 05. 2022 21.17
+2
SEVEDA STE HLAPCI ...SAMO HOČETE DRUZGA GOSPODARJA.. TO JE VSE.....VEDNO STE BILI HLAPCI
Rosimaro
23. 05. 2022 21.16
+3
Socialni dialog je samo tak kot reče stavkajoči?
Rosimaro
23. 05. 2022 21.14
+8
Mi smo hlapci ki smo vas poslušali toliko let.Nimate neke samorefleksije da bi rekli dajmo se samoukinit in dajmo na referendum kdo nas bo pogrešal.Pa ne govorim o instituciji ampak o tam zaposlenih.Naj dajo vsi odpoved in tisti ki se počutijo nepogrešljive naj napišejo prošnjo za službo.In to za redno.Ne pa spet nekaj sto preko nekih kvazi pogodb do smrti
Spužva
23. 05. 2022 21.14
+6
Ti hlapci iz RTV so za hlapce rojeni!!!!
Betuul
23. 05. 2022 21.04
+6
Res je zanimiv kaj imate na rtv-ju ! Hlapci smo vsi! To da pa eurosong nikol ne zmagamo je pa tragedija tega stavkanja
Misls
23. 05. 2022 21.02
+13
Na rtv naj prvo odpustijo 50 procentov tistih kateri nič ne delajo oziroma dobivajo samo plačo.
13klu?
23. 05. 2022 20.57
-8
Vidim da troli in podrepniki JJ še vedno dobro delujejo na tem portalu
Luka64
23. 05. 2022 21.04
+8
..ko zmanjka argumentov, pa nastopijo žaljivke in diskreditacije. Tipično za levi-fašizem, pol pa želijo apolitično RTV.
Jožajoža
23. 05. 2022 20.52
-7
Skrajni čas je, da televizijo spet prevzamejo ljudje, ki jo znajo delati, ki jo poznajo, razumejo in cenijo Ob današnji opozorilni stavki na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) predstavniki stavkajočih opozarjajo, da socialnega dialoga z vodstvom ni. Pred zborom delavcev ob 13.15 pred stavbo RTVS so ponovno opozorili na stavkovne zahteve, med katerimi so novinarska avtonomija in dogovor o kadrovski politiki. Razrešitev vodstva, novinarja pirkovića,peskovo možino pa tudi takoj odpustit.
Luka64
23. 05. 2022 20.56
+5
...ja in tako bomo prišli spet v enopartijski sistem, kot si ga želite na levo-fašistični osi, ki z lažmi in prevarami diskreditirate vse drugače misleče. Isto, kot to počne Putin v Rusiji z izgovorom denacifikacije, je pa v bistvu sam največji nacist, kar se jih je pojavilo v zadnjem času.
zibertmi
23. 05. 2022 20.51
-4
sekta vaše ere je konec,hvala bogu.samo vi nimate kam bežat kot so kalaboranti
oikos
23. 05. 2022 20.50
+0
Ne da ste HLAPCI, tudi IZDAJALCI ste! Ste vedeli, da "cepiva" niso dovoljena!!!!!!!? Ste! Ste izvajali ustrahovanje Slovencev? Ste! Ste kdaj poročali o uradnih podatkih stranskih učinkov "cepiv" v GB, ZDA, .. in EU! Niste! Ste poročali zakaj Indija ni poslušala ukazov WHO !? Niste! Ste objavili ukaz JJ o prepovedi uporabe zdravil za kovid!? Niste! Ste kdaj poročali o drugi "resnici" vojne v Ukrajini!? Niste! Ste poročali o predajanju suverenosti držav v roke WHO oz. osumljencu za vojne zločine, ki je njen predsednik!? Niste! Ste objavili katere 3 ameriške korporacije so kupile 17 milijonov ha kmetijskih površin v Ukrajini!!? Niste! IN VI BI ŠE RADI BILI INTELEKTUALCI IN HUMANISTI? Sram vas bodi!
Mister iks
23. 05. 2022 20.46
+3
zibertmi
23. 05. 2022 20.50
+1
kdo zver,gorenak še kdo do janeza,bojte se komunistov je rekel ivek,pa ne onih ,ki bodo to ostali temveč tistih,ki bodo presedlali v cerkev.vse vam bodo pokradli.pa kako prav je imel pred 30 leti.kot večino kar je izrekel ta dobrotnik iz negove