Slovenija

Novinarji RTVS s 24-urno prekinitvijo dela zaostrujejo stavkovne aktivnosti

Ljubljana, 04. 04. 2023 08.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, D.J., M.S.
Komentarji
409

Del zaposlenih na RTVS danes stavka s prekinitvijo dela, a na delovnih mestih. Kot so dejale članice stavkovnega odbora, vodstvo tudi po 19 sestankih ne razume ali noče razumeti stavkovnih zahtev, med katere spadajo novinarska avtonomija in delo brez zastraševanja. Ministrica za kulturo Asta Vrečko je ob tem dejala, da stavka priča o resnosti razmer v nacionalni medijski hiši, in vodstvo hiše pozvala k odstopu.

Stavkovni odbor novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenije (RTVS) po besedah govork še naprej pričakuje izpolnitev vseh stavkovnih zahtev, predvsem pa novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo, dogovor o kadrovski politiki in pogajanja o dvigu najnižjih plač na RTVS, ob tem pa tudi vzpostavitev socialnega dialoga in plačano stavko. Poudarile so, da so delo prekinili, ker so zavezani javnosti in stavkajo za javni RTVS, za interese javnosti, pravico do obveščenosti in do svobode izražanja.

V stavkovnem odboru Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS pojasnjujejo, da so se za zaostritev stavkovnih aktivnosti odločili zato, ker razlogi za preklic stavke niso izpolnjeni. "Ker se poglablja pritisk na novinarsko avtonomijo, nadaljujejo in stopnjujejo se samovoljni in nestrokovni posegi v program in vsebine, kršijo se programski in profesionalni standardi, nadaljuje se netransparentno kadrovanje, medij se finančno izčrpava, uničuje se ugled javnega servisa, razmere za delo na RTVS se slabšajo, javni interes pa je čedalje bolj ogrožen, novinarski sindikati v stavkovnih zahtevah ne popuščamo," so dejali. Dodali so, da se nadaljujejo pogajanja za sklenitev stavkovnega sporazuma.

Med zahtevami zaposleni izpostavljajo varno okolje in dostojno plačilo za vse, spoštljiv odnos nadrejenih, profesionalne, strokovne in etične odločitve ter odstop nezakonitega vodstva RTV, so zapisali v stavkovnem odboru Koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija. 

Stavkovne aktivnosti so po njihovih navedbah zaostrili tudi zato, ker sta dve sodbi o nezakonitem imenovanju generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha in nezakoniti razrešitvi direktorice Natalije Gorščak potrdili opozorila novinarskih sindikatov, da vodstvo RTVS deluje nezakonito in neprofesionalno.

Stavkajoči so sicer z vodstvom RTVS za danes podpisali sporazum o določitvi zagotovitve minimuma delovnega procesa. Članice stavkovnega odbora so dejale, da je vodstvo RTVS v ponedeljek sporočilo, da stavke ne bo oviralo, vendar so na televiziji zamenjali vse stavkajoče urednike in televizijske voditelje. Vodstvo RTVS je tako po njenih besedah zmanipuliralo dogovor, ki so ga sklenili v petek.

Po 17. uri se bodo stavkajoči in njihovi podporniki znova zbrali pred RTVS.

Programski svet RTVS bo sicer čez teden dni na izredni seji opravil razpravo o odgovornosti v. d. generalnega direktorja v zvezi s sodbami sodišč, o neukrepanju zaradi upada gledanosti in o informacijah glede kršitev delovne zakonodaje v ugotovitvah delovne inšpekcije, so sporočili s tajništva sveta.

Asta Vrečko je vodstvo RTV pozvala k odstopu.
Asta Vrečko je vodstvo RTV pozvala k odstopu. FOTO: Damjan Žibert

Ob današnjih dogajanjih je  ministrica za kulturo Asta Vrečko izpostavila, da zaposleni na RTV in strokovna javnost že več kot leto dni opozarjajo na kršitve novinarskih in profesionalnih standardov, etike, pritiske, grožnje in discipliniranje novinarjev ter urednikov. Na ta način pa RTV Slovenija po njeni oceni ne more opravljati svojega poslanstva, kot je zapisano v viziji zavoda – biti nepogrešljiv javni medij v slovenskem prostoru, ki mu javnost zaupa zaradi njegove verodostojnosti, strokovnosti in kakovosti.

V izjavi je izrazila podporo stavki in stavkajočim izrekla priznanje za pogum in odločnost. Ob tem je še opozorila, da je usoda RTV trenutno odvisna od odločitve ustavnega sodišča. To je namreč do končne odločitve zadržalo izvrševanje novele Zakona o RTV Slovenija, ki je začela veljati 28. decembra lani. "Slovenska javnost, ki je nov zakon o RTV Slovenija potrdila tudi na referendumu, ima pravico do neodvisnega javnega servisa, v katerega politika ne bo več posegala tako kot zadnjih 20 let. Prepričana sem, da je dovolj sprenevedanja trenutnega vodstva o tem, da deluje v interesu RTV in njene avtonomije," je dejala ministrica.

Po njeni oceni je zato skrajni čas, da vodstvo odstopi, javno RTV pa se zaupa javnosti in njenim zaposlenim. Novinarke, novinarji, uredniki in drugi sodelavci morajo imeti pogoje, v katerih bodo delovali brez groženj, pritiskov in strahu, je dodala.

Na novinarsko vprašanje, ali so dovolj naredili za to, da se stanje na RTV uredi, pa je odgovorila, da so kot vlada uporabili vse možne pravne vzvode. Vodstvo RTV bi po njenem mnenju moralo prevzeti odgovornost in odkrito spregovoriti z zaposlenimi ter upoštevati njihovo voljo po tem, da se agonija konča in da lahko nemoteno začnejo opravljati svoje delo.

Tokratni stavkovni dan na RTVS ni prva tovrstna zaostritev stavkovnih aktivnosti. Novinarji RTVS namreč zaradi posegov v avtonomijo, padanja profesionalnih in programskih standardov ter neizvajanja socialnega dialoga neprekinjeno stavkajo od 23. maja lani.

V. d. direktorja Televizije Slovenija Uroš Urbanija in odgovorni urednik informativnega programa drugega programa TVS Rajko Gerič sta  izrazila pričakovanje, da se bodo nasprotja med stavkajočimi novinarji in vodstvom zgladila. Pomembno je, da se začnejo stvari razreševati, meni Gerič, ki vodi stavkovna pogajanja na strani delodajalca.

V koaliciji izrazili podporo stavkajočim

Stavkajočim na Radioteleviziji Slovenija so podporo izrazili tudi v koalicijskih Gibanju Svobodi, SD in Levici. V Gibanju Svoboda in v SD se v znak podpore tako danes ne bodo udeležili večerne oddaje na to temo, v Levici pa ob tem vodstvo RTVS pozivajo k odstopu.

"Dejstvo je, da opazujemo močno razgradnjo javnega servisa in na tem mestu tudi pozivamo trenutno vodstvo - glede na rezultate referenduma, glede na zelo jasno izraženo voljo ljudi - da odstopi in prepusti vodenje novim ljudem, svežemu vetru, ki bo javni servis spravil nazaj v stare tire, v tisto kakovostno televizijo in radio, kot smo ju poznali," je ob današnji stavki na RTVS dejal vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec. V nasprotnem primeru bo namreč po njegovih besedah nastala velika škoda za poslušalce in gledalce, ki "v tem trenutku resno opazujejo, kako ta javni zavod razpada pri živem telesu".

Zaposleni in strokovna javnost že več kot leto dni opozarjajo na nevzdržne razmere na RTVS, na kršitev profesionalnih standardov, etike, pritiske na novinarje in urednike, pa so spomnili v SD, zato stavko podpirajo. "Verjamemo, da bo ustavno sodišče odločilo v najkrajšem možnem času, saj ima javnost pravico do neodvisnega javnega servisa, brez posegov politike, brez poseganja v avtonomijo novinarskega dela in poskusov ustrahovanja," so zapisali v sporočilu za javnost. Vabilo v današnje Odmeve pa so zavrnili, saj "javna RTVS ne opravlja več svojega poslanstva, izgublja ugled in zaupanje, s tem pa je ogrožena pravica javnosti do obveščenosti".

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (409)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Poraz boli
07. 04. 2023 16.55
+1
asta spelji se raje na vašo TV..
mali.mato
05. 04. 2023 11.27
-1
Bomo lahko prebrali kaj o nedopustnem pritisku predsednice državnega zbora na US? Zloraba DZ brez primere? Aja, saj sedaj gresta z MPŠ na izlet v Ruando in Ugando.... Same jedrne države....
jodr
04. 04. 2023 21.38
+1
Asta cel dan štrajka, a je vzela dopust, ali je plavga vsekala?
WD40
04. 04. 2023 20.35
+0
Rtv tudi danes normalno deluje brez stramkarskih novinarjev,tako da kar naj se spokajo
WD40
04. 04. 2023 20.35
+0
ElChe
04. 04. 2023 20.15
+0
Javni RTV bi morali pod nujno ukinit.Da so razne športne oddaje pa jih mora človek gledat preko tujih tv kanalov tudi svet ne pomne.In za tak tv program moraš plačevati,ko ga sploh ne gledaš u stvari je negledljiv,
pekoči paradižnik
04. 04. 2023 19.31
+1
Smrt janšizmu,... svoboda narodu in javni rtv.
WD40
04. 04. 2023 20.36
+1
Binč
04. 04. 2023 18.46
+2
Saj je danes brez stavkajočih kar dober program,zato predlagam,da se stavkajoče odpusti.Nobeden jih ne bo pogrešal.
zibertmi
04. 04. 2023 17.50
+1
rtv ni sds kmetija
DKR
04. 04. 2023 18.46
+0
WD40
04. 04. 2023 20.37
+1
Vse deluje normalno,kdo danes stavka???aja tistih 10 strankarskih novinarjev
igy02
04. 04. 2023 17.32
+0
Vlada je v težki krizi, ker ne more zamenjati nobenega več. Razen na RTV je zamenjala vse živo. S prijatelji in sorodniki. Pa še nega psa so zraven postavli. Kot Neron, ki je postavil konja za senatorja. Norčki so pač v vseh obdobjih enaki.
jodr
04. 04. 2023 17.29
+0
Družbenopolitični delavci še štrajkajo?
Jožica55
04. 04. 2023 17.24
-2
Danes pri poročilih ob 13.00 uri. Poročila so trajala 15 minut od tega 3 minute štetje 1822 korakov od GEN-I-ja do banke v Bukarešti ostalih 12 minut pa govora o Izraelu. Športnih poročil ni bilo ker janševiki nimajo niti enega športnega novinarja na nacionalni. Zakaj niste v studijo poslali Petrovčičeve Vide saj ona je tako vsestranska in športnega videza.
alenka.NN
04. 04. 2023 17.34
-2
a prosim nehate s petrovčič....nam je zjutraj pokvarila poročila v dobro jutro....no ja, na terenu se je pa izkazal luka, a ne.....
WD40
04. 04. 2023 20.38
+1
Se pride na plano ta laz goloba in ukradeni indetiteti,
mali.mato
05. 04. 2023 11.27
-1
punkracij
04. 04. 2023 17.23
+1
Dobro je ,da ustavno sodišče ne naseda na politikantske trike.
alenka.NN
04. 04. 2023 17.13
+3
dajte že naredit spomladansko ćistilno akcijo na RTV in smeti na cesto dveh cesarjev....to je prav grozljivo ; zvečer na TV1 petrovčič.....zjutraj na TV1 -dobro jutro petrovčič, pa dobro , kaj smo vam naredili, da nas dušite s temi modeli...
ROMELS
04. 04. 2023 16.20
+3
Sam cvet pristranskega novinarstva. Še delati se jim ne ljubi!!!!!!!
pekoči paradižnik
04. 04. 2023 16.07
-2
Janševci, kletni komentatorji,... vsak dan znova dokazujete, da ste navadna latrina, polna janšistične diareje, ki s svojimi izpusti obremenjuje slovensko družbo že desetletja in vsiljuje manire janšizma.
Poraz boli
07. 04. 2023 16.50
+2
frenk7 že celi teden pišeš ene in taiste..Samo to znaš napisat...pa vprašanje če si se tega sam spomnil ali si preplonkal.
pekoči paradižnik
04. 04. 2023 16.03
+1
janševci:.. v državi vladajo tisti, ki so na volitvah dobili največ glasov in mandat za to. Tokrat je janšizem pogorel in ni v položaju, da bi vladal,... prej ko boste to sprejeli, sicer že dolgo traja, lažje boste živeli vi in vsi okoli vas tudi...
Poraz boli
07. 04. 2023 16.52
+2
aja..spet si pameten.JJ ima že 30 let podporo cca 28%..O tem vaših 5 strank Golobnjakov in Kulovcev lahko samo sanjajo..Le poglej si podporo Golobizmu...še malo pa bo čista NULA
pekoči paradižnik
04. 04. 2023 16.03
+1
Dejstvo je, da v sds sekti sporočila volitev niso ne slišali ne razumeli. janševci pač!
Stane Adami?
04. 04. 2023 16.03
+1
Mirne duše lahko stavkajo v nedogled. Program je trenutno za vsakega nekaj pod njihovo vladavino pa je bil program izključno za levičarje. Je pa res, da se potomci hostarjev težko odrečejo oblasti in privilegijam.
WD40
04. 04. 2023 15.54
-2
1 sindikat svobodnjakov in levakov stavka,se pravi 100 novinarjev
zibertmi
04. 04. 2023 15.30
+3
kdaj se bo uveljavila volja ljudstva.vprašam v klet
WD40
04. 04. 2023 15.55
-3
Tisti tvojih 40% se ne steje,ki ste jih nekaj prepricevali
ROMELS
04. 04. 2023 16.23
-2
Nikoli. Lahko si pa optimist in s tem te bodo tudi spravili.