Slovenija

Novo ime in nov terminal

Brnik, 09. 07. 2007 08.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na Letališču Jožeta Pučnika so odprli potniški terminal, s katerim letališče izpolnjuje schengenske pogoje.

Nekdanje brniško letališčeje se od danes uradno imenuje Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana
Nekdanje brniško letališčeje se od danes uradno imenuje Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana FOTO: Dare Čekeliš


Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana so odprli prvo fazo novega potniškega terminala, s katero letališče izpolnjuje kriterije za schengensko ločevanje potnikov. Pomembno pridobitev za letališče je s slavnostnim govorom obeležil predsednik vlade Janez Janša. Pri odprtju so sodelovali tudi minister za promet Janez Božič, minister za notranje zadeve Dragutin Mate in generalni direktor Direktorata za civilno letalstvo Franc Željko Županič.

Pučnikov sin Gorazd je ob odprtju poudaril, da si oče zagotovo ne bi želel, da bi po njem poimenovali brniško letališče.
Premier Janša je v svojem govoru izpostavil pomembno vlogo, ki sta jo pri osamosvojitvi odigrala tako letališče kot Pučnik
Premier Janša je v svojem govoru izpostavil pomembno vlogo, ki sta jo pri osamosvojitvi odigrala tako letališče kot Pučnik FOTO: POP TV

Predsednik vlade je v svojem govoru spomnil na pomembno vlogo, ki sta jo pri osamosvojitvi odigrala tako letališče kot Pučnik, hkrati pa je izpostavil tudi razvojne dosežke letališča v zadnjih letih, pri čemer je danes odprta pridobitev šele prvi korak k nadaljnjemu razvoju, je dejal.

Prva faza drugega potniškega terminala na osrednjem slovenskem letališču pomeni prizidek k obstoječemu terminalu in izgradnjo prvega nadstropja, v katerem bodo odhodne čakalnice in mejni prehod. To nadstropje bo kasneje povezovalo obstoječi terminal z novim terminalom, ki se bo začel graditi leta 2008.

Današnje letališče je dosežek okoliščin iz slovenske osamosvojitve, je prepričan Janša. "Če vsega tega ne bi bilo, potem to letališče nikoli ne bi bilo mednarodno letališče države Slovenije, ampak bi imelo drugačen status. To letališče tudi ne bi moglo biti glavno letališče Slovenije, če ne bi bilo človeka, po katerem ga je vlada pred kratkim poimenovala," je zbrane politike, gospodarstvenike in svojce Jožeta Pučnika nagovoril Janša.

Izpolnjeni schengenski pogoji

Zadovoljna minister Mate in premier Janša
Zadovoljna minister Mate in premier Janša FOTO: Dare Čekeliš
Glavna pomanjkljivost, ki jo je imela Slovenija v lanski evalvaciji za prevzem schengenskega sistema je bilo namreč prav brniško letališče. Zato so pospešili izgradnjo novega terminala, s čimer so pridobili dodaten prostor, ki omogoča striktno ločevanje potnikov držav članic EU in potnikov drugih držav.

Prva faza novega terminala je za Slovenijo velika pridobitev, saj zadovoljuje standarde za schengensko ločevanje potnikov. Evalvacijska komisija Evropske unije je letališče pregledala pred tednom dni, poročila pa še ni izdala. Vendar je Janša skupaj z vodstvom letališča prepričan, da bo poročilo pozitivno in bo EU z marcem prihodnje leto letališču prižgala zeleno luč za uvedbo schengenskega režima.

Hkrati pa novo nadstropje nad obstoječim terminalom pomeni več prostora za potnike, novo kakovost letališča in novo tehnologijo dela, je na novinarski konferenci pred odprtjem objekta povedal novi predsednik uprave Aerodroma Ljubljana Zmago Skobir. Še večja pridobitev za samo letališče in potnike pa bo po njegovih besedah izgradnja novega terminala, ki se bo začela v drugi polovici prihodnjega leta in bo zgrajena do leta 2010. Po tej investiciji ima Aerodrom Ljubljana pripravljene tudi že druge naložbene načrte, po katerih naj bi območje letališče do leta 2015 postalo pravo letališko mesto, brniško letališče pa vodilno letališče v regiji, je dejal Skobir.

Pridobili bodo potniki

Celotna naložbena vrednost adaptacije obstoječega terminala znaša 12 milijonov evrov
Celotna naložbena vrednost adaptacije obstoječega terminala znaša 12 milijonov evrov FOTO: POP TV

Že z današnjo otvoritvijo novih prostorov, ki so skupaj z aviomostovi stali 17 milijonov evrov, se je površina čakalnic za potnike povečala z 800 na 5000 kvadratnih metrov. Ko bo terminal končan, pa bodo lahko v eni uri odpremili 850 potnikov, kar je še enkrat več kot zdaj. Tako bo lahko letališče, ki se ob stalni rasti prepeljanega števila potnikov in količine tovora spopada z veliko prostorsko stisko, letno sprejelo do 2,5 milijona potnikov.

Razvoj letališča je strateškega pomena tudi za razvoj regije in države, meni Skobir. Letalski potniki in prevoz tovora so namreč postali bistveni za konkurenčnost in razvoj regij. "Zato želimo postati vodilno letališče v regiji," je poudaril prvi mož aerodroma in dodal, da je prva faza novega potniškega terminala le prvi korak v novo razvojno ero letališča.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (160)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

exim@t-2.net
11. 07. 2007 11.27
gogi: veliko knjig sem prebral v svojem že kar dolgem življenju; predvsem sem pa živel pod vsemi vladavinami in zato, nagec, imam veliko znanja-iz izkušenj.
kosir_maks
11. 07. 2007 08.42
Maraton : da je naredila kikse ta Vlada ! Je, seveda je ! Premal je razturila LDS in njihove hlapce ! No več jih ni mogla ! Že tko so polna sodišča !
Gogibyte
11. 07. 2007 08.36
Kiri smehi ste :) ka si ja nor :) exim :) ti si pa knjigo znanja pojedu :)
exim@t-2.net
11. 07. 2007 08.36
maraton62: SOVA še ni končala svojega dela. Zakaj pa misliš, da je Drnovšek in njegova senca Kučan tako popozdil, ko je g. Šturm začel z raziskovanjem SOVE. Čakaj, miško, čakaj!
maraton62
11. 07. 2007 00.45
moro;me veseli, da imam še sogovornika;v redu, se umakneta iz politike-njuna stvar;glede njune umazanije, ki naj bi prišla na dan pa mislim, če bi imela kaj za sabo, bi tale aktualna oblast to z veseljem spravila na dan, kot npr. tista sporna letalska vozovnica, ki ni nikjer dokazana, tako da se mi zdijo take obtožbe, brez dokazov zelo nizkotne. Praktično se vidi, da je bila sporna vozovnica plasirana med rajo z namenom, popljuvati g. predsednika države, kar pa ste privrženci aktualne oblasti z veseljem izkoristili, kar pa se mi zdi zelo nekorektno.
maraton62
10. 07. 2007 23.57
clementia555; Ta tvoj gospod Pučnik je naredil slovenskemu narodu več škode kot koristi. Bil je navaden disident.Ljudem kot je bil on ni nikoli ustrezal noben sistem.Tudi če ga ne bi bilo, bi bila Slovenija kljub temu samostojna in tudi Slovenci bi bili manj sprti med seboj. Mislim, da g. Drnovšku in g. Kučanu ne sežete do gležnjev ne Pučnik in ne vi z vašimi sovražnimi komentarji do drugače mislečih. Namesto, da bi vaša vladajoča opcija strmela za lepšo prihodnost, pa razkopavate stare kosti in spodžigate sovraštvo med ljudmi. Vedno bolj sem prepričan, da bi v primeru vaše zmage v 2. sv.vojni bila Slovenija mnogo bolj krvava, kot pa je bila.Tale vaša vlada, pa je naredila že toliko kiksov,da bi bilo bolje, da se z vašimi komentarji že malo umirite.
djordjevic.dejan@triera.net
10. 07. 2007 21.34
malasutra: Poišči pesem od Predina Alfa samec. :))))
malasutra@gmail.com
10. 07. 2007 21.22
clementia555, gospod pučnik tega res ni počel, zato pa skoraj vse to počne gospod janša. še en mandat, pa bomo imeli totalitarizem, kot ga še nismo videli. toliko, draga clementia555 o spoštovanih gospodih. sicer pa je spoštovani jj tako in tako zabil nož v hrbet gospodu pučniku in ga spodnesel v stranki. toliko, kot rečeno, o spoštovanih gospodih. dvomim, da se je gospod pučnik boril za tako "demokracijo", kot jo demonstrira spoštovani gospod janša. toliko. res.
kenguru
10. 07. 2007 20.12
In verskemu blaznežu tomi.passion-u spet ni uspelo napisati posta brez komunistov. Ne skrbi, saj ti bo ratalo, mi smo s tabo. Tudi ljudem s tako opranimi možgani je že uspelo, samo ne smeš opustiti upanja. Prišel bo tvoj dan. Ti samo piši, piši, piši, časa imaš očitno več kot dovolj, z močno voljo lahko uspe.
kosir_maks
10. 07. 2007 19.20
Klasik : Ko bo JJ v naslednjem mandatu spisal lustracijski zakon in ko se odkriža DESUS-a , ki vse koči, bo negdo potreboval nekaj hladnega , osvežilnega , poživljajočega , ,,, ! Lahko boš pa praznil kahle tvojmu liderju !
Uporabnik113189
10. 07. 2007 18.58
Najbolje če njegovo sliko nosite še s seboj..Priporočam še vsakemu 10 let zapora, da boste svojega ljubega vodjo res razumeli..Drži je res neprimerljiv..Njega primerjati s s Kučanom in Drnovškom je res nemogoče. Arestanti in tisti ki so pošteni in niso nikoli potrebovali zapora pač ne gredo skupaj.
kosir_maks
10. 07. 2007 18.38
Levičarji oziroma oboževalci totalitarnega enopartijskega sistema so odmaknjeni od korita že celih 2 leti in 7 mescev ! So že močno podhranjeni in zato nerazsodni ! To je za njih že rekordna doba v zadnjih 62 letih ! Opazna je huda abstinenčna kriza ! ja ko se človk prvad biti pri koritu , je težko pol hirat v ozadju ! Sej bodo zdržal , nej se navadjo da so samo statisti !
clementia555@yahoo.com
10. 07. 2007 18.38
Naš gospod Pučnik ni nikogar metal v ječo, vzpostavljal izredne razmere na Kosovu, nadzoroval celotno slovensko populacijo z tajno politično policijo ali bil na čelu totalitarnega režima, ki je kratil vse človekove pravice, katere poznamo v enciklopediji človekovih pravic od črke A do črke Ž. Ne bom pa dovolila, da se tukaj meče Jožeta Pučnika v isti koš kot Kučana, Drnovška in ostale komunistične aparatčike, ki so vladali tej državi z železno roko in kar je morda še najhuje se sedaj posipali z pepelom in kazali v javnosti kot največji zaščitniki človekovih pravic na Slovenskem. To je za moje pojme enako kot, če bi Nemci po koncu hladne vojne na čelu inštituta za človekove pravice postavili Ericha Honeckerja ali še bolje Ericha Mielkeja. Da se njegova slika izobesi na letališču se mi ne zdi nič spornega. tako bodo tujci (tisti, ki ne znajo brati šumnikov) vsaj videli in morda tudi kaj poizvedeli, kdo je bil ta človek, po katerem se je preimenovalo letališče.
Uporabnik113189
10. 07. 2007 18.31
Naj vas opozorim, da ste sami začeli. Izrazi, žalitve in besede, ki z vaših vrst letijo na predsednika države Drnovška ali bivšega predsednika Kučana, so nesprejemljive. Potem ko vam nekdo vrne z isto mero in pove, da vaš drekonja Pučnik ni za nič drugega, kot za strašit ljudi namestoi hudega psa, ker če bi njegovo sliko obesili na letališču, bi se potniki razbežali, je pa huda kri. Kar velja za vas, si tudi mi lahko privoščimo ali ne?
clementia555@yahoo.com
10. 07. 2007 18.20
sbp: ".....Menimo, da je več kot 90 Slovencev proti preimenovanju v tako debilno ime (predvsem šumniki v mednarodnem letališču so no-go!)...." Neverjetno. Ko človek misli, da je že slišal vse neumne izgovore, se vedno pojavi še ena budala z svojo neverjetno verzijo... SBP: vem, da boš tole težko konceptiral, toda Milan Kučan in janez drnovšek imata tudi vsak po enega šumnika v svojem priimku. Na desettisoče ulic po Sloveniji ima šumnike. Predlagaš, da v bodoče v tujino ne pošljemo več ljudi, ki imajo šumnike v svojih imenih oziroma spremenimo vse šumnike v imenih ulic, zato, da bodo lahko bogi tujci pravilno napisali naslov ulice in se pri tem ne mučili z našimi šumniki... malasutra: "....uf, koliko dela bo imela nova vlada prvega pol leta, da bo vsaj za silo sanirala vse nebuloze te vlade..." Niti ne, malasutra. Edina stvar, katero bodo oni sanirali je ta, da se bodo karseda hitro prisisali nazaj k koritu. Zato ne bodo potrebovali pol leta. Že sedaj prestopajo iz LDS in ostalih strankic v SD.
GSG-9
10. 07. 2007 18.15
Poglej se, vzemi en Prozac pa pejt spat da se mal pomiriš. Pa svoje grožnje si nekam vtakni!
exim@t-2.net
10. 07. 2007 18.01
ni pomembno: če bi me poznal, tega ne bi napisal. Bosi vesel, da ne vem, kdo si, ker bi te vlekel po vrelem olju!Ostajajo dejstva, ki pa jih komuinisti in njihovi mladiči težko slišijo. Recimo: ali si ti vedel, da je bil Stane Dolanc v Hitlerjugent? Nisi? Vidiš, jaz pa sem! In on naj bi mene učil! Kar verjemi, da imajo vsi moji komentarji osnovo. Sigurno bi te zanimalo, če ti povem, da je Francija priznala našo novo Slovenijo tudi zato, ker je posrredoval pokojni nadškof g. dr. Šuštar. Kako? Samo namig: Madagaskar, Opeka, osebno prijateljstvo, Mitterand, ... In ti in tebi enaki si dovolite pljuvati po takih možeh! Nagci!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
GSG-9
10. 07. 2007 15.42
Exim nehaj širiti nestrpnost. Če se nekateri ne strinjamo z janševo politiko in preimenovanjem zato nismo nič manj slovenci, edino razlika med menoj in teboj je da jaz znam uporabljati svoje lastne možgane ti pa brezglavo slediš janši kakor ovčka.
exim@t-2.net
10. 07. 2007 14.29
Klasik: Slovenec sem, Slovenec sem. Kaj si pa ti? Odgovor: skote! Malasutra: nebulozno je to, kar pišeš in si nasilen. Pravi teroristični muslič!
malasutra@gmail.com
10. 07. 2007 14.08
kaj naj rečem, maks. očitno vam in vašemu vodji simbolno ogromno pomeni (če že konkretnega ne zmorete). kako že se ustvarjajo kulti osebnosti? kje smo to že videli in doživeli? v čem je razlika med nekoč in danes? nisem si mislil, da bomo doživljali reprizo najbolj bizarnih plati zgodovine. pa jo. res ne razumem, da eni v vsem tem celo uživate. pa vendar uživate. celo triumfirate. pa dajte. vas čas se itak izteka.