Slovenija

Novo navodilo policistom – namesto kazni izrekajte več opozoril

Ljubljana, 15. 03. 2021 09.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Jure Tepina, Nika Kunaver
Komentarji
376

Vodstvo Policije je dalo policistom na terenu za cestnoprometne prekrške nove usmeritve. "Vodstvo Policije želi spodbuditi policiste, da pri svojem delu natančno presodijo dejanje udeleženca v cestnem prometu in se tem ugotovitvam primerno odločijo za ukrep, ki je v danih okoliščinah najprimernejši. Policisti se zdaj zelo redko odločijo za izrek opozorila, zato želimo to prakso spremeniti," piše v dokumentu, ki smo ga pridobili. Gre morda za "odpustke" državljanom? Nikakor ne, pravijo na Policiji, statistika kaže, da se policisti redko odločijo za izrek opozorila.

"Policisti se pri vsakdanjem delu v postopkih z občani pogosto znajdejo v položaju, ko ugotovijo prekršek in bi morali v skladu z veljavnimi predpisi izvesti represivni ukrep. Pri izvajanju predpisov in izrekih globe za vsak najmanjši prekršek lahko državljani hitro dobijo občutek, da živijo v 'policijski državi'. To seveda ni namen kaznovanja, poleg tega je tak način dela običajno manj učinkovit in nepriljubljen pri državljanih," piše v dokumentu, ki ga je Generalna policijska uprava poslala vsem policijskim upravam po Sloveniji. Ob tem je marsikdo zastrigel z ušesi in debelo pogledal, saj je prav nenavadno, da se ob razmerah, ki vladajo v državi, policiste usmerja k nekaznovanju za cestnoprometne prekrške oziroma jih vodstvo Policije spodbuja k izrekanju opozoril, kjer je to mogoče. Več policistov se je ob tem vprašalo, koga v resnici skrbi, ali imajo državljani občutek, da živijo v "policijski državi". Družbena omrežja so namreč polna kritik na delo in ravnanje slovenske policije, ko gre za ukrepanje proti državljanom, prav tako se izgublja zaupanje v policijo. 

Merjenje hitrosti
Merjenje hitrosti FOTO: Damjan Žibert

"Vodstvo policije želi, da policisti na terenu pri izvajanju nadzora cestnega prometa bolj dosledno reagirajo na zaznane prekrške, pri tem pa upoštevajo opisane okoliščine, ko lahko izrečejo opozorilo. S povečanjem nadzornih aktivnosti ne želimo povečati števila represivnih ukrepov, prav tako pa ni namen, da se število izrečenih opozoril poveča na račun zmanjšanja kaznovanih. Enote morajo zasledovati cilj po uravnoteženosti izvedenih represivnih ukrepov in izrečenih opozoril, zato se pričakuje, da se bo število opozorjenih približalo polovici vseh izvedenih ukrepov," še piše v policijskem dokumentu. 

Policija: Opozorilo je lahko učinkovitejši ukrep kot globa

Policija pojasnjuje, zakaj se je odločila za usmeritve, ki spodbujajo izrekanje milejših kazni oziroma le opozoril, kjer je to mogoče. "Večletna statistika 'presenetljivo' izkazuje, da se policisti redko odločijo za izrek opozorila. Poudariti želimo, da z odločitvijo policista o neizreku globe ne odstopamo od ukrepa, ampak namesto sankcije izrečemo opozorilo. Opozorilo je lahko bolj učinkovit ukrep kot globa, če policist dejansko pretehta vse dejavnike protipravnega dejanja in kršitelja ter opozorilo izreče osebi, za katero presodi, da bo to zadosten ukrep," pojasnjujejo in dodajajo, da lahko policist na podlagi Zakona o prekrških namesto izreka sankcije kršitelja opozori, če je storjen prekršek neznatnega pomena in če pooblaščena uradna oseba oceni, da je glede na pomen dejanja opozorilo zadosten ukrep. 

Merjenje hitrosti
Merjenje hitrosti FOTO: Damjan Žibert

"Vodstvo Policije želi, da policisti na terenu pri izvajanju nadzora cestnega prometa bolj dosledno reagirajo na zaznane prekrške, pri tem pa upoštevajo opisane okoliščine in izberejo najprimernejši ukrep. Verjamemo, da bo to ob doslednem delu rezultiralo tudi v bolj uravnoteženih ukrepih. Seveda pa v skladu z razlago Zakona o prekrških ni mogoče izrekati opozorila za vse prekrške. Opozorila na primer ni mogoče izreči za prekrške, kjer z zakonom hitri postopek ni dovoljen. ali za prekrške, kjer je poleg globe predpisana stranska sankcija kazenskih točk. V usmeritvah ne govorimo o 'odpustkih', temveč o izbiri ustreznega ukrepa, ki je v določenih primerih lahko tudi opozorilo," razlagajo na Policiji.

Zavod Varna pot: Lepa beseda lepo mesto najde

Za komentar novih usmeritev izrekanja opozoril za cestnoprometne prekrške smo prosili tudi Zavod Varna pot, ki si že vrsto let prizadeva za boljšo prometno varnost na slovenskih cestah. 

Prometna nesreča pri Cerkvenjaku
Prometna nesreča pri Cerkvenjaku FOTO: PU Maribor

"Zakon o prekrških in Zakon o pravilih cestnega prometa opredeljuje, da so prekrški, ki imajo večji vpliv na varnost cestnega prometa, opredeljen kot 'hujši' prekrški, zaradi katerih je predpisana tudi sankcija izreka kazenskih točk. V tem so vključeni hitrost nad 10 km/h v naselju, alkohol, prepovedane droge, vožnja brez izpita in neregistriranim vozilom, po novem pa bo vključen tudi mobilnik. Za tovrstne prekrške, kot mi je znano, opozorila policisti ne smejo izreči, zaradi česar smatram, da gre očitno za usmeritev in priporočilo policistom, da za manjše prekrške lahko izrekajo tudi opozorila. Če gre za dobronameren ukrep, če ga policisti razumejo in izvajajo dobronamerno, če je povprečnim ljudem, ki niso povratniki in pogosti kršilci, opozorilo izrečeno na način, da razumejo svojo napako, se zanjo opravičijo, jim je žal, bi znala biti takšna usmeritev in izvajanje policistov na terenu dobrodošla. Seveda pa kakršnakoli zloraba tega instituta z ene ali druge strani lahko popači namen in cilj ter ima posledico na prometni varnosti. Ker ne poznam usmeritev, upam in želim, da slednje ni mišljeno za povratnike in pogoste kršilce cestnoprometnih predpisov," pravi predsednik Robert Štaba. 

Robert Štaba
Robert Štaba FOTO: Miro Majcen

Se lahko torej poslabša prometna varnost, če bodo kršitelji preveč računali na to, da jih lahko doleti le opozorilo? "Lepa beseda lepo mesto najde. Če smo pozitivni, verjamem, da se lahko na tak način gradi dolgoročen pozitiven odnos med policisti in udeleženci v cestnem prometu, saj smo vsi kdaj naredili kakšno manjšo napako, nam je zanjo žal in se trudimo, da se ne ponovi. Zakon sam določa in omejuje, da opozorila ne bi smela biti izrečena za prekrške, ki imajo neposreden vpliv na varnost ali jih zasledimo med najpogostejšimi vzroki za nastanek prometnih nesreč. Seveda vsak zdrav odmik od navedenega lahko predstavlja selekcijo, da smo za prekrške vsi enaki pred zakonom. Zato predvidevam, da je usmeritev dovolj jasna za policiste v celotni Sloveniji ,kaj pomenijo opozorila, kdaj se ga poslužijo in na kak način. Diskrecija je po mojem skromnem mnenju dar in ne pravilo, in zato mora biti tudi jasno določena oz. pravno regulirana in predpisana," meni Štaba.

Kot pravi, se stanje varnosti cestnega prometa iz leta v leto izboljšuje. Glede na statistiko sta preteklo in letošnje leto sicer najbolj varni, vendar pa ob tem opozarja, da je treba biti previden pri teh ocenah zaradi številnih omejitev tranzita in prometa, vezano na občine ali pa zaradi uvedene policijske ure v nočnem času. Med epidemijo so bile namreč tudi razmere na slovenskih cestah drugačne. 

Kdaj opozorilo ne pride v poštev?

Iz policijskega dokumenta izhaja, kdaj je že vnaprej jasno, da policist ne sme izreči opozorila. To velja v primerih, ko so bili zaradi prekrška storilcu zaseženi predmeti, če je povzročil prometno nesrečo ali če je vozil pod vplivom alkohola. Prav tako ne, če je za prekršek predviden odvzem vozniškega dovoljenja, kadar za prekršek ni dovoljen hitri postopek in podobno. Opozorila se praviloma izrekajo za tiste prekrške, ki jih udeleženci v cestnem prometu storijo z opustitvijo dolžnega ravnanja, kamor sodi neuporaba varnostnega pasu, neuporaba varnostne čelade, hoja zunaj prehoda za pešce, če ni bilo ogrožanja in podobno. Torej za prekrške, ki so neznatnega pomena, še piše v novih usmeritvah.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (376)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

GlasResnice
16. 03. 2021 17.59
-1
Verjetno to pomeni, da zdaj "legalno" ni treba več sankcionirati bogatih, vplivnih ljudi? : - "Prevozili ste rdečo luč, prevrnili kolesarja, skoraj povozili starko na prehodu..." - "Sem v stranki modro-rumene barve..." - "Napisal vam bom opozorilo..."
Rudolf Maister
16. 03. 2021 15.31
+1
Dežurni fajonisti,pa v jok. Gospod Janša je z vsako potezo dva dni pred njimi.
Nika Kučan
16. 03. 2021 11.16
+0
Sam so pa nekateri tut ok. Zadnjič sem priletu ene 65 na 50 pa me niti ustavu ni :D Al pa me je mal bol pozno zmeru ko je bla že nižja hitrost
simple_mind
16. 03. 2021 10.54
+3
Ma itak je treba kasirat za nepomebne prekrške, a ne, velike zadeve pa ostanejo seveda neraziskane, nesankcionirane, ...
Vene
16. 03. 2021 10.38
+4
To torej pomeni, da je prej bilo resnično samo inkasanstvo? :) Ker nekdaj je policist bil v službi naroda, samo sedaj pa je v službi inkasant države :)
simple_mind
16. 03. 2021 10.54
borjac
16. 03. 2021 10.32
+4
Tudi če so ta navodila resnična, je to prepozno, priljubljenost Policije je zdrsnilo na dno, iz nekoč priljubljenih zaščitnikov naroda in prijateljev, jih je Hojsova in Janševa politika porinila med sovražnike naroda, kar povprašajte policiste z družinami, kako starši drugih otrok reagirajo na njih, pa tudi med otroci policistov so že doživeli verbalne "napade" od sovrstnikov, otroci so kruto resnični, policisti bodo končali v svojem policijskem mehurčku, "normalnih " prijateljev ne bodo več imeli, le kdo bo prijateljeval z ljudmi, ki kaznujejo otroke, tega pač ne moreš opravičiti z besedami, da si opravljal svojo službo, tako to enostavno ne gre. Na tej točki pa se pokaže tudi to ali ima policist lastno pamet ali ne, kajti da greš kaznovati dijake, ki upoštevajo vsa pravila, ali kaznuješ dekle, ki hodi po napačni strani ceste, moraš biti res bedak v službi diktature Janeza Janše.
Tromblon
16. 03. 2021 17.18
-1
Vsebirad
20. 03. 2021 09.33
+1
Policisti nikoli niso imeli prijateljev izven mehurčka, še v jugi ne, vsi ki so njihovi prijatelji so zato, ker so pač policisti in jim pogledajo čez prste. Čista hinavščina, resnične prijatelje izgubijo z odločitvijo o poklicu.
Prima
16. 03. 2021 10.31
+5
Prvo so otrokom pisali kazni, sedaj bodo pa samo opozarjali, volitve se bližajo ?
slucajni
16. 03. 2021 18.33
+1
Ne samo volitve, iz kazni imajo policaji vso opremo in plače.
hajer66
16. 03. 2021 09.36
+5
čakajo te pred otroškim vrtcem v temi in potem hop po voznikih. skrajno primitivno in nizkotno dejanje. ta naslov je pa za prvoaprilsko šalo
Andrej Volaj
16. 03. 2021 09.17
+2
super navodila, naj tako ostane še naprej 👍
hotchilipoper
16. 03. 2021 08.46
+6
Naši policaji bi lahko šli na šnel kurs k nemškim policajem,ker tam so res korektni.Prvo te opozarjajo,če le ne gre zlepa pa sledi kazen.Ne pa naši,ko se skrivajo za grmovjem,in te čaka,da narediš kazen.
Vsebirad
20. 03. 2021 09.36
Inkasantstvo in večja plača. Normo so jim postavili že pred JJ in seveda se je držijo, kajti pozna se jim v kuvertah, saj ste videli njihove plače
Dr.Rugelj
16. 03. 2021 08.44
+6
Celotna policija je kredibilnost že zdavnaj izgubila - sedaj bi se radi prilizovali ljudem - vemo pa, da bo teh opozoril le za vzorec, če sploh ! ...INKASANTI d.o.o.
dartford
16. 03. 2021 08.38
+2
Upam, da mi bo od zdaj naprej tudi stacionarni radar pošiljal zgolj opozorila !
Bofur
16. 03. 2021 08.37
+0
Beri med vrsticami. Če je kršitelj simpatizer stranke na oblasti, najbolj milo opozorilo, po možnosti stranki ponudi še toplo pijačo, če je kršitelj privrženec opozicije pa najstrožja sankcija, s pendrekom po grbi in po možnosti zapor.
Janez Novak 13
16. 03. 2021 10.08
Se pravi, da je potrebno nalepiti pravo nalepko na šipo in so problemi rešeni?
Bofur
16. 03. 2021 08.32
+0
Ampak kazni dijakom, ki hočejo nazaj v šolo, pa naj bodo najstrožje. Brez milosti. Vaša Slovenska Diktatorska Stranka.
kivzfccz
16. 03. 2021 08.26
+2
Ce so kazni visoke nismo zadovoljni, ce so nizke nismo zadovoljni, ce so samo opozorila tudi ne. TOREJ, SMO NAROD JAMRACEV.
Jožajoža
16. 03. 2021 08.19
+0
Jaz,kot simpatizer sds v šentilju nimam problemov s policijo.mene vedno samo opozarjajo.
hotchilipoper
16. 03. 2021 08.04
+1
Aha,se približuje konec korone,pa treba popustiti represijo,ker vejo,da je narod razdražen do amena.cvik,cvik
ZIPPO
15. 03. 2021 21.52
+1
Smo že na pravi poti, pa vodni top naj bo v garaži parkiran 😂
yoda99
16. 03. 2021 08.03
+1
Pridemo naslednic z gasilnimi avtomobili..1:1000. Pa da vidimo komu bolj sprica....
poluks25
15. 03. 2021 21.51
+2
prejšni teden so meli anketo, zgleda da so bili rezultati res slabi :D po toči zvonit je ponavadi prepozno....
Periot222
15. 03. 2021 21.22
+1
Obrnili ste se proti ljudem!
hotchilipoper
16. 03. 2021 08.18
+0
To bo veljalo samo do takrat,ko bo še dodatek na corono 500 evrov,takoj nato kasiranje na polno.