Slovenija

Na italijanskem Krasu nove evakuacije zaradi požara

Miren, 28. 07. 2022 06.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
T.H., K.K., STA
Komentarji
31

Zaradi ponovnega izbruha požara na Krasu so v več krajih na italijanski strani meje danes pričeli z evakuacijami. Samo iz vasi Vrh južno od Gorice so doslej na varno spravili 400 ljudi. Goriški župan Rodolfo Ziberna je medtem izrazil sum, da so bili nekateri požari namerno podtaknjeni. Pri gašenju požara vse bolj aktivno sodelujejo tudi slovenski gasilci. Trenutno gasijo pri Devetakih, na pomoč italijanskim kolegom pa prihaja še skoraj 50 gasilcev iz okoliških društev. Slovenska vlada je medtem Ministrstvu za obrambo odredila, da pripravi oceno škode požara na Krasu, in mu naložila, naj za finančno pomoč zaprosi Solidarnostni sklad Evropske unije.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Nad Italijo trije helikopterji in kanader
    03:12
    Iz 24UR ZVEČER: Nad Italijo trije helikopterji in kanader
  • Iz 24UR: Je na Krasu na delu požigalec?
    02:42
    Iz 24UR: Je na Krasu na delu požigalec?
  • Iz 24UR: Slovenija bo EU prosila za pomoč
    02:43
    Iz 24UR: Slovenija bo EU prosila za pomoč
  • Iz SVETA: Požar v Devetakih tik ob meji
    03:21
    Iz SVETA: Požar v Devetakih tik ob meji
  • Iz SVETA: Sanacija po požaru
    02:05
    Iz SVETA: Sanacija po požaru

Župan občine Sovodnje ob Soči Luca Pisk je odredil evakuacijo vasi Vrh zaradi ponovnega izbruha požara, ki naj bi se tam zelo hitro širil, dosegel pa je tudi že prve hiše. Na kraju je več gasilskih ekip in vozil, v pomoč jim je tudi helikopter, ki preletava območje in požar gasi iz zraka.

Medtem so bile evakuacije odrejene tudi za vasi Poljane, Devetaki in Vižintini, v Gabrjah pa so trenutno v stanju pripravljenosti, poroča Primorski dnevnik.

Požar se je z Brestovca razširil tudi v smeri Dola, prav tako pa se je približal Doberdobu in Gorici, pri čemer je goriški župan izrazil sum, da so bili nekateri novi požari podtaknjeni namerno.

Poveljnik goriškega pokrajinskega poveljstva Alessandro Giuseppe Granata je sporočil, da na pomoč prihaja 45 gasilcev in 15 vozil iz raznih krajev po Italiji in dodal, da pri gašenju trenutno sodelujejo tudi trije helikopterji in kanader. Tudi slovenski gasilci na Krasu že od jutra aktivno sodelujejo pri gašenju požara na italijanski strani meje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je pojasnil Danijel Cek iz regijskega štaba CZ za Notranjsko, je bil požar na Slovenski strani danes popolnoma pod kontrolo, zato so na terenu izvajali le požarno stražo. "Pojavljala so se samo posamezna žarišča, ki so jih gasilci hitro obvladovali," je dodal in pojasnil, da je bilo v četrtek na terenu 140 gasilcev, ponoči pa jih bo na straži ostalo 50.  

"Glede na vremensko napoved bi se veter lahko ponoči obrnil. Burja bi se tako obrnila v jugozahodni veter, kar pomeni, da bi plamene lahko začelo porivati proti Sloveniji," je dejal Cek a dodal, da ogenj še ni dosegel meje in da jo uspešno branijo s tremi helikopterji in kanaderjem. Med njimi je tudi slovenski vojaški helikopter.  

Na italijanski strani se z ognjenimi zublji ob italijnskih bori tudi 60 slovenskih gasilcev. "Ponči se jih bo verjetno nekaj umaknilo," je pojasnil Cek in razložil, da skušajo preprečiti, da bi požar preskočil pri cesti Trst-Gorica. Prav s pomočjo helikopterjev so uspeli ogenj umiriti na strnai proti Sloveniji. Veliko večje težave bo ogenj povzročal na severnem delu v Italiji.  

Pripravljen imajo tudi scenarij, da bi v primeru, da bi se ogenj preveč razširil, izvedli veliko protipožarno preseko.

V noči na četrtek več manjših žarišč

Kot je sporočil nočni vodja intervencije v štabu v Kostanjevici na Krasu Mitja Hrast, je bilo v noči na četrtek aktivnih več manjših žarišč, a jih je ekipa 47 gasilcev hitro nevtralizirala. Glavni poudarek je bil spremljanje dogajanja na italijanski strani, kjer se je ogenj spustil do ceste pri Devetakih, a na slovensko stran, kjer so bili naši gasilci v pripravljenosti, ga le ni zaneslo. Italijanski gasilci so že takoj zjutraj začeli gasiti tudi iz zraka. 

V drugem intervencijskem štabu v bližini Škrbine v občini Komen pa je ponoči delo več kot 150 gasilcev na pobočju Velikega Ovčnjaka vodil Marko Adamič. Požar je povsem pod nadzorom, ponoči so gasilci neprestano zalivali rob požarišča, in to z vseh strani, je povedal zgodaj zjutraj, še pred menjavo gasilskih enot. S požarom na Velikem Ovčnjaku se je že v sredo ob pomoči dveh helikopterjev borilo kar 180 gasilcev s 60 vozili.

Slovenija bo zaprosila za sredstva Solidarnostnega sklada EU

"Vlada je danes Ministrstvu za obrambo odredila, da pripravi oceno skupne neposredne škode požara na Krasu, in mu naložila, da skupaj z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo za pomoč zaprosi Solidarnostni sklad Evropske unije," je povedal državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Damir Črnčec.

Spomnil je, da je Slovenija solidarnostni sklad EU v preteklosti koristila že štirikrat. Trikrat v primeru poplav in enkrat v primeru žleda v letu 2014. Slovenija je tako skupaj prejela dobrih 48 milijonov evrov, za posamezni primer je prejela med 7,5 in 18 milijonov evrov. "Osnovni predpogoj je, da bo dosežen prag škode v Sloveniji. Po ocenah v Sloveniji je ta prag povzročene škode 279 milijonov evrov. In v kolikor bo ta prag dosežen, se potem temu sorazmeren delež povrne Sloveniji," je dejal.

Poudaril je, da je državni načrt še vedno aktiven. "Pričakujemo, da bomo kmalu prišli do epiloga in do konca septembra pripravili celovit načrt ocene škode ter pričeli vse postopke, da se vsem, ki jim je bila škoda prizadejana, te stroške tudi povrne," je dejal.

Pojasnil je, da bo denar namenjen predvsem popravi infrastrukture, torej škodi, ki je bila povzročena na terenu. "S tem tudi jasno kažemo, da bomo aktivirali vse zmožnosti, ki jih imamo znotraj Evropske unije," je dodal. Poudaril je, da je EU skozi svoj mehanizem izmenjave letalskih zmogljivosti Sloveniji omogočila, da je brezplačno koristila skoraj polovico vsega gašenja iz zraka s sredstvi, ki niso bili naša lastna zmogljivost.

"Prav tako je vlada danes Ministrstvu za obrambo naložila, da do konca meseca avgusta pripravi spremembe Zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami in ta zakon predloži vladi, ki bo potem posredovan v nujen postopek v državni zbor. S tem zakonom razrešujemo vprašanje nagrad prostovoljcem gasilcem, vsem tistim, ki so bili aktivirani v tej veliki naravni nesreči." Dodal je, da se bo pomoč lahko koristilo pod določenimi pogoji. "To je aktiviran državni načrt," je pojasnil. Na Ministrstvu za obrambo bodo tako pripravili tudi natančen izrez tega, kdaj in kako se bo nagrade lahko izplačevalo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Huggo
31. 07. 2022 20.42
Vizi892
28. 07. 2022 17.33
+5
V Italiji gasilci ne smejo v gozd gasiti kot pri nas, temveč lahko samo branijo vasi. Vse kar gasi požar v notranjosti so letala in helikopterji, zato je bojazen, da pride ogenj na našo stran kar velik.
Stolček
28. 07. 2022 17.08
+8
Kaj ali kdo povzroča požare? Prvo so bile krive iskrice od vlaka ( vendar so domačini to zanikali,.ker tam ni trase tirov ),včeraj udar stele ( pa so nekateri pisali, da ni bilo na tem območju ne grmenja ne strele), drugi mediji pišejo o podtikanju ( medtem, ko policija to zanika)? Torej, kaj je prava resnica, mediji?
Leviizgubljeni
28. 07. 2022 17.00
-5
Saj to je itak naše ozemlje . Ki so nam ga Italijani odvzeli! Ker se blentavi komiji po vojni niso nič za nas potrudili zmenit. Saj pa ime kraja pove vse. Slovensko ime Devetaki.
sky100
28. 07. 2022 17.51
+6
Sebastjan, Rim je poslovenjeno ime za Roma. Če pa greš v Devetake je napis na tabli kraja v dveh jezikih italijanskem in sloenskem-Devetachi-Devetaki, ker v Devetakih živijo slovenski zamejci.
Aleks 85
28. 07. 2022 16.06
+0
Ne sej nobeden ne podtika.
Hugh_Mungus
28. 07. 2022 16.47
+5
Ti že veš, saj si vendar najbolj brihten 👍
LOS - T
28. 07. 2022 13.01
+19
Ampak sem pa res ponosen na naš sistem prostovljnega gasilstva in upam, da ga ne bodo s kakšnimi denarnimi nadomestili skorumpirali. To je od nekdaj častna zadeva lokalnih fantov, v novejšem času tudi punc, in naj tako ostane. Zdravo druženje sosedov plus korist za premoženje in življenja lokalnih prebivalcev, pa še pomoč drugim, ko je treba. Zakon!
otocanka
28. 07. 2022 11.37
+14
Če samo pogledamo pretekla leta, je v veliko primerih požarov na Krasu prišlo iz italijanske strani na našo. To pa zato, ker italijani imajo železniško progo zelo blizu naše strani. Tudi v tem velikem požaru je njihov vlak zanetil veliko požarov na več lokacijah, ki ga je močan veter, ki je pihal v smeri slovenije ponesel k nam. Dejstvo je, da italijani gmajne ne gasijo. In tako se požar neovirano pomika na našo stran. Letos pravega dežja ni bilo že od oktobra lani. Na goriškem delu Krasa dež le malo porosi....se pravi zmoči malo listja in mah. Še drugod je letos suša, ne pa na Krasu, ki je znan po suši. Na Krasu je rasel hrast, ki pa so ga celega požagali. Benetke so namreč zgrajene na hrastu iz Krasa. Nato je človek načrtno pogozdil Kras s črnim borom, ki ni avtohton, ki rase praktično na sami skali inza rast potrebuje izredno malo dežja. Kombinacija suhega bora, ruja, ki ima smolo in trave, ki je praktično suha pokonci, v kombinaciji s skoraj 40 stopinjami in močnim vetrom se ogenj širi bliskovito hitro, saj ognjene storže in goreče iglice veter zanaša 100 m stran, kjer padejo na suha, vnetljiva tla in zanetijo nov požar.Pa tu ne gre za eno vnetljivo iskrico, ki leti po zraku, ampak govorimo o milijonih, ki vsaka posebej zaneti nov požar. Praktično je rastje na Krasu (bor, ruj, suha trava) kot pulver, ki ob iskri vemo kaj naredi.
Gekla
28. 07. 2022 12.06
+24
"Dejstvo je, da italijani gmajne ne gasijo." Pri nas v Italiji gasilci (bodisi Italijani kot Slovenci) redno gasijo vsak požar, ravno danes zjutraj so jih pogasili tri (blizu Križa, Nabrežine in Sesljana). Če mi ne verjameš, prebrskaj si novice o požarih na spletni strani Primorskega dnevnika. Širjenje lažnih novic o pogašenju požarov po nepotrebnem.
Woltan
28. 07. 2022 12.54
+16
Včeraj sem na svoje oči videl da Italijani gasijo,ko smo se vračali iz morja preko Monfalconeja in se zaradi obvozov vozili po obmejnih vaseh.Tako da res ne drži tole o gmajnah.
Gekla
28. 07. 2022 13.03
+11
Niso samo Italijani, ki pri nas gasijo, npr. pomaga tudi slovenska Civilna Zaščita iz Doberdoba (v Italiji).
Aleks 85
28. 07. 2022 16.08
+2
Gekla
29. 07. 2022 09.42
Gekla
28. 07. 2022 09.55
+13
Z žalostjo opažam, da smo Slovenci v Italiji za uredništvo včasih še vedno samo Italijani. Po drugi strani pa je Boris Pahor bil velikan slovenstva.
Gekla
28. 07. 2022 09.57
+19
Ali vam Cotiči, Devetaki, Sovodnje in priimek Pisk res nič ne povejo?
g12345@email.si
28. 07. 2022 10.14
+13
v tem članku bi to težko potrdil. edino kar je, so "italijanski gasilci" - ki tehnično gledano to tudi so (v sistemu katere države so), tudi med "slovenskimi" gasilci niso samo Slovenci. sem bil pa včeraj ravno v teh krajih, v Devinu. izjemno prijetno sem bil presenečen, koliko napisov v Italiji v tem delu je tudi v slovenščini.
Gekla
28. 07. 2022 10.21
+13
Nanašal sem se na naslov, "Pri Italijanih gori tik ob meji, odredili evakuacijo", ki mi je pustil grenak priokus. Glede dvojezičnosti, hvala bogu je pri nas več vidne slovenščine kot nekoč. V občini Devin-Nabrežina pa imamo sedaj slovenskega župana, kar bo gotovo pripomoglo k povečanju vidne dvojezičnosti.
maksi23
28. 07. 2022 10.25
+5
Točno tako. In vse prevečkrat se namesto slovenskih pišejo italijanska imena krajev. Se jih mlajše generacije v šolah sploh še ućijo?
Gekla
28. 07. 2022 10.30
+7
Vsaj v Trstu lahko potrdim, da v osnovnih šolah jih še vedno učijo - npr. Trst, Milje, Tržič, Videm, Gorica in Gradež. Po drugi strani pa za nekatera naselja to ne bo več problem, saj uradno imajo ime le v slovenščini, npr. Dolina, Col, Repen, Draga in Prebeneg.
Fulano in Beltrano
28. 07. 2022 13.32
+8
Gekla, moras razumeti, da velika vecina Slovencev Italije in mikro regionalnih znacilnosti v tvojem okolju ne pozna. Za vecino je Italija "skorenj", ki se zacne pri tabli na meji in sega do Taormine. Vprasaj v Ljubljani ali Celju, katero je glavno mesto Furlanije, pa se bos prijel za glavo. Pol jih ne bo vedelo niti kje je Furlanija.
Gekla
28. 07. 2022 13.47
+3
Sama Furlanija uradno nima glavnega mesta, saj Furlanija ni ne dežela niti pokrajinska enota, zato verjamem, da večina ljudi ne bi znala odgovoriti. Največje mesto v tej regiji je Viden, ki je bil od vedno smatran kot njeno "glavno mesto".
Cene Novak
28. 07. 2022 18.47
-1
Jaz pa vem zakaj ima Italija obliko škornja!
Gekla
29. 07. 2022 09.45
@Sebastian Scovazza: Ne, učijo, da je Koper. V italijanskih šolah pa mislim, da omenijo bodisi italijansko kot slovensko različico, za naselja v Italiji pa izključno italijansko.
Vap0
28. 07. 2022 09.23
-2
So že našli falota?
Hugh_Mungus
28. 07. 2022 16.50
+2
Ču ču dela falot, včasih pa je v obliki smeti, ampak teorije zarote so bolj zabavne.