Slovenija

Novo pismo vladi: 'Ukrajinski odpor je treba podpreti z vsemi sredstvi'

Ljubljana, 14. 06. 2022 07.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
STA, K.K., M.P.
Komentarji
1442

Na premierja Roberta Goloba in zunanjo ministrico Tanjo Fajon je naslovljeno novo odprto pismo glede politike do Ukrajine, ki ga je podpisalo več znanih osebnosti, med njimi bivši premier in več nekdanjih ministrov. Opozarjajo, da bo mir v Ukrajini mogoče doseči le z lojalno in odločno podporo ukrajinski obrambi, ne pa "münchenskemu" popuščanju, k čemur je po njihovem mnenju pozivalo pismo, ki ga je vlada prejela pretekli teden. Na drugo javno pismo se je že odzvala tudi največja parlamentarna stranka Gibanje Svoboda, ki je poudarila, da je vsako mnenje seveda dobrodošlo, a da se stališča države ne oblikujejo preko javnih pisem, temveč se zunanja politika Slovenije oblikuje v Državnem zboru. Z nobenim od dveh javnih pisem sicer ne soglašajo v celoti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Novo javno pismo Golobovi vladi
    03:15
    Iz 24UR: Novo javno pismo Golobovi vladi
  • Iz SVETA: Drugo odprto pismo intelektualcev
    02:53
    Iz SVETA: Drugo odprto pismo intelektualcev

 

Prvi podpisnik je znani politični analitik Luka Lisjak Gabrijelčič, sicer pa so med njimi tudi bivši premier in zunanji minister Miro Cerar, nekdanja predsednika državnega zbora Pavle Gantar in Gregor Virant ter nekdanji ministri Gregor Golobič, Roman Jakič, Janez Kopač, Rajko Pirnat, Janez Šušteršič in Žiga Turk.

Med znanimi podpisniki te pobude sta tudi pravnika Matej Avbelj in Samo Bardutzky, pa tudi novinarji Branko Soban, Dejan Steinbuch in Bojan Brezigar. Podpisali so ga tudi zgodovinarka Tamara Griesser Pečar, teologa Ivan Štuhec in Janez Juhant ter številni drugi.

Podpisniki so opomnili, da je vojna v Ukrajini že globoko v četrtem mesecu, prav zato se jim zdi samoumevno, da se vrstijo pozivi k razumnemu ravnanju vseh, ki bi lahko prispevali h koncu morije. V osmih točkah pismo izpostavlja, da se dogajanje v Ukrajini ne sme "izgubiti izpred oči". Čeprav v slovenski in evropski javnosti vlada široko soglasje o nesprejemljivosti ruskega napada na suvereno državo Ukrajino, pa se skupne želje po prekinitvi nasilja in miru ne sme uresničevati brez Ukrajincev, "ki jim je bil mir samovoljno in surovo odvzet".

Vojna v Ukrajini
Vojna v Ukrajini FOTO: Profimedia

Ukrajinski odpor je treba podpreti z vsemi sredstvi

"Če naj bo mir res trajen in trden, mora v sebi nositi vsaj osnovne poteze pravičnosti. V nasprotnem primeru se bo slej ko prej izkazalo, da gre le za premor pred novim napadom ali celo za mir, kakršen vlada na pokopališčih," so zapisali. "Če bi se Ukrajinci ob začetku ruskega napada sami odločili, da bodo svojo državo, njeno prihodnost ter človeške in naravne vire najbolje zaščitili tako, da se premočni sili ne upirajo in v zatišju počakajo na boljše čase, bi morali njihovo odločitev spoštovati brez omalovaževanja. Vendar so se odločili drugače," opozarja pismo.

"Menimo, da ni mogoče verodostojno obsojati ruske agresije na Ukrajino in hkrati vleči poteze, ki bi vodile k oslabitvi ukrajinskega odpora kot podlage za pravičen in trajen mir," izpostavljajo in dodajajo, da to pomeni, da je treba "ukrajinski odpor podpreti z vsemi sredstvi, ki so naši državi kot članici svetovne skupnosti držav na razpolago".

Priznavajo, da odnos Zahoda do Rusije po koncu hladne vojne "ni bil vselej ustrezen in spoštljiv do občutljivosti ruske javnosti in naroda". "Toda narobe bi bilo, če bi kot suho zlato posvojili razlage sedanjega ruskega vladajočega režima o občutku ogroženosti zaradi širitve evroatlantskih povezav proti vzhodu Evrope kot motorju njegovih neracionalnih odločitev," poudarjajo.

Pismo kot odziv na pismo vladi iz prejšnjega tedna, ko so pozvali k iskanju alternativnih pristopov

To pismo je očitno tudi odziv na poziv vladi iz prejšnjega tedna, pod katerega se je podpisalo skoraj 20 vidnih slovenskih intelektualcev in politikov, med njimi tudi nekdanja predsednika republike Milan Kučan in Danilo Türk. Podpisniki so v pozivu zapisali, da sicer ni nikakršnega dvoma, da je ruski predsednik Vladimir Putin z ukazom o napadu na Ukrajino zagrešil "neizbrisljiv vojni zločin", a so dodali, da zahodno oboroževanje ukrajinskih sil samo podaljšuje konflikt in da ni realnih možnosti, da bi te lahko v celoti pregnale agresorja s svojega ozemlja.

Pozvali so k iskanju alternativnih pristopov, ki bi rusko in ukrajinsko vodstvo pripravili k resnim mirovnim pogovorom, a po drugi strani so izrazili tudi razumevanje do ruskega stališča, da je treba ustaviti širjenje Nata na vzhod. "V Evropi je treba zgraditi novo varnostno arhitekturo, ki jo je širitev zveze Nato na vzhod celine vse bolj načela," so zapisali in povzročili kar precej razburjenja v javnosti.

"Gre za münchenski format pogajanj, kjer prizadeta država čaka na odločitev samooklicanih velesil"

Podpisniki tokratnega pisma tovrstno držo označujejo za "münchenski format pogajanj, kjer prizadeta država čaka na odločitev samooklicanih velesil". Pozivajo, da se Slovenija temu odločno zoperstavi. "Polom 'sporazumov' iz Minska nam dokazuje, da takšen format ne vodi ne v stabilnost ne v mir, temveč služi zgolj za upravičevanje kršitev mednarodnega prava in vodi k nadaljnji agresiji," poudarjajo.

Levica nasprotuje dodatnemu oboroževanju, Gibanje Svoboda: Vse napore je treba usmeriti v doseg premirja

V Gibanju Svoboda obsojajo surov napad Ruske federacije na Ukrajino, hkrati pa se zavzemajo, da je potrebno vse napore usmeriti v prizadevanja za dosego najprej premirja, nato pa dogovora o trajnem miru v regiji. "V zvezi s tem se mora Slovenija pridružiti državam jedrne Evrope, ki morajo skupaj pristopiti k obema stranema in začeti ustvarjati pogoje za dosego trajnega miru," so zapisali v odziv na novo pismo.

Kot so še sporočili, podpirajo tudi ustanovitev mirovne misije na ravni EU, ki bi najprej pripravila strani do pogajanj, nato pa tudi bdela nad uresničevanjem sporazuma. "Vsako mnenje o določeni problematiki je dobrodošlo, kljub temu pa se stališča države ne oblikujejo preko javnih pisem, temveč se zunanja politika Slovenije oblikuje v Državnem zboru, kjer se lahko soočijo različna mnenja," so še dodali.

Lenart Žavbi
Lenart Žavbi FOTO: Aljoša Kravanja

Poslanec Gibanja Svoboda Lenart Žavbi je v imenu največje parlamentarne stranke dejal, da z nobenim pismom ne soglašajo v celoti. Na vprašanje, kakšno stališče bo vlada zavzela do dodatnega oboroževanja Ukrajine, pa je dejal, da tovrstne dobave še iz časa preteklega mandata potekajo normalno, pri čemer je dodal, da verjame, da si kaj več od tega Slovenija ne more privoščiti, saj da ne razpolaga z zadostnimi količinami opreme.

Žavbi je poudaril, da se mu zdi pomembno, da Slovenija pomaga Ukrajini predvsem z razvojnimi, humanitarnimi in postkonfliktnimi metodami oz. sredstvi, glede odnosa do Rusije pa je dejal, da je treba težiti k temu, da se sprti strani usedeta za mizo in se začneta pogovarjati.

Prva reakcija zunanje ministrice Tanje Fajon pa bo postavitev posebnega strateškega sveta za ukrajinsko krizo. "Kjer bomo pogovor namenili prav vsebini obeh pisem. Da bomo soočili različna mnenja. V razpravo želim povabiti tudi avtorje, pisce tega pisma," je dejala.

Pri tem je še dodala, da je Slovenija v času prejšnje vlade pošiljala vojaško pomoč Ukrajini, medtem ko bodo njena prizadevanja šla predvsem v smer zagotavljanja razvojno-humanitarne pomoči.

Matej T. Vatovec za obe odprti pismi dejal, da sta pomanjkljivi.
Matej T. Vatovec za obe odprti pismi dejal, da sta pomanjkljivi. FOTO: Luka Kotnik

Golobovo napoved, da odločitev ne bo sprejemal sam, temveč da jih bodo sprejemali v parlamentu, je z odobravanjem pospremil tudi poslanec Levice Matej Tašner Vatovec, ki je ponovil, da stranka nasprotuje dodatnemu oboroževanju, ki po njegovem prepričanju gre na roko predvsem vojaški industriji. Poudaril je, da je treba v Ukrajini čim prej najti pot do premirja, kar pa bo po njegovih besedah zahtevalo, da tako Rusija kot Ukrajina in Nato popustijo v delu svojih zahtev.

Pri tem je Vatovec opozoril na trpljenje, ne samo tistih, ki so ujeti v vojni, pač pa tudi vseh Evropejcev in prebivalcev drugod po svetu, ki zaradi vojne v Ukrajini čutijo posledice inflacije. Glede odprtih pisem pa je dejal, da sta obe pomanjkljivi.

"V NSi pozdravljamo podporo napadeni Ukrajini z vsemi sredstvi"

Med drugim se je na novo pismo že odzval Matej Tonin, predsednik NSi, ki je na Twitter zapisal: "Podpišem!". Izjavo za javnost je v imenu NSi podal tudi Janez Žakelj, ki je povedal, da so veseli pisma, ki da "ima široko podporo palete ljudi z različnimi nazorskimi prepričanji". To, da se spreminja meje s silo, je za 21. stoletje absolutne nesprejemljivo je poudaril. 

"Samo pogovori so žal premalo," je pripomnil, a dodal, da se z balansiranjem moči lahko zagotovi, da bosta obe strani prišli k pogovorom. "Vse poteze Rusije v zadnjih letih kažejo na to, da nima namena poslušati za mizo, ampak da je potrebno jasno povedati, da je Evropa enotna in da je proti agresiji," je dejal Žakelj ter dodal, da mora EU pokazati enotnost pri podpori Ukrajini.

Branko Grims iz vrst SDS je medtem nedvoumno podprl drugo na vlado naslovljeno pismo, rekoč: "Realna pot je žal samo ena in to zagotovo ni tista, ki je v prvem pismu." Po njegovem prepričanju je treba doseči premirje, a do tega lahko pride samo, če se predhodno vzpostavi ravnovesje sil na bojišču.

Prošnjo za odziv smo sicer poslali tudi ostalim strankam, vendar na njihove odgovore še čakamo.

Podpisnikom prvega javnega poziva je premier Robert Golob v ponedeljek odgovoril, da odločitev glede tega ne bo sprejemal sam. "Dejstvo je, da ima Slovenija marsikaj za premisliti na področju svoje zunanje politike. Ne jemljem si pravice niti je nikomur ne dajem, da bi osebno določil zunanjo politiko," je dejal.   

Dodal je še, da je to prepomembno vprašanje, da bi ga tako lahkotno obravnavali. Kot odziv na pismo so sicer že podali zahtevo, da se skliče zunanjepolitični odbor državnega zbora. Da je parlament tudi edino mesto, kjer imajo politiki pravico o tem razpravljati, ne pa mediji, je še dejal: "Parlament je tista inštitucija, ki jo je prejšnja vlada na tem področju v celoti ignorirala. Sam je ne nameravam."  Želi si, da bi se stališče oblikovalo do vrha EU, ki bo v Bruslju 23. in 24. junija.

Zunanja ministrica Fajon pa je v izjavi za RTV Slovenija ponovila, da skupni cilj še vedno ostaja iskanje možnosti, da bi Rusijo spravili nazaj za pogajalsko mizo. "Zunanja politika Slovenije bi morala biti osredotočena na humanitarno in razvojno pomoč," je dejala. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1442)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Simon ?olni?
16. 06. 2022 11.44
a zavedajmo se, da zna po padcu Putina (ki v svojih prikrivanih narcisnih fobijah ni dovolil klitja morebitnih dostojnih naslednikov) postati Rusija nova Libija, Sirija, Irak, …, a z za svet s še veliko hujšimi posledicami. Še do nedavna zaprti Navalni je te dni ’izpuhtel’.
Simon ?olni?
16. 06. 2022 11.30
Puhličarjenje je eno in drugo pismo, čeprav sta si vsebinko nasprotujoči. Prvo je v smislu umiritve strasti, kar bi omogočilo Putinu morebitni ’korak nazaj’, drugo je čustveno navijaško, a z ’varnih tribun’ ukrajinskega anfiteatra. Ves svet je presenetilo in poenotilo spoštovanje poguma in vztrajnosti Ukrajincev, a jim klub USA in EU podpori v orožju tega v spopadanju z ruskim arzenalom močno primanjkuje. Ne vemo tudi, koliko je žrtev in kakšno je po že skoraj štirih mesecih dejansko razpoloženje ukrajinkih borcev. ---- Sč vidim rešitev v dveh oblikah nevojaškega posredovanja: prva je v konstantnem in množičnem kibernetskem napadu na ruske medije, kjer bi ljudem Rusije kazali, kaj Putin počne v Ukrajini, ter bombardiranje Rusov z zavestjo, da bi prva Putinova odvržena atomska bomba povzročila atomski protinapad na Rusijo, kjer bi bile – kot so zdaj v Ukrajini, daleč najbolj številne žrtve med civilnim prebivalstvom. Strah za lastno rit bi utišal mnoge njegove zdaj še glasne podpornike. Taka nasprotna grožnja bi malo zatresla tudi sedanjo kitajsko kar malo pretirano samozavest o njeni vojaški moči. Druga, časovno vzporedna prvi, je v iskanju poti do eliminacije Putina. USA in EU obveščevalne službe vejo, kdo so njegovi najožji sodelavci in zaupniki ter kje in kako bi se dalo z njimi navezati stike, s čem jih morebiti izsiljevati ali koliko jim ponuditi, da bi lahko ’nekdo nepovabljen in nezaželen’ prišel do njega.
Curie
16. 06. 2022 08.28
+1
Kdo pa so podpisniki drugega pisma???
Mirko Tipka
15. 06. 2022 12.33
+2
s temi pismi mi je jasno, kaj se je dogajalo pred osamosvojitvijo.... ti podpisniki so bili na plačilni listi ZDA, da je Jugoslavija razpadla..
Mirko Tipka
15. 06. 2022 12.06
+1
bomo naredili živi zid na avtocesti in železniških tirih, da se v Ukrajino ne pošlje niti puška.. da se ne sodeluje v vojni nato proti Rusiji
Adolph
15. 06. 2022 08.44
+1
Zelenisi zeli Aladinovo cudezno lampo,tisoc avionov ,tisoc tankov,dvatisoc oklopnikov,tisoc haubic in tako dalje,Göring in Göbels sta bila dva amaterja . . . . . . .protitem zellenemu . . . . . . .
Zmaga Ukrajini
14. 06. 2022 21.47
-1
Mi je pa hecno, kako se nekateri politikanti trudijo požar gasiti s premlevanjem o protipožarni varnosti. Ker vprašanje vojaške pomoči v vojni je prav to. Neumno razpredanje v trenutku, ko ti gori hiša. Ali se znaš problema lotiti na pravi način, ali pa si brezveznik, za katerega je bolje, da se umakne in ne ovira tistih, ki znajo in vedo kako rešiti problem. Res neumno je razpredati o tem, kako si vsi želijo mir in ostale blablabla puhlice. Precej ziher sem, da si ga tudi Ukrajinci močno želijo. Samo to ne pomeni, da se bodo predali. In ta vojna ter trapasti razlogi podpornikov rusov me spominjajo na teze, da je za posilstvo kriva ženska. Ker je pač gotovo bila neprimerno oblečena, ... ker ni takoj popustila,... ker se je upirala,... ker se ni hotela omožit z nekim tepcem,... Isto taki bebavi so pa izgovori pri obrambi Ukrajine. Kot suverena in neodvisna država ima vso pravico do samoobrambe. Naša moralna (pa tudi politična) dolžnost pa je, da ji pri tem maksimalno pomagamo. EU pač nikoli ne bo tolerirala ruskega bullyja, ki je zdaj pokazal svoje prave barve, ko se je nasilno spravil spreminjat meje. In pri tem se celo primerja s Petrom Velikim. 🤣🤣🤣 Pritlikavi zločinski možicelj pač nikoli ne bo Peter Veliki.
Mirko Tipka
15. 06. 2022 12.09
+1
Ukrajina, ki ni EU in smo od nje dobili samo prodajalke ljubezni. Zato ji Slovenija nima kaj pomagat... A jem nam Ukrajina pomagala, ko smo se osamosvojili? NE ni nam...
Ugovor vesti 133.člen
14. 06. 2022 19.57
-1
Kaj so naredili komunisti, ki bodo brcali in podpirali Rusijo, dokler ne bodo odšli za vedno. Ne morem verjeti, da je več ljudi, po komentarjih sodeč, na strani agresorja, kot žrtve. Pa ljudje, a ste čisto brez srca in duše? Pa to je možno samo pri nas, ki smo ostali rdeča oaza sredi EU. Prikrito ali odkrito!
srebrnibreg
14. 06. 2022 20.13
+4
So tisti več vredni kateri imajo na sebi obeležje kljukastega križa od rusov?
srebrnibreg
14. 06. 2022 20.14
+4
Kako je bilo z agresorjem na Irak in Libijo? Putinu in Rusiji dati iste sankcije kot tistemu agresorju.
srebrnibreg
14. 06. 2022 20.19
+2
Luther- tega janšisti kateri častijo svastiko več nočejo vedeti in videti.
Schnitzel
14. 06. 2022 20.23
+4
Tisti, ki ob vojni v ukrajini govorijo o sočutju, ob ostalih vojnah in terorju pa molčijo, nimajo prav nobenega pravega sočutja. To delajo z določenim namenom.
Korintos11
14. 06. 2022 21.17
+1
Zmaga Ukrajini
14. 06. 2022 21.34
+1
riss,... tukajšnji srbjanski rusofili naj te ne zavedejo. So samo glasni. Vsi normalni, kot tudi celotna EU zna razpoznati kdo je agresor in kdo žrtev ter komu je treba pomagat. Tile srbjanci imajo probleme že s "svojo" Srebrenico, pa bi zdaj radi z ruskimi zločini opravičevali lastne.
Sputnik8
14. 06. 2022 21.48
+1
Srbi bi se ukvarjali s Ukrajino pa jim doma še Kosovo pobegne????
Zmaga Ukrajini
14. 06. 2022 21.54
-1
Mirko Tipka
15. 06. 2022 12.11
Priznala je laž, ki ste ji ozkogledneži nasedli. Resnica pa ni propaganda.. in mene obsojat z rusofilom ali srbofilom, uporabljam pa kmečko logiko je brezpredmetno in ponižujajoče, tako da spravi se nazaj v osnovno šolo.. si premalo poslušal
Ugovor vesti 133.člen
14. 06. 2022 19.45
-3
Žaubi, Fajon in Tašner-Vatovec živijo v nerealnem svetu, kot, da je vojne konec v Ukrajini in jim je treba pomagati na način, kot se bo to dogajalo, ko bo res končana. Smešni so mi tile novi poslanci, ki nimajo nobene kilometrine, predvidevam, da z nobeno zadevo in sedaj so v etru, ko naj bi dali nekaj od sebe pa se lovijo, kot maček okrog vrele kaše. Ampak mi pa imamo svobodo, pa ne od teh novih obrazov priborjeno, niti od ortodoksnih komunistov, ki so bili proti osamosvojitvi. Ukrajini pa je treba pomagati na vse načine, saj jih je napadel agresor in zavojevalec, ter nimajo svobode dokler ne preženejo tiste, ki niso doma v Ukrajini.
srebrnibreg
14. 06. 2022 20.12
+3
Kdo je prvi metal bombe in koga napadal leta 2014?
Luther
14. 06. 2022 20.31
+3
Fajon in Tašner-Vatovec nimajo kilometrine? Smešno. Aja za tebe ima samo večni SDS šef kilometrino. Ukrajini je treba pomagati na vse načine, samo z orožjem ne. Rusije se vojaško ne da poraziti, to so občutili vsi ne samo Napoleon in Hitler. Z Rusijo se je treba pregovarjati in dogovarjati.
Pomnim
14. 06. 2022 19.34
+0
Kot pravilno pravi opozicija, ukrajinsko/ruski konflikt ni naša stvar. Kako se razvija in kako se bo končal je v končni konsekvenci stvar strani v spopadu. Obsodba agresije je vsekakor na mestu. Pozablja pa se na obsodbo provokatorjev in neumnih voditeljev Ukrajine! Naša moralna dolžnost ni vzdrževanje konflikta. Naša moralna dolžnost je pomagati obema sprtima stranema, da ustavita pobijanje. In tu, opoziciji spodleti na celi črti. Tu krščanska NSI pade na izpitu. Tu je Janševa SDS jasno na napačni strani. In tu je nevarnost za Svobodo, da nasede takim, kot je Cerar, ki je na našo mejo spravil bodečo žico namesto, da bi Slovencem dal lekcijo iz usmiljenja, solidarnosti, morale. Čeprav morda v tistem trenutku tudi za ceno politične všečnosti. In zdaj ima ta "pravnik" obraz, da rovari proti dobrim odnosom z Rusijo, ki edino lahko pomagajo Ukrajini . Kot sovražniki Rusov nimamo nobene možnosti Rusom dopovedati, naj nehajo. Kot prijatelji ta možnost ni absolutna ničla. To si zapomnite vsi, ki o tej zgodbi utegnete odločati!
Sputnik8
14. 06. 2022 21.50
-1
Nihče ne sovraži rusov. Samo politika Putina ni pravilna. Rusi kot narod so OK.
Mirko Tipka
15. 06. 2022 12.14
+1
politika nata in EU ni pravilna... zakaj so sporazume kršili(minsk1 in minsk2)? Rusija se drži dogovorov, a ameri, EU in nato pa ne... a je tebi to ok?
Pomnim
14. 06. 2022 19.32
+4
EU je imela eno enostavno nalogo. Ohraniti mir v Evropi. No, kako ocenjujete njen uspeh? Moja ocena je nedvomno NEZADOSTNO. Razred bo treba ponavljat (z drugimi politiki v EU parlamentu).
Luther
14. 06. 2022 19.30
+4
Tisti, ki menijo, da Rusijo lahko vojaško premagajo so veliki b ... (ne smem uporabiti dovolj opisne besede, ker me bo POP cenzor izbrisal) . Nihče do danes še ni premagal Rusije in jo niti ubogi Ukrajinci, ki so le vojački ZDA ne bodo. Sicer pa od približno 220 držav planeta, le okoli 30 držav zagovarja vojno in uvaja embargo in razne druge sankcije. Prej bo EU shirala kot Rusija. Zato je treba iskati kompromise, ki ne bodo taki kot sloviti minhenski sporazum, ki ga zdaj desničarji vlačijo na dan.
Korintos11
14. 06. 2022 19.27
+6
Spodaj en bedaček piše da je Zelenski car. Sevedaa je, njegova vojska pa njegov hlapec. Kako se mu ne smilijo če vnaprej ve da bodo ali zajeti ali ubiti. Zakaj ni pravočasno umaknil vojakov na varno, sedaj so pa Rusi mostove porušili in jih bodo spet izstradali in zajeli. Pravi car.
Millady
14. 06. 2022 19.31
-2
Se mu ne smilijo, ker je večina vojakov iz vzhodnega dela, gre večinoma za "spreobrnjene" Ruse..
Bolfenk2
14. 06. 2022 19.13
-2
Več orožja boste poslali v Ukraino, več bo mrtvih, bolj bo Ukraina v ruševinah, dalje bodo trajale sankcije, zaradi katerih trpimo predvsem evropejci. Rusije pa Ukrainci ne morejo premagat. Putin je poslal v Ukraino manj kot 10% svoje vojske.
Sputnik8
14. 06. 2022 21.53
-1
Jugoslavija s 22 miljoni je imela redne vojske 220.000 s naborniki. V primeru mobilizacije je bilo opreme za 2 miljona. Sedaj preračunaj na 38 miljonsko Ukrajino.
Mirko Tipka
15. 06. 2022 12.17
Sputnik8.... matematika ti že od nekaj člankov ne gre... pa ne mislim na seštevanje in odštevanje ampak na skupni imenovalec... malo še druge medije prečitaj, pa ti bo bolj jasno zakaj in kako je prišlo do tega konflikta
Pri?evalec
14. 06. 2022 18.51
-7
Bravo Slovenija, EU in Nato! Nismo idealni, tudi mi smo naredili veliko napak, toda gremo na bolje. Smo veliko bolja alternativa, kot je Rusija. V Sloveniji je umetno ustvarjena mržnja proti zahodu, na različne načne izoblikovana predvsem v zadnjih nekaj letih, ko je Rusija načrtno širila svoj vpliv tudi v Sloveniji. Po vsem vzhodu je FSB podkupoval lokalne politike, ljudi, ki ao imeli tako ali drugače vpliv na ljudi. Zelo močno vlogo so imeli tudi priseljenci z dela nekdanje države, ki so močno zastopani v slovenski kulturi ter v kateri imajo močan vpliv. Poglaviten je v tem, ker si želijo obnove lastnega mini imperija in maščevanje za izgubljeno vojno in bombardiranje glavnega mesta.
Korintos11
14. 06. 2022 19.28
+4
Ti si bolj pri koritu, kak je sedaj, 20 ali 25%?
number46
14. 06. 2022 18.34
+7
To je tisto pismo, da smo všečni gospodarjem iz zahoda. Glob naj odgovori z okej pošiljam Janeza in njegove bojevnike v Ukrajino, da zrihatjo zadevo. 🤣😂🤣🙏
Ivar The Boneless
14. 06. 2022 18.34
+12
Torej pošljemo dol SDS privržence?
blackkesi
14. 06. 2022 18.35
+10
blackkesi
14. 06. 2022 18.36
+6
Sam pil bojo ukrajince izdali pa zasedli ukrajino
Vselepo
14. 06. 2022 19.24
-3
blackkesi
14. 06. 2022 18.33
+6
Janša je narcis
Thor
14. 06. 2022 18.28
+12
na prvem mestu teh veleumov bi morala biti slovenija in njeni državljani ne pa neka ukraina
Walter Pravicek
14. 06. 2022 18.08
+6
Na zadnje pismo,ki bi naj"UKAZOVALO"Vladi Gospoda Dr.Goloba.da se Ukrajini daje vsa možna morilska sredstva,se je oglasila zunanja ministrica,Fajonova z pojasnilom,da bo Slovenija dajala HUMANITARNE reči.Starci,brez možnosti zopet biti v"sedlu"slovenske politike,ter dva župnika ni najboljši odbir.Katoliški župnik bi ukazoval kaj dati Ukrajincem?Tam so ukrajinski pravoslavci.In kako bi to izgledalo,da se k nam,(če bi imeli vojno )daje orožje,a nam na debelo ruši sovražnik vse kar imamo zgrajeno.Dobesedno.Zato bi se naj militantni župniki brigali za svoje vernike,eden za svojega sina in ljubico,ne politiko.Ljudje izbirajo,ljudje smo izbrali.Kredite tudi na več obrokov še kako radi dajejo trgovci z orožjem,a resnica je,da mi vsega železja ne potrebujemo.Pa če bi že morali imeti za"misije"naj SV oskrbi "delodajalec NATO.