Slovenija

'Slovenske cementarne imajo pri nevarnem živem srebru kar nekaj odpustkov'

Anhovo, 09. 10. 2020 08.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
11

Aktivisti Eko kroga so tokrat objavili novo poročilo, ki prikazuje zaskrbljujoče stanje v Občini Kanal ob Soči, ki jo že desetletja onesnažuje cementarna Salonit Anhovo. Primerjali so slovensko in nemško zakonodajo glede dovoljenih izpustov zelo nevarnega živega srebra in ugotovili "precejšnjo kreativnost naših zakonodajalcev". Kot navajajo, imajo slovenske cementarne pri živem srebru kar nekaj odpustkov. Eden glavnih pomislekov pa je, zakaj jim je dovoljeno, da ga ni treba meriti trajno.

Kar se dogaja v Anhovem, je milo rečeno grozljivka. Prebivalci občine Kanal ob Soči ne vidijo konca težavam, ki jih njihovemu kraju povzroča cementarna Salonit Anhovo. Na njihova opozorila se vlada praktično ne odziva, lokalni oblasti ne zaupajo več.

Na pomoč so tamkajšnjim ekologom priskočili v društvu Eko krog in že pred časom opozorili na sporne prakse cementarne in sežigalnice. Objavili so poročilo s podatki o onesnaženosti zraka in tal v tem delu Soške doline, s čimer so si seveda nakopali pritiske Salonita Anhovo. 

A jih to ni in ne bo ustavilo. Tokrat so v Eko krogu objavili nove izsledke meritev. Kot navajajo v sporočilu za javnost, Salonit Anhovo kakovost zraka v Kanalu ob Soči primerja z zrakom v Bovcu ali Bohinju. Prav tako v cementarni trdijo, da so zakonsko predpisane mejne vrednosti za vse cementarne v EU enake. 

V Eko krogu so se zato odločili, da preverijo ti dve trditvi in ju objavijo v poročilu. Pod drobnogled so vzeli emisije živega srebra iz podjetja in primerjali slovensko ter nemško zakonodajo glede emisij v zrak iz cementarn, ki sosežigajo odpadke.

Prvenstvene tarče živega srebra so živčni sistem in ledvice. Predvsem otrokom se lahko obremenjenost z živim srebrom trajno odtisne.
Prvenstvene tarče živega srebra so živčni sistem in ledvice. Predvsem otrokom se lahko obremenjenost z živim srebrom trajno odtisne. FOTO: Aljoša Kravanja

Zakaj živo srebro? 

"Na globalni ravni so cementarne odgovorne kar za 11 odstotkov emisij živega srebra iz antropogenih virov. Po podatkih ARSO za leto 2018 ga je Salonit v zrak izpustil 59,95 kg. Prvenstvene tarče živega srebra so živčni sistem in ledvice. Predvsem otrokom se lahko obremenjenost z živim srebrom trajno odtisne, žal niti placenta pred živim srebrom ne more zavarovati plodu," opozarjajo v Eko krogu, kjer dodajajo, da živo srebro iz emisij posredno ali neposredno vstopi tudi v prehranjevalno verigo in da tako ljudje niso obremenjeni samo z vdihanim živim srebrom, ampak lahko ta v organizem vstopi tudi s hrano. 

Med primerjavo slovenske zakonodaje z nemško so ugotovili "precejšnjo kreativnost naših zakonodajalcev". "Slovenske cementarne imajo pri živem srebru kar nekaj odpustkov. Tako jim ga ni treba meriti trajno, kot to napravam sicer predpisuje Uredba o emisiji snovi v zrak iz nepremičnih virov onesnaževanja, pač pa zadostujejo občasne meritve na primer dvakrat letno, trikrat po 30 minut. Povprečna vrednost tako izvedenih meritev emisij živega srebra ne sme preseči 0,05 mg/m3. Dnevne ali letne povprečne mejne vrednosti emisij niso predpisane," navajajo med ugotovitvami in dodajajo, da so občasne meritve vnaprej napovedane in podjetju dajejo dovolj časa, da se nanje pripravi z ustrezno mešanico surovin, goriva in volumskim pretokom dimnih plinov. "Glede na podatke ARSO, poročane letne emisije živega srebra iz Salonita Anhovo od leta 2005 naraščajo. Večje emisije iz cementarne pomenijo tudi večje koncentracije živega srebra v okolici."

 

Meritve emisij živega srebra iz cementarn se v Sloveniji izvajajo kot občasne meritve, ki navadno potekajo enkrat ali dvakrat letno, trikrat po pol ure. Povprečje tako izmerjenih emisij se nato običajno preračuna še na letno povprečje. V Nemčiji in Avstriji so te meritve trajne.

Nemčija in Avstrija: trajno merjenje emisij živega srebra, dodatne mejne vrednosti

Kot pojasnjujejo v Eko krogu, se v Avstriji emisije živega srebra iz cementarn s sosežigom merijo trajno. "Nemška zakonodaja od cementarn, ki sosežigajo odpadke, trajni monitoring zahteva že od leta 2000. Polurna mejna vrednost je enaka kot v Sloveniji. Dodatno pa je postavljena dnevna mejna vrednost 0,03 mg/m3. Kadar v cementarni več kot 40 odstotkov toplotne moči nastane iz nevarnih odpadkov (ob upoštevanju določenih omejitev), je v Nemčiji predpisana še mejna letna vrednost 0,01 mg/m3."

V poročilu opozarjajo, da so pri nas emisije velikih onesnaževalcev v njihovih okoljevarstvenih dovoljenjih omejene na način, kot ga določa zakonodaja. Meritve emisij nekaterih snovi so lahko predpisane kot trajne meritve (izpusti v zrak se merijo ves čas obratovanja naprave) ali pa kot občasne. Prav slednji, tako imenovani občasni monitoring, se lahko izvaja nekaj dni letno ali celo še manj pogosto. 

Onesnaževalci pa se lahko na te občasne meritve seveda ustrezno pripravijo.

Zanimivo je, da je koncentracija živega srebra v odpadnih plinih Salonita Anhovo, objavljena na spletu kot povprečna letna emisija, večinoma tik pod 0,025 mg/m3. To pa je meja, pod katero ni treba izvajati trajnega monitoringa emisij živega srebra v zrak. Prikladno naključje?
Zanimivo je, da je koncentracija živega srebra v odpadnih plinih Salonita Anhovo, objavljena na spletu kot povprečna letna emisija, večinoma tik pod 0,025 mg/m3. To pa je meja, pod katero ni treba izvajati trajnega monitoringa emisij živega srebra v zrak. Prikladno naključje? FOTO:

Meritve ob znatno manjših pretokih

V poročilu navajajo še podatke obeh občasnih meritev, ki so bile opravljene v letu 2019. In sicer so bile opravljene v juniju in v decembru, opravil pa jih je NLZOH Maribor. 12.6.2019 (prve občasne; 3 x po pol ure), povprečni pretok odpadnih dimnih plinov je znašal 302.650 m3 /h, povprečna izmerjena koncentracija živega srebra je znašala 0,0004 mg/m3n. Merilno območje uporabljene metode je 0,001– 0,5 mg/m3 . Zapisana spodnja meja vrednotenja (LOQ) je torej 0,001 mg/m3n, opozarjajo v Eko krogu. 17.12.2019 (druge občasne; 3 x po pol ure), povprečni pretok odpadnih dimnih plinov je znašal 263.650 m3 /h, povprečna izmerjena koncentracija živega srebra je znašala 0,019 mg/m3n.

Pomisleki, ki jih ob teh meritvah ima Eko krog, so predvsem glede verodostojnosti preračunov emisij na letno raven. Kot navajajo, je največji pretok plinov v okoljskem dovoljenju za Salonit Anhovo 620.000 m3 /h, v času meritev pa sta bila povprečna pretoka plinov 302.650 m3 /h in 263.650 m3 /h. "Občasne meritve se torej opravljajo ob znatno manjših pretokih in poraja se vprašanje, ali kasneje preračunani rezultati ustrezajo dejanskemu stanju emisij živega srebra na letni ravni," se sprašujejo naravovarstveniki. Sicer v NLZOH, kjer opravljajo občasne meritve, zatrjujejo, da so bile meritve opravljene pri stanju vira v času prvih meritev pri maksimalni obremenitvi.

"Kaj je bilo v danem primeru mišljeno kot maksimalna obremenitev (pretok, doziranje surovine, goriva, odpadkov)? Ali je ob pretoku plinov skoraj polovico manjšem od največjega pretoka plinov, kot je ta zapisan v OVD, sploh lahko zagotovljeno pogojem največje obremenitve? Ali obratovalno stanje, kot je opisano v omenjenem poročilu, omogoča oceno rezultatov pri pogojih največje obremenitve," se sprašujejo v Eko krogu.

Izenačenje mejnih vrednosti za cementarne in sežigalnice

V začetku septembra je bila na zahtevo dveh parlamentarnih odborov, ki sta se sestala pomladi letos, vendarle ustanovljena posebna medresorska delovna skupina, ki bo ugotavljala, ali bi lahko izenačili mejne vrednosti emisij iz cementarn z emisijami za specializirane sežigalnice odpadkov. “Primerjava predpisanih mejnih vrednosti cementarn v Sloveniji in Nemčiji za prah in dušikove okside kaže, da imajo v Nemčiji te koncentracije že zdaj postavljene na enakih mejnih vrednostih, kot pri nas veljajo za sežigalnice. Poleg tega imajo za prah predpisane tudi polurne mejne vrednosti in za emisije dušikovih oksidov omejeno še letno povprečje,” navajajo v Eko krogu.

Še več podrobnosti pa v pripetem poročilu.

Hg v zraku, Salonit Anhovo
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

deratizacija
09. 10. 2020 11.47
+1
Predpise sprejema DZ. Da so slabi, je krivo neznanje poslancev ali skorumpiranost slednjih in pripravljavcev predpisov.
Hasan
09. 10. 2020 10.25
+1
V takih svinjarijah se pokaže pravi obraz hlapčevske politike in lažnjivega domoljublja.Kapital je pravi vladar in za koristi kapitala se piše luknjaste zakone,laže državljanom in trosi obljube ter sprevrača dejstva.In zaradi takih svinjarij imajo stranke zaposlene medijske strokovnjake za poneumljanje množic.In to ni samo v Sloveniji.
CIGU MIGU
09. 10. 2020 10.01
+1
moj predlog je tak pisarne arsa preseliti iz varne lublane v cementarno in to brez prezračevalnega sistema
User1538643
09. 10. 2020 09.59
+0
Predpise najbrž pišejo na potrebe in želje plačnika....
resslovenka
09. 10. 2020 09.48
+5
Ste gledali sinočnji Tarčo? Grozljivo, kako prepletena s korupcijo je ta slovenska politika. Naj mi nihče nikoli več ne hvali nikogar. S tem mislim na vse vlade. Zadeva ni od pol leta nazaj, to je kristalno jasno. Državljani smo navadni hlapci tujemu in domačemu kapitalu. Pa čisto nič drugega. 😎
User1538643
09. 10. 2020 10.05
-1
Žal je tako... 😑 Če se pogleda, oziroma "spremlja" večje število intrevjujev naključnih, naših in sosednjih, zahodnih državljanov, o čemurkoli, na ulici, ali kjerkoli, se vidi ena ogromna razlika v zavedanju, ozaveščenosti, obveščenosti in, žal, tudi hlapčevskem odnosu do sebe.
modelx
09. 10. 2020 09.47
+2
ja, od kar smo zaprli rudnik, na en način moramo dobiti živo srebro, ha, ha.
User1538643
09. 10. 2020 09.41
-1
Takšne predpisne, zakonske in miselne anomalije, je treba pri priči ustaviti. Vprašanje je, ali ima kdo in čigava je večina.
borjac
09. 10. 2020 09.34
-1
Minister Vizjak pa nič, neverjetno je kako je lahko hinavska in lažniva ta oblast, Vizjaku so pomembne delnice Petrola in osebni dobički, na svojem ministrskem področju pa ne naredi NIČ, njegov umazan hinavski nasmeh-posmeh nam pove vse, je pa to resnična slika te desne vlade, VSE za kapital NIČ za ljudi, oziroma za ljudi bolezen in smrt.
fairplayy
09. 10. 2020 09.28
-2
Človeško življenje in življenje živih bitij je ničvredno, ko je v igri dobiček tujih vlagateljev
User1538643
09. 10. 2020 09.43
+5
Azbest je leta bil domač. Tujci niso prav nič krivi, so gotovo vprašali, če lahko in počem. Konc koncev, imajo dovoljenja in predpise v korist, naša.