Slovenija

Novo vladno presenečenje za 'neposlušne' uslužbence policije

Ljubljana, 04. 09. 2020 07.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jure Tepina
Komentarji
688

Pet uslužbencev policije je včeraj po naših informacijah doživelo neprijetno presenečenje, ko so dobili elektronsko sporočilo prvega moža slovenske policije Andreja Juriča. Obvestil jih je, da jih je predlagal v delovno skupino, ki jo bo vlada ustanovila za boj proti ilegalnim migracijam. Nič narobe, če bi izbral ljudi, ki so migracije njihovo delovno področje. Ampak ne, Jurič je spet podlegel navodilom politike in izbral tiste ljudi, ki so očitno moteči za to vlado.

 Vse te manevre stranke SDS, ki si podreja slovensko policijo za svoje politične interese in izvaja nezaslišane pritiske na njihovo delo, veselo podpirajo predsedniki koalicijskih strank in ministri Zdravko Počivalšek, Matej Tonin in Aleksandra Pivec.
Vse te manevre stranke SDS, ki si podreja slovensko policijo za svoje politične interese in izvaja nezaslišane pritiske na njihovo delo, veselo podpirajo predsedniki koalicijskih strank in ministri Zdravko Počivalšek, Matej Tonin in Aleksandra Pivec. FOTO: Miro Majcen

Po naših podatkih je izbral odstavljeno nekdanjo generalno direktorico policije Tatjano Bobnar, razrešenega nekdanjega šefa kriminalistične policije Boštjana Lindava, razrešeno nekdanjo šefico Sektorja za odnose z javnostjo Vesno Drole in še dva kriminalista na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU). Tudi ta načrtno izbrana – Tina Pahor in Marko Košir, ki preiskujeta domnevne nepravilnosti prejšnje Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb ( Knovs) oziroma sume kaznivih dejanj obrambnega ministra Mateja Tonina in državnega sekretarja Žana Mahniča

To, da je Jurič izbral ravno teh pet ljudi za neko skupino, ki se bo ukvarjala z ilegalnimi migracijami, pove vse. Gre za ljudi, ki so strokovno pokrivali povsem druga področja in z migracijami nimajo zveze, gre za ljudi, ki jih je ta vlada brez razlogov odstavila s položajev, ker so bili za njo moteči. Dva preiskovalca pa sta še vedno moteča, ker preiskujeta domnevna kazniva dejanja vladnih predstavnikov, stranka SDS pa kriminalistko Tino Pahor tudi neprestano napada prek svojih propagandnih medijev in jo diskreditira na družbenih omrežjih. Zdaj se je pa skuša znebiti in jo poslati na migracije. Kadrovska čistka vlade se tako nadaljuje s polno paro, ne izbira sredstev, ko se želi znebiti ljudi. Če ne gre drugače, si pa izmisli, da jih potrebuje v neki delovni skupini, ki jo bo šele ustanovila. Vse pod pretvezo, da jih umakne iz tega okolja, kjer so za njo očitno moteči. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 Vse te manevre stranke SDS, ki si podreja slovensko policijo za svoje politične interese in izvaja nezaslišane pritiske na njihovo delo, veselo podpirajo predsedniki koalicijskih strank in ministri Zdravko Počivalšek, Matej Tonin in Aleksandra Pivec. Vsi trije tudi sami v predkazenskih postopkih. Pa vendar, če tudi degradirajo preiskovalce NPU, jih kazensko premeščajo in s tem strokovno ponižujejo, bodo preiskave zoper njih še vedno normalno tekle naprej, saj jih usmerja tožilstvo in tožilstvo odloča, kakšen bo epilog predkazenskih postopkov zoper njih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nad politične pritiske tudi Knovs

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki jo vodi Matjaž Nemec, je včeraj znova opravila nadzor na policiji, tokrat zaradi spornih dopisov, ki jih državni sekretar na notranjem ministrstvu Franc Kangler pošilja direktorju policije in zahteva ukrepanje zoper kriminaliste na NPU. "Pooblaščena skupina Knovs je na sedežu Generalne policijske uprave in NPU preverjala navedbe medijev, da naj bi se državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Franc Kangler z dopisi obrnil na vodstvo GPU glede konkretne preiskave NPU. Na vpogled smo od GPU dobili tri dokumente, iz enega so jasno razvidna pričakovanja, ki bi lahko izražala namero po vplivu glede konkretne zadeve, ki jo je preiskoval NPU," je povedal Matjaž Nemec. Čeprav Kangler trdi, da njegove dopise medijem dostavlja NPU, ga je Knovs včeraj postavil na laž, saj njegovih dopisov člani komisije niso dobili na NPU, ker jih tam nimajo. Jurič jih na NPU ni poslal. Zato je Knovs Kanglerjeva pisanja lahko dobil na vpogled samo pri vodstvu policije. Bo pa Knovs v nadaljevanju od policije zahteval vse dopise, ki jih je pisal Franc Kangler.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Obtoženi kaznivih dejanj se po novem za pomoč lahko obračajo tudi na ministra in državnega sekretarja

Ker se je vodstvo policije takoj odzvalo na dopis Kanglerja, ki je posredoval za svojega znanca Jožeta Kojca, ki je obtožen zlorabe prostitucije, s katero naj bi zaslužili kar 21 milijonov evrov, se na njega očitno lahko obrnejo tudi vsi drugi obtoženci, ki imajo pripombe na delo kriminalistov Nacionalnega preiskovalnega urada. Lahko pišejo tudi notranjemu ministru Alešu Hojsu, naj posreduje, saj je Kojc pisal tudi njemu in mu potožil, da so preiskovalci NPU kot nekakšni šerifi, ki si vzamejo pravico v svoje roke in zlorabijo represivni aparat za očitno neke svoje ali tuje interese. Minister Hojs in sekretar Kangler sta takoj ukrepala. Jurič prav tako. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

"Pisanje občana bomo preverili v notranjevarnostnem postopku, v obsegu in na način, kot to storimo v drugih podobnih primerih, in glede na ugotovitve ustrezno ukrepali," so sporočili z Generalne policijske uprave. Na ostre odzive pravne stroke, da niso pristojni za nadzor zbranih dokazov in preiskave, ki jo vodi tožilstvo, sojenje pa že poteka, se na policiji ne zmenijo. "Dopis državnega sekretarja v policiji štejemo kot odstop prijave občana, ki je pisal ministru za notranje zadeve in se pritožil zoper delo policistov. Občanu smo dolžni odgovoriti skladno z Uredbo o upravnem poslovanju. Ker je občan v svojih prijavah opisal domnevna odklonska ravnanja, ki so po Pravilniku o notranji varnosti v policiji ravnanja, ki predstavljajo kršitev predpisov, internih aktov in etičnih kodeksov, ki veljajo za uslužbence policije in negativno vplivajo na notranjo varnost v policiji ali ugled policije, smo uvedli notranjevarnostni postopek," razlagajo na Generalni policijski upravi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (688)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Blond James
29. 10. 2020 21.12
Lokalne policijske postaje so paravojska SDS skupaj s kriminalisti ki motijo slovenske otroke že vrsto let.vsak dan iz države polni kamioni koke.ns ljubljanskih Žalah in kamnoseštvu ter mesecu in okoliških garažah in večstanovanjskih kompleksih in btcju velike količine koke
Farmojšter
13. 10. 2020 10.34
+1
Petra: gospod Janez, ampak jaz nimam vodstvenih izkušenj Janez: Petrca moja, jih ne rabiš, ker ti ne boš nič vodila, (te) bom jaz vodil 🤫
felix58
12. 10. 2020 19.00
Pa kaj nimajo v tej stavbi nobenih stopnic ali pa liuftov ? Naj pade po štengah ali pa v lift takrat, ko je lift drugje...sam si bo kriv in mi bomo tudi verjeli vsaki taki verziji za take bebavce
Kritika4
05. 09. 2020 16.54
+6
Če bi se ozrli nazaj v leto 2014, ko je Janša prevzel vodenje vlade, bi lahko ugotovili da je takrat dokaj naivno zamenjal samo nekaj vodilnih, globlje se ni spuščal v prepričanju, da je to dovolj, da bo lahko normalno vodil vlado a kmalu se je izkazalo, da temu ni tako, da so ključni ljudje na nižji ravni, da so oni tisti, ki te lahko brez težav odstavijo. Ne pozabite afer, interpelacij in odhodov ministrov zaradi tega, ker preprosto niso obvladovali sistema. Kriminalistična policija je najbolj pomemben represivni organ. Zlorabe so bile in bodo, vprašanje pa je samo v kakšnem obsegu. Še noben medij se ni lotil temeljite analize "afer" in epiloga le teh. Primer ministra Lebna in famozne makete. Ko je odstopil je vse potihnilo, ne vem ali je že podana ovadba ..., po vsem kar je bilo v medijih, bi moral biti že na Dobu?? Pa drug primer Zidar. Pravnomočno obsojen ... kaj se dogaja z njim? Bivši predsednik uprave NLB je fasal hišno preiskavo, je že na Dobu?? O Jankoviću itak ni treba zgubljati besede! V vseh teh zadevah je v ozadju Policija, Tožilstvo sodstvo?? Če do sedaj sistemi niso delovali kot bi bilo treba, so menjave nekako logične?
Maki3322
05. 09. 2020 15.41
+3
Spokaj naj se ta vlada sama korupcija na celi črti.
Grma53
08. 09. 2020 08.45
+3
Preberi "Kritika4" pa ti bo jasno, kaj je korupcija na celi črti. Če pa te vodi samo bes in sovraštvo, se kaj kmalu lahko ponovi leto 1945, ko ste pobili vse, ki so samo pomislili drugace kot je KP "demokraticno" ukazala.
tornadotex
05. 09. 2020 14.27
-20
Končno,da Janša naredi red...potem je na vrsti še najtrši oreh...sodstvo...
jastreb13
05. 09. 2020 15.46
+1
Treba jim pokazat, da niso nedotakljivi bogovi za kar se imajo, so prav tako navadni ljudje, kot smo vsi ostali s to razliko, da imajo pooblastilo naroda, da v njegovem imenu sodi in kaznuje družbeno neprilagodljive osebke, da to počne neodvisno, po načelu poštenosti, korektnosti , človečnosti ne pa po politični liniji prejšnjega diktatorskega režima. Da bo pa do tega prišlo, je pa potrebno na vseh vejah oblasti zamenjati osebke, ki so ostanki prejšnjega diktatorskega režima z mladimi ljudmi, ki niso bili vzgajani v duhu komunizma oz. 80 let priviligirane rdeče tovarišije.
kmkm
12. 10. 2020 11.14
+1
Kakšen je to red, če odstaviš nekoga, ki izvaja preiskavo glede korupcije te vlade ?
NX11
05. 09. 2020 12.52
+1
''ki jih je ta vlada brez razlogov odstavila s položajev'', hahaha
jastreb13
05. 09. 2020 15.49
+2
Ta vlada ima še kako velik razlog, da zamenja določene osebke na položajih. Problem je samo v tem, da to počne prepočasi zato pa dobiva toliko polen pod noge in doživlja sabotaže prejšnjega diktatorskega režima.
amedeo
05. 09. 2020 11.33
+24
Kaj lahko pričakuješ od vlade bivših komunistov in zapornikov...
jastreb13
05. 09. 2020 16.02
+1
Če bi imel kaj v tej svoji betici, bi vedel, da v prejšnjem režimu nisi mogel doseči nič, če v žepu nisi imel partijsko knjižico. Problem je v tem, da eni še zdaj po osamosvojitvi države na skrivaj v žepu nosijo partijsko knjižico in z svojimi vplivi ustvarjajo politične zapornike. Politične zapornike pa se je v prejšnjem režimu obsojalo na podlagi govoric in ne na podlagi kakšnih resnih dokazov , kot se to počne v pravnih državah. In Janez JANŠA je živ dokaz političnega zapornika v R Sloveniji, obsodili so ga na podlagi govoric med tem, ko o kakšnih resnih dokazih ni bilo ne duha ne sluha. Si zdaj skapiral za kaj se gre, al si pa samo eden od komunajzerjev katerim je cilj ustvarit anarhijo v tej državi in se na pobojih Slovencev tako zopet prebiti na oblast???
poper00
05. 09. 2020 16.42
+6
Janša je kandidiral za predsednika mladine Jugoslavije in ,da je bil politkomisar.To so bili ljudje brez morale,ki so ljudi pošiljali na goli otok ter jemali ljudem zemljo in premoženje.Janša je vodil mladino v Jajce in goreće prisegal na tita in Marksa.Mi smo za primer že 1956 leta ustanovili podjetje in nikoli ni nihče od nas niti pomislil na partijo pa nam je vseeno šlo dobro.
cirenij
05. 09. 2020 16.53
+7
jastreb........ Moja starša sta bila poštena, delovna človeka, zelo verna, brez partijske knjižice. Pa sta zgradila lepo hiško, vsi otroci doštudirali, spoštovana, pa nobenih problemov. Čeprav smo morali redno k maši in doma molili rožni venec.
?uknaveji
05. 09. 2020 17.21
+1
Janeza Janšo težko štejemo za političnega zapornika, ker mu v zapor sploh ne bi bilo treba. Tja je šel po politični kapital. Da torej lahko zdaj povsod trobi, da je bil politični zapornik.
Grma53
08. 09. 2020 08.47
Kaj pa ti od vlad sedanjih preoblecenih komunistov in njih potomcev.
kmkm
12. 10. 2020 11.15
+0
kdo nosi partijske knjižice razen 7-8 pripadnikov sds-a ?
tanka nit
05. 09. 2020 10.36
-14
Ave Janša 🥂🍾
RdecaZvezda
05. 09. 2020 08.45
+28
Kangler kako je s tem,ko si nekoč izrekel MEJO NA Trojane,to se pravi,da govoriš kar tako nekaj samo da govoriš,torej tvoja beseda nima teže.
enem
05. 09. 2020 08.31
-13
Preberite na Požarju: Jure Tepina na POP TV in njegovi kriminalni viri ali maličenje dejstev, pogrom nad resnico ter alibiji za kriminalna omrežja
Neutrino
04. 09. 2020 21.59
+27
To vlado vržimo dol, da bo Slovenija spet normalno zaživela. Lahko noč.
riss
04. 09. 2020 21.58
+9
A to ni častno delo? Bo treba raziskovati prevoznike migrantov z SD licenco.
Sputnik8
04. 09. 2020 21.40
-8
Ja delat bo treba. So mislili, da bodo po stari navadi vegetirali do penzije.
kolbek460
04. 09. 2020 21.17
+26
Tu ni problem policija ,niti protestniki ,vlada meni da je treba zamenjati narod ! franca bo dal merjasca v peč ,sandra bo prnesla butelko ,janez bo zrihtal bakljavo ,žan pa rok skupino ,lačni franc ,
ElectroVoice
04. 09. 2020 20.50
+14
Lea Sirk je v svojo Evrovizijsko pesem vnesla volilni moto za to vlado: HVALA, NE!
Betuul
04. 09. 2020 20.50
+3
To je mobing nad našimi fanti, bolje da jih generalni pošlje merit hitrost, in takojšnim odvzemom mobitela. Drugo teh pet policistov nujno opremit za kontrolo skirojev, elkt. Skirojev, ter drugih neprimernih vozil po cestiščih in iz tega narediti zakonodajo. Skiroji sevozijo brez čelade po cesti kjer vozi promet ipd. Pet policistov je še kako potrebnih na drugih terenih prejt kot na migracijah
Maki3322
04. 09. 2020 20.13
+41
Čim prej naj spoka ta valda.
RdecaZvezda
05. 09. 2020 08.47
-15
kiropraktik
04. 09. 2020 19.59
+16
Zakaj bi bili "svetovalci"naj gredo že končno nekaj delat!
Zikepike
04. 09. 2020 19.57
+34
Vre v policiji, vre v zdravstvu, vre v vladi....