Slovenija

Novomeškemu umetniku očitajo spolne zlorabe, Policija preiskuje

Ljubljana/Novo mesto, 21. 08. 2022 14.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Policija intenzivno preverja informacije o sumih domnevnih kaznivih dejanj s področja spolne nedotakljivosti in drugih, ki so bili v zadnjih dneh izpostavljeni v medijskih objavah in na spletnih omrežjih. Na družbenem omrežju Instagram se je namreč usulo anonimnih pričevanj o 28-letnem direktorju festivala Fotopub iz Novega mesta. Očitajo mu vse, od spolnih zlorab do podtikanja drog za posilstvo in finančnih prevar.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Policija še ni prejela nobene prijave
    03:23
    Iz 24UR: Policija še ni prejela nobene prijave
  • Iz 24UR: Spolne zlorabe in podtikanje drog?
    02:04
    Iz 24UR: Spolne zlorabe in podtikanje drog?

Prejšnji teden se je na družbenem omrežju Instagram pojavil profil, na katerem uporabniki, predvsem pa uporabnice, anonimno delijo svoje izkušnje z znanim Novomeščanom. V svojih pričevanjih med drugim izpostavljajo spolne zlorabe, spolno nasilje in nadlegovanje, pa tudi, da jih je izkoristil v času opitosti ali jim sam podtaknil droge.  

Več žensk je zapisalo, da se jim je vsiljeval na zabavah in kljub temu, da so mu rekle, naj odneha, še naprej vztrajal. "Meni se je vsiljeval na več žurkah," je zapisala ena od njih. Nekateri drugi očitki so še precej bolj ostri. Nad dekleta naj bi se tudi fizično spravljal, več jih je poročalo o modricah. "Udarci, ugašanje čika na mojem telesu," piše ena od njih. "Storil je več stvari, ki mu jih nisem dovolila oz. me je vanje prisilil in imam od njih na telesu še zdaj vidne brazgotine," je zapisala še ena anonimnica. 

"Enkrat sem bil na pijači z njim in znanko. Pohvalil se je, kako je neki bejbi, ki je šla ljudem oz. njemu na zabavi na živce, podtaknil GHB v pijačo in gledal, kako je zakomirala," je zapisal še en uporabnik. GHB v večjih odmerkih na centralni živčni sistem deluje depresivno in lahko povzroči začasno globoko spanje – prav zato je poznan tudi kot droga za posilstvo. 

"Vse obtožbe spolnega nasilja zanikam"

Novomeščan je medtem obtožbe označil za neutemeljene. "Obtožbe so plod moje znanke, ki mi zadnji teden grozi s smrtjo, z objavami o meni pa me izsiljuje za denar," je zapisal in poudaril, da je Instagramov profil, ki je po njegovih besedah postal zbirnik njegovih transgresij, orodje za izsiljevanje in maščevanje.  

"Vse obtožbe spolnega nasilja zanikam. V kolikor lahko kdo dokaže nasprotno, ga pozivam, da proti meni vloži kazensko ovadbo," je še dodal.  

Založba Beletrina: Razrešili smo ga s položaja in z njim ne sodelujemo več

Gre za 28-letnika, ki ga umetniški svet pozna predvsem kot direktorja Društva za sodobno kulturo Fotopub. D. J. S. je v začetku leta postal tudi urednik rubrike Blog na portalih Kulturnik.si in Culture.si, ki ju vodi ena vodilnih slovenskih založb Beletrina. 

Kmalu po pojavu Instagramovega profila se je začela peticija, s katero so uporabniki založbo pozivali, naj se od umetnika distancira. Peticija je zbrala nekaj čez 300 podpisov, ko so morali zaradi prijave umakniti njegovo ime. Kljub temu je založba protestnikom prisluhnila in prekinila sodelovanje. "V petek smo ga s tega položaja razrešili in z njim ne sodelujemo več," so sporočili iz Beletrine. 

Novomeškemu umetniku očitajo spolne zlorabe.
Novomeškemu umetniku očitajo spolne zlorabe. FOTO: Shutterstock

"Zbiramo obvestila in preverjamo okoliščine"

Vprašanja glede navedenih očitkov smo naslovili na Policijo, od koder odgovarjajo, da so tako zbiranje obvestil kot drugi ukrepi usmerjeni v preverjanje okoliščin in potrditev obstoja morebitnih razlogov za sum, da so bila storjena kazniva dejanja.

"Preverjamo tudi, ali smo v tem primeru prejeli kakršne koli prijave (tudi anonimne, ki bi jih lahko povezali s tem primerom), kar se nam po dosedanjem preverjanju ni potrdilo, razen prejete prijave o sumu domnevnega izsiljevanja zaradi dolga, katere vsebino in okoliščine pa še preverjamo," so pojasnili in dodali, da vse oškodovance pozivajo, naj primere prijavijo. 

"Na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne ali določljive fizične osebe, ne moremo odgovarjati zaradi varstva osebnih podatkov," so dodali. 

Policija oškodovance in očividce poziva, naj primere prijavijo 

Policija poziva oškodovance domnevnih kaznivih dejanj, da primere prijavijo Policiji na najbližji policijski postaji ali interventni številki 113 ali preko e-naznanila kaznivega dejanja.

Prav tako tudi druge osebe, ki morda razpolagajo z informacijami o okoliščinah domnevnih kaznivih dejanj, pozivajo, da jih sporočijo Policiji, lahko tudi na anonimni telefon Policije 080 1200 ali prek anonimne e-prijave.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja