Slovenija

NPU pod drobnogled vzel Kaninske žičnice

Ljubljana, 27. 10. 2023 08.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Generalna policijska uprava je na podlagi naznanila suma storitve kaznivega dejanja sprožila predkazenski postopek v zvezi z obratovanjem kaninskih žičniških naprav. Postopek vodi Nacionalni preiskovalni urad. Čeprav na Policiji niso razkrili, kakšne sume preiskujejo, bi lahko bila preiskava povezana z neustreznim vzdrževanjem žičnice in posledično ogroženo varnostjo potnikov.

Kot poroča Dnevnik, je Generalna policijska uprava potrdila, da je na podlagi naznanila suma storitve kaznivega dejanja sprožila predkazenski postopek v zvezi z obratovanjem kaninskih žičniških naprav. Predstavnik Policije za odnose z javnostmi Drago Menegalija je razkril, da postopek vodi Nacionalni preiskovalni urad (NPU), a dodal, da "zaradi varovanja interesa predkazenskega postopka več podatkov ne morejo posredovati".

Zaključek smučarske sezone 2022/23 na Kaninu
Zaključek smučarske sezone 2022/23 na Kaninu FOTO: Aljoša Kravanja

Policija torej ne razkriva zoper koga poteka kriminalistična preiskava, niti kakšne sume preiskuje. Vendar pa naj bi po neuradnih informacijah dnevnika med drugim preverjala, ali obstajajo dokazi o tem, da je bilo z obratovanjem (neustrezno vzdrževane) krožno-kabinske žičnice Kanin storjeno kaznivo dejanje ogrožanja varnosti. Za vse vpletene pravne in fizične osebe v tej fazi postopka velja domneva nedolžnosti, dodaja Dnevnik

Župan občine Bovec Valter Mlekuž je za Dnevnik povedal, da s predkazenskim postopkom ni seznanjen. Manuela Božič Badalič, direktorica zavoda Sončni Kanin, ki upravlja z žičnico, pa izjave ni podala. Kot še poroča Dnevnik, naj bi bila preiskava povezana z dejstvom, da je inšpektorat ministrstva za infrastrukturo konec septembra začasno prepovedal obratovanje krožno-kabinske žičnice. 

Vodstvo naj bi bilo po poročanju omenjenega časnika sicer že vrsto let seznanjeno z dejstvom, da je žičnica v slabem stanju. Proizvajalec žičnice, francosko podjetje Poma, je leta 2016 izdal mnenje, da lahko naprava obratuje še največ 5000 ur in da se mora dokončno ustaviti leta 2022, ko ji ob 50-letnici delovanja poteče življenjska doba. 

Kot smo že poročali minuli teden, žičnica v prihajajoči zimski sezoni tudi ne bo obratovala. Da žičnica ni sposobna varno obratovati, je v začetku oktobra ocenil tudi Zavod za gradbeništvo (ZAG), ki je strokovno-tehnični pregled vseh treh odsekov žičnice opravil na zahtevo inšpektorata. Poleg tega so inženirji ZAG ugotovili, da upravljavec žičnice ni sledil napotkom podjetja Poma. 

"Naprava je pomanjkljivo vzdrževana in neustrezno pregledana, pomanjkljiva je dokumentacija o opravljenih vzdrževalnih delih. Iz nje zato ni mogoče razbrati, ali so vzdrževalci zamenjali povsem obrabljene in neustrezne dele," poroča Dnevnik, ki dodaja še, da bi bilo treba glede na pregled kabin vsako drugo izločiti iz uporabe. 

Upanje, da bi smučišče še obratovalo, pa sicer še ni povsem ugasnilo. Občina Bovec namreč preverja možnost obratovanja smučišča z dostopom prek italijanske strani.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja