Slovenija

NPU uvedel preiskavo na Računskem sodišču

Ljubljana, 24. 03. 2021 14.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Daniel Fazlić , Nika Kunaver
Komentarji
323

Na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) so nam potrdili, da so uvedli predkazenski postopek zaradi odmevne revizije nakupa zaščitne medicinske opreme, ki jo je Računsko sodišče objavilo minuli četrtek. Koga konkretno preiskujejo in zaradi katerih kaznivih dejanj, pa tudi ali je med osumljenimi predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel, na Policiji ne želijo razkriti.

Računsko sodišče je 18. marca objavilo revizijsko poročilo o nakupu zaščitne in medicinske opreme.
Računsko sodišče je 18. marca objavilo revizijsko poročilo o nakupu zaščitne in medicinske opreme. FOTO:

V dokumentu, ki smo ga uspeli pridobili v uredništvu, NPU od Računskega sodišča zahteva številno dokumentacijo, povezano z revizijo nabav zaščitne opreme. Med drugim želijo videti celoten letni program dela za izvrševanje revizijske pristojnosti za leto 2020, notranje akte v povezavi s kriteriji kakovosti, tudi smernice za zagotavljanje kakovosti. Kriminalisti prav tako prosijo za sklep o uvedbi revizije in vso drugo dokumentacijo, ki se nanaša na omenjeno revizijo. NPU zanimajo tudi podatki o članih revizijske skupine, pripravi osnutka, soglasja oziroma nesoglasja k osnutku revizijskega poročila. 

Preiskavo je NPU začel na podlagi prijave, niso pa želeli razkrili, koliko oseb je osumljenih, niti ne za sume katerih kaznivih dejanj gre. "Preiskovalci NPU vodijo predkazenski postopek za sum storitve kaznivega dejanja, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti," so napisali. 

Tomaž Vesel: Si ne znam predstavljati, kaj bi bilo problematično

Za odziv smo prosili tudi predsednika Računskega sodišča Tomaža Vesela. Pravi, da si ne zna predstavljati, kaj točno bi lahko zanimalo kriminaliste, kaj bi bilo problematično. "Računsko sodišče je samo opravilo svojo nalogo. Če je kaznivo dejanje, da učinkovito opravljaš svoje naloge, potem lahko kar zapremo vrata državnih inštitucij," je dejal. Zato se postavlja vprašanje, koga in zakaj je zmotilo, da so se revizorji sploh lotili te preiskave?

Tomaž Vesel, predsednik Računskega sodišča
Tomaž Vesel, predsednik Računskega sodišča FOTO: POP TV

Minuli teden so sicer poslanske skupine SDS, NSi in SNS v parlamentu znova sprožile zahtevo za zamenjavo Vesela, kar na RS, pravijo, doživljajo kot politični pritisk. Vesel še pravi, da so pričakovali povečano zanimanje kriminalistov za tista potencialna kazniva ravnanja, ki so povezana z nabavami zaščitne in medicinske opreme, "o katerih smo poročali v poročilu, ne pa da se zdaj sami prelevimo v preiskovance". Računsko sodišče je sicer že decembra naznanilo sume storitve kaznivih dejanj v 13 primerih. 

Revizijsko poročilo: Vlada, ministrstva in Zavod za blagovne rezerve niso bili učinkoviti

Računsko sodišče je 18. marca objavilo revizijsko poročilo o nakupu zaščitne in medicinske opreme v času epidemije covida-19. Revizijo so izvedli, da bi preverili, ali so vlada, Ministrstvo za zdravje (MZ), Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT), Ministrstvo za obrambo (Mors) in Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve (Zavod) v obdobju od 1. januarja 2020 do izdaje osnutka revizijskega poročila učinkovito izvedli nabave zaščitne in medicinske opreme za obvladovanje širjenja virusa SARS-CoV-2.

Pri tem so upoštevali izredne okoliščine, v katerih so delovali revidiranci v času nabav zaščitne in medicinske opreme, ki so se odražale predvsem v nestabilnosti svetovnega trga in pomanjkanju zaščitne in medicinske opreme ter hkrati v pomanjkanju informacij o tem, ali in kako hitro ter v kakšnem obsegu je mogoče pričakovati stopnjo in obseg obolevnosti ter smrtnosti prebivalcev zaradi covida-19 v Sloveniji. Računsko sodišče meni, da omenjeni deležniki (vsak v okviru svojih pristojnosti) pri javnem naročanju in nabavah zaščitne in medicinske opreme niso bili učinkoviti.

Ocenilo je, da ravnanja vlade, ministrstva za zdravje, ministrstva za gospodarstvo, ministrstva za obrambo in Zavoda za blagovne rezerve pri izvajanju nabav zaščitne in medicinske opreme niso bila učinkovita. Od vlade in zavoda je zahtevalo popravljalne ukrepe. A revizijsko poročilo je še veliko pred tem razburkalo politične vode v Sloveniji, saj sta tako opozicija kot koalicija pričakovali zmagoslavne informacije.

A ne le Računsko sodišče, kot smo razkrili v nedeljo v rubriki 24UR Fokus, se številni pritiski vršijo tudi nad preiskovalci in preiskavo nakupa Geneplanetovih ventilatorjev. Glavni osumljenec je gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Med drugim smo poročali tudi o tem, da je morala Policija zasežen Počivalškov mobilni telefon poslati na odklepanje v Nemčijo in za to storitev plačati več kot dva tisoč evrov, ker minister preiskovalcem ni omogočil dostopa do telefona. 

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (323)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
25. 03. 2021 09.25
+3
smo edina država v kateri vlada kaznjenec
zibertmi
25. 03. 2021 09.25
+1
lustracija in ostali kletarji.če bi bili kučanci,vam se kučan že prikazuje,ciciban, moraš pa vedet,pa sprijazni se s tem,da ,če nebi bilo kučana in drnovška pa še nekaterih komunistov,ne tvojega jajota,so ga izključili iz organizacije,ki so zapustili kongres komunistov v beogradu,nebi bilo države in vojna bi trajala tako dolgo kot na hrvaškem in bosni,tvoj jajo je na brione hodil na kavico in koval načrt kako čim več orožja prodat na balkan,bi bil tvoj janko večkrat v zaporu,če nebi bil kar skoz tam
lado-a1
25. 03. 2021 08.54
+0
Ja, takole je to: nimamo več policije ampak stasi Herr twitlerja! Sramota!
zibertmi
24. 03. 2021 21.40
-3
lustracija in ostali kletarji.če bi bili kučanci,vam se kučan že prikazuje,ciciban, moraš pa vedet,pa sprijazni se s tem,da ,če nebi bilo kučana in drnovška pa še nekaterih komunistov,ne tvojega jajota,so ga izključili iz organizacije,ki so zapustili kongres komunistov v beogradu,nebi bilo države in vojna bi trajala tako dolgo kot na hrvaškem in bosni,tvoj jajo je na brione hodil na kavico in koval načrt kako čim več orožja prodat na balkan,bi bil tvoj janko večkrat v zaporu,če nebi bil kar skoz tam
ni_mi_vse_eno
24. 03. 2021 21.27
-2
Predsednik računskega sodišča je lagal. Pojasnjuje, da je pred nastopom nove funkcije pri Fifi s tem seznanil Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) in jo prosil za njeno mnenje. "V pisnem odgovoru so mi sporočili, da ne vidijo nobenega konflikta interesov in da sta funkciji združljivi," je dejal Vesel. => Odgovor KPK: "KPK: Dokument o združljivosti Veselovih funkcij ne obstaja" --- Simič: Če ne bo vse v redu, bo moralo priti do posledic --- Lahovnik pa meni, da bi moral Vesel v prvi vrsti predložiti soglasje delodajalca in soglasje KPK. Moti ga, da Vesel vztrajno poudarja, da je šlo pri njegovem sodelovanju s Fifo za neprofitno dejavnost. Četrt milijona pač ni neprofitna dejavnost, poudarja Lahovnik. Prav tako ga moti, da Vesel poudarja, da Fifa ni profitna inštitucija. --- Živel zakon.
-1
ni_mi_vse_eno
24. 03. 2021 21.25
-2
Živelo spoštovanje zakona in Vesel, predsednik računskega sodišča, ga kriši: ""Zakon o računskem sodišču (ZRacS-1) --- 16. člen --- (nezdružljivost funkcij na računskem sodišču z drugimi funkcijami in z opravljanjem določenih del oziroma dejavnosti) funkcija na računskem sodišču ni združljiva: 3. s članstvom v organu vodenja ali nadzora gospodarske družbe, gospodarske javne službe, sklada, zavoda ali zadruge; 4. z opravljanjem kateregakoli poklica ali pridobitne dejavnosti. --- Iz letnega poročila Fife za leto 2019 je razvidno, da je Vesel za revizorsko delo v lanskem letu prejel 246.000 dolarjev bruto prihodkov --- to ni pridobitna dejavnost, hehe.
+0
sinhron
24. 03. 2021 21.20
+4
Vlada ( janša ) je poslal nad neodvisni organ policijo , ker niso mogli z diskreditacijami predsednika računskega sodišča Vesela prisiliti k odstopu in je le ta izdal poročilo in predloge za pregon v zvezi z nabavo zaščitnih sredstev ! Kdo pa usmerja preiskavo na računskem sodišču , po zakonu bi to moral biti državni tožilec , a je v tem primeru kdo od SDS-a ? Bodo to šlamastiko zapisali tudi v poročilu o vladavini prava v Sloveniji , ki bi jo morali oddati že 8.marca v Bruselj ?
CIGU MIGU
24. 03. 2021 20.55
+4
Kekec 007
24. 03. 2021 20.46
+13
Tako inovativen tud Dolfek leta 1938 panadalje ni bil. Sektaši so pravi borci proti zakonitosti. Od srca se zavzemajo za kriminal. Itak. Sej je šef prvi med njimi. Kriminalci vseh vetrov združite se v Trsenjaški kleti.
Lexys
24. 03. 2021 20.46
+9
Nedopustno je, da predstojnik Računskega sodišča ni bil seznanjen, za katero kaznivo dejanje se zbirajo obvestila. Po zakonu mora biti seznanjen. Upam, da bodo izročali kopije dokumentov, naj bodo oštevilčeni itd. ker se bodo dokazni dokumenti po potrebi izgubili.
CIGU MIGU
24. 03. 2021 20.45
+12
jovan,zdaj si pa šel mimo dna,tako,da stvar je zrela za europski kazenski pregon
Mother Russia
24. 03. 2021 20.44
-8
Slovenske marksistke in leninistke bodo spet vekale po bruseljskih beznicah....
Maki3322
24. 03. 2021 20.43
+11
Koga želijo zaščititi ta pokvarjena vlada??????
+0
natmat
24. 03. 2021 20.42
+9
Koliko bo priskav proti tej vladi ko bo padla? Ogromno na vseh področjih!!Takoj je treba začet z gradnjo nekaj velikih zaporov ker bo kmalu ratala gužva v le teh!!
zavetnik
24. 03. 2021 20.42
+8
To je strategija delovanja Janše in njegovih podpornikov, žalostni dan za policijo, tožilstvo in kriminaliste, če se pa zdaj ne zgane civilna družba in ne prežene te diktature je KONEC.
Kekec 007
24. 03. 2021 20.41
+6
Ko misliš da sekta SDSS nižje ne more se izkaže da za njo ni meja pokvarjenosti. Vse sile v boj proti poštenju in zakonitosti. Z dobskim kriminalcem naprej.
zajebant2
24. 03. 2021 20.41
+2
Še že pajtla
pabo39
24. 03. 2021 20.32
+12
Dvakrat sem prebral članek, pa še sedaj ne morem verjeti. NPU preizskuje računsko sodišče? A je to sploh zakonsko možno? Strokovno sigurno ni.
Maki3322
24. 03. 2021 20.47
+4
Konec je da bi sploh še kaj verjel tej vladi. Predsednik države pa poziva stranke k sodelovanju. Prvo bi moral razčistiti komu je dal mandat - POKVARJENI stranki SDS?????
lustracija
24. 03. 2021 20.32
-11
Če ni pripora za Veselka, tip ne bo priznau. Poglejmo ZDA, tam taki takoj u pripor, tut Francija je stroga do korupcije. Lp
Capone42
24. 03. 2021 20.39
+6
Tvoj Janezek bi moral biti že in še dolgo v zaporu, po merilih zrelih demokracij, ne pa da je povrh vsega še PV
zibertmi
24. 03. 2021 21.42
+1
če bi bil kaj starejši kot naša država ,bi lahko kako drugače razmišljal.če bi pa lahko razmišljal in je to tvoj domet pameti,sa mi pa smiliš
Capone42
24. 03. 2021 20.29
+9
V malem mafijskem sds raju ni sporno biti kriminalec težko-kategornik, dokler imaš sds partijsko knjižico in kimaš velikemu vodji...v malem mafijskem sds raju je sporno in kriminalno dejanje pokazati in ugotavljati kdo je kriminalec z vrst trenutne kimalicije..