Slovenija

NPZ letos na klasičen način, na nekaterih šolah poskusno tudi v 3. razredu

Ljubljana, 19. 03. 2021 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V letošnjem šolskem letu bo nacionalno preverjanje znanja v 6. in 9. razredu na 441 osnovnih šolah potekalo v skladu s šolskim koledarjem. Na 142 šolah ga bodo poskusno izvedli tudi v 3. razredu. Preverjanje bo potekalo na klasičen način, v šoli in z natisnjenimi preizkusi znanja, so povedali na ministrstvu za izobraževanje.

Državni sekretar ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da bodo učenci 6. razreda preverjanje iz slovenščine pisali 4. maja, iz matematike 6. maja, iz tujega jezika pa 10. maja. Učenci 9. razredov bodo preverjanje iz slovenščine in matematike prav tako opravljali 4. in 6. maja, preverjanje iz tretjega predmeta pa 10. maja. Nacionalno preverjanje znanja (NPZ) bo po njegovih navedbah opravljalo dobrih 40.000 učencev devetih in šestih razredov.

"NPZ se bo poskusno izvedel tudi v 3. razredu na 142 osnovnih šolah, ki so se v poskus prostovoljno vključile. Gre za malo manj kot 6000 učencev, preverjanje bo že 29. in 30. marca," je pojasnil Orehovec. Dodal je, da bodo preverjanja potekala na klasičen način v šolskih prostorih, ob upoštevanju epidemioloških ukrepov in z natisnjenimi preizkusi znanja. Ob tem je izrazil upanje, da bo epidemiološka situacija tudi v prihodnje podobna, kot je bila prejšnji teden.

Poudaril je, da NPZ ni evalvacija pouka na daljavo, saj bo na tej osnovi mogoče pridobiti le informacijo o doseženih učnih ciljih in standardih znanja letošnje generacije učencev.

Nacionalno preverjanje znanja bo letos potekalo v šolah, na natisnjenih testnih polah.
Nacionalno preverjanje znanja bo letos potekalo v šolah, na natisnjenih testnih polah. FOTO: Thinkstock

Tudi predsednik Državne komisije za vodenje NPZ Janez Vogrinc upa, da bodo letos NPZ izpeljali v šoli, saj so ga v lanskem letu zaradi epidemije morali odpovedati. Kot je poudaril, podatki o dosežkih učencev na NPZ zaradi svojega temeljnega namena ne morejo biti in niso namenjeni neposrednim primerjavam med šolami, ocenjevanju kakovosti dela posamezne šole, posameznega ravnatelja ali posameznega učitelja.

Tudi neposredna primerjava s šolskimi ocenami po njegovem mnenju ni ustrezna. NPZ je prvenstveno namenjen samoevalvaciji dela posamezne šole in ni primeren za t. i. zunanje evalvacije, je zatrdil. Spomnil je, da so preizkusi pripravljeni na način, da bo možno pri nekaterih nalogah narediti tudi neposredno primerjavo dosežkov letošnje generacije učencev z dosežki preteklih generacij.

Informacija o dosežkih na NPZ bo v šolskem letu 2020/21 po oceni Vogrinca še posebej pomembna, saj se bo možno s strokovno analizo poglobiti v dosežke letošnje generacije učencev, ki se je več mesecev izobraževala na daljavo.

Pilotno bodo testirali tudi možnosti izvedbe NPZ z računalnikom
Pilotno bodo testirali tudi možnosti izvedbe NPZ z računalnikom FOTO: Shutterstock

Pilotno bodo izvedli tudi e-testiranje učencev 6. in 9. razredov

Po besedah direktorja Državnega izpitnega centra (RIC) Darka Zupanca bodo med 22. in 26. marcem letos na praktično vseh osnovnih šolah z izjemno šol z nižjim izobraževalnim standardom izvedli pilotno e-testiranje učencev 6. in 9. razredov. Z njim bodo ugotavljali, kakšne so možnosti za reševanje nacionalnega preverjanja znanja z računalnikom ali tablico za celotno populacijo sočasno v šolah, pa tudi samostojno od doma. Podatki bi lahko prispevali tudi k razvoju sistemskih orodij za preverjanje in ocenjevanje znanja tudi z uporabo sodobnih tehnologij, še posebej, ko bi izobraževanje potekalo na daljavo, je povedal.

Zupanc poudarja, da s pilotnim e-testiranjem ne bodo preverjali znanja učencev, prav tako ne bo analiz dosežkov. "Namen je, da se učenci seznanijo z računalniškim programom za e-testiranje," je dejal. Hkrati bodo s testiranjem preizkusili, kako program deluje, ko ga hkrati uporablja več tisoč učencev, kako zmogljiv je sistem in katere težave se lahko pojavijo.

Učenci bodo ob vstopu v program reševali različne tipe nalog in preizkusili različne tehnike reševanja ter različna orodja in pripomočke za reševanje nalog. Vsak učenec bo lahko isti dan popoldne test preizkušal še sam doma na domačem računalniku.

Sočasno naj bi e-test reševalo do 5000 učencev, za kar je RIC šole razdelil v dve približno enaki skupini po številu učencev. Vsaki šoli je določil dan izvedbe in več terminov. Večina učencev bo e-test reševala v računalniških učilnicah, ki jih bo treba pred vsako naslednjo skupino primerno prezračiti in razkužiti.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DianaMul
19. 03. 2021 20.50
+1
Nacionalno preverjanje znanja je trg, ta pove ali si zakaj ali nisi FDV je samo še za na smetišče zgodovine, socialno in za na zavod ali pa za izsiljevanje za delov o mesto in tuj denar. To lahko narod vidi, to ve in zato pa smo tam kjer smo. In ne korastite se po osnovnih šolah, ker se nimate zakaj. Še tujce, ki so tukaj 50 in več let niste naučili bontona predvsem za znanja Slovenskega jezika. In glejte kaj Albanci delajo Slovencem in Slovenskim otrokom, tej temi se posvetite.
štajerc9
19. 03. 2021 18.46
+3
Se jim ne zdi da bi lahko namesto, da se pripravljajo na NPZ-je obravnavali dejansko učno snov s katero so že tako v zaostanku....
Rotter80
19. 03. 2021 18.10
_Nico_T_
19. 03. 2021 17.50
+6
Pa kaj ZABOGA matrate uboge otroke!?
toti mišek
19. 03. 2021 17.47
+4
Kr neki!! Ta test skrbi za zaposlitev mase prisklednikov!(en kup analiz in natiskanega papirja, kateri zaključi pot v registratorju)
HolyRomanEmpire
19. 03. 2021 17.23
-5
halo halo ja sem tam
Halahar
19. 03. 2021 16.58
+6
Ce je kaj nesmiselnega v solah, je to NPZ
Bolfenk2
19. 03. 2021 16.51
+4
Ne vem zakaj vztrajate v odprtih šolah, ko številke spet tako rastejo v zadnjem tednu. Kaj morajo spet biti bolnice polne?
KrEna007
19. 03. 2021 17.37
+5
Glede na to, da so skoraj vse do zdaj delali na daljavi, jih sploh nebi smeli odpret. Ne rečem za tamale, ki še ne morjo bit sami, za dijake pa je to katastrofalno, jih šopajo z zasoljenimi testi po 3 na teden, pri vsakem predmetu so vprašani....
kiropraktik
19. 03. 2021 16.16
+5
Ali bo NPZ tudi v parlamentu?
KrEna007
19. 03. 2021 16.37
+8
Dvomim da bi tam sploh kdo dosegel dovolj točk za pozitivno