Slovenija

NS STA poziva vlado k pregledu dokumentacije

Ljubljana, 14. 06. 2021 12.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.S., T.V., STA
Komentarji
340

Mladen Terčelj, predsednik nadzornega sveta STA, je v imenu NS STA poslal pismo predsedniku vlade Janezu Janši in ga pozval, naj vlada čim prej pregleda dokumentacijo o poslovanju STA, ki so jo na naslov vlade poslali aprila. Prav tako je pozval, naj vlada poda morebitne dodatne zahteve za podatke, vzpostavi financiranje javne službe STA in posledično zagotovi delovanje STA kot gospodarske družbe.

"V zvezi s tem je bilo na minuli seji NS STA tudi dogovorjeno, da direktor v skladu z določili ZGD-1 skliče skupščino družbenika, na kateri bi opravili pregled dokumentacije," so sporočili z STA.

V skladu z veljavnim Zakonom o Slovenski tiskovni agenciji (ZSTAgen) je edini ustanovitelj in družbenik STA Republika Slovenija, pravice družbenika pa izvaja Vlada Republike Slovenije. Zakon tudi določa, da je dolžnost ustanovitelja zagotoviti institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost STA ter primerno financiranje za celovito in nemoteno izvajanje javne službe na podlagi letnega Poslovnega načrta STA. STA

Iz Urada Vlade RS za komuniciranje so na vprašanje, ali so pismo dobili in kako bodo ukrepali, sporočili, da je vlada "izdala uredbo o opravljanju javne službe Slovenske tiskovne agencije, v kateri je natančno opredeljen način izvedbe financiranja Slovenske tiskovne agencije". Dodali so še, da uredba povzema tudi Zakon o STA, "ki natančno določa, kaj obsega javna služba". "Hkrati pa določa tudi obveznosti UKOM in STA, da se zagotovi nemoteno financiranje."

Spomnimo, da je lansko jesen Urad vlade za komuniciranje (Ukom), ki je do sedaj v imenu vlade vedno sklepal letno pogodbo o financiranju javne službe STA, od STA zahteval podatke o poslovanju STA, ki so posegali tudi v tržni del njenega poslovanja. Vodstvo STA je Ukom zaprosilo za pooblastilo, da je pooblaščen za izvajanje pravice družbenika v družbi STA, vendar, tako STA, omenjenega pooblastila niso prejeli, zato tudi zahtevanih podatkom niso poslali.

Aprila letos je STA vladi kot zakonitemu izvajalcu družbenika STA zahtevano dokumentacijo vseeno poslala, vendar je ta ni želela prevzeti in jo je vrnila na naslov STA. Ker tudi STA vrnjene dokumentacije ni sprejela, jo je dostavna služba vrnila na naslov vlade. "NS STA in vodstvo STA nimata informacij, kje se trenutno nahaja poslana dokumentacija in če jo kdo pregleduje. Javna sporočila, ki jih daje direktor Ukoma Uroš Urbanija, so dvoumna, saj včasih omenja, da dokumentacije ni prejel, drugič omenja, da poslana dokumentacija ni urejena, na podlagi česar se da sklepati, da je imel vpogled vanjo," so sporočili z STA in izrazili začudenje nad situacijo, saj so poslovni prostori Ukoma na istem naslovu oziroma zgradbi na Gregorčičevi ulici v Ljubljani, kjer deluje tudi vlada.

STA
STA FOTO: Miro Majcen

Popolna zaustavitev financiranja javne službe STA je še posebej nerazumljiva tik pred pričetkom predsedovanja Slovenije Svetu EU, ki ga bo Slovenija izvajala od julija do decembra 2021. V obdobju predsedovanja se posledično pričakuje večji obseg delovanja STA, da bodo pripravljene vsebine ustrezno spremljane ter posredovane slovenski, evropski in svetovni javnosti. Namesto, da bi z STA sklenila dogovor o sodelovanju STA pri medijskem spremljanju predsedovanja Slovenije Evropskemu svetu, pa je bilo z vladne strani financiranje financiranje javne službe STA v celoti ustavljeno, so še sporočili z STA.

Pri obravnavi letnega poročila STA v DZ razprava predvsem o financiranju družbe

Parlamentarni odbor za kulturo se je danes seznanil z letnim poročilom STA za lansko leto. Ob tem se je razprava vrtela predvsem okoli okoliščin zaustavitve financiranja javne službe STA v letošnjem letu, beseda je tekla tudi o ustreznosti nedavno sprejete uredbe o opravljanju javne službe STA. Direktor STA Bojan Veselinovič je v predstavitvi poročila izpostavil, da je delo STA v lanskem letu najbolj zaznamovala dvakrat razglašena epidemija covida-19 in ustavitev financiranja javne službe jeseni, kar se je ponovilo tudi v letošnjem letu.

Ob podatkih glede večanja produkcije novic tako v slovenskem kot tudi v angleškem jeziku je navedel, da je Evropska komisija uvrstila STA na seznam odličnih evropskih inovacij, število sledilcev na glavnih družbenih omrežjih se je povečalo za 37 odstotkov, STA je lani opravila več kot 500 neposrednih medijskih prenosov, povečal se je tudi tržni del prihodkov. Kot je dejal, se zaveda slabe kondicije medijskih naročnikov STA, ni pa pričakoval ustavitve financiranja s strani vladnega urada za komuniciranje (Ukom). V celotni zgodbi glede ustavitve financiranja STA, tudi v nedavno sprejeti uredbi, vidi izigravanje zakonskih predpisov. Napovedal je uporabo vseh pravnih sredstev za izpodbijanje uredbe in ne samo prek enega sodišča.

Nasprotno pa meni državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc, ki je ocenila, da se bo z uredbo rešilo nadaljnje usklajevanje podpisa pogodbe med Ukomom in STA. To je vlada pripravila, ker je njena naloga, da v skladu z zakonom o javnih financah skrbi za zakonito, namensko in učinkovito razpolaganje z javnimi sredstvi, tudi ko gre za STA, je dejala.

Poslanci koalicije in opozicije so imeli različna mnenja o vzroku za zaustavitev financiranja javne službe STA v letošnjem letu kot tudi o sami uredbi. Poslanka SDS Mojca Škrinjar je med drugim ocenila, da je nemogoče, da bi financiranje STA steklo, če ni sklenjena letna pogodba med Ukomom in STA, ne glede na člen v sedmem protikoronskem zakonskem paketu, ki določa financiranje javne službe STA tudi v primeru, če ta pogodba ni sklenjena. Tudi Alenka Jeraj (SDS) je pod vprašaj postavila določbo v protikoronski zakonodaji glede financiranja STA na podlagi sprejetega finančnega načrta, če v letošnjem letu ni sklenjena pogodba med Ukomom in STA. Vprašala se je, ali bi v tem primeru lahko v poslovnem načrtu določili tudi nadomestilo za javno službo v višini 10 milijonov evrov, pa bi to pomenilo, da bi moral ta znesek evrov Ukom tudi plačati.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga pa je dejala, da je dogajanje okoli financiranja STA bizarno. Po njenem mnenju vlada z uredbo "zopet išče stranpoti in zopet izvaja manevre, kako se vendarle izogniti plačilu STA", agencijo sesuti oz. jo prekrojiti. "Temu se reče demontaža pravnega reda, da izvršilna veja krši dva zakona, ki zelo jasno in nedvoumno opredeljujeta, kakšna je naloga iste veje oblasti," je dejala. Poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik je dejala, da kar je madžarski premier Viktor Orban počel deset let s tamkajšnjo tiskovno agencijo, je trenutni slovenski vladi skorajda uspelo v letu in pol. "Ta vlada se požvižga na sklepe, ki jih sprejema DZ. To je pot v avtokracijo in diktaturo," je ocenila in izrazila zahtevo, da vlada nemudoma izpolni svoje zakonske obveznosti do STA ter poskrbi za primerno financiranje, ustavi pritiske na STA in vse zaposlene ter se vzdrži javnega blatenja STA za dnevno politične potrebe.

STA ostaja brez zakonsko predvidenega državnega nadomestila za javno službo že 165 dni.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (340)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yanay
15. 06. 2021 12.02
-1
NS STA poziva vlado k pregledu dokumentacije! In to čimprej, prosim!
riss
15. 06. 2021 08.50
+2
Vse je zakuhal, s podporo levičarjev, samodržec in samoupravljalec s temelji VeselinoviĆa. Vlada, kot edina ustanoviteljica ne more zamenjati prolevega nadzornega sveta, ki podpira prej omenjenega. Kakšni zakoni so to pri nas. Noben lastnik ne bi gledsl takšnega nrodgovornega direktorja, niti sekunde. Levi, desni gor ali dol, saj zato Levica in levičarji zagovarjajo "dogovorno in plenilsko ekonomijo".
Uporabnik1727405
15. 06. 2021 08.13
-3
Za to barabijo z neplačevanjem STA ,bi zdavnaj morali ovaditi JJ ,ki je ukazal takšno početje. Tožilci ,kje ste...
marker1
14. 06. 2021 21.54
+4
Vsa državna podjetja bo treba privatizirati. Dokler bodo imela neomejen vir prihodkov iz državne blagajne in omogočeno nepregledno poslovanje s strani politike, razvoj države ne bo napredoval.
13klu?
14. 06. 2021 21.36
-2
Še vladi bi treba ustvariti financiranje saj nam Janez s svojimi podrepniki dela samo škodo in sramoto.
puspan
14. 06. 2021 21.23
+3
Družbenopolitični delavci STA nujno potrebujejo denar, sicer ne bodo preživeli. Tistih 260.000 € so že zapravili preden so jih začeli zbirati.
marker1
14. 06. 2021 21.18
+0
Podobno je bilo pred leti, ko so Bratuškovo spraševali, kam je porabila najete milijarde. Izmikala se je odgovoru in nič ni vedela povedati. Na STA je tudi podobno stanje. Veliko zaslužijo po strani, denar pa gre kdo ve kam, pa tudi povedati nočejo. Pri nas še lastnik ne sme vprašati STA, kam je porabil državni denar.
User300173
14. 06. 2021 19.47
-3
Svečkarji, prižgite sveče. Možno spregledate, čeprav so možnosti enake ničli, ampak poskusiti ni greh ...
Defragment
14. 06. 2021 19.45
+5
Tale zadeva z STA je zame precedenčna samo v eni stvari; da v tej naši državi nekdo nekoga vpraša kako je porabil prejeta sredstva. Želel bi si, da ministrstvo za finance vsako leto izvaja naključne kontrole porabe po ministrstvih in odgovorne pozove, če se ugotovi, da je bil denar porabljen na negospodaren način. Ne pa, da se proračuni samo napihujejo, davčne obremenitve pa se debelijo na plečih realnega gospodarstva.
Luka64
14. 06. 2021 19.54
+2
Ja Stelle ampak na STA do sedaj tega niso bili navajeni, ker so vse finančne mahinacije počeli po svoje in jih do sedaj pri tem nihče ni oviral, oziroma kontroliral. Ja zdaj pa je nastal hudič, ko je sistem kontrole s prihodom nove vlade začel delovat. Sedaj pa mora vlada past, da bodo eni lahko naprej posloval po starem.
prašek
14. 06. 2021 19.36
+1
Brake ...... Pa en lep večer ti želim !!!!
marker1
14. 06. 2021 19.31
+3
Zakon o STA je namerno tako napisan, da nikomur nič ne odgovarja. Zakon je nazadnje spreminjal LMŠ. Veselinovič pa je ustvaril to, da je STA država v državi. Če sem jaz lastnik (vlada), hočem vedeti kako agencija (STA) dela in koliko zasluži. Če me direktor (Veselinovič) ne posluša, gre na cesto. Pika. JJ mora narediti red.
Brakedirt
14. 06. 2021 19.33
+0
komunajzl lahko samo odleti. z 12% ne bo delal nobenega rdecega reda.
prašek
14. 06. 2021 19.34
+0
Vlada je dobila vse podatke ...... Kopriva marker !!!!!!
prašek
14. 06. 2021 19.35
+1
Vsa dokumentacija je bila poslana na Vlado !!!!!!
Brakedirt
14. 06. 2021 19.36
+2
o, lep pozdrav prasek. teli komunajzli se vedno mislijo da so v vecini.
Luka64
14. 06. 2021 19.44
+0
Tko je brakadar, red bo naredil Korli, ki se vrača v politiko v stranki SD in to celo z 8%. Ampak red je red, pa četud slab. Bo pa zato letela Fajonka, kajti Korli bo zopet glavni v stranki.
komarec
14. 06. 2021 19.49
-2
Marke če ima Veselinovič preveliko plačo naj mu jo jajo zniža, če Veselinovič ne dela prav naj ga zamenja. Problem je nekje drugje, šef vlade bi rad da se o njemu piše vse pozitivno in lepo, bog ne daj pisati kritike na račun vlade ali pa njenega predsednika. Skratka STA bi morala posredovati samo take novice kot jih poroča Nova 24 tv. A bi blo tako v redu?
Brakedirt
14. 06. 2021 19.53
+1
ko jim zmanjka listkov, pa komunajzli korlna ven vlecejo hahahaha
Brakedirt
14. 06. 2021 19.54
+0
narediti lustracijo, potem lahko pa SĐS kar zaprejo.
ArkaMast
14. 06. 2021 19.26
-3
Izsiljeval je STA za dokumente, .... dobil jih je , ..... sedaj pa jih noče pogledati?!?@? Urbanija je sam rekel da jih želi pa magari preko vlade. .....Evo, sedaj se jih bojijo pogledati, kaj šele komentirati....... SDS in Urbanija izsiljujeta, zavajata in lažeta.
Brakedirt
14. 06. 2021 19.34
+1
sli so na to da ne bodo hteli dati dokumentov, sedaj so se pa opekli...
Luka64
14. 06. 2021 19.48
+2
Arkon Masten, s čim so pa tebe namazal, da si tko pameten. Take bi mi rabil v parlamentu, kot si ti, da bi znali kaj povedat, ne pa tko kot ti Kulovci, ko so na oblasti, se sam kregajo za oblast.
SlobodaNE
14. 06. 2021 18.58
-4
Desni lahko samo potegnejo tistim na STA
Recenzor
14. 06. 2021 19.21
+6
Res je - potegnejo ves drek ki se je tam nabral tokom let
prašek
14. 06. 2021 17.45
+0
Kopriva marker se mi je izgubila. Kdor jo najde, jo lahko zadrži !☺
marker1
14. 06. 2021 17.32
+6
Pred 30 leti je bila STA zasebna agencija. Čas je že, da to spet postane.
prašek
14. 06. 2021 17.34
-3
prašek 14.06.2021, 17:31:20 Kakšen faktor pa je UKOM ??? Zakaj bi morala javljati Ukomu ??????
Blokiran Drugi Človek
14. 06. 2021 19.01
-4
Pred 30 leti svečakrjev ni bilo. Čas je da to spet postane
prašek
14. 06. 2021 17.30
+0
markerič ......... Katere dolžnosti STA sem pa spregledal ????? Daj mi prosim lepo, to napiši in se še malo osmeši !!!!!!
marker1
14. 06. 2021 17.24
+2
Glede na to, da STA že od novega leta ni dobila nobenega denarja od vlade, pomeni da lahko s svojim opravljenim delom preživi sama. To je pa zelo dobra novica. Kar tako naprej.
prašek
14. 06. 2021 17.27
-1
ČE bo potreba, bomo STA reševali mi, levo usmerjeni !!!
prašek
14. 06. 2021 17.27
-3
VI, desni pa rešujte forintoša na sodišču ......
marker1
14. 06. 2021 17.28
+8
STA vsem zaračunava novice, ki bi morale biti prosto dostopne. Koliko STA zasluži, bi morala javiti UKOM-u pa noče. Pa tudi Dnevnik ne plačuje STA-ju, kljub podpisani pogodbi. Tu je še veliko nejasnosti in tudi sumov.
prašek
14. 06. 2021 17.31
-3
Kakšen faktor pa je UKOM ??? Zakaj bi morala javljati Ukomu ??????
marker1
14. 06. 2021 17.34
+3
Zato, ker to piše v podpisani pogodbi. Kakšen faktor pa je STA, da bo premier pregledoval njene papirje. STA je samo strošek države, Veselinovič pa je naredil iz STA državo v državi.
prašek
14. 06. 2021 17.36
-2
marker1
14. 06. 2021 17.36
+3
Levo usmerjeni ste en sam strošek, koristi pa od vas še nikoli ni bilo.
prašek
14. 06. 2021 17.36
+0
prašek
14. 06. 2021 17.38
+1
prašek
14. 06. 2021 17.40
+2
prašek
14. 06. 2021 17.41
+2
prašek
14. 06. 2021 17.43
+2
Kopriva marker, kam si se izgubil ??????????
marker1
14. 06. 2021 17.22
+8
Če mislite da bo JJ pregledoval tiste popravljene papirje, se zelo motite. Zato ima vlada pooblaščen UKOM. V zakonu o STA pa lewaki preberete samo pravice, o dolžnostih pa nič. Najbolje, da se vzpostavi nova tiskovna agencija.
prašek
14. 06. 2021 17.24
-2
prašek 14.06.2021, 15:40:15 +7 Ker Ukom za letošnje leto STA-ju ni izplačal nobenih sredstev, je to ogrozilo poslovanje agencije, opozarja nadzorni svet družbe. Vodstvo STA-ja je zato aprila poslalo zahtevano dokumentacijo vladi kot zakonitemu izvajalcu pravice družbenika STA-ja. Vlada je dokumentacijo vrnila. "Nastala situacija s poslano dokumentacijo se nadzornemu svetu STA-ja zdi nenavadna in ne odraža volje vlade, da bi proučila poslano dokumentacijo, po potrebi zahtevala morebitne dodatne podatke in posledično čim prej vzpostavila redno financiranje javne službe STA-ja," je zapisal Terčelj v imenu nadzornega sveta.
prašek
14. 06. 2021 17.26
-1
prašek 14.06.2021, 15:29:03 +7 Terčelj v pismu opozarja, da je po zakonu o STA-ju edini ustanovitelj in družbenik agencije Republika Slovenija, pravice družbenika pa izvaja vlada. Zakon tudi določa, da je dolžnost ustanovitelja zagotoviti institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost ter primerno financiranje za celovito in nemoteno izvajanje javne službe na podlagi letnega poslovnega načrta STA-ja. Potem ko je vladni urad za komuniciranje (Ukom) lani jeseni od Slovenske tiskovne agencije zahteval podatke o poslovanju, ki so po vsebini presegali izvajanje javne službe in so posegali v celotno poslovanje STA-ja kot družbe (tudi v tržni del njenega delovanja), je vodstvo STA-ja zaprosilo Ukom, naj predloži pooblastilo vlade, da je pooblaščen za izvajanje pravice družbenika. Vse do danes tega pooblastila niso prejeli.
Petur
14. 06. 2021 16.45
-1
tiste papirje bi doostavili na neke mednarodne institucije in bi se zadeva razjasnila.samo v tujini,kajti doma ni mogoce nobenemu verjeti!
Luka64
14. 06. 2021 17.01
+1
Ti si šele vsekan, kaj ti tak hasni, a medaljončki perutnine fužine?
JApajaDAja
14. 06. 2021 16.33
+1
ko ob poslušanju viotete tumać rečeš, koliko je bilo, je bilo tumač!
Luka64
14. 06. 2021 16.57
+4
Ja teta Violeta pa ni kar tko, ona je višek slovenske kulture, še posebno, ko je v leder jakni.
Apostol1
14. 06. 2021 17.22
-5
Za vas brezmožganske svečkarje in sektaše je Violeta Tomič gospa , kateri bivši komunist ne seže do nožnih nohtov KAPISCH.
Juraj Brecelj
14. 06. 2021 17.31
+5
No, no, Violeta Tomich bi bila Madam! Ker pa je Violeta Tomić ni drugega kor od Madam.
Luka64
14. 06. 2021 19.17
+3
Ja Kordež, tvoja Tomička je pa sploh Madam, še posebno, ko pride na zasedanje odbora za kulturo v leder jakni. Višek levnuharske kulture.
MUNGATUMBA
15. 06. 2021 14.19
-1
Čigav je bil pa tisti svetlo dolgolasi bradati leder motorist..? LDS ?? Vem da je bil levičar - se mi zdi da iz rudarskih revirjev..