Slovenija

NSi bi problem čakalnih vrst reševala tudi z vključevanjem zasebnikov

Ljubljana, 30. 05. 2023 15.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ključen problem zdravstva je dostopnost do zdravstvenih storitev, menijo v NSi. Zato predlagajo dopolnitve Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, po katerem bi na področjih, kjer je presežena dopustna čakalna doba, uporabili vse zmogljivosti v zdravstvu, torej tudi zasebnike.

Po besedah predsednika NSi Mateja Tonina so z zakonskim predlogom tudi že seznanili ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana.
Po besedah predsednika NSi Mateja Tonina so z zakonskim predlogom tudi že seznanili ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana. FOTO: Luka Kotnik

Zakonski predlog, ki ga je NSi nedavno vložila v parlamentarni postopek, tako predvideva, da bi vsak posameznik, ki na zdravljenje čaka nad dopustno dobo, storitev lahko opravil pri kateremkoli izvajalcu zdravstvene dejavnosti, plačnik pa bi ostal Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Tako bi zavarovanim osebam omogočili, da uveljavijo pripadajočo pravico do zdravstvenega varstva in dostopa zdravstvene storitve v obsegu pravic, kot jih določa zakon, in z neposrednim plačilom takšne zdravstvene storitve iz zbranih premij obveznega zdravstvenega zavarovanja. Slednje bi veljalo tudi v primeru izbire zdravnika in izvajalca zdravstvene dejavnosti zunaj javne zdravstvene mreže, kadar je v okviru javne zdravstvene mreže presežena najdaljša dopustna čakalna doba, piše v predlogu zakona.

Cilj slednjega je vključitev vseh razpoložljivih resursov, ki jih ima Slovenija, in to pod istimi pogoji, kot to sedaj velja v javnih zdravstvenih zavodih. S tem v NSi k trem zakonskim predlogom, ki jih je do zdaj za reševanje težav v zdravstvu pripravila vladna stran, dodajajo četrti steber, to so pacienti, je na današnji novinarski konferenci poudaril predsednik strokovnega odbora NSi za zdravstvo Matjaž Trontelj.

Zdravstveni minister je s predlogom seznanjen

Med ključnimi učinki zakona je sicer izpostavil še možnost hitrejše vrnitve na delovno mesto, s čimer bi bilo moč reševati pomanjkanje kadra v določenih poklicih. Med posamezniki, ki zaradi dolgih čakalnih dob ne morejo pravočasno do posameznih zdravstvenih storitev, je namreč tudi veliko posameznikov v bolniškem staležu, tudi dolgotrajnem.

Po besedah predsednika NSi Mateja Tonina so z zakonskim predlogom tudi že seznanili ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana. Verjame, da bo mogoče doseči konsenz, minister pa po njegovih navedbah ni vnaprej zavrnil predloga. Predlog zakona, za katerega Tonin računa, da bi ga DZ sprejel do konca leta, v tej fazi omogoča, da se o njem še uskladijo, zatrjuje.

Iz poslanske skupine Gibanje Svoboda so sporočili, da bodo predlog NSi podrobno preučili. A, kot so dodali, "se je doslej že izkazalo, da zgolj povečevanje sredstev za večji obseg zdravstvenih storitev, tudi s pomočjo zasebnikov, a brez drugih ukrepov, ki stremijo k učinkovitejšemu delovanju zdravstva, ni rešitev ne v dobro javnega zdravstva ne pacientov". Da vključevanje koncesionarjev do zdaj ni prineslo skrajšanja čakalnih dob, so opozorili tudi v SD in Levici, kjer predlogu pričakovano nasprotujejo. Zasebno zdravstvo ni v enakem položaju kot javno, zasebni izvajalci pa se osredotočajo na donosnejše zdravstvene dejavnosti, so ob tem še poudarili.

V NSi k trem zakonskim predlogom dodajajo četrti steber, to so pacienti.
V NSi k trem zakonskim predlogom dodajajo četrti steber, to so pacienti. FOTO: Matej Povše UKC Ljubljana

Da bi se izognili očitkom o procesnem oviranju vladnih predlogov, so tudi počakali z vložitvijo lastnih zakonskih predlogov, je dejal. A je vladna koalicija doslej pripravila tri zakonske predloge, ki naj bi prinesli spremembe na področju digitalizacije zdravstva, drugačnega upravljanja ZZZS in preoblikovanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kar pa po Toninovem mnenju kratkoročno ne bo izboljšalo dostopnosti do zdravstvenih storitev.

Zato so nujni tudi drugi ukrepi, poudarja in dodaja, da bodo s predlogom dopolnitve Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju neizogibno morali odpreti tudi vprašanji samega položaja zdravnikov in upravljanja zdravstvenih zavodov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kiropraktik
31. 05. 2023 08.15
+1
Zasebniki vsaj delajo!
Fomin
30. 05. 2023 21.52
-1
Sds in nsi super stranke res...mogoče bojo nekje u pozabili in tam s9 zasluzijo
User300173
30. 05. 2023 20.47
+2
Do sedaj so za skrajšanje čakalnih vrst vključevali in plačevali tudi zasebnikom, vrste pa so se podaljšale. Nič zasebnikov vključevati, se vsaj vrste ne bodo povečevale in tudi krivec bo jasen...javno zdravstvo. Nič plačevanja za skrajšanje, denar vržen stran, vrste daljše. Praksa do sedaj to potrdila...vsakokrat.
ina5785
30. 05. 2023 20.03
+0
NSI se še vedno močno bori SPRIVATIZIRATI ZDRAVSTVO! Potem bodo revni Slovenci lahko umirali kar na cesti. . . . . . . . . .
nopino
30. 05. 2023 20.01
+2
Pa smo spet tam kje ne bi smeli biti. Da bi Nsi dosegel prevlado v zdravstvu, normalno v dogovoru z SDS in še delujočimi zdravniki v javnem sektorju, so še bolj podaljšali čakalne dobe. Ker je ZZZS malo zaprl pipco je privatni sektor ponovno na uslugo in zahtevajo zakonsko regulativo za pražnjenje javne zdravstvene blagajne. G. minister (Loredan) tudi z prstom ni dregnil v glavni problem a to so dvoživke. Problem v zdravstvu se ne bo rešil do takrat, ko se bo enkrat za vedno prepovedalo delo zdravnikov v javnem sektorju in istočasno pri privatnih institucij in koncesionarjev. Vse ostalo je mlatenje prazne slame. PM Golob je pred kratkim izjavil, da Loredan dela 24 ur na dan. Pozabil je povedati kje dela (v čigavi ambulanti). Ni izvedljiva teorija o prepovedi dela pri privatnikih, če je tudi sam člen te verige. V začetku mandata je izjavil, da bo problem dvoživk rešil, enako, da bo rešil tudi javno blagajno od nenasitnih privatnih zdravnikov, ki z javnim denarjem gradijo diagnostične centre, bolnišnice, varovana naselja,.....Tonin, meni bi bilo na vašem mestu zelo nerodno. Ne vem na čigav račun to delate, to ni politični problem, to je še hujše nadaljevanje v smeri uničenja javnega zdravstva.
IvanJaJo
30. 05. 2023 19.37
+2
🕯️Rji imajo spet polna usta 😂🤲💸💆‍♂️🧟🤣🤣🤣
Brakedirt
30. 05. 2023 19.11
+1
oni sedaj bi. nic pa ne povedo zakaj niso v 2 letih nic storili.
wsharky
30. 05. 2023 18.45
+4
sinko Toninko, a si že našel tisti kamijon z maskami?
zmajskorpion
30. 05. 2023 18.44
+5
NSI je znana zagovornica in podpornica privatizacije zdravstva. Vključevanje zasebnikov zaradi čakalnih vrst > še več čakalnih vrst za še več vključevanja zasebnikov!
?ebula
30. 05. 2023 18.23
+6
NSi je imela priložnost narediti marsikaj, vendar žal niso naredili ničesar, zato naj sedaj utihnejo in se nekam skrijejo. Toninček pa naj poišče kamion, katerega je izgubil.
nur-amrabar
30. 05. 2023 18.23
+2
nur-amrabar
30. 05. 2023 18.23
+6
oni bi rešeli z našim denarjem privatnike in dvoživke!
Blue Thunderstorm
30. 05. 2023 18.19
+7
Če samo pomislim na NSI, mi gre na bruhanje, kao pošteni Cerkvenjaki!
Fomin
30. 05. 2023 18.02
+3
Če začnejo glave razmišljat bi nekako prišli na 90 procentov kaj je prav..ko glave ne delajo ostanejo na 18 procentov ..taki živijo u slo in pamet ujejo sebi u prid da je tako prav..naj jim bo prav se naprej ..če bo njihov poveljnik reku da je sneg zelen bojo rekli ja zelen je..butci
Jerry321
30. 05. 2023 18.00
+4
Nobenega razloga ni da bi katera koli država morala imeti privat zdravstvo! Da to sploh obstaja so so krivi pogoltni, nemoralni desnuharji, ki bi radi profitirali na račun zdravja ljudi! Najbolje da NSi začne še z uvajanjem privat gasilcev, vojske, reševalcev… To bi bil konec države!
Misika1967
30. 05. 2023 17.59
+4
Smesno,Nsi je ze nasla tovovornjak z maskami???? Nesposobnezi nimajo kaj predlagat.
son?ek11
30. 05. 2023 17.50
+4
Zakaj nsi ni reševala zdravstvenih problemov, ko je bila v koaliciji??? Takrat so zgubljali kamione z maskami in si delili mastne provizije, sedaj bi pa mulc rad pametoval
Anion6anion
30. 05. 2023 17.45
+0
Konkretno dobil napotnico za kontrolni pregled pri zdravniku po operativnem posegu pod nujno ,ker zadeva ni ustrezno sanirana. Dobil sem datum konec novembra. Ko sem poklical v ambulanto kjer ta operater dela po pogodbi , bom na vrsti že naslednji teden. Ker je zadeva akutna bom pač plačal 90 € za pregled. Če karikiramo, do novembra lahko ostanem že brez ene noge!
pojtrarara
30. 05. 2023 18.40
+2
loredan je imel s povečanjem dnarja in plačilo po opravljenih storitvah dobre namene - ampak pokazala se je prav ta gnusna anomalija teh dovoljen za delo po pogodbi drugje, dohtarji, ki delajo tudi drugje si namerno ustvarjajo čakalne vrste da si s tem delajo zaslužek privat... recimo tvoj primer če bi ti prišel na vrsto v JZ - tip po pogodbi pri privat izvajalcu ne bi imel kaj delat - njemu prav pride, da prikaže vrsto čakalno tako nemogočo, prav zato,da boš ti obupam mu prinesel zaslužek privat - in tako delajo z vsemi pacienti...
Anion6anion
30. 05. 2023 17.41
+5
Naj NSi že enkrat jasno pove da podpirajo zasebno zdravstvo, ne pa da se vrtijo kot mačka okrog vrele kaše.
branko-r
30. 05. 2023 17.33
+3
če bi vlada želela vendar noče bi ukinila koncesionarje in čakalnih vrst sploh ne bi bilo več tako se pa namerno ustvarjajo čakalne vrste samo zato da čim več ljudi samih plača usluge in tako zdravniki dvojo služijo