Slovenija

Je Robert Golob vplival na delo obveščevalno varnostnih služb?

Ljubljana, 24. 10. 2023 15.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, M.P., E.Č.
Komentarji
364

Kaj vse je na zaprtem delu seje preiskovalne komisije o vplivu politike na Policijo govorila nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar? Po njenih besedah naj bi predsednik vlade Robert Golob decembra lani preložil aretacijo ruskih vohunov. Je premier res vplival na delo obveščevalno varnostnih služb, kar bi lahko ogrozilo tudi nacionalno varnost? Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič je dejala, da bodo v stranki zahtevali sklic seje Knovs. Golob pa medtem odgovarja, da je Bobnarjeva na odprtem delu seje povedala zgolj eno resnico: "Da sva se, preden je bila imenovana, dogovorila, da je njena naloga očistiti Policijo 'janšistov'."

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Vpliv na nacionalno varnost?
    05:31
    Iz 24UR ZVEČER: Vpliv na nacionalno varnost?
  • Iz 24UR: Vpliv na nacionalno varnost?
    03:15
    Iz 24UR: Vpliv na nacionalno varnost?
  • Iz SVETA: Pritiski na policijo
    03:11
    Iz SVETA: Pritiski na policijo

Vida Čadonič Špelič meni, da sta bila tako nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar kot nekdanji v. d. generalnega direktorja Policije Boštjan Lindav, ki sta v ponedeljek pričala pred preiskovalno komisijo državnega zbora, ki preiskuje nedopustno politično vmešavanje v delo Policije in drugih pristojnih državnih organov, tarči groženj. "Vsaj za zdaj v NSi ocenjujemo, da je šlo za jasen politični vpliv predsednika vlade na kadrovanje v slovenski Policiji," je dejala.

Tatjana Bobnar na zaslišanju pred preiskovalno komisijo
Tatjana Bobnar na zaslišanju pred preiskovalno komisijo FOTO: Aljoša Kravanja

Zaradi slišanega na za javnost zaprtem delu seje poslanka meni, da je predsednik vlade uporabil svoj politični vpliv za vplivanje na konkretne postopke dela varnostno obveščevalnih služb. Po njeni oceni si je Golob zamislil delo Policije v vlogi izpolnjevanja njegovih želja in ne delovanja v skladu z zakonom. To bi lahko imelo zelo velike vplive na nacionalno varnost, je dodala. Zato bo stranka NSi v kratkem zahtevala sklic seje komisije DZ za nadzor obveščevalnih služb (Knovs), na kateri bodo preverjali, ali so bila dejanja predsednika vlade takšna, da bi lahko imela resen vpliv na nacionalno varnost.

O čem konkretno je Bobnarjeva govorila sicer poslanka Nove Slovenije ni razkrila. Neuradno pa, naj bi nekdanja notranja ministrica razkrila okoliščine aretacije ruskih vohunov v začetku decembra lani. Bobnarjeva naj bi namreč po naših neuradnih informacijah dejala, da je v času ko je še bila ministrica, dobila informacijo, da naj bi se premier osebno zavzel za preložitev aretacije ruskih vohunov.

Za prijetje para vohunov naj bi bilo namreč vse nared že novembra, aretacija pa se je zgodila šele 5. decembra, torej s tednom dni zamika. Aretacijo naj bi po naših informacijah prestavili zato, da ne bi sovpadalo z referendumskim trojčkom, ki se je odvil 27. novembra.

Zaradi trditev Bobnarjeve in Lindava bodo odgovore terjali tudi v koalicijski Levici. "Zagotovo pričakujemo, da se bomo v vseh teh zadevah, ki nedvomno vplivajo na koalicijo kot celoto, čimprej pogovorili. Prva priložnost je že v sredo na koalicijskih usklajevanjih pred sejo vlade," je dejal vodja poslanske skupine Matej Tašner Vatovec.

Preiskovalna komisija bo sicer, kot napoveduje predsednik komisije Miha Lamut, zaslišala tudi druge priče, Lindav pa pričakuje, da bo med njimi tudi Miloš Milović, ki naj bi premierju svetoval glede varovanja.

Golob: Preden je bila imenovana, sva se dogovorila, da je njena naloga očistiti Policijo 'janšistov'

Premier je sicer na tiskovni konferenci po svetu stranke Gibanje Svoboda dejal, da ne ve, kaj se je dogajalo na zaprti seji. "Žal mi je, da novinarji veste, kaj o zaprti seji, saj verjetno ne bi smeli, tako kot tudi jaz ne. Sam se držim tega, kar smem," je dejal.

Gibanje Svoboda
Gibanje Svoboda FOTO: Damjan Žibert

Glede odprtega dela seje pa je dejal, da je na njej slišal "eno samo resnico in veliko natolcevanja". "Edina resnica, ki jo je povedala, je bila, da sva se maja, preden je bila imenovana, dogovorila, da ima eno samo nalogo. To je, da očisti Policijo janšistov," je dejal ter dodal, da za vse ostalo obstajajo priče, ki da bodo potrdile, kje vse je Bobnarjeva resnico prikrojila.

"Tudi sam bom pričal pred komisijo. Imam dovolj prič in dokazov o tem, kako malo resnice je Tatjana Bobnar govorila na seji. Enako velja tudi za Boštjana Lindava," je dejal.

Čadonič Špeličeva o Hajdinjaku: Vem, kako sposoben fant je

Čadonič Špeličeva se je odzvala tudi na objavo posnetka v rubriki 24UR FOKUS, na katerem davčni svetovalec Rok Snežič prejema 5000 evrov. Kot nam je povedal skesanec, naj bi šlo za podkupnino za posel z Darsom. Kot smo poročali, naj bi Snežič skesancu dejal, da ima na Darsu "kompletno oblast nad posli", in sicer preko treh ljudi, med drugim predsednika uprave in nekdanjega podpredsednika NSi Valentina Hajdinjaka. Snežič in Hajdinjak sta sicer očitke zavrnila.

Čadonič Špeličeva je dejala, da Hajdinjaka pozna iz njegove mladosti in da zato ve, "kako sposoben fant je". "Na kar smo v NSi ponosni, je to, da dejansko ni sprejel Snežiča in če ni sprejel njega, potem verjetno ni tudi drugih, ki bi si želeli vplivati na njega," je dejala. Zato je po njenem mnenju jasno, da je ravnal pravilno in da ima integriteto. Znano je, da se, ko se "vrtijo veliki denarji", vršijo tudi veliki pritiski, najlažje pa je po njenem mnenju pritiskati preko medijev.

Vsem, "ki mislijo, da bodo ustrahovali vodstvo Darsa" in ki niso bili izbrani na razpisih, pa sporoča, naj uporabijo pravno pot in se pritožijo na državno revizijsko komisijo, saj da se tako dela v urejenih državah. "Vse drugo je zame natolcevanje," je dodala. Poudarila je, da bodo v NSi zahtevali tudi sklic komisije za nadzor javnih financ, kjer bodo vsi vpleteni razložili svoje vloge.

Glede domnevnih pozivov Goloba predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič k odstopu je Čadonič Špelič dejala, da bodo v NSi stranki Svoboda pustili, naj to razčisti v svojih vrstah. Dodala je, da so na ponedeljkovem zaslišanju od Bobnarjeve slišali, da zna Golob zelo konkretno groziti, zato sklepa, "da je še katera dama v Svobodi doživela ali pa še bo doživela takšen klic". To razume kot nadaljevanje padanja domin, ki so se začele z odstopom ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik. "Očitno se Golob boji žensk, ki so pametne in samozavestne," je dejala.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (364)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Litlmen
27. 10. 2023 20.42
+0
Ma ne ljudje pv ne laže on nateguje narod.
iskriv
25. 10. 2023 09.30
-1
Z dvomom spremljam to pričanje Bobnarjeve in Lindava , ki ju je Golob odstavil in sedaj se mu maščujeta !
Jožajoža
09. 11. 2023 12.48
+1
Janša jih je kupil.pričata pa tako,kot jim naročijo v kleti ZLA,trstenjakova
Oknaj 4
25. 10. 2023 08.40
+5
Pod to vlado so se resnično začele kazat vse norosti levičarstva in če bi bil jaz na mestu Janše bi stvar pustil čisto primiru da se sami med sabo potolčejo saj je to najboljši in najlažji način da državljani zvemo vse resnice in laži tako znanih vodilnih kot tudi tistih iz ozadja
zoran pušenjak
25. 10. 2023 08.19
+3
Pod to vlado bomo Slovenci živeli vedno v večjem strahu
proofreader
24. 10. 2023 21.59
+4
Golobovci ogrožajo nacionalno varnost. Čas je, da se fant od Tince pri Šarcu pozanima, kako se vrže puško v koruzo.
brabusednet
24. 10. 2023 21.57
+3
Kaj je pa Lindav na zaslišanju povedal je še na tem portalu vojna tajna.Bo treba na nova tv pogledat.
bohinj je zakon
24. 10. 2023 21.57
+3
Nekdo malo laže. Kdo?
genius2013
24. 10. 2023 21.54
+5
V državah severno od Slovenije, kjer ni Kumrovškega sodstva bi bil Golob že v lisicah zaradi vmešavanja v policijo.. Z Jankovićem bi si lahko delila celico, oba sta DDR korupcije..
Petur
24. 10. 2023 21.47
-5
ko je odstopila je bilo čas za pojasnila,sedaj je jasno da igra neko igro..vsekakor,or ne zastonj!!
ThorStorm793
24. 10. 2023 21.42
+0
Golobizem je poln laži in zavajanja
komarec
24. 10. 2023 21.54
+4
Marinček
24. 10. 2023 21.36
+0
Kot sem napovedal po volitvah da se bodo požrli med sabo je zdaj to to in Levi niso spodobni po Drnovšku niti enega mandata do konca Janša pa v visokem štartu čaka kot vampir da se bo spet povzdigne na stolček in spet bomo gledali diktatorja na prestolu ampak zato so krive vse leve stranke ker so hujši kot mala deca v vrtecu ko se nič ne morejo zmeniti
janezdollar
24. 10. 2023 21.49
+7
Janša nima nobenih možnosti, da še kdaj sestavi vlado…brez skrbi…
Mikofinkica
24. 10. 2023 21.36
-3
Robert Golob dela po nareku svojega šefa Jankoviča, on pa po diktatu Milana Kučana. Konec maše.
Aleša Muršec
20. 03. 2024 12.43
boyman
24. 10. 2023 21.36
-6
jelinčiča na oblast.pa da vidmo .dejmo mu priložnost.
INAZ
24. 10. 2023 21.34
+0
Zakaj se ne preiskuje Golobovih spornih poslov v GenI? Ker Golob obvladuje policijo in tajne službe. Jih je depolitiziral tako kot RTV.
Jožajoža
24. 10. 2023 21.41
-3
Ker jih ni.yo so samo mokre sanje janše in njegovih
ZIPPO
24. 10. 2023 21.28
-1
24.04.2022 na volitve ni šlo 29% volilcev. To je cca. 400 tisoč državljanov. KJE STE DANES KO JE TREBA UDARITI PO MIZI? Golobova vlada bi morala po veš tem odstopiti takoj. A ne bo. Ve se zakaj. Iz enega samega razloga. OBLAST=DENAR.
Jožajoža
24. 10. 2023 21.27
+3
Ka kdo še pa verjame jsnßistim in njihovim placencem.(bobnarjevi).
JoniBravo
24. 10. 2023 21.27
-2
Golob pravi da se je treba znebit Janšistom. A to pomeni da je edininkriterij strankarska pripadnost. Sploh ne gleda na kompetence.
Slabnick
24. 10. 2023 21.26
-2
Če bi bil Golob pamaten bi vžgal svojo srednjo pot, ne pa da se je povezoval z Mescem, Šarcem, Bratuškovo,.... Na njihov račun je bil izvoljen in tudi zaradi njih bo odletel...
Rožle Patriot
24. 10. 2023 21.25
+0
Holobček točno ve, tisti moment, ko zapusti stolček v parlamentu, ga čaka ptičja kletka. Zato pa v nedogled vleče to nesposobno vlado vseh časov ...
Chaparral
24. 10. 2023 21.31
+5
janezdollar
24. 10. 2023 21.51
+2
Vse Kebabove vlade so bile slabše…simpl ko pasulj…
User300173
24. 10. 2023 21.25
-1
Ko se lovijo tuji vohuni ima politika težko besedo. To ni običajen kriminal. Mislim, da v teh komisijah ne znajo več ločiti zrno od plevela? Vse bi metali v en koš. Če nekaj na ministrstvu ne gre, takoj bi moral minister odstopiti. Če sprašuje, kako je v njegovem ministrstvu, pa takoj da se politika vmešava. Isto za PV. Dajte se odločiti ali boste resni, ali pa poberite cule in v peskovnik.