Slovenija

NSi razmišlja o vložitvi zahteve za posvetovalni referendum

Ljubljana, 29. 02. 2024 13.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

DZ bo prihodnji teden obravnaval predlog zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti nekdanje SFRJ. V NSi so na predlog zakona vložili vrsto dopolnil, saj menijo, da je zakon ustavno sporen. Če dopolnil ne bodo sprejeli, bodo vložili zahtevo za posvetovalni referendum, so poudarili na novinarski konferenci NSi. Sprejetje predloga zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti nekdanje SFRJ je v interesu vseh, pa pravijo v Levici.

Po besedah poslanca Aleksandra Reberška so si v NSi ves čas prizadevali za boljšo integracijo tujcev, čemur predlog zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti nekdanje SFRJ ne sledi. Zakon je tudi v neskladju z ustavo, na kar je opozorila že zakonodajno-pravna služba DZ (ZPS), je na današnji novinarski konferenci poudaril Reberšek.

Slovenska ustava po njegovih besedah zagotavlja posebno varstvo in pravice avtohtone italijanske in madžarske narodne skupnosti ter posebne pravice romske skupnosti. Za zakonsko urejanje posebnih pravic drugih narodnih skupnosti v Sloveniji pa v ustavi po mnenju ZPS ni podlage, je poudaril.

Referendum
Referendum FOTO: Bobo

V NSi so nad predlogom zakona zgroženi, menijo tudi, da je predlog v nasprotju z interesi Slovenije in njenih državljanov. Predlog namreč med drugim predvideva, da bo moralo ministrstvo za šolstvo za otroke pripadnikov narodnih skupnosti nekdanje SFRJ v osnovnih in srednjih šolah omogočati brezplačno učenje njihovega maternega jezika in kulture.

To pomeni, da se bodo "albanski otroci učili albansko, srbski otroci srbsko, bosanski bosansko", je naštel Reberšek. V NSi se ob tem sprašujejo tudi, zakaj posebna privilegirana obravnava narodnih skupnosti nekdanje Jugoslavije.

Po mnenju NSi bi moralo biti državi v interesu, da pomaga otrokom, da se čim prej naučijo slovenskega jezika, kar je danes v osnovnih in srednjih šolah zelo resen problem.

"Številni otroci, predvsem iz Kosova in Albanije, v šolah ne znajo slovensko, izvedba pouka je zelo otežena, standard znanja pada, tem otrokom pa se dogaja zelo velika krivica, ker jim država ne omogoči, da bi se pred vključitvijo v šolo lahko naučili slovenskega jezika. Na to opozarjajo številni učitelji, ravnatelji, župani, starši," je poudaril Reberšek.

V Novi Sloveniji so na predlog zakona vložili več dopolnil. Z njimi med drugim predlagajo črtanje vseh členov zakona, ki niso skladni z ustavo, ministrstvo za šolstvo pa zavezujejo k izvedbi tečajev za učence in dijake, katerih materni jezik ni slovenščina. Predlagajo, da ministrstvo za notranje zadeve organizira dodatne tečaje učenja slovenščine in spoznavanja slovenske kulture za odrasle.

Če koalicija dopolnil NSi v drugi obravnavi predloga zakona ne bo sprejela, bodo v Novi Sloveniji vložili pobudo za posvetovalni referendum. Prepričani so namreč, da bi si morali v Sloveniji prizadevati za integracijo tujcev in "da se mora vsak tujec, ki pride živet v Slovenijo, naučiti slovenskega jezika in sprejeti našo kulturo in običaje", je še poudaril.

"Žalostno je, da se gre NSi poceni in nevaren populizem na tej temi"

Sprejetje predloga zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti nekdanje SFRJ je v interesu vseh, saj krepi spoštovanje človekovih pravic in zagotavlja enakopravno integriranost novih manjšin v družbo, so se na napoved NSi o zahtevi za razpis posvetovalnega referenduma v primeru sprejema zakona odzvali v Levici.

Vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec je v odzivu poudaril, da predlog zakona naslavlja slovenske državljane, ki so del slovenske družbe že več generacij. "Žalostno je, da se gre NSi poceni in nevaren populizem na tej temi. Bojim se, da gre za jasen izraz ksenofobije. Kot država smo glede na vse zaveze, ki smo jih dali pred 34. leti, dolžni narediti vsaj ta prvi manjši korak k izpolnjevanju teh obljub. In to je vse bistvo našega zakona," je zapisal v odzivu.

V Levici zavračajo navedbe NSi, da predlog predvideva, da bo moralo ministrstvo za šolstvo za otroke pripadnikov narodnih skupnosti nekdanje SFRJ v osnovnih in srednjih šolah omogočati brezplačno učenje njihovega maternega jezika in kulture. "Naš predlog ne nalaga obveznega izvajanja dejavnosti, ampak spodbuja učenje maternega jezika in kulture ter sodelovanja javnih in zasebnih šol, če je za to izkazan interes," zatrjujejo v Levici.

Učenje jezika
Učenje jezika FOTO: Shutterstock

Poudarjajo, da šole že zdaj izvajajo obšolsko dejavnost poučevanja jezika, če za to obstaja izkazan zadosten interes, pa bodisi da gre za kitajski, bosanski jezik ali kateri drugi jezik, in imajo za to tudi predvidena sredstva v okviru letnih načrtov. V Levici so prepričani, da je Slovenija za ureditev pravic pripadnikov narodov nekdanje SFRJ naredila premalo, čeprav je "v praktično vseh osamosvojitvenih dokumentih" priznala konstitutivnost narodov nekdanjih republik SFRJ in obljubila posebno skrb zanje.

"To med drugim potrjujejo tudi analize podatkov iz bivših republik SFRJ, ki so statuse in kulturne pravice manjšin že uredile," so zapisali. Na neprimerno ureditev pravic po navedbah Levice opozarjajo tudi številne domače in evropske institucije ter strokovnjaki s področja manjšin.

Pri predlogu zakona ne gre za nobeno privilegirano obravnavo, ampak za omogočanje narodnim skupnostim nekdanje Jugoslavije, da poleg slovenskega jezika ohranjajo stik tudi s svojo etnično in kulturno identiteto, so zatrdili v stranki. Poudarili so, da pripadniki narodnih skupnosti iz SFRJ tvorijo okoli 11 odstotkov prebivalstva.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janmar1234
01. 03. 2024 13.35
+1
Vsak tujec se mora naučiti vsaj osnov SLOVENŠČINE, če ne adijo...
dannyer
01. 03. 2024 11.18
+1
tukaj je slovenija ne mejimo z njimi. zakaj bi zapravlali denar. naučiti se morajo slovensko. ti jeziki nimajo kaj iskati v šoli. sramota
LeEnoMnenje
01. 03. 2024 09.43
Strinjam se z NSI!
Oknaj 4
29. 02. 2024 20.41
+1
Tisti ki gredo severneje na kaj takega še pomislijo ne . V svojem jeziku se pogovarjajo lahko le med sabo
SlobodaNE
29. 02. 2024 20.30
+3
Nikoli dovolj pravic za južne! Slovenec naj pa dela za njih malo morgen!
SlobodaNE
29. 02. 2024 20.29
+3
Sem so prišli zgolj iz ekonomskih razlogov! Zato so lahko veseli da do tukaj in to je čisto dovolj.
SlobodaNE
29. 02. 2024 20.28
+2
Kakšne pravice ne se hecat
bojer
29. 02. 2024 19.20
+5
Tokrat se povsem strinjam z NSI in v primeru referenduma imajo mojo podporo. Poglejmo okoli sebe in bomo videli kje vse imajo "naši" kot se reče "roko gor", nesprejemljivo.
Amenhotep
29. 02. 2024 17.30
+5
Še je čas, da preprečimo albanizacijo Slovenije. Toda kmalu bo prepozno.
marker1
29. 02. 2024 20.38
+1
bohinj je zakon
29. 02. 2024 16.43
-5
Za "domačine" ni skrbi. Prva generacija priseljencev bo vsak čas umrla. Druga in tretja generacija - pa so asimilirani. Total. Niso niti imeli priložnosti, da kaj ohranijo svojega. Zaradi hudega negativnega pritiska in zaničevanja domačinov. Tko, da vse je ok. Domorodci........... no problem.
Amenhotep
29. 02. 2024 16.35
+4
ArkaMast
29. 02. 2024 16.33
+4
Če bi v 2WW zmagal okupator, katerega še danes zagovarjajo ravno oni, se danes naš materin slovenski jezik ne bi slišal niti slučajno.
rob3rt
29. 02. 2024 16.41
+3
Na Balkanu je WW2 zmagal okupator, ne nemški ampak balkanski, Slovenija pa je bila in je še vedno njegov vojni plen.
ArkaMast
29. 02. 2024 20.57
-1
Pusti Balkan, razen če si iz tam. Pri nas smo premagali okupatorja in tabele. Država se imenuje Slovenija in ne Nemčija niti ne Italija.
Holy50
29. 02. 2024 16.27
-4
NSi raje nam zrihtajte božičnico in velikonočnico, tisti ki jim ni imel všeč pa naj sredstva vrne. Drugače bo tak referendum padel na ustavnem sodišču, ker večina ne sme odločati o manjšini v demokraciji ti vam bo vsak študent družboslovja znal utemeljiti.
rob3rt
29. 02. 2024 16.29
+7
Ni tovrstnih manjšin v Sloveniji. Ekonomski migranti in potomci okupatorjev niso manjšine.
slovenka62
29. 02. 2024 16.26
+3
Bravo Reberšek Ti si car.Škoda ker si v tako cerkveni stranki.Drugače pa podpiramo.Gremo da to levaško nesnago počistimo.
rob3rt
29. 02. 2024 16.26
+2
NSi samo pomaga rdečim speljati skozi ta zakon, zato posiljujejo z nekim posvetovalnim referendumom. Naknadni zakonodajni referendum je edina možnost, pa da to skrpucalo od zakona odleti kot gumb od srajce.
natmat
29. 02. 2024 16.15
-4
Kaj si lahko privošči tale NSi...RKC lomasti že od pantiveka s svojo totalitarno kulturo....
IvanJaJo
29. 02. 2024 16.15
-1
Pejte raj molt, vaš navidezni prijatelj vam bo hvaležen 💆‍♂️💆‍♀️🤲🙏🤤🤣🤣🤣🤣
iskriv
29. 02. 2024 16.05
+9
Tokrat se brez zadržkov strinjam z NSi ! Vsakdo , ki pride v Slovenijo živeti in delati mora znati Slovensko vsaj govoriti in se v javnosti mora približati Slovenski kulturi in ne , da hodijo po mestih v burkah , dimijah .
rob3rt
29. 02. 2024 16.04
+6
Še čudno, da se ne sprejema zakon, da postanemo kraljevina Yugovenija s kraljem Zoranom I., ali pa je to samo vmesna etapa do tja.
Nebodijetreba
29. 02. 2024 16.04
+3
Ne govori se o tečajih, ampak o fakultativnem pouku, dopolnilnem in dodatnem pouku maternega jezika tujcev. Preden so zapisali te predloge, bi se lahko pozanimali, kako te oblike potekajo, komu so namenjene, kako se financirajo, kateri so pogoji zanje ... Najhuje pa je, da se.z MIZŠŠ sploh niso pogovarjali. Res pa je, da bi bilo tuje učence treba pred všolanjem naučiti osnove slovenščine. Ne pozabimo, da na račun le-teh pada nivo pouka in da slovenski otroci ne dobijo tega, kar bi po zakonu morali dobiti. Mahanje s takojšnjo integracijo je zgrešeno. Pa še nekaj bi se moralo uzakoniti: naj se vsi družinski člani, ki so se priselili k nam, učijo slovensko, da se bo otrok tudi doma učil našega jezika.