Slovenija

NSi zanima ozadje vpogleda Sove v tajne podatke: Lamutu dali čas do srede

Ljubljana, 11. 12. 2023 18.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24ur.com, STA
Komentarji
214

Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič od predsednika komisije, ki preiskuje sume političnega vmešavanja v delo Policije, Mihe Lamuta pričakuje, da v 48 urah pojasni, na kakšni podlagi je odobril vpogled direktorja Sove v pričanje Tatjane Bobnar in Boštjana Lindava. Po naših informacijah naj bi sicer Knovs že sam NPU in Sovo seznanil z vsebino pričanja, in sicer med nadzorom pred mesecem dni.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Šefu Sove dovolil vpogled v tajno pričanje
    03:58
    Iz 24UR: Šefu Sove dovolil vpogled v tajno pričanje
  • Iz SVETA: Ščiti premierja?
    04:06
    Iz SVETA: Ščiti premierja?

Po poročanju Televizije Slovenija je predsednik preiskovalne komisije Miha Lamut povabil predstavnike Slovenske obveščevalno-varnostne agencije, da prisluhnejo zvočnemu zapisu in pregledajo zapisnik zaprtega dela seje komisije, na kateri sta pričala nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar in nekdanji vršilec dolžnosti generalnega direktorja Policije Boštjan Lindav. Sova je ob tem ugotovila, da je bil eden od omenjenih podatkov, ki je bil razkrit, tajen. 

Ozadje vpogleda v podatke zapisnika komisije zdaj zanima stranko NSi. Kot je v izjavi za medije poudarila poslanka Vida Čadonič Špelič, kot članica preiskovalne komisije DZ ni bila seznanjena s povabilom direktorju Sove Jošku Kadivniku in njegovim sodelavcem za vpogled v zapisnik zaprtega dela seje. V stranki so se zato na Lamuta obrnili z zaprosilom, da v roku 48 ur pisno pojasni, kdo in na kakšni pravni podlagi je Kadivnika povabil na vpogled pričanja Bobnarjeve in Lindava. "Predvsem vas prosim za pojasnila, na podlagi katerega na preiskovalni komisiji sprejetega sklepa se je vpogled izvršil," je poudarila poslanka. 

Po naših informacijah naj bi bila Sova in NPU z vsebino pričanja seznanjena že veliko prej, in sicer pred mesecem dni, podatke pa naj bi jim posredoval ravno Knovs med nadzorom. 

"V Novi Sloveniji smo zaradi samovolje predsednika Miha Lamuta zaskrbljeni in mislimo, da predsednik komisije brani predsednika vlade Roberta Goloba," medtem pravi Čadonič Špeličeva.

Vida Čadonič Špelič
Vida Čadonič Špelič FOTO: Aljoša Kravanja

Če poročanje o povabilu Kadivniku drži, pa se zdi NSi to nenavadno in nedopustno. Direktor Sove je bil namreč ena izmed ključnih prič, ki bi morala stopiti pred komisijo in pojasniti nekatere informacije, ki sta jih Bobnarjeva in Lindav dala preiskovalni komisiji za zaprtimi vrati. Zato po besedah Čadonič Špeličeve v NSi Lamuta prosijo za pojasnilo, ali ga je sekretarka preiskovalne komisije opozorila, da morajo biti skladno z zakonom o parlamentarni preiskavi priče zaslišane posamezno. "Kar smiselno pomeni tudi, da ne smejo biti seznanjene z izpovedjo druge priče, sploh če je to zaslišanje zaprto za javnost," meni Čadonič Špeličeva.

V NSi prosijo za vso dokumentacijo, ki je bila izmenjana v postopku dogovarjanja za vpogled, kot tudi, da Čadonič Špeličevi kot članici komisije omogočijo vpogled v vse vpisne liste dokumentacije, ki so jih pogledali obiskovalci iz Sove.

Poslanko NSi pa zanima tudi, zakaj je magnetogram z letošnjega zaslišanja Bobnarjeve označen s stopnjo tajno, kljub temu, da Bobnarjeva nikoli ni trdila, da gre za podatke oziroma informacije, ki bi morali nositi takšno oznako. Bobnarjeva je sicer v določenem delu zaslišanja 23. oktobra opozorila, da bo govorila o konkretnem operativnem postopku, in prosila, da ta del zaslišanja poteka brez navzočnosti javnosti.

Čadonič Špeličeva Lamutu očita zavlačevanje 

V NSi ugotavljajo še, da Lamut kar dva tedna ni podpisal prejema listinskih dokazov, ki jih je o svojem pričanju v državni zbor posredovala Bobnarjeva. Slednja je to prek svojega odvetnika storila že 16. novembra, člani preiskovalne komisije pa o njih niso bili formalno obveščeni vse do 30. novembra, je navedla poslanka. Lamutu tako očita zavlačevanje ter onemogočanje dela članom preiskovalne komisije. Listinski dokazi naj bi glede na medijske zapise kazali na to, da nekatere priče pred preiskovalno komisijo niso povedale resnice, je dodala.

"Če bi se izkazalo črno na belem, da je Lamut prekršil svoja pooblastila, kršil zakon o parlamentarni preiskavi in poslovnik, je najmanj, kar lahko zahtevamo, njegov odstop, saj je po mojem narejena takšna škoda, da vsaj v tem segmentu preiskovalna komisija nikoli več ne bo mogla nadaljevati dela, ne da bi na njeno delo padla senca dvoma," je med drugim poudarila Čadonič Špeličeva.

Aretacija ruskih vohunov

Lindav in Bobnarjeva naj bi konec oktobra na za javnost zaprtem delu seje poslancem razkrila, da naj bi predsednik vlade Robert Golob lani direktorju Sove naročil, da preloži aretacijo ruskih vohunov. Razlog za to pa naj bi bilo sovpadanje aretacije z referendumskim trojčkom. 

V zvezi z navedbami glede izvedbe prijetja osumljenih vohunjenja je direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije na nujni seji Knovsu kot nadzornemu organu predstavil vsa relevantna dejstva ter te navedbe zavrnil kot neresnične.

"Agencija je v danem primeru svoje aktivnosti načrtovala v sodelovanju z Nacionalnim preiskovalnim uradom. Možne datume realizacije prijetja je predlagal direktor agencije, in sicer iz operativno-taktičnih razlogov in nikakor ne na željo ali zahtevo predsednika vlade ali kogar koli drugega. To pomeni, da navedbe, ki krožijo v javnosti v zvezi s tem, ne držijo," pa so takrat sporočili iz Urada vlade za komuniciranje. 

Kot smo poročali lansko leto, je Sova v Ljubljani odkrila dva tuja državljana, ki sta vohunila za Rusijo. Skupaj z Nacionalnim preiskovalnim uradom ju je v začetku lanskega decembra priprla. Osumljencema za kaznivi dejanji vohunstva in overitve lažne vsebine grozi skupaj do osem let zapora. Delovala sta v najeti pisarni v poslovni stavbi za ljubljanskim Bežigradom. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (214)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

metuljka
12. 12. 2023 11.52
+4
Čista spletka, Bulmastifi.2, ki pa je zarotnikom ušla izpod nadzora. Tako kot niso znali vodit države, tako so nesposobni, da takoj vidiš, da tukaj šprica nesposobnost zarotnikov na vse strani .. Vsak dan skušajo z novimi neumnostmi zakrpat prejšnje.. Smešnica. Človek bi sklepal, da smo popolnoma kriminala čista drzava in je prekoračitev pooblastil glavni greh v brezmadežni slovenski politiki
ina5785
12. 12. 2023 10.58
+0
A je čadoničeva bolna???? Tako že piska, da bo kmalu ostala brez glasu
smuuki
12. 12. 2023 12.51
+1
Ja v vsej zgodbi je zdaj problem tisti ki nanj opozori. Zdaj ni več problem pričanje,krivo pričanje,vpogled v izjave prič. Zdaj je problem Čadoničeva in nsi kateri pripada. Ja res to so manire levakov. Problem smo našli. Čadoničeva je problem ker opozarja.
zdravkob
12. 12. 2023 10.58
+0
Levičarji lahko branite vlado kolikor hočete. Tale izpad je povsem blokiral parlamentarno komisijo. kaj takega se še ni zgodilo v vseh 30 letih. Vi temu lahko rečete mušica, toda iz tega sploh ni poti ven. Procesno gledano je tole katastrofa. Nekdo bo najmanj odstopil.
SREBRNIBREG.
12. 12. 2023 16.25
+3
Če je kdo kaj slabega storil naj to raziščejo pristojne službe za kazniva dejanja ne neka kvazi parlamentarna skupina in še ta je bolj nečista kot osumljeni.
son?ek11
12. 12. 2023 10.39
+4
Ah, da mi je slišati pravi glas čadonicke! Kako se more ženina toliko ur neprekinjeno pačiti!! Saj, vsak, ki jo posluša 2 minuti, sliši to afnanje v glasu!!! Pa je tale zenščña kaj naredila konkretnega??..?.
smuuki
12. 12. 2023 12.52
+2
Pa kdo vam ponuja njo. Maljevac je dec in pol. 😀😀😀
son?ek11
12. 12. 2023 10.28
+4
Hahahaha, cadonička!! A je pozabila, ko je bila nsi na oblasti, ki so letele provizije, zgubljal so se kamioni z maskami, zgubljal so se milijoni, .......šlo he za neke privatne "firme'
DKR
12. 12. 2023 14.39
-1
Tipičen komentar bebavega levaka, ki v pomanjkanju argumentov začne bevskati o nekakšnih kamionih in "izgubi milijonov",......
nostalgik
12. 12. 2023 10.28
+2
ČASTITAM VLADI SLOVENIJE ZA USPEŠNO REŠEVANJE SVOJIH NOTRANJIH TEŽAV , DRŽAVA SLOVENIJA PA DRVI V PROPAD IN ANARHIJO
zmago56
12. 12. 2023 09.47
-2
Lamut se pripravlja, oziroma ga pripravljajo, ( zato je menda celo bolniško vzel ) kako se rešiti in pri tem ne škodovati golobu in direktorju sove.
apodgra
12. 12. 2023 08.54
+7
Tisti , ki govorijo in so trdno prepričani , da ta vlada ni napravila nič in da je nesposobna, so popolnoma skregani z realnostjoi. V 4-mesecih, bi naj sanirali vso škodo , ki je nastala po katastrofalnih poplavah epskih razsežnosti. Potres v Bovcu, še danes ni zaključen . Še danes prihajajo fakture za opravljena dela . Ni človeka in ne države na svetu , ki bi lahko v tako kratkem času realno ocenila vso nastalo škodo. NSI še kar naprej vztraja in zahteva točne številke . Tisti ,ki bo dobil subvencijo , bo moral po končani sanacije svoje škode, tudi to denarno pomoč opravičiti s potrjenimi in veljavnimi fakturami. Kaj je tudi vse tako nerazumljivega . Pričakovati je ,da bo prišlo tudi do zlorabe , temu se preprosto ne da izogniti. Ampak, vsi ne bodo goljufali in se okoriščali. V času epidemije , katera vlada je bila takrat na oblasti, in kako se je delalo neprofesionalno z nabavo zdravil in opreme ,kar po domače. Sedaj pa ti isti pričakujejo in učijo druge , kako morajo delati transparentno in pošteno. Volk uči ovčico, kje mora biti ,da jo bo lahko pohrustal.
Krneki 00
12. 12. 2023 09.04
-3
ja noro baje so včeraj začel odvažat mulj že.....pa baje so kontejnarji za zimo že na poti...ne vem ka folk jambra
mackon08
12. 12. 2023 09.14
+6
Saj ni važno če trenutna vlada dela dobro ali slabo. Opozicija ima samo en cilj in to je rušiti vlado in priti na oblast, dobrobit Slovenije in državljanov je zadnje na spisku.
Krneki 00
12. 12. 2023 10.00
-4
če samo imilijo pretok migrantov pa malo nevladne prizemljijo pa majo moj glas....pa me briga za leto 45 kdo kaj zakaj.....
smuuki
12. 12. 2023 10.22
-1
V naslednjem prispevku po vaše je to najboljša vlada. To ta trenutek lahko rečejo le nvo jevci. Vsi ostali mislimo drugače
Krneki 00
12. 12. 2023 12.40
-1
no na migrante si pozabil...za njih je svoboda resnična svoboda
smuuki
12. 12. 2023 12.54
+1
No in kaj je sanirano? Kar so ljudje sami naredili. Prej so ljudje sami postavili most ko se je vlada dogovorila kaj sploh bi. Toliko o vladi
čriček
12. 12. 2023 08.40
+6
Iz vinske mušice delajo slona. Tipičen primer.
apodgra
12. 12. 2023 08.11
+7
Velikokrat prihajajo zaupne novice v javnost , pa nihče ne migne niti s prstom, kaj šele da bi povzročil takšen vihar v kozarcu vode. Bobnarjeva ima precej masla na svoji glavi . Nenavadno pa je to, da tista stranka , ki jo je pred dvema letoma odstavila s položaja ministrice za notranje zadeve , jo danes najbolj krčevito zagovarja . Špelička ,ko odpre že usta jo imaš dovolj. Antipatična , samovšečna , vsevedna , tako ,kot so vsi poslanci stranke NSI. Upam , da ta stranka pri naslednjih volitvah , ne bo imela več svojega mesta v parlamentu.
Mekenzi
11. 12. 2023 21.59
-3
Sovo imajo, jugo Jankovići in Slovenija adijo, od prane države.
smuuki
12. 12. 2023 08.01
+3
Sova je ugrabljena. Bo treba narediti reset in znova. S to ekipo smo prodani
son?ek11
12. 12. 2023 10.31
+3
Ah, pri desničarjih je vse ugrabljeno,hehehehe
?ebula
11. 12. 2023 21.58
+7
Uboga Čadonička!
zajebant1
11. 12. 2023 21.55
+1
Temu lahko samo dodaš :pokvarjeni levaki:
apodgra
12. 12. 2023 08.12
+3
Letnik 1964
11. 12. 2023 21.53
+8
spet so vrgli kost narodu, da odvrnejo pozornost od pravih problemov
Ho Chi Joža
11. 12. 2023 21.49
+2
Lamut vedno palamut.
Oknaj 4
11. 12. 2023 21.45
+5
Ti se med sabo nebodo zmenili nič,saj imajo vsi na glavi polno masla. Prihaja čas ko bo te reči morala rešiti ulica
4556
11. 12. 2023 21.45
+5
Sedaj ,ko je Golob vse DEPOLITIZIRAL se nima več česa bati -drugorazredni pa bodimo zelo previdni ,ker sedaj jen SVOBODA je rekel glavni junak v filmu - Moj oče socialistični kulak.-torej zgodovina se ponavlja in z njo temni časi dita--ure.
apodgra
12. 12. 2023 08.14
+1
4556 Edina škoda ,da še tebe ni spravil k pameti.
Uporabnik1908615
11. 12. 2023 21.43
+2
BRAVO VIDA, TO MI DELAJ...
zajebant1
11. 12. 2023 21.56
+3
mr.poper
11. 12. 2023 21.36
+0
Čadoničeva -ukvarjate se z lanskim snegom za kaj drugega bolj nujnega niste imeli nikoli volje in znanja NSi hodite po sledeh v snegu- novih svojih poti niste znali nikoli ustvariti- saj sami ne znate o ničemer odločati razen biti naiven poslušalec "jja" !
apodgra
12. 12. 2023 08.23
+4
Ona zahteva izjavo Lamuta v 48 urah. Ultimat in njena moč brezzobega tigra Kaj takega, se še ni zgodilo v stari Jugoslaviji, ki bi naj bila nasilna , krvava in še.... Tisti , ki je v takratni državi živel pošteno in ni delal političnih zdrah, ni občutil nobenega nasilja, svoboda gibanja po celem svetu. Kako so že živeli narodi v varšavskem paktu pod Rusijo. Če smo mi takrat živeli slabo , kako so pa potem prej omenjeni živeli , verjetno goreli v peklu..
natmat
11. 12. 2023 21.34
+3
NSi je sedaj poslala v eter še to napinjeno kuro...da prekrije bedo od Tonina...
smuuki
12. 12. 2023 08.03
-1
U kaka reakcija. Zvesto branite svojega ljubljenega vodjo polnega grehov kot berač uši
apodgra
12. 12. 2023 08.31
+6
Najbolj hinavska , sovražna , napadalna , še hujša od SDS je stranka NSI. To so kristjani , ljudje s katoliško vzgojo in verskim prepričanjem . Poden od podna . To so piromani , ki zanetijo požar in uživajo pri gašenju. Vse skupaj postaviti na strogo zaprti oddelek psihiatrije.