Slovenija

Levica bo umaknila zahtevo za referendum o noveli zakona o dohodnini

Ljubljana, 04. 02. 2022 13.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Stranka Levica bo po besedah njenega poslanca Luke Mesca umaknila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o noveli zakona o dohodnini. Pričakovati je, da bo novela zakona sprejeta še v tem mandatu, je dejal Mesec in dodal, da si bodo prizadevali zmagati na volitvah in nato zakon popraviti. Stranka NSi pa je že predhodno sporočila, da je začela z akcijo Višje plače za vse, s katero bodo zbirali podpise v podporo sprejetju novele zakona o dohodnini. Vzpostavili so posebno spletno stran, preko katere želijo državljane osveščati o prednostih, ki jih prinašajo predlagane spremembe zakona. Mesec je njihovo aktivnost označil predvolilno kampanjo in zavajanje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Referenduma o višjih plačah ne bo
    02:33
    Iz 24UR: Referenduma o višjih plačah ne bo
  • Iz SVETA: Levica bo preklicala zahtevo
    03:22
    Iz SVETA: Levica bo preklicala zahtevo

 

Poslanci Levice so razpis posvetovalnega referenduma predlagali decembra lani, potem ko je DZ glasovanje o noveli zakona prestavil na eno prihodnjih sej. Vlada je januarja sklenila, da predlogu ne nasprotuje, kot možni datum izvedbe referenduma pa omenila 24. april, ko bodo v Sloveniji parlamentarne volitve. Sočasni izvedbi volitev in referenduma v Levici nasprotujejo.

Stranka NSi je danes začela zbirati podpise državljanov v podporo sprejetju novele zakona o dohodnini, kar je Mesec označil za predvolilno kampanjo in zavajanje. "Podpisi, ki jih zbira NSi, nimajo nobene teže," je dejal v izjavi novinarjem.

Levica bo umaknila zahtevo za referendum o noveli zakona o dohodnini
Levica bo umaknila zahtevo za referendum o noveli zakona o dohodnini FOTO: Damjan Žibert

Opozoril je, da novela zakona ne prinaša višjih plač, kot je NSi naslovila kampanjo zbiranja podpisov. Prinaša le drugačno prerazporeditev med bruto in neto plačo. To pomeni, da bo vsak res dobil nekaj deset evrov več v žep, vendar bomo imeli manj denarja za zdravstvo in druge storitve, ki nam jih nudi država, je dejal. Opozoril je, da bo z uveljavitvijo novele zakona nastala 800-milijonska luknja v državni blagajni, ki jo bo treba krpati bodisi z nižanjem plač, odpuščanji ali slabšimi oz. celo plačljivimi javnimi storitvami. "Vsi smo za višje plače, a mi jih ne bi višali na način, da bo državna blagajna za skoraj milijardo evrov na škodi," je dejal.

Kdaj bodo pobudo za referendum umaknili, Mesec danes še ni znal povedati. Če torej referenduma na dan parlamentarnih volitev ne bo, bo novela zakona sprejeta še v tem mandatu, pričakuje. "Zdaj je treba zmagati na volitvah ter po njih popraviti vse škodljive zakone, ki jih je v tem mandatu sprejela koalicija, vključno s tem," je dejal. Vlada je predlog novele zakona o dohodnini pripravila lani spomladi in DZ jo je na decembrski seji pripravil za potrditev, vendar so v SDS tik pred glasovanjem predlagali prestavitev odločanja na eno od prihodnjih sej. Med predlogi so sicer postopno zvišanje splošne olajšave pri dohodnini ter razbremenitev dohodkov iz kapitala.

NSi zbira podpise v podporo sprejetju novele zakona o dohodnini

Matej Tonin
Matej Tonin FOTO: Bobo

V NSi imajo na podlagi poizvedovanj in razprav občutek, da veliko ljudi ne pozna vsebine zakona, zaradi česar so se v stranki odločili, da začnejo z akcijo osveščanja. Tako so oblikovali posebno spletno stran, na kateri se bodo ljudje lahko seznanili s podrobnostmi zakona in si izračunali, kakšno neto plačo bi po novem zakonu dobili, so sporočili iz stranke. 

Začeli so tudi z akcijo zbiranja podpisov tako v elektronski kot tudi fizični obliki. Akcija gre v dve smeri: z eno želijo predvsem spodbuditi politične odločevalce, da bi do glasovanja o zakonu prišlo čim prej, z drugo pa doseči, da bi bila v primeru referenduma udeležba volivcev čim večja.

"Če bo Levica še vedno vztrajala pri tem referendumu, potem je po naših poizvedovanjih v parlamentu ustrezna večina, da najprej njihovo referendumsko vprašanje prilagodimo tako, da bo neodvisno in ustrezno, ker takšno, kot je sedaj, je izrazito zavajajoče, in pa, da lahko izglasujemo, da bo referendum izveden na dan volitev," je že predhodno povedal predsednik NSi in dodal, da bi to omogočilo visoko udeležbo na referendumu.

Očitke, da si z izvedbo referenduma na dan volitev želijo kupovati glasove, je predsednik NSi označil za neutemeljene. Na dan volitev bodo volivci dobili dve glasovnici in glasovati za višje plače ne pomeni glasovati za točno določeno stranko, je odgovoril.

Cigler Kralj poudarja, da bo davčna razbremenitev plač privedla do višjih plač za vse.
Cigler Kralj poudarja, da bo davčna razbremenitev plač privedla do višjih plač za vse. FOTO: Vlada RS

Po besedah ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnost Janeza Ciglerja Kralja prinaša ta predlog zakona pomembne posledice za slovenski trg dela. "Davčna razbremenitev plač pomeni tudi, da bodo vse plače višje, predvsem pa bo njihovo razmerje v primerjavi z denarno socialno pomočjo boljše, tako da bodo ljudje bolj motivirani za delo," je izpostavil.

Kot je spomnil, prinaša zakon o dohodnini tudi seniorsko olajšavo, ki smo jo poznali do leta 2014. Ta bi veljala za vse starejše od 70 let, konkretno v številkah pa pomeni, da bi bila višina neobdavčene pokojnine po novem 1433 evrov mesečno, trenutno pa je 1173 evrov. Predlagani zakon prinaša še olajšavo v višini 1500 evrov za vse, ki prostovoljno ter nepoklicno opravljajo naloge zaščite in reševanja ter pomoči vsaj deset let.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (305)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JohnsonJohnson
07. 02. 2022 17.29
krpati
07. 02. 2022 10.28
In en kup pastirjev, kateri zmorejo to čredo v ogrado spraviti.....
krpati
07. 02. 2022 10.27
Višje plače v besedi in golaž v krožniku.....in že se smejijo v strankah kako veliko ogrado imajo.....
elll
06. 02. 2022 10.52
nižje plače da bo dnar za tanke
Space Voyager
05. 02. 2022 21.54
+3
Levica mora umakniti predvsem... SEBE. Neokomunajzarji ničvredni.
plavimil
05. 02. 2022 10.39
+2
Jaz grem pa podpisati, da bo Toninov referendum na dan volitev, in damo kajlo levičarjem.
zoran pušenjak
05. 02. 2022 08.56
+3
Otroški vrtec ta Levica. Saj sploh ne vedo, kaj delajo. Kot bi bili vedno zadeti
ni_mi_vse_eno
04. 02. 2022 21.37
+3
Kekci so. Niso ne tič ne miš. Bi bili z levico v vladi, pa ne bi bili (Šarec). Edina stalnica je anti janša. Drugače se pa obrnejo, kot veter zapiha.
nalijmo si čistega vina
04. 02. 2022 20.16
+2
Baje , da se je v Generalni policiji našel krt . Nehote , ga je iz Spodnjega Dupleka iz svoje svetovno znane kmetije glede prihoda na Ha prinesel Franc Kangler . Če ima posebne vepre , je zagotovo tudi krt nekaj posebnega . Krt je hotel zaradi prdcev na luft in je odcvilil podatke . Baje
sebe..
04. 02. 2022 20.15
+3
Ta opozicija je pa ubrala zelo INOVATIVNO celo malo KONTROVERZNO predvolilno strategijo. Ne samo, da so PROTI VLADI, oni so tudi PROTI NARODU. Oni so proti vsem. Samo Goloba imajo radi. Pa še to bolj na silo, ker drugače ne bo šlo do korita.
sebe..
04. 02. 2022 20.15
+1
To je najbolj neumen referendum v zgodovini, in Levica se tega zaveda. Zato ga je umaknila. Mislim, bi moral bit malo premaknjen, da bi glasoval za znjižanje plače sebi, ane? Pa da bi umetnikom iz Roga šenkal. Saj itak že imajo tvoje kolo ...
sebe..
04. 02. 2022 20.16
+2
Verjemite, da Levica referenduma ne bi umaknila, če bi imel vsam MALO smisla. Preveč radi nagajajo.
nalijmo si čistega vina
04. 02. 2022 20.36
+1
Ta Levica odrašča !!!!!!! Taktika Janeza Albanskega ! Zakuriš in se umakneš : nikoli ne veš kaj bo jutri . Taktika presenečenja . Bombaš je zagrabil , posel v vojski zanemaril . Gverila !!!!!!!!!!
oježeš
04. 02. 2022 19.47
-1
Nekaj mi ni razumljivo. Želijo znižati dohodnino, da bi bile plače višje kar je prav. Glede na to, bo manjši priliv v skupno blagajno, poleg tega pa še talajo denar, kot bi ga sproti tiskali. Kako se to izide in zakaj bo to vse skupaj padlo na breme naslednjih vlad. Se to dela namerno ins e bo potem, ko bo treba pokrivati posojila ali manko spet šimfalo druge vlade?
nalijmo si čistega vina
04. 02. 2022 19.54
-1
Katastrofalno !!!!! Dobiš 20 evrov večjo plačo , vse se podraži za 50 evrov , tisti ki bo dobil 1000 evrov se mu krasno izide . Ti si pa pljuneš v lonc . Kaj pa misliš , da bo . Zapufal do amena , prodal Madžarom , provizijo pa v žep
kiropraktik
04. 02. 2022 19.45
+4
Levica se je ustrašila! Če je preveč volilcev, brezdelneži ne pridejo do izraza! Zgubili volitve, še preden so se začele!
nalijmo si čistega vina
04. 02. 2022 19.51
+1
Ti domobranski zarukanc nimaš pojma , kaj je delo : Kot tvoj Janez Albanc , se nisi v svojem življenju vroč napil mrzle vode od dela . Ti nimaš pojma o davkih !!! A misliš , da se ne bi pri Luki poznalo pri plači . Pač niso vsi taki , kot je vaš Rushiti , ki si je na prvem sestanku takoj dvignil plačo
nalijmo si čistega vina
04. 02. 2022 19.51
+1
Počasi si išči zaposlitev . Po 24.4.2022 ne bo več forintskih bonbončkov
kiropraktik
04. 02. 2022 20.00
+0
Meni ni treba, bodo pa poslanci levice na cesti!
nalijmo si čistega vina
04. 02. 2022 19.32
+1
Domobranski zarukanci !! Zakaj pa ta vaš neRobin Hood ne zniža ddv , pa da imamo vsi nekaj od tega . Zakaj ne pogleda na Poljsko k dobremu prijatelju : Pogonska goriva davek iz 23 % na nič , Plin iz 23 % na nič % , elektriko iz 23 % na 5 % . Ta vaš neRobin Hood krade siromašnim in daje bogatim
Antena
04. 02. 2022 19.15
+3
Vse, kar je dobrega Levica uniči in je proti. A res ni nikogar, da mal počisti to nesnago
nalijmo si čistega vina
04. 02. 2022 19.28
+2
Pa ti pomisliš , da bo imel tudi Lukec nižjo plačo . . . pa tudi Kordiš bo imel nižjo . .
Gabiula
04. 02. 2022 18.58
-2
A inflacija prinese večje plače?Tonin ti ne veš kaj govoriš.
Bucijenor
04. 02. 2022 18.45
+1
Zakaj tolko pisete o teh pajacih. A vas ni nič sram?
nalijmo si čistega vina
04. 02. 2022 19.37
+1
A tebe ni pa nič sram viset na neželenem portalu . Ti si kot vampir , ki ljubi česen in srebrni križ
bra345
04. 02. 2022 18.42
+8
Spet so se osmesili in taksni bi nam vladali? 😁 Mleko se se mu cedi po bradi...
zibertmi
04. 02. 2022 18.41
+1
sveče,če pride tele v palačo ne postane kralj temveč palača postane hlev
janiconda
04. 02. 2022 18.40
+6
mesec je za luno
nalijmo si čistega vina
04. 02. 2022 19.47
+0
Ti misliš tisto luno na glavi Janeza Albanca : Skenderbega , dr.Prištinske zelemene mafije
zibertmi
04. 02. 2022 18.40
-4
ne gledam nora tv iz istega razloga kot ne pijem vode iz wc školjke