Slovenija

Nujna seja zaradi Janševega prijateljevanja z dobavitelji v zdravstvu

Ljubljana, 20. 08. 2021 10.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
781

Poslanci poslanske skupine LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP zahtevajo sklic nujne seje Komisije za nadzor javnih financ zaradi suma na netransparentne in potencialno koruptivne lobistične stike Janeza Janše z dobavitelji opreme in drugih pripomočkov javnim zdravstvenim zavodom in drugim proračunskim porabnikom. Sumljivo se jim zdi med drugim tudi naročilo za Digitalno zeleno potrdilo.

"V trenutni vladi se z javnofinančnimi sredstvi ravna negospodarno in neodgovorno," so prepričani predlagatelji sklica nujne seje Brane Golubovič (LMŠ), Matjaž Han (SD), Matej T. Vatovec (Levica), Maša Kociper (SAB) in Janja Sluga (NeP).

"Vemo, kaj so ključni problemi. Eden od teh je stanje v slovenskem zdravstvenem sistemu," so besede Janeza Janše v odzivu na rezultat državnozborskih volitev 3. junija 2018. Ob tem je dodal, da so potrebne hitre in urgentne rešitve, da se v zdravstvu vzpostavi red, in da bo "denar, ki ga ljudje vplačujejo za zdravstvo, dejansko prišel do bolnika in zdravstvenih izvajalcev," so v dokumentu zapisali podpisniki.  

Predlagatelji se s tem, da je treba zdravstveni sistem prečistiti korupcije, osebnih interesov in lobijev, ne bi mogli bolj strinjati. "Žal je, zgodovinsko gledano, na poti do bolnikov in zdravstvenih izvajalcev del vplačanega denarja vedno nekako poniknil," so zapisali.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: AP

"Gradnja pediatrične klinike, onkološkega inštituta, nabava operacijskih miz in žilnih opornic ter nazadnje nabava zaščitne opreme in hitrih antigenskih testov med epidemijo covida-19 ... to so samo nekatere zgodbe, ki so v očeh javnosti utrdile prepričanje, da razlog za izčrpavanje zdravstvene blagajne tiči v več desetletni spregi političnih odločevalcev in dobaviteljev v slovenskem zdravstvu," so zapisali in dodali, da bi morali biti prav zaradi tega funkcionarji, predvsem pa izvoljenci ljudstva, v zvezi s svojo službo ali funkcijo pozorni na vsako nasprotje interesov in se mu izogniti.

Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije od leta 2010 določa, da mora lobiranec o vsakem stiku z lobistom, ki ima namen lobirati, sestaviti zapis, v katerem je ime lobista, podatek o tem, če se je ustrezno identificiral, področje lobiranja, morebitne priloge ter datum in kraj obiska lobista. Poleg tega mora lobiranec v roku osmih dni zapis posredovati svojemu nadrejenemu in Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK).

Janša že leta igra golf na Mavriciju z največjimi dobičkarji v zdravstvu

V dokumentu so izpostavili nedavne objave v medijih o tem, da se je Janša v obdobju, ko je bil funkcionar (poslanec v državnem zboru), na Mavriciju med 8. in 12. decembrom 2015 družil in igral golf z dvema predstavnikoma največjih dobaviteljev v slovenskem zdravstvu, z lobistom Božom Dimnikom in znanim poslovnežem Andrejem Marčičem. Poudarili so, da so te informacije v javnost prišle ravno v obdobju, ko se v državnem zboru obravnava vladni predlog zakona o zagotavljanju finančnih sredstev v višini 10 milijard za investicije v slovensko zdravstvo v letih od 2021 do 2031.

Za omenjena velja, da sta že vrsto let med najvplivnejšimi dobavitelji javnim zdravstvenim zavodom in drugim proračunskim porabnikom. Marčič je lastnik in direktor IT-podjetja Marand, ki je v zadnjih 20 letih skupaj s povezanimi družbami samo s proračunskimi porabniki ustvarilo več kot 100 milijonov evrov prihodkov. Podjetje Medias International, v lasti Diane Dimnik, ki se ukvarja s prodajo medicinske opreme in materiala, pa je prek poslov UKC Ljubljana in z drugimi zdravstvenimi institucijami ustvarilo za 200 milijonov evrov prihodkov.  

Janez Janša na Mavriciju.
Janez Janša na Mavriciju. FOTO: Necenzurirano.si

"Vprašanje je, če Janša v času, ko je funkcionar KPK, poroča o svojih stikih z lobisti"

Iz kabineta predsednika vlade so po medijskih razkritjih za STA sporočili, da je Janša doslej večkrat igral golf na Mavriciju, "kar je javno znano oz. že velikokrat objavljeno. Nikoli pa ni bil na Mavriciju v času, ko je bil predsednik vlade". "Morda, a podatek o tem, da Janša v času, ko zaseda funkcijo predsednika vlade, ne hodi na Mavricij, niti ni toliko relevanten," poudarjajo v dokumentu in dodajajo, da je pomembo vprašanje, "ali Janez Janša tudi v ostalem času, ko je funkcionar (in ni nujno predsednik vlade) poroča KPK o svojih stikih z lobisti".

Poleg tega je spletni portal Necezurirano poročal, da je bil v podjetju Marand med letoma 2007 in 2014 zaposlen Janšev sorodnik, in sicer premierjev sin Žan Janša, kasneje asistent nekdanje evropske poslanke iz vrst SDS, Patricije Šulin. "Predlagatelji si dovolimo sklepati, da je bilo to plod daljšega prijateljevanja Janše in Marčiča," so zapisali. Portal je takrat razkril še, da njuno "tesno prijateljstvo" sega v december 2003, kar naj bi dokazovala fotografija, posneta takrat v golf resortu na Mavriciju. Na njej so Janša ter lobist Božo Dimnik in Andrej Marčič ter Katja Ujčič, takratna Janševa osebna svetovalka za odnose z javnostmi.  

Le leto zatem je Janša prevzel vodenje vlade. "V času njegove vlade je Marko Križanowsky postal predsednik uprave Petrola, od Marčičevega podjetja Marand pa je državni Telekom Slovenije v času prve Janševe vlade v enem zamahu za 11 milijonov evrov kupil sistem za obračunavanje storitev strankam, čeprav naj bi ga od hčerinske družbe Mobitel lahko dobil zastonj," očitajo podpisniki.

"Oba razpisa so objavili čez noč in tik pred izbruhom drugega vala" – edini ponudnik pa Marčičevo podjetje

"Ni presenetljivo, da Marčičevo podjetje tudi v času trenutne vlade, ki jo vodi Janez Janša, uspešno posluje z državo. Lani jeseni je generalni sekretariat vlade, ki ga je vodil Božo Predalič, objavil dva razpisa, na katerega se je kot edini ponudnik prijavilo Marčičevo podjetje Integralis," so zapisali. Šlo je za celovito prenovo podatkovnega centra in nadgradnjo sistema za varnostno arhiviranje. Kot smo že poročali, naj bi se pri obeh razpisih dogajale sumljive stvari.  

Janez Janša in Andrej Marčič
Janez Janša in Andrej Marčič FOTO: 24ur.com

V vladi so se oba razpisa odločili objaviti čez noč in tik pred izbruhom drugega vala. Za oba razpisa takrat sploh niso imeli na voljo sredstev, denar za izplačilo skoraj milijona evrov, ki jih je prejelo podjetje Intergralis za prenovo podatkovnega centra, je generalni sekretariat od vlade dobil šele konec oktobra, ko je vlada potrdila prerazporeditev drugih postavk, je poročal portal Necenzurirano. "Zaradi naštetega bi vse sume nepravilnosti ob sklepanju pogodb med Intergalis in generalnim sekretariatom vlade moralo pregledati Računsko sodišče, saj obstaja možnost zlorabe javnih sredstev," so zapisali v zahtevo. 

Bizarno se jim zdi tudi, da je SDS, v času ko je Janša igral golf z lobisti, na temo korupcije v zdravstvu zahtevala izredno sejo državnega zbora. "Imamo jasne rešitve za reorganizacijo, zatrtje korupcije pri javnih naročilih in odgovore na temeljno vprašanje, kako z vedno omejeno količino sredstev, ki jih lahko namenimo za javno zdravstvo, kar najbolj povečati dostopnost in kakovost storitev," je Janša leta 2016 govoril v intervju za strankarsko televizijo. 

Sumljivo tudi naročilo za Digitalno zeleno potrdilo  

Kot še zadnji dokaz so podpisniki navedli nedavno poročilo izdelave programske rešitve za Digitalno zeleno potrdilo. "Cena za celotno izdelavo je znašala 1,038 milijonov evrov, od tega letni pavšal za vzdrževanje 78.000 evrov in nadgradnja v višini 190.000 evrov. Torej je nadgradnja potrebna, še predno je aplikacija sploh zaživela ali je le dobavitelj dodatno zaslužil?" se sprašuje opozicija.  

Digitalno Covid potrdilo-4
Digitalno Covid potrdilo-4 FOTO: Bobo

NIJZ je aplikacijo najprej objavil na svoji spletni strani z verzijo za Android, nato pa jo je le nekaj ur pozneje umaknil s pojasnilom, da je nedosegljiva zaradi nadgradnje in zajamčil, da bo v roku dveh tednov na voljo tudi v obeh uradnih spletnih tržnicah, kar bi moral zagotoviti že v osnovi. "Postopek je bil speljan neustrezno in amatersko," očitajo podpisniki in dodajajo, da je bilo izvajanje nadgradnje očitno naročeno že pred vzpostavitvijo primarne verzije aplikacije. "Kako so izbrali dobavitelja, ne vemo, če je bilo v ozadju delovanje podobnih lobističnih stikov, kot so opisani v zgornjih primerih, tudi ne," so še zapisali.  

"Zaključimo lahko le, da se v trenutni vladi z javnofinančnimi sredstvi ravna negospodarno in neodgovorno," so sklenili. 

Božo Dimnik nam je preko odvetniške pisarne Mitje Lamuta poslal prikaz nasprotnih dejstev:

 

"Trditve, ki so zapisane v vašem spletnem članku o naši stranki Božu Dimniku so neresnične, s čimer zavajate splošno javnost in naši stranki povzročate škodo, in krnite njen ugled.

V članku je zapisano, da med drugim Božo Dimnik spada že vrsto let med najvplivnejše dobavitelje zdravstvenim zavodom in drugim proračunskim porabnikom in nadaljujete, da je podjetje Medias International, v lasti Diane Dimnik, ki se ukvarja s prodajo medicinske opreme in materialom prek poslov UKC Ljubljana in z drugimi zdravstvenimi institucijami ustvarila za 200 milijonov prihodkov. Vendar pa Božo Dimnik niti katerakoli njegova družba ni dobavitelj v zdravstvu, kot se neresnično navaja. 

Z družbo svoje hčerke Diane Dimnik, Medias International d.o.o., pa Božo Dimnik nima prav ničesar. Ni niti njen družbenik niti član kateregakoli organa upravljanja, od te družbe ne prejema ničesar, niti ni z njo v kakršnikoli poslovni povezavi. 

Večkrat se v članku navaja, da je Božo Dimnik lobist, kar pa ne drži, saj nima tega statusa in ni registrirat za lobista kot to določa Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije (Uradni list RS št. 69/11) in tudi ni nikoli lobiral pri odločevalcih. 

Njegovo "lobiranje" se je dosedaj nanašalo samo za priznanje Slovenije pri nekaterih evropskih voditeljih. 

Prav tako ste v svojem članku objavili fotografijo iz leta 2003, na kateri je tudi naša stranka Božo Dimnik, ki naj bi kazala "prijateljevanje" dobaviteljev, vendar je bilo srečanje povsem slučajno, saj naj bi bil sedanji predsednik vlade tja povabljen kot dober amaterski igralec golfa, ki je celo na tem turnirju osvojil ekipno prvo mesto. Božo Dimnik pa tudi ni noben dobavitelj v zdravstvu, kot je že navedeno."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (781)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

franko žgavec
21. 08. 2021 10.38
-2
nič novega s strani nasprotnikov vlade.
Walter Pravicek
21. 08. 2021 09.57
+4
Ja LJUDJE JANŠA MORA ZA UGLED IN BODOČNOST SEDANJE SOPROGE POSKRBETI,ČE ŽE NI ZA PRVO IZVENZAKONSKO SOPOTNICO!TAKO SE V POLITIKI DELA:ZAME,ZA ŽENO,ZA OTROKE SLUŽBE.MAVRICIJ JE OB OBALI UJ!V NOTRANJOSTI OTOKA PA REVŠČINA,DA JOKAŠ,KO GLEDAŠ SKOZI DESKE V NJIHOVA BIVALIŠČA.DOBRO PREZRAČENA!TEGA TI GOLFISTI SIGURNO NISO VIDELI.NITI V PRALNICI,KO SI OSEBJE PERE ŠE ZA DOMOV,KER NIMAJO ELEKTRIKE,NE PRALNIH STROJEV.A ZA GOSTE MORA BITI VSE ENA A!
minkica91
21. 08. 2021 08.51
+2
a zdaj bodo pa neke slike izpred 30 let vlačili naprej. Tudi tito se je slikal s stalinom, potem sta bila pa sovražnika. V kako šolo so hodili ti novinarji, da mislijo, da nam bodo solili pamet, bi morala biti dementna do konca, da bi to lahko poslušala.
jezernaroža
21. 08. 2021 11.11
+2
Kdo pa vleče slike iz naftalina, pa ne za 30 let nazaj ampak iz 1. svetovne vojne, mal poglej potem komentiraj
jodr
21. 08. 2021 08.34
+0
Je Tanja že navezala diplomatske stike z novim Iranskim voditeljem?
jodr
21. 08. 2021 08.31
-3
Levaki nimate nič novega za trobiti? Tole je je polnoletna zadeva, vi pa še kar nabijate.
jezernaroža
21. 08. 2021 11.13
+1
Kdo pa vleče slike iz naftalina, pa ne za 30 let nazaj ampak iz 1. svetovne vojne, mal poglej potem komentiraj, ti si itak kopriva, vse koprive so brez ksihta
HauSSer
20. 08. 2021 21.41
+2
Svečkarija, da se ne pozabi kdo je Vaš pastir; Janša je demagog. V politiki je nesramen in rad podtika. Ne izbira sredstev, je hudoben in brezobziren. Ne išče svetovalcev, ampak vernike. Ne išče sodelavcev, ampak služabnike. Janšev načrt je spraviti slovenske oblasti v težave, pa naj stane, kar hoče. Njegov bistveni cilj je v Sloveniji povzročiti čim več zmešnjav in sporov. 🐑🐑🐑
jezernaroža
21. 08. 2021 11.16
+2
Ker ve, da se mu izmikajo tla pod nogami, to je itak že vedel, zato dela načrtno, da zjebe narod, saj on bo itak pobegnil, sam roka pravice seže dalj kot si misli. On itak živi v prejšnjem stoletju
vinchi
20. 08. 2021 21.35
+3
Možakar je državi dolžan odsedeti staro prekinjeno zaporno kazen do konca . Če se je izmaknil prej , upam ,da ga sedaj zaprejo tja , kjer mu je mesto . Čimprej !!!!!!
zaba67
20. 08. 2021 21.29
+2
A Janez Z. je tudi povabljen....
0005
20. 08. 2021 21.26
+4
Tile naši levičarji so v mnogočem podobni talebanom samo nasilje in grož---n--je
SlobodaNE
20. 08. 2021 21.19
+1
V Grosuplju se žlahti baje pozna, prej so imeli samo en traktor.
jodr
21. 08. 2021 08.32
+2
So komunisteki vse podržavili in razdelili med svoje.
0005
20. 08. 2021 21.16
+2
Kaj vse bodo še naumili tile nesposobneži Za njih še posebej za SLOVENIJO bi bilo dobro ,da se nehajo ukvarjati s politiko ,ker je preresna za tele klovne s Šarcem na čelu PAMETI imajo toliko kot je že omenil Šarec Ko pa sledimo komentarjem na temo cepljenje ni čudno ,da ti but..li volijo take ljudi
SlobodaNE
20. 08. 2021 21.14
-1
Svečka si je konkretno privoščil
mungus
20. 08. 2021 20.45
+4
Ta ta-puklasti je že ob rojstvu zavohal v luftu korupcijo...in to ta pacient tera sedaj na polno in se na račun folka bogati in korupcijsko deluje da smrdi....ta res ni vreden da hodi po tem svetu ker je pokvarjen do obisti in zahrbtno hudoben da mu ni para...bljakbljak!!
pepikrlinca
20. 08. 2021 20.56
-3
OrodniK
20. 08. 2021 20.23
+3
Ojoj, a bodo levakarji zmogli stlačit vse te izredne seje in interpelacije, saj že dnibzmanjkuje... Šarec baje že planira izredno na odboeu za kmetijstvo: Odgovornost Janše za točo na Štajerskem...🤣🤣🤣
minkica91
20. 08. 2021 20.11
+5
ti levičarji pa res ne veš kaj bi rekel, ali je bolje, da bi jih ignoriral, čisto jim je vrgal oni se lahko družijo z bilo kom, tudi talibani in podobnimi, oni lahko vse, drugi pa se niti pred 30 leti ne bi smeli s kom pogovarjati, so pa res pravi komunisti, oni lahko vse, drugi pa nič.
ivan z Doba
20. 08. 2021 19.57
+0
Menda bo matoz postal predsednik okrožnega, okrajnega, vrhovnega in ustavnega sodišča, da bo ivan lahko "haral". Seveda ga bo on zastopal na sodišču. #dozastaranja
minkica91
20. 08. 2021 20.13
+1
edino prav morali bi zamenjat vso to levo sodstvo to bi bilo nujno potrebno, da se to zamenja, če ne bo počasi kot v afganistanu, kaj si pa mislijo da so levičarji neki nadljudje.
yanay
21. 08. 2021 09.21
-3
Ne zamenjati, ukiniti je potrebno sodno vejo oblasti, potem pa nastopi obdobje S(D)S!
Ugovor vesti 133.člen
20. 08. 2021 19.05
+5
Levičarski plenilci daleč od korita. Saj gre samo za to, drugače pa prave dokaze na mizo, ponosni nasledniki zavržne komunistične ideologije.
jodr
20. 08. 2021 18.43
-3
Janez še malo pripri denarne pipice levakom, da bodo še bolj cvilili. To kar počnejo zadnji teden, je pa res iz obupa. Kot utopljenci so, ki se oprijemljejo še zadnje slamice.
mikica247
20. 08. 2021 18.55
+4
Ha ha ha. Tipično za rit...oliznike. Radi ližejo a nič nimajo od tega. Samo mislijo, da bodo enkrat imeli. Jodr - zamisli se kaj imaš od tega, da ga podpiraš.
jodr
21. 08. 2021 08.33
+0
Pepe Bolcev
20. 08. 2021 18.42
+2
In njegovi osIi mu bodo verjeli.
Pepe Bolcev
20. 08. 2021 18.41
+3
Puklasti bo na koncu se Levico obtozil, da je kupila to parcelo.