Slovenija

O nadaljnjem delovanju Kanina na izredni seji občinskega sveta

Bovec, 01. 12. 2023 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po razrešitvi nadzornega sveta družbe Sončni Kanin v začetku novembra so bovški občinski svetniki na četrtkovi seji sklenili, da bodo o nadaljnjih aktivnostih družbe razpravljali na izredni seji 14. decembra. Do 8. decembra pa mora direktorica Sončnega Kanina Manuela Božič Badalič pripraviti natančno poslovno in tehnično dokumentacijo.

Družba se je znašla v težavah, potem ko je krožna kabinska žičnica na Kaninu ostala brez obratovalnega dovoljenja. Smučišče tako stoji, čeprav je na Kaninu že 80 centimetrov snega, dodatnega pa pričakujejo že ta konec tedna.

Žičnica na Kaninu
Žičnica na Kaninu FOTO: Shutterstock

Svetniki so na seji sklenili, da je treba sprejeti ukrepe za zaščito premoženja. Do 8. decembra mora direktorica Sončnega Kanina občinskemu svetu predložiti dokumente o finančnem stanju, žičniških napravah in kadrovskem načrtu ter oceno stroškov poslovanja brez obratovanja krožne kabinske žičnice, torej zgolj ohranjanja premoženja.

Božič Badaličeva je že pred tem novinarjem pojasnila, da je treba naprave zagnati vsaj dvakrat na teden, skrbeti za teptalce snega, odstranjevati sneg z objektov in predvsem prožiti plazove, da se preprečijo poškodbe naprav in postaj.

Svetniške skupine bodo do izredne seje občinskega sveta pripravile tudi vprašanja za Božič Badaličevo. Za zdaj ni jasno, ali bodo na seji glasovali tudi o njenem odstopu s položaja, ki ga je sicer v sredo preklicala. Občinski svet v odsotnosti nadzornega sveta Sončnega Kanina opravlja tudi njegovo funkcijo, so se pa svetniki zavezali, da se iskanje in imenovanje novih članov opravi čim prej.

Ena od ovir morebitnemu odpoklicu direktorice je v tem, da zaenkrat ni kandidata, ki bi družbo vodil kot vršilec dolžnosti, je v četrtek dejal bovški župan Valter Mlekuž. Svetnike je sicer seznanil s pismom podpore za rešitev Kanina, ki ga je podpisalo vseh 13 županov severnoprimorske regije in ga je poslal predsedniku vlade Robertu Golobu ter ministroma za gospodarstvo in infrastrukturo. Ločeno pismo podpore je premierju poslal tudi predsednik italijanske pokrajine Furlanija-Julijska krajina Massimiliano Fedriga.

Občinski svetnik in poslanec v DZ Danijel Krivec je v četrtek dejal, da je po njegovih informacijah priprava pravilnika, ki bo državi omogočal (so)financiranje naložb v gorske centre in bi lahko pomagal pri rešitvi Kanina, v zaključni fazi.

V Bovcu se sicer dogovarjajo, da bi smučišče to zimo delovalo s preskrbo prek italijanske strani, vendar do natančnejših analiz stanja še ni prišlo, odločitev o tem bi utegnila priti na izredni seji občinskega sveta. Božič Badalič je sicer opozorila, da bi bila organizacija delovanja smučišča na tak način izredno zahtevna.

Manuela Božič Badalič je sicer novinarjem potrdila, da ostaja na čelu Sončnega Kanina. Pred dnevi je namreč odstopila, ker je s tremi nadzorniki družbe, ki jih je imenovala občina, prišlo do "medsebojnega nerazumevanje glede nadaljnje poti", zaradi česar so po njenih besedah trije bistveni zaposleni, med njimi vodja smučišča, dali odpoved.

"Ob prepovedi obratovanja nisem imela druge izbire kot odstop," je pojasnila. A delavci so jo, tako Božič Badalič, pozneje prosili, naj ostane. V upravljalcu smučišča je še vedno 20 zaposlenih in družba normalno posluje, je dejala ter spomnila na 340.000 evrov dobička do oktobrske ustavitve žičnice.

Spričo teh pozivov se je odločila, da ostane in organizira delo med zimo, vrnili pa so se tudi trije glavni zaposleni, ki so dali odpoved.

Trije nadzorniki, ki so v začetku meseca sporočili, da zaradi domnevnega neskrbnega ravnanja Božič Badalič odstopajo, so bili medtem, kot je spomnila direktorica, dejansko razrešeni. Prav danes se bo bovški občinski svet po njenih besedah seznanil z razrešitvami.

Kako bo šlo naprej z nadzorniki, je stvar občine, je še dejala Božič Badalič, ki je vse očitke trojice nadzornikov že pred tedni odločno zavrnila.

Na Kaninu malo možnosti za obratovanje z dostopom prek Italije

Upravljalci smučišča na Kaninu sicer ne vidijo veliko možnosti, da bi edino slovensko visokogorsko smučarsko središče v prihajajoči sezoni obratovalo z dostopom prek italijanske strani oz. smučišča Sella Nevea. Po besedah direktorice družbe Sončni Kanin Manuele Božič Badalič bodo tako aktivnosti pozimi usmerjene predvsem v ohranjanje naprav.

Na Kaninu, kjer je že 80 centimetrov snega, še bolj pa naj bi se snežna odeja odebelila v naslednjih dneh, bodo tako pozimi predvsem skrbeli za ohranjanje premoženja oz. vzdrževanje infrastrukture, da jo zaščitijo pred propadom.

Božič Badaličeva je povedala, da sicer poskušajo doseči rešitev za obratovanje z dostopom prek smučišča Sella Nevea, a je to po njenih besedah izjemno težko in logistično skoraj nemogoče izpeljati.

Krožna kabinska žičnica, katere obratovanje za obiskovalce je po odločitvi inšpekcije od začetka oktobra prepovedano, lahko vozi le zaposlene za vzdrževanje, ne pa tudi za obratovanje smučišča, je pojasnila direktorica Sončnega Kanina.

Tako je zagotovitev delovanja smučišča in spremljajočih storitev, npr. gostinskih, za letos praktično nemogoča, je ugotavljala. Težava po njenih besedah nastane tudi pri reševanju v primeru poškodb, saj bi moral helikopter prileteti na italijansko stran.

"Obratovali bomo težko, šlo bo le za ohranjanje premoženja," je tako strnila, a dodala, da to vseeno pomeni določene stroške, povezane z zaposlenimi, elektriko ... Krožno kabinsko žičnico je treba vsaj enkrat ali dvakrat tedensko prižgati, treba je pravočasno čistiti sneg, da ne poškoduje naprav, sprožiti plazove, da ne bi podrli katere od postaj, potrebna je skrb za teptalce in zgornjo postajo žičnice, je naštela.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

01. 12. 2023 14.21
+4
Zakaj krivec ni to sprozil pod jj vlado pa ni bilo provizije in ni bilo mogoce skriti miljonov za sds sekto
vicente
01. 12. 2023 17.02
+1
saj je samo je Počivalšek razdelil denar med svoje podrepnike,ker od večjih se več pobere,zanimivo bi bilo primerjati vrednost investicij na slovenskih smučiščih z primerljivo vrednostjo v tujini
tornadotex
01. 12. 2023 14.10
-5
Kanin je motor turizma na Bovškem...Država dela zelo hudo napako, ko noče vložiti denarja v smučišče...
Covid 19
01. 12. 2023 15.26
+4
Kanin je motor polnjenja samo določenih žepov,nič od turizma..
DP26
01. 12. 2023 21.57
+1
So mel vlagati vanj ne pa denar dajati v žepe.
Delavec_Slo
01. 12. 2023 13.56
+10
Mlatenje prazne slame, občin je za 50% preveč, denar, ki gre za svetnike in občinarje samo za plače, bi lahko namenili za obnove marsičesa, ne mi pa vlagamo v nič!
Mio56
01. 12. 2023 13.37
+12
ovski zuan, pa sds Krivec, sta ustolicla Manuelo, po tistem ko je mogla odit s Cerknega zaradi malomarnega vodenja in neupostevanja pravil vzdrzevanja! Sedaj pa pomislite za cca 2 leti nazaj, ko je se en iz sds sekte podal svoj nepreklicni odstop, pol leta za tem pa vodni top napolnil s solzivcem.....no tud na kaninu je manuela nepreklicno odstopila, zupan pod taktirko Krivca pa ni sprejel odstopa oz. se huje ni predal svetnikom pobude o njenem odstopu...skratka isto ku pr Hojsu!
Covid 19
01. 12. 2023 14.07
+6
A ni ta poleg Cerknega zafurala tudi neko tovarno v Bovcu? Gliha skup štriha s Krivcem in županom.Zavožena dolina kolikor vem, baje se podpira samo horde zanič turizma, raftarje in tujce.Soča bistra hči planin..Umazani smetnjak hordeplovcev. Kanin pa ogledalo tamkajšnjih samooklicanih sds šerifov in njihovih prisklednikov.
Prototip
01. 12. 2023 13.34
+8
Italijanom naj prepustijo vodenje še naše strani smučišča.. naši se itak samo kregajo in silijo h koritu..
Miran1960
01. 12. 2023 13.18
+6
V nekem, ne tako daljnem času so take kot jih je večina tam razglasili za saboterje in po kratkem postopku postavili ob nekaj. Že pred leti namerno uničenje velikega pogonskega? kolesa na novi žičnici je bilo izvedeno s teptalcem. Da je temu tako je vsakemu amaterju jasno, saj tam po grebenu ni nobene možnosti za plaz na katerega so se izgovarjali ob preobilici snega. Nekoč mi je nekdo dejal, da so za bovški turizem naredili največjo napako daljnega leta 18, ko so jih vrnili iz begunstva. Tam je treba vse krepko prevetriti ali še bolje zamenjati! Drugače pa ja, mislim, da je treba Kanin obvezno obdržati, saj večina ostalih travniških središč dolgoročno gledano nima perspektive
Mio56
01. 12. 2023 13.34
+4
Obdrzat? zakaj? ostala travniska smucisca rabis za obratovanje zasnezit z 40cm snega....Kanin pa z 150cm pa se bo kaksen kamn vn gledu. dostava vode, zicnica v tej dolzini, majhnost,... to bi se lahko sli ce bi bil kanin ledenik in bi reprezentance hodile trenirat na njega vso poletje, ne pa za 100 smucarjev na dan v cca 60-80 obratovalnih dneh.
vicente
01. 12. 2023 13.46
+4
Miran 1960 polomit kolo je stvat Cash flowa oz pretoka denarja,oz zakaj na golem otoku ni bilo Bovčanov ker se je Rankovič bal da mu razjebejo otok
wpnc
01. 12. 2023 13.09
+5
Naj zaprejo že enkrat to sramoto...
jakozuka
01. 12. 2023 12.34
+10
zadnji naj ugasne luč...
rzui
01. 12. 2023 12.29
+4
Ona bi se kar prikazala nazaj ima že tak fris da je sama hudobija
Tomy1
01. 12. 2023 12.26
+14
Oni bi se še kar "pasli" tam gor in vlekli denar - Kakšno vzdrževanje stare šare in stroški povezani s tem - vse skup v staro železo . Teptalce, če so še zakaj pa prodat ! Emanuello in ostalo občinsko bando pa razgnat ! Basta !
Mio56
01. 12. 2023 12.16
+13
Delavci so jo prosil da ostane? Dejte novinarji ne pisat teh lazi!!!
Spectator936
01. 12. 2023 12.27
+7
Če povzamem besede dveh zicnicarjev, s katerima sem govoril konec lanske sezone, je zagotovo niso nagovarjali, da ostane
Kollerik
01. 12. 2023 12.07
+7
To se lahko dogaja samo pri nas. SRAMOTA
periot22
01. 12. 2023 12.01
+12
Nesposobni sramota!
Spectator936
01. 12. 2023 11.49
+13
Vse to se je vedelo leta prej, pa občina, kot lastnik, ni naredila popolnoma nič, da bi se zadeva uredila. Župan je znal le ukazovat, da kabinska mora obratovati...
Antena
01. 12. 2023 11.46
+11
Kam je pa šel vsa leta dobiĉek razen v obnovo ????
vicente
01. 12. 2023 12.11
+7
direktnega dobička ni razen provizij ob obnovi ampak tiste niso nikjer zapisane,indirektni dobiček je šel v žepe Bovčanov ki oddajajo apartmaje na črno, tako kot gre dobiček od plovbe po reki Soči v žepe tujih turističnih agencij ki samo postavijo šotore in kasirajo za plovbo v Bovcu razen denarja za par pic ne ostane ničesar ,žalostno vendar resnično Bovčani bodo hlapci na svoji zemlji in svoji reki.
vicente
01. 12. 2023 12.33
+5
inside1
01. 12. 2023 11.37
+7
to je enako kot z avtocestami pri nas, ko so 15 let spali, namesto širili. Kanin smučišče verjetno mora bit, saj je specifika, samo se je pa vedelo, žičnica dotraja, pa niso planirali te zamenjave. TO bo pa treba naredit, če hočejo še Kanin oživet.
vicente
01. 12. 2023 11.23
+3
Théodore Géricault Louvre , Splav meduze , edini primeren komentar oz naslikan
zmerni pesimist
01. 12. 2023 11.19
+10
in kaj so zadnje 2 leti delali
zibertmi
01. 12. 2023 11.44
+15
vlekli denar in upali,da bo država zamenjala vso infrastrukturo
MitraljezovDarko
01. 12. 2023 11.19
+13
sramota od sramote....to se lahko samo pri nad dogaja
zibertmi
01. 12. 2023 11.46
+7
če bi bili v občini pravi gospodarji,bi bilo drugače.to ni od danes pa od včeraj tudi ne,da se v infrastrukturo smučišča ni vlagalo
zibertmi
01. 12. 2023 11.18
+12
najprej bi bilo potrebno v naši državi v ustavo zapisat poštenje.tako pa vse vodi koristoljubje.zato smo v 30 letih uničili vse kar se je v preteklosti zgodilo predvsem po zaslugi zanesenjakov in lokalnega gospodarstva