Slovenija

O nadomestkih za cigarete vemo premalo, zato ne moremo trditi, da so manj škodljive 

Ljubljana, 05. 02. 2018 19.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Četrtina prebivalstva v Sloveniji še vedno kadi. Vse več kadilcev, tudi mladih, pa uporablja alternative, kot so elektronske cigarete ali elektronski cigaretni nastavki, ker naj bi bile manj škodljive. Toda stroka opozarja, da je o novih nadomestkih za cigarete znanega premalo, predvsem pa je narejenih premalo raziskav.

 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CestniKolesar370Wattov
07. 02. 2018 08.55
Od 1:12 pa do 1:20 maš primer mentalnega prdca.
pesjanar?ek
06. 02. 2018 18.08
+2
Avtorji tega prispevka, dajte si prosim prebrat zadnjo objavo na GOV.UK
TistoPravo
06. 02. 2018 15.10
+1
Človek je bitje odnosov. Vsak sam pri sebi bi moral biti dovolj odgovoren, in se ozavevestit znova in znova....da sta za kvaliteten odnos potrebna vsaj dva. Vse substance konkretno vplivajo ja počutje in s tem na odnose. Ko cigareto pokadiš, gre navzgor, ko ti pri ankune nikotina..navzdol. in nekdo mora to poleg prenašat in sprejemat hkrati. In če pomislimo, da v tem duhu nihajočega počutja vzgajamo še svoje potomce, vemo kako štalo se z temi vsemi možnimi mamilami nardi na svet odnosov. Enostavno imamo potem, kar si zaslužimo. Vsak je pomemben, enga trdnega nenihajočega človeka lahko en tak donos z nihajočim pripelje do povsem enake situacije kontra pa zelo težko. Vsi odvisniki preveč iščejo vzroke za odvisnost in razvado v zunanjem sveta, katera ravno oni zelo izkrivljajo!
Uporabnik565636
06. 02. 2018 14.59
Tudi o GSO-ju vemo premalo, a lahko zato trdimo da je neškodljivo? Prosim za enakovredno obravnavo.
TistoPravo
06. 02. 2018 14.55
+1
Vpliv nikotina, kofeina, alkohola in odstalih mamil je na izražanje psihičnega in fizičnega udejstvovanja navzen povsem lažen. Nič popolnoma iskrenega se ne dogaja znotraj tega.. Seveda pa je sistemu le v korist, saj jim ljudje bolje in kvalitetneje sledimo in hlapčujemo...tistim, ki nas vodijo tko al drugače
kure bedne
06. 02. 2018 13.55
+1
Vsak dim je škodljiv, ki ga potegneš v pljuča. Jasno kot beli dam. Tukaj ni nobenega bolj ali manj škodljiv.
RdecaZvezda
06. 02. 2018 09.12
-3
Pravi tobak ni bil še nikoli škodljiv prej koristen,poglejte dokler so naši stari dedi zavijali ali čikali dokler ni prišla vmes idustrija ni nobeden vedel kaj je to rak na pljučih,ja idustrijski tobak to je pa poglavje za sebe v teh cigaretih je zelo malo tobaka in zelo veliko raznih primesi,to je pa škodljivo.
ZVS
06. 02. 2018 11.20
+3
Ne razumeš. Škodljiv je dim, ki vsebuje več kot 4000 kemičnih sestavin, ki nastajajo pri zgorevanju. Zgorevanju. Če boš vzel najbolj zdravilno bio eko rastlino in jo namesto v čaj raje zvil v čik in to začel žgat, ti bo približno isto škodilo kot pa, če bi zvil industrijski tobak. Edini problem tobačne industrije je ta, da dodaja notri zadeve, ki povečujejo odvisnost. Ne delajo pa na tem, da bi naredili izdelek bolj škodljiv.. to bi bilo kontraproduktivno. Tista tvoja teorija z dedi je tudi naivno prikupna.
lazoDD
06. 02. 2018 08.20
+4
Vsi naši "strokovnjaki" niso nikoli prilozili ali objavili konkretnih dokazov o skodljivosti e-cigarete. Če bi imeli kakršen koli dokaz, verjamite da bi ga objavili, tako pa samo govorijo v prazno. Vedno je veljalo da je obtožbe potrebno utemeljiti z dokazi, prisotni v videu pa bi to storili v sekundi če bi jih imeli. Sramotno pa je, da novinarji oz. mediji objavljajo tako enostranske in neutemeljene objave.
prouhudababa
05. 02. 2018 21.44
+9
Spet tobačni lobiji na delu. Pri tem so celo tako nesramni, da so uspeli uparjalnike razglasiti za e-cigarete in jih regulirati z tobačno zakonodajo, čeprav imajo s tobakom toliko skupnega kot CocaCola in Whiskey. Tobačni industriji tako stanje ustreza, zakaj bi izgubljali kupce, ki bi jim prebegnili na uparjalnike, če se lahko te demonizira. Ni mi pa jasno, kako je lahko politika tako neetična, da to demoniziranje podpira. Zanimivo pa je, da te zdravniki (celo pulmologi!) ne označujejo več za kadilca, če si z cigaret prešel na uparjalnik. Očitno je samo določen del stroke podlegel pritiskom lobijev. Žal pa je to tisti del, ki kroji zakonodajo in javno mnenje. Čudi me samo to, da se zavarovalnice kot drugi pol na tehtnici ne zavzamejo bolj za uporabo uparjalnikov. Argumentacija politike "ne vemo, kaj je notri" je skrajno bizarna, saj imajo vse vzvode v roki, da lahko sprejmejo predpise, česa tekočine za uparjalnike ne smejo vsebovati. Tako pa samo sporočajo "Kadite klasične cigarete - tam vemo, katere škodljive snovi vsebujejo". Vsa diskusija izpade, kot da bi morali uparjalniki imeti zdravilne učinke, da najmanj pozdravijo raka, ki ga je povzročila klasična cigareta, da bi jih naša politika priznala kot 'dopustno alternativo'.
Soulless
05. 02. 2018 21.14
-12
Ko bi vedeli, kako dolgo sem se obotavljal prenehati kaditi, ker me je bilo strah življenja brez cigaret. Ko pa sem se odločil, je bilo prenehati kaditi nekaj najlažjega in niti enkrat od zadnje cigarete se mi ni zahotelo po cigareti. Prav smilite se mi vsi kadilci in vsi, ki se smešite s to elektronsko zadevo.
boy36
05. 02. 2018 21.28
+9
...prej se pa nisi nič smilil samemu sebi ?
taft007
05. 02. 2018 22.34
+5
Ne ker je zdej korenjak sam še v glavi poštima to da se mu vsi smiljo pa bo junak.
noki123
07. 02. 2018 17.58
TI SE SMEŠIŠ S TAKIMI IZJAVAMI.....LOL....
ZVS
05. 02. 2018 20.42
+6
Kraljevsko zdravniško združenje je 28. aprila 2016 objavilo 200 strani dolgo poročilo z naslovom Nicotine without smoke: tobacco harm reduction. V tem poročilu so strokovnjaki odgovorili na nekaj ključnih vprašanj in razjasnili nekatera dejstva: e-cigarete ne vodijo v kajenje;e-cigarete ne vodijo v normalizacijo kajenja;e-cigarete so koristne pri opuščanju kajenja;dolgoročna škoda zaradi uporabe e-cigaret verjetno predstavlja manj kot 5 % od škode pri uporabi tobačnih izdelkov. Strokovnjaki so ugotovili, da je v VB uporaba e-cigaret omejena skoraj izključno na tiste, ki uporabljajo ali so uporabljali tobak, in so tako izključili učinek prvega koraka na poti v kajenje tobaka. Ravno nasprotno, uporaba e-cigarete pri kadilcih pogosto vodi v poskuse opuščanja kajenja, ki jih sicer ne bi bilo, delež teh poskusov pa je uspešen. Na ta način e-cigarete predstavljajo prvi korak na poti iz kajenja. Predsednica RCP, prof. Jane Dacre je povedala:»Od prvega poročila RCP o tobaku, Kajenje in zdravje iz leta 1962, se nenehno trudimo uvajati nove in boljše strategije ter storitve za preprečevanje začenjanja kajenja in pomoč pri opuščanju kajenja. To novo poročilo je nadaljevanje tega dela in ugotavlja, da lahko zmanjševanje škode kljub morebitnim tveganjem veliko pripomore pri preprečevanju smrti in invalidnosti zaradi uporabe tobaka in pospeši naš prehod v družbo brez tobaka. Zmanjševanje škode lahko s pozornim upravljanjem in proporcionalno regulacijo milijonom ljudi zagotovi priložnost za izboljšanje kakovosti življenja. To je priložnost, ki jo moramo izkoristiti.«Profesor John Britton, predsednik svetovalne skupine za tobak pri RCP pravi: »Naraščajoča uporaba elektronskih cigaret kot nadomestka za kajenje tobaka je zelo kontroverzna tema, pri kateri se je veliko špekuliralo o morebitnih tveganjih in koristih. To poročilo odpravi skoraj vse skrbi glede teh izdelkov in ugotavlja, da elektronske cigarete ob ustrezni regulaciji lahko ogromno prispevajo k preprečevanju prezgodnje smrti, bolezni in družbenih neenakosti pri zdravju, ki jih kajenje trenutno povzroča v VB. Kadilcem je treba povedati, da jim ti izdelki lahko pomagajo za vedno opustiti uporabo tobaka.«
ZVS
05. 02. 2018 20.32
+5
Ali je uporaba e-cigaret varnejša od kajenja? Da. Na podlagi dosedanjih ugotovitev strokovnjaki ocenjujejo, da so e-cigarete približno 95 % bolj varne od cigaret. Kajenje je povezano s številnimi zelo resnimi tveganji za zdravje za kadilce in tiste, ki so v njihovi bližini. Zato kadilci, ki preidejo s kajenja tobačnih cigaret na uporabo e-cigarete, bistveno zmanjšajo pomembna tveganja za svoje zdravje.
ZVS
05. 02. 2018 20.30
+6
“Na podlagi dokazov je bil dosežen konsenz, da je parjenje e-cigaret definitivno manj škodljivo od kajenja tobačnih izdelkov. Kljub temu, da večina e-cigaret vsebuje nikotin, ki je dokazano zasvojljiv, je parjenje manj tvegano od kajenja cigaret. Zato je priporočljivo, da kadilci namesto tobačnih cigaret uporabljajo elektronske” NHS Scotland, 21.09.2017 Izjavo je poleg NHS podpisalo 20 uglednih ustanov, med njimi Cancer Research UK, fakulteta za javno zdravje, zdravstveni uradi štirih okrožij na Škotskem, zdravniška zbornica Edinburgh (Royal College of Physicians Edinburgh), UK Centre for Tobacco and Alcohol Studies, univerza Edinburgh in univerza Stirling.
KaTic ArtinkTattoo
05. 02. 2018 20.28
+9
Na fb strani ZVS Zveza vejperjev Slovenije lahko pridobite relevantne študije, sveže podatke in vse kar je povezano z vape sceno v Sloveniji in v svetu nasploh. Oglejte si jih malo preden prehitro delate zaključke. lp
ata_jez
05. 02. 2018 20.17
-9
Ne vem, kaj bi bilo spornega. Izumil je Kitajec, letni promet je vreden zgolj nekih 15 milijard. Precej vaporocev prestopi med cigaretarje. To je pa 10x večji biznis. Pa zakaj bi lagali?
batman1972
05. 02. 2018 22.42
+0
in spet si pameten tam kjer nimaš blage veze. lepo prosim da si prebereš malo kake študije ki so bile narejene in se potem oglašaj. hvala
ZVS
06. 02. 2018 08.53
Pod vodstvom prof. dr. Bauld je ekipa znanstvenikov iz več ustanov (vključno s predstavniki iz Public Health England, Kings College London, Action on Smoking and Health in drugih) podrobno analizirala rezultate petih obsežnih študij razširjenosti tobačnih izdelkov in e-cigaret med 11 do 16-letnimi mladostniki v obdobju 2015 do 2017. Analiza je zajela več kot 60.000 mladostnikov in je tako daleč najobsežnejša in s tem najrelevantnejša do sedaj opravljena tovrstna študija. Rezultati so pravzaprav presenetljivi, še sploh če jih gledamo v luči argumentov nasprotnikov e-cigaret, ki vztrajno trdijo in skušajo dokazati, da le te predstavljajo zgolj prehod na uporabo tobačnih cigaret. Analiza je pokazala, da je od 11 do 20% mladostnikov poizkusilo kajenje tobačnih cigaret, od teh jih sedaj redno kadi (vsaj enkrat tedensko) med 1 in 4 %.
felix59 drugič
05. 02. 2018 20.16
+6
Prenehajte kaditi , prenehajte futrat to požrešno državo , čuvajte svoje zdravje , ni vredno umirati za državo .
13klu?
05. 02. 2018 20.22
+2
Država bo vzela. Če ne od cigaret pa kje drugje neozirajoč na naše zdravje.
RdecaZvezda
06. 02. 2018 09.14