Slovenija

Stranke že začele priprave na predčasne volitve, a ne izključujejo pogovorov

Ljubljana, 30. 01. 2020 09.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

DeSUS, SD, SDS so razpravljali o naslednjih korakih po odstopu premierja Marjana Šarca. Vse stranke so sporočile, da se že pripravljajo na morebitne predčasne volitve, a pogovorov ne izključujejo. To, da so predčasne volitve najboljša opcija, je sporočil tudi prvak NSi Matej Tonin. Marjan Šarec je ponovil, da ne pristaja na morebitno oblikovanje kakršnekoli tehnične vlade.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kako se bo odločil Janša?
    01:28
    Iz 24UR: Kako se bo odločil Janša?
  • Iz SVETA: Neformalni pogovori
    10:22
    Iz SVETA: Neformalni pogovori

DZ se je v sredo seznanil z odstopom Marjana Šarca s položaja, s čimer je prenehala funkcija celotni vladi.

Temu lahko sledi oblikovanje nove koalicije in imenovanje mandatarja ali pa predčasne volitve. Za slednje so se sprva zavzeli v Šarčevi LMŠ ter v Levici in v SD.

Pojavili so se tudi razmisleki o nekakšni prehodni, projektni vladi, ki bi nekoliko odložila volitve, a ne do konca mandata, pač pa denimo za leto dni. Tudi druge stranke namreč razmišljajo o tem, kaj vse bi še rade spravile skozi parlamentarno sito, preden svojo usodo prepustijo volivcem.

'LMŠ ne bo sodelovala v nobeni opciji alternativne vlade'
'LMŠ ne bo sodelovala v nobeni opciji alternativne vlade' FOTO: Miro Majcen

Med drugim v SAB zagovarjajo sprejetje sprememb volilne zakonodaje s ciljem uskladitve z ustavo. Za novo koalicijo so v SMC in v SNS.

A glede na sklepe današnjih pogovorov strank SDS, DeSUS in SD, so stranke že začele oblikovati volilne štabe, čeprav pogovorov zaenkrat ne izključujejo.

'LMŠ ne bo sodelovala v nobeni opciji alternativne vlade'

Premier Marjan Šarec ne pristaja na morebitno oblikovanje kakršne koli tehnične vlade. Če vlade ne bo sestavil predsednik SDS Janez Janša oz. če v njej ne bo SDS, potem te vlade ne bo, je premier, ki opravlja tekoče posle, dejal ob robu srečanja Združenja Manager. LMŠ ne bo sodelovala "v nobeni opciji" alternativne vlade v tem mandatu, je zatrdil.

Šarec je ponovil, da se v LMŠ zavzemajo za volitve, saj da bi bile te najboljša možnost. "Ali bo do njih prišlo, pa ne vem. Zdaj so drugi na potezi," je dejal.

Je pa potrdil, da je v prihodnjem obdobju pripravljen delovati tudi v opoziciji. Na vprašanje o načrtih v tem primeru je odgovoril, da "v opoziciji ne potrebuješ prevelikih načrtov".

O razburjenju koalicijskih partnerjev glede načina njegovega odstopa, s katerim da jih ni predhodno seznanil, je Šarec dejal, da "nikoli ni dobro čustev zadrževati v sebi in je prav, da jih dajo ven". Je pa danes tudi pojasnil, zakaj je odločitev o odstopu do zadnjega trenutka zadržal zase; tako so mu narekovale izkušnje s stanjem na slovenski politični sceni. "Kadar koli sem se kakšno stvar s kom takole posvetoval, sem to že čez eno uro bral v medijih," je ponazoril.

Izvršilni odbor SDS potrdil evidentirane kandidate za predčasne volitve

Prvak SDS Janez Janša je v prvem odzivu na Šarčev odstop sicer ocenil, da so daleč najbolj verjetna in verjetno daleč najboljša možnost predčasne volitve. Bi se mu zdelo pa smiselno, da politika vmesni čas izkoristi za sprejem nujno potrebnih zakonov. Izvršilni odbor SDS je danes potrdil evidentirane kandidate za predčasne volitve, tako da imajo oblikovane volilne štabe tudi po okrajih, puščajo pa odprte možnosti še za resne pogovore z drugimi strankami, je po seji izvršnega odbora povedala podpredsednica stranke Jelka Godec. Na vprašanje, ali bodo potencialnim partnericam poslali vabilo na pogovore, je odgovorila, da so bili vedno odprti za te zadeve in ni nobenih težav. Prvak SDS Janez Janša izjav po seji ni dal.

Vodja poslanske skupine Krivec je ob odhodu v izjavi pojasnil, da so dali na mizo vse mogoče opcije, niso pa sprejeli nobenih odločitev, saj bodo počakali, da se tudi druge stranke odločijo. Za zdaj SDS dela naprej na pripravah za volitve, vse končne odločitve pa bodo sprejeli, ko bodo dobili povratne informacije od drugih strank.

Spomnil je, da so imeli vrata vedno odprta, treba pa je najti konkretne sklepe pri drugih strankah in na osnovi tega bodo lahko resno odločitev v nadaljevanju sprejeli tudi v SDS.

Volilni štab in kandidature imajo po besedah Krivca formirane že pol leta, danes so popolnjevali le še manjkajoče. Glede drugih strank pa je dejal: "Vrata pri nas so odprta, zdaj so oni na potezi. Nismo mi v preteklosti izključevali, ampak kdo drug. Zdaj je on na potezi, da naredi nek korak."

Na vprašanje, ali je njihov pogoj, da potencialni vladi predseduje prvak SDS Janez Janša, je Krivec odgovoril, da je po njegovem mnenju oz. kar njega zadeva, to edina opcija - ali pri zdajšnjih volitvah ali v nadaljevanju. "Mi v tem trenutku boljšega kandidata nimamo, zaenkrat pa smo še vedno največja stranka z največ poslanci. Mislim, da kakšna druga opcija v tem trenutku ne pride v poštev," je pojasnil.

Zatrdil je, da glede morebitnega oblikovanja nove vlade nimajo nobenih pomislekov. Poudaril pa je, da mora biti vlada trdna, s polnimi pooblastili, in končati mandat, torej ne govorijo o nobeni začasni vladi. Po njegovih besedah namreč še vedno veljajo rezultati volitev, SDS ima legitimen rezultat in na osnovi tega lahko s tem tudi nadaljujejo. "A je to odvisno predvsem od drugih partnerjev, ne toliko od nas," je dejal.

Na kratko sta se pred novinarji ustavila še poslanca SDS Branko Grims in Zvonko Černač. Na vprašanje, ali bodo v stranki šli na volitve ali sestavili novo vlado, je Grims odvrnil, da "eno so želje, drugo je realnost". Osebno pa si zelo želi na volitve, je dodal.

Po besedah Černača se stranka intenzivno pripravlja na volitve, imajo evidentirane kandidate, programsko pa da so pripravljeni že nekaj časa. A kot pravi, so v politiki vse možnosti vedno odprte.

Prvak SDS Janez Janša je v prvem odzivu na Šarčev odstop sicer ocenil, da so daleč najbolj verjetna in verjetno daleč najboljša možnost predčasne volitve.
Prvak SDS Janez Janša je v prvem odzivu na Šarčev odstop sicer ocenil, da so daleč najbolj verjetna in verjetno daleč najboljša možnost predčasne volitve. FOTO: Miro Majcen

Tonin: Predčasne volitve še vedno najboljša opcija

Tudi v NSi pogovorov ne zavračajo, četudi so že začeli priprave na volitve. A prvak NSi Matej Tonin je danes na Twitterju sporočil: ''Oblikovanje nove koalicije zato, da se rešuje poslanske mandate, nas ne zanima. Kaj bi nova koalicija lahko naredila za Slovenijo? Glede na videno in slišano, doslej resne vneme za reforme v tej sestavi DZ ni, zato so predčasne volitve še vedno najboljša opcija.''

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

DeSUS: Volitve prednostna izbira

O odločitvi je spregovorila tudi predsednica DeSUS Aleksandra Pivec: ''Sprejeli smo dva sklepa, prvi je, da začenjamo priprave na predčasne volitve in da so volitve prednostna izbira. V primeru, da bomo povabljeni na druge pogovore, bomo k temu pristopili in jasno podali svoje zahteve, a to bo zgolj opcija dve. Naša prednostna opcija torej je, da se takoj oblikuje volilni štab in se začnejo priprave na nove volitve.''

Na vprašanje, ali so ji postavili pogoj, s katerimi strankami se lahko pogovarja glede morebitne nove koalicije, je odgovorila: ''Pogoja ni bilo, dobila sem mandat, da če bom prejela vabila, lahko začnem s pogovori in potem se o tem pogovarja na organih stranke, ni pa bilo pogoja glede tega, s katero opcijo lahko vodim pogovore.'' Sklepi so bili po njenih besedah sprejeti enotno.

''Osebno se nisem pogovarjala še z nikomer, nimam niti uradnega povabila na kakšen sestanek, niti nisem tega opravila,'' je zatrdila.

Je pa njihov poslanec Ivan Hršak je že ocenil, da bi bilo oblikovanje nove koalicije za državljane boljša rešitev. Vodja poslanske skupine Franc Jurša pa je v sredo dodal, da je DeSUS s stranko SDS sodeloval že dvakrat in bil zatem relativno zelo uspešen na volitvah. O tem je Pivčeva povedala, da se poslanci pogovarjajo po hodnikih, da on teh pogovorov ni opravljal na formalnih sestankih, mandat za uradne pogovore pa ima le ona.

SD: Začeli priprave na morebitne predčasne volitve

Predsedstvo SD je na današnji seji začelo priprave na morebitne predčasne volitve v DZ. Vzpostavili so volilni štab, začenjajo tudi z izborom kandidatov za poslance, je po seji povedal predsednik stranke Dejan Židan. Volilni štab bo vodil generalni tajnik stranke Dejan Levanič.

Po tistem, ko je v ponedeljek premier Marjan Šarec odstopil s položaja, so se v SD takoj zavzeli za čim prejšnje volitve. Židan, ki je bil do Šarčeve poteze kritičen, jih je napovedal že za april. V stranki so danes že določili kriterije za evidentiranje kandidatov, izbrali pa jih bodo do konca februarja.

Židan je v današnji izjavi po seji predsedstva poudaril, da po razpadu vlade niso bili čustveni, ampak jezni. "Bili smo jezni, ker zaradi razpada ministrske ekipe LMŠ in odhoda vlade ne bomo realizirali nekaterih obljub ter zakonskih projektov, ki so bili že pripravljeni," je poudaril Židan. Ob tem je spomnil na že pripravljeno medijsko zakonodajo, ureditev stanovanjske politike, dolgotrajne oskrbe in resolucijo o podnebni krizi.

Izkazalo se je sicer, da predčasnim volitvam niso naklonjene vse stranke in pojavili so se tudi razmisleki o nekakšni prehodni, projektni vladi. "Ne bi želel, da se išče tisoč in en razlog, zakaj podaljšati, obdržati položaje," na te ideje odgovarja Židan.

S svojimi stališči bodo poslanske skupine parlamentarnih strank prihodnji teden seznanile tudi predsednika republike Boruta Pahorja, ki ima za morebiten predlog mandatarja 30 dni časa.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1625)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

setisfekšn
01. 02. 2020 16.14
Razmisleki o nekakšni predhodni projektni vladi! Clovek ne more verjet kaj počenjajo in si izmisljujejo pa to se norca iz nas ljudi delajo!ta poltika v slo že skoz tako amaterska da ji ni pomoči!noben ni primeren za kakrnokoli vlado!
Shisui
31. 01. 2020 15.26
+0
Škoda, da je moral Šarec razpustiti vlado. Upam da vsi dobro gledajo in vidijo, na kakšen način delujeta SD in Levica. Takih ne rabimo, s par % podpore zahtevajo vodenje države, drugače pa same grožnje o ponovnem sesutju vlade. Šarec, dobro premisli če boš spet oblikoval vlado, z glavo skozi zid ne gre!
brat od pepetovga brata
31. 01. 2020 09.26
+7
zmagec a hoces argumente? Normalen folk ne bo nikoli enoten s folkom, ki ima raje fasisticne in nacisticne metode kot pa demokracijo in clovekove
brat od pepetovga brata
31. 01. 2020 09.22
+4
riss ti pa iz ene prav bukove druzine prihajas vidim..
prašek
31. 01. 2020 09.23
+4
riss
31. 01. 2020 11.58
-3
Brat od, teh je več vrst, kakorkoli. Motiš se, ampak raje iz bukove, kot pa iz rdeče komunistične. Njihove vrednote so tvoje vrednote, kot ugotavljam po tvojih, vsekakor lesenih zapisih.
riss
31. 01. 2020 09.16
-5
Moderator je izbrisal moj komentar (na dule100), da so bukovi, Židan še bolj kot Šarec. Še enkrat, komentiral sem, da bi si padla koalicija ali nova po volitvah, ki bo podobna, zaslužila ime GOZD (tam ni samo bukev). Pokojni mož od moje tete je komentiral" narodne športnike ali njihove situacije", da so DRVA. Res, ne da so nekateri samo bukovi, nerodni, so škodljivi za Slovenijo.
NPC24ur
31. 01. 2020 09.07
-2
Zakaj se govori o bogem zavarovanju prek zavarovalnic, mestem pa kopujemo od opreme do zdravil preko posrednikov? Tole z zavarovalnicami je proti tem vsem ena mala kapljica, medtem pa zgubimo taksne denarje preko lopovskih posrednikov. Pa alo SLOVENCI pa smo normalni, se vam to zdi normalno da ne kopujemo direktno od proizvajalca. Niti en politik ni kriv za vse, za vse smo krivi drzavljani, ki to dopuscamo!!!! KO SE BODO SPREMENILI ZAKONI, TAKRAT BO, DOJLER PA SO ZAKONI ENAKI, SE MENJAJO LE OBRAZI!
biggbrader
31. 01. 2020 09.14
+4
Ali nisi videl Gujdeka, kako se je sinoči vznemiril, ko mu je Mesec samo omenil, da imajo svoje člane v vseh nadzornih svetih, skupščinah, na direktorskih mestih po državnih in paradržavnih podjetjih.
NPC24ur
31. 01. 2020 09.15
-1
Mesec mu je cisto prav povedal, bil je tak, kot da je pozabil vzet pomirjevala!
provni
31. 01. 2020 09.06
+2
Najboljše so takojšnje priprave na volitve, brez omenjanj nekih možnih pogovorov med strankami, ki gredo na račun davkoplačevalcev.
Shisui
31. 01. 2020 15.23
+0
Kakorkoli obrneš gre na račun davkoplačevalcev.
brat od pepetovga brata
31. 01. 2020 08.56
+4
Nekdo, ki niti predlogov z in s ne zna pravilno uporabljat je seveda popolnoma nerelevanten. Kar se vidi tudi skozi njegovo sklepanje. Na ravni male sole...
zmago56
31. 01. 2020 09.12
-3
...., sem vedel, da se boš kot vedno, ko nimaš pravih proti argumentov ob slovnico spotaknil, zato sem tisti z tokrat namerno namesto s pritisnil.
brat od pepetovga brata
31. 01. 2020 09.23
+4
zmagec ti nimas blage veze o slovnici. Si se pa lepo nasel.
zmago56
31. 01. 2020 09.30
+0
...,eni ga tudi o politiki, ekonomiji in vodenju firm nimajo, pa vseeno najvišje položaje v vladi, državnih firmah, agencijah in drugje v DU zasedajo, kar je precej bolj zaskrbljujoče.
brat od pepetovga brata
31. 01. 2020 10.17
+3
Ves kaj je se bolj zaskrbljujoce, da nekdo, ki so ga polna usta slovenske kulture na obvlada osnov materinega jezika. Tukaj se zacne obramba domovine
antikomi
31. 01. 2020 08.55
-2
Dobro je levaki, po desetih letih vladanja in nazadovanja, je prišel čas za opozicijo.
piljan
31. 01. 2020 09.02
+6
zmago56
31. 01. 2020 08.53
+3
Naslednikom ZK ( zveze komunistov ) se močno po absolutni oblasti kolca, ne vedo več kaj počnejo. Glede na vse večje provokacije, na katere upam ne bo proti provokacij, lahko od njih v boju za oblast pričakujemo še kaj hujšega. Ona Židanova izjava, ko javno desne z fašisti in nacisti zmirja ja za predsednika državnega zbora popolnoma neprimerno, namest, da bi narod k enotnodti pozival ga hoče čimbolj skregat, začelo pa se je že z naročeno provokacijo, ko je Štromajer Božič voščil. Upam, da Židan tega ne bo nikoli več zasedel in da tudi skupaj z SD iz DZ izpade.
poneumljanje
31. 01. 2020 08.56
+1
Master81
31. 01. 2020 21.01
puspan
31. 01. 2020 08.53
+10
No sedaj pa hec malo na stran. Dosedanji in upam tudi bodoči gospodarski minister je sinoči na Tarči povedal kar nekaj pomembnih stavkov glede nove vlade, kako naprej. Če ga bodo poslušali, imamo lahko vsi malo več upanja za prihodnost, čeprav obstaja še veliko vprašanj in predvsem čejev. No Židan pa ni osramotil samo samega sebe, ampak najbolj stranko, katero vodi. Mislim, da bodo tam hitro od reagirali in ga odstopili, saj si drugega ne zasluži. Največja rak rana, slovensko zdravstvo, od katerega trpi večina državljanov pa bo še velik problem. Očitno res krmari jo iz ozadja določeni ljudje, prej bi rekel kriminalci, katerim je treba takoj posekati kremplje, raje rečeno še kaj več. Dokler se to ne zgodi, ga ni ministra, niti predsednika vlade, ki bi to kriminalno podzemlje, ki je očitno pri svoji umazani raboti od same osamosvojitve, prej bi si upal trditi, že dolgo od prej. Ni važno, kakšno ime vse to vodi, to so zame kriminalci najslabše vrste in prav tem je treba odsekat kremplje, drugače ne bo nikoli, s katerokoli vlado boljše, ampak samo slabše.
NA LEVO ni OK
31. 01. 2020 11.40
-1
hotchilipoper
31. 01. 2020 08.46
-7
A ne bi šlo brez teh novic?
brat od pepetovga brata
31. 01. 2020 08.44
-1
verniki slovenske domobranske stranke se spet samo z drugimi ukvarjajo. In zalijo. Potem se bodo pa spet cudili, ko niti Nsi ne bo hotel z njimi v koalocijo. Vecni luzerji so koncno ugotovili, da je ze vse zapravljeno..
NA LEVO ni OK
31. 01. 2020 11.43
-1
Dragi bratec tvoji so imeli v rokah to državo od 45 leta naprej in sedaj tudi ti vidiš, da je zavožena, ne ugotovijo tvoji možgani pa , da so imeli možnost zavozit to državo le tvoji bratec. Razmisli, če imaš s kom misliti., upam da boš dojel.
brat od pepetovga brata
31. 01. 2020 08.41
+2
komarcek... pucnik je bil levicar. Kdo je bil sploh desnicar v casu osamosvojitve? Petrle? Ha ha ha
EkonomskaSvoboda
31. 01. 2020 08.35
+13
Židan je gotof. Priporočam, da se začne v Panviti spet ogledovati za službo v prašičereji.
mosqito
31. 01. 2020 08.37
+4
In to povsem iz začetka... ker tud tam rabiš malo pameti.
man1983
31. 01. 2020 09.05
+4
predlagam da ga postavijo za njihovo maskoto...sej je dovolj "velik" za to
Shisui
31. 01. 2020 08.33
+14
Lepo vas prosim, kakršnakoli že bo koalicija, Levico in SD pustite na pragu. Dovolj je teh neumnosti. Nočemo spet vlade za leto in pol.
mosqito
31. 01. 2020 08.36
+4
Ta dva, sta še samo za v Tunguzijo ....sramota za Slovenijo.
mosqito
31. 01. 2020 08.32
+11
Hvala Bogu za SDS in vso Slovensko desnico. Brez njih tud samostojni nebi bili.
dule100
31. 01. 2020 08.25
+20
Sem mislil, da je Šarec najbolj primitiven in bukov, a ga Židan presega!
Uporabnik1792403
31. 01. 2020 08.10
+10
LMŠ - Le Malo Še
EkonomskaSvoboda
31. 01. 2020 08.30
+11
brat od pepetovga brata
31. 01. 2020 08.32
+3
mosqito
31. 01. 2020 08.34
+7
LMŠ, sploh ni stranka, neko društvo ob robu gozda.
Common_sense
31. 01. 2020 08.39
+2
mosqito
31. 01. 2020 08.09
+12
Danes, na Trstenjakovi spet dolge vrste Levnuhov. Vsi Levi brezhrbteničarji ,se grebejo za še tistih nekaj praznih službic.... liftboy, nosači torbic, čistilci čevljev ,pomivalec posode, lepilec kuvert in znamk,..... No tole zadnje je za večino levnuhov prezahtevno... tole je rezervirano za Šmarskega Dončiča.
Malinha
31. 01. 2020 08.35
-2
Komaček, pa se ti sploh zavedaš kaj pišeš? "Hvala Bogu za SDS in vso Slovensko desnico," si napisal zgoraj, verjetno se ne zavedaš, da je sđs na Trstenjakovi.