Slovenija

O Ribičiču bo odločal sodni senat

Ljubljana, 09. 06. 2006 14.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Preiskovalna sodnica je zavrnila zahtevo za preiskavo zoper Mitjo Ribičiča zaradi suma hudodelstva.

Preiskovalna sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča, ki je v ponedeljek zaslišala Mitjo Ribičiča, je zavrnila zahtevo državnega tožilca, naj uvede preiskavo zoper nekdanjega majorja komunistične tajne policije OZNA, zato bo o tem zdaj odločal zunajobravnavni senat tega sodišča.

Mitja Ribičič
Mitja Ribičič FOTO: B.M.

Vrhovno državno tožilstvo je zahtevalo preiskavo zaradi suma kaznivega dejanja hudodelstva zoper civilno prebivalstvo, saj naj bi Ribičič kot pomočnik poveljnika Ozne odločilno prispeval k poboju 217 ljudi. Ribičičeva odgovornost naj bi bila razvidno iz pripisov pri imenih pripornikov, ki naj bi jih Ribičič izbral zato, da so jih brez sojenja spomladi 1945 odpeljali na morišča.

Tožilstvo je na zaslišanju Ribičiča med drugim tudi predlagalo, naj preiskovalna sodnica oblikuje posebno skupino zgodovinarjev, ki bi raziskali zadevo in odgovorili na vprašanje, ali pripis nujno tudi pomeni, da je soodločal o pobojih.

Ker se preiskovalna sodnica z začetkom preiskave ne strinja, bo moral po zakonu o kazenskem postopku o tem odločiti tričlanski sodni senat.



  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

esfflight
16. 06. 2006 04.59
Marsikaj je storil hudega ta clovek in drzava ga pridno hrani kot muzejski eksponat. Dajte ze enkrat cloveku, kar je zasluzil in ne obracajte glave stran od dejstev. Naj vidi tudi on kaksen je obcutek ponizanosti in degradacije. On je to storil mnogim, brez da bi pomislil za kaj gre. Bil je krut in neobziren, kaj, ko bi sam izkusil svojo terapijo? ....vremena Kranjcem bodo se zjasnila.........
pomi@auspuh.com
12. 06. 2006 10.57
Katere njegove žrtve? A so mu že kaj dokazali? Dokler mu niso je po današnji ustavi nedolžen.