Slovenija

O Sovi tudi na srečanju JBTZ

Ljubljana, 31. 05. 2007 17.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na tradicionalnem srečanju v klubu Nove revije se je dobila četverica JBTZ - Janša, Borštner, Tasič in Zavrl.

Ob 19. obletnici procesa proti četverici, poznanega tudi kot afera JBTZ, so se danes srečali Janez Janša, Ivan Borštner, David Tasič in Franci Zavrl. Tudi letos so se sešli na dvorišču Nove revije v Ljubljani. Bolj kot obujanju spominov pa so se danes posvečali aktualnim dogajanjem, predvsem aferi Sova, konfliktom med Janšo in nekdanjim predsednikom Milanom Kučanom ter svobodi medijev in stanju duha nasploh.

Aretacija četverice kot boj za človekove pravice

Srečanje četverice je minilo tudi v znamenju afere Sova
Srečanje četverice je minilo tudi v znamenju afere Sova FOTO: Dare Čekeliš

Po Janševih besedah je šlo v aferi JBTZ za poskus, "da se zaustavi proces, ki je bil na začetku in je imel v žarišču boj za človekove pravice. Preko tega se je potem nabralo dovolj energije, da je prišlo tudi do demokratičnih sprememb in osamosvojitve". Aretacija in sojenje četverici je bil po njegovih besedah "lakmusov papir poguma slovenskega naroda, ki je takrat prvič prišel na ulice in se postavil za človekove pravice drugih".

Zavrl je dejal, da svojemu sinu težko razloži, zakaj je bil v zaporu. Po njegovih besedah so bili "bad guys" - jugoslovanska vojska, ki ni "štekala čisto nič, mi smo štekali in smo to naredili in smo izpadli zelo kul". Po Tasičevem mnenju pa je šlo za zgodovinsko prelomnico v psihološkem smislu: "Ljudstvo se je takrat prvič odločilo, da ga ne bo strah, da bo šlo na ulico in pokazalo, da si želi sprememb."

Janša: Razmere v Sovi bomo uredili

Janša je komentiral tudi zadnja dogajanja v zvezi s Sovo. Dvomi, da bi podatke o tajnih prostorih pri Telekomu javnosti posredovale tuje službe, s katerimi Sova sodeluje: "Podatke so imeli samo nekateri člani parlamentarne nadzorne komisije in tisti v Sovi, ki so bili včasih na vodilnih položajih."

Premier Janša obžaluje, da "nekateri, ki imajo očitno zelo slabo vest zaradi zlorab, ki so jih povzročili v Sovi, zdaj skušajo odvračat pozornost in so pripravljeni za to diskreditirati službo in državo."
Premier Janša obžaluje, da "nekateri, ki imajo očitno zelo slabo vest zaradi zlorab, ki so jih povzročili v Sovi, zdaj skušajo odvračat pozornost in so pripravljeni za to diskreditirati službo in državo." FOTO: POP TV

Hkrati obžaluje, "da nekateri, ki imajo očitno zelo slabo vest zaradi zlorab, ki so jih povzročili v tej službi, zdaj skušajo odvračat pozornost in so pripravljeni za to diskreditirati službo in državo; samo zato, da bi svoja dejanja, ki so na meji zakonitega ali nezakonitega, prikazali v drugačni luči". Vlada bo zato dokončala urejanje razmer v Sovi in poskrbela, da se bodo "stvari v prihodnje odvijale na podlagi ustave in zakonov".

Razpravljali tudi o svobodi medijev

Tudi komuniciranje vlade v zvezi z dogajanjem v Sovi se Zavrlu ne zdi "preveč profesionalno". Vlada bi po njegovem mnenju morala v Sovi "počistiti, kar je za počistit, naenkrat poročati o tem in nato zapreti zgodbo".

S stanjem duha v Sloveniji danes je četverica danes načeloma zadovoljna, vendar pa je Zavrl razočaran nad svobodo medijev: "Standardi novinarskega poročanja, blatenja po medijih, vpliv kapitala - vse to me je precej razočarano, če govorim čisto kot borec iz tistega časa. Tudi vpliv politike in instrumentalizacija medijev na sploh." Janša pa je v šali dejal, da ga "stanje medijev v Sloveniji glede na to, da vsi strašno hvalijo vlado, skrbi".

Tasič: Spor Janša - Kučan ljudska zabava

Bavčarja na današnje srečanje niso povabili, čeprav je ponavadi bil vabljen. Vprašanje je, ali gre za razkol med Janšo in Bavčarjem?
Zavrl je komentiral tudi zadnje konflikte med premierjem Janšo, predsednikom republike Janezom Drnovškom in nekdanjim predsednikom republike Milanom Kučanom. Zavrl zadevo vidi kot "spopad Janše in Kučana, ne Drnovška. To je zadeva, ki traja 20 let in bo trajala še naslednjih 20 let". Tasič pa v zvezi s tem meni, da je to "legitimna pravica enega in drugega", zato se mu njuno polemiziranje ne zdi problematično, pri tem pa se tudi "ljudstvo malo zabava".

Spor Janša - Kučan se nadaljuje. Danes se je na izjave Janeza Janše ob 25. obletnici Nove revije odzval nekdanji predsednik, ki pravi, da ga premier s svojim nagnjenjem do pisanja zgodovine sili k obnavljanju preteklosti, namesto da bi govorili o sedanjosti in prihodnosti.

Vse se je začelo 31. maja 1988

Afera JBTZ je pomembno vplivala na slovensko politično dogajanje v drugi polovici osemdesetih let. Dala je tudi pospešek takratnim prizadevanjem za demokratizacijo, politični pluralizem in spoštovanje človekovih pravic v takratni socialistični Sloveniji.


Afera JBTZ se je začela 31. maja 1988, ko so uslužbenci državne varnosti priprli takratnega sodelavca Mladine Janeza Janšo, vojaški varnostni organi pa pripadnika JLA Ivana Borštnerja. Štiri dni kasneje, 4. junija 1988, so priprli še novinarja Mladine Davida Tasiča, vojaški tožilec pa je obtožil tudi tedanjega urednika Mladine Francija Zavrla.
Bavčarjev odbor je pred obsodbo četverice organiziral množične proteste pred stavbo vojaškega sodišča na Roški ulici v Ljubljani. Državljani so med drugim protestirali proti postopku v srbskem jeziku in sojenju civilistom pred vojaškim sodiščem. Proces je imel tudi širše politične implikacije, saj je spodbudil nastajanje novih političnih organizacij.

Ustanovljen je bil odbor za varstvo človekovih pravic, ki mu je predsedoval Igor Bavčar. Vojaški tožilec pa je 30. junija proti četverici vložil obtožnico in predlagal, da se za Janšo, Borštnerja in Tasiča podaljša pripor do konca sojenja.

Konec julija je senat vojaškega sodišča Borštnerja obsodil na štiri leta zapora, Janšo in Zavrla, ki se je branil s prostosti, na poldrugo leto zapora, Tasiča pa na pet mesecev. Sredi oktobra 1988 je vrhovno sodišče v Beogradu potrdilo sodbo ljubljanskega vojaškega sodišča, Tasiču pa zvišalo kazen na deset mesecev zapora. V začetku avgusta 1989 so pogojno izpustili Janšo, za njim pa še Tasiča in Zavrla, medtem ko se Borštner aprila 1990 ni vrnil na prestajanje kazni.

Tako sta med drugim nastali Slovenska demokratična zveza in Socialdemokratska zveza Slovenije, predhodnica SDS. Skupaj s Slovensko kmečko zvezo, Slovenskimi krščanskimi demokrati, Zelenimi Slovenije in Liberalno stranko so kasneje oblikovali koalicijo Demos, ki je zmagala na prvih demokratičnih volitvah aprila 1990.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hinko.murovec@siol.net
02. 06. 2007 12.06
Hinko MUROVEC, Spoštovani Figa.Mac , po vašem bi moral Kučan tekat po Roški in spotoma ukazat takojšen napad TO na JNA , še najbolje kar desant na Beograd . Ljudje sam nimam pojma o politiki a vseeno vem, da je bilo veliko bolj pomembno reševati vprašanje varnosti vseh Slovencev kot dopustiti napad razdražene JNA na nepripravljeno in od rugih držav osamljeno Slovenijo . Ne za reševanje riti JJ bi moral prednostno reskirati življenja 2 miljona ljudi. Res Ste Figa dobesedna. LP
figa.mac
02. 06. 2007 09.54
Jaz bi rekel ,da je ta tabulj.V tem članku je vsa zgodovina samoosvajanja naše domovine.Pred 19.leti je bil G. Kučan na strani tistih,ki so četverico zaprli.Požvižgal se je na človekove pravice, ki jih danes na široko in dolgo brani na raznih veselicah.Dovolil je da je vojaška oblast sodila civilistom.Če bi res bil to ,kar sedaj na vso moč dokazuje,bi takrat stal z ljudmi na ulici.Mislim,da je napočil čas,da se iz tistega obdobja premaknemo.G.Kučan naj uživa zasluženi pokoj in politiko pusti tistim ,ki niso umazani s preteklostjo.Pokopljimo Partizane,Domobrance in ne vem še kaj,za blagor našega naroda.Zazrimo se v prihodnost in naredimo našim otrokom prijaznejši dom in domovino.
Felix2
01. 06. 2007 14.20
Borštner je včeraj v Odmevih jasno povedal, kakšna gnida je Kučan, da je dal vse 4 takrat zapret, lahko pa bi jih izpustil, če bi bil demokrat, za kakršnega se proglaša, ampak je bil in je še baraba. Ne bo se zvleku, zgodovina ga bo izvrgla, kot pokajen čik.
exim@t-2.net
01. 06. 2007 10.42
Reve, ali vas to res tako moti, da so JBTZ prijatelji med seboj? Bi radi lansirali v javnost vašo preizkušeno metodo diskreditacije in laži? Zakaj?
pomi@auspuh.com
01. 06. 2007 09.57
In kje je to Kučan glasoval?
?rni panter 1
01. 06. 2007 09.54
Aha, Kućan je največ pripomogel k osamosvojitvi s tem, da je glasoval proti njej,....Zanimiva teza to, a stoji samo za otroke in rdeče, drugi ki majo kaj delujoče mase v glavi ne prepričajo pravljice...
pomi@auspuh.com
01. 06. 2007 09.39
victoriosus, kaj pa je Evropska skupnost kot internacionalna in odpravlja del državnih suverenosti? Če malo premisliš si v paradoksu.
balon200
01. 06. 2007 09.09
JeBoTeZ,...;-)....saj je prav, da so se dobili,.....s tem, da je paradoksalno Janša še danes provokator, ko je glavni v državi. Kot zaletavim mladincem, se jim je takrat zdela fora provocirati, tako malo v punk attitudu,..no narod jih je že itak na pragu revolucije kot priročne pubce zagrabil in izkoristil za simbol svoje revolucije. Je pa tudi to srečanje priročno za nostalgično trepljanje JJ-ja,....ki v tej nežni nostalgiki izpade človek s čustvi. Čustva sem rekel? Madona,..pa ne da jih ima. V glavnem malo mu sedaj prav pride tale obletnica, da ga malo posvetli, ko se je v javnosti tako očrnil.... od črne Sove. Imajo pa tile fantje diametralna stališča tudi glede Sove,...če bi še kak dan skup sedeli, bi se garant skregali in si očitali marsi kaj,....evo opozicija obstaja tudi v JBTZ. ;-) Je pa ta AFERA del slovenske zgodovine, ni kaj,.....same afere tale Janša strela,...od tega živi že cel lajf,...človek se je znašel, ima svojo nišo pač.
POP1
01. 06. 2007 09.04
Tonček Balonček je napisal: Nikolas Oman se je dobro zašil, na koncu je v zaporu zaradi pedofilije, ha, ha. Morda zaradi pedofilije. Morate pa vedeti, da je Nikolas Oman ključna priča orožarske afere. Komu gre v prid, da je zaprt se ve. JJ ima dolge lovke. Star pregovor - Živi bili pa videli.
hinko.murovec@siol.net
01. 06. 2007 08.31
Hinko MUROVEC, Victoriosus si ne more kaj, da ne bi svojega menda dr. znanja prelil v ekspertizo zgodovine. Kaj ko bi že enkrat doumeli, da kljub želji po slavi le ni vse zasluga JJ in četverice. Samo bedak lahko misli, da je bil za to dovolj en oziroma štirje ljudje. Če bi bil takrat na mestu Kučana in Drnovška JJ in sedanji njegovi pristaši bi danes prenekatera mati jokala na pokopališču. Previdnost, premišljenost in diplomacijo prejudicirat v sovražnost in nadsprotovanje znajo samo samopašneži z željo po absolutni oblasti. Ni ga, ki bi bil sam za vse zaslužen je pa precej tistih, ki so znali ikoristiti in še izkoriščajo dejstvo, da so bili ob pravem času na pravem mestu. LP
marjanka99
01. 06. 2007 08.19
Janševa izjava je očiten dokaz, da mora odstaviti vodstvo Sove. Namreč, če vodstvo in vladna komisija niso vedeli za skrivno lokacijo ampak samo bivši zaposleni, potem je v vladni komisiji in vodstvu Sove nekaj zelo narobe. Moram priznat, da če bi vedel, da bo naš JJ prišel na oblast in s... take klanfe, ne bi potestiral zanj. Bi ga pustil v zaporu.
Tonček Balonček
31. 05. 2007 22.04
Seveda, za samostojne države se zavzemajo ZDA, še zdaj se spomnim Eagelbergerja in Bakerja kako sta nam grozila, ne Rusija! Pa toliko malih držav po svetu vzdržujejo, da se mi kar milo stori!
PraviSvobodnjak
31. 05. 2007 21.41
Jožajoža, tudi tvoje dretje ti ne bo pomagalo, da bi ti ljudje nasedali. Največ zaslug za osamosvojitev ima Demos - v negativnem smislu pa Miloševič. Komunajzerji pa praktično nič. Samo v zadnjem trenutku so se prebarvali.
victoriosus
31. 05. 2007 21.35
Seveda, Jožajoža, Kučan. In tako zelo je bil ZA samostojno Slovenijo, da je glasoval PROTI osamosvojitvi in deloval PROTI slovenski državi. Vodja komunistov, kaj ti ni jasno??? Komunisti ste internacionalno gibanje, vi niste za samostojne države... ne me basat, vzemi kakšno knjigo v roke!
Jožajoža
31. 05. 2007 21.28
TO SO PRAVLJICE ZA LAHKO NOČ.osamosvojitev SLO se je zažele že najmanj leta 198o, ki so jo začeli KUČAN,DRNOVŠEK,KOROŠEC............. IN DRUGI SO SE PAČ POJAVILI V DRUGEM ČASU,ZARADI DRUGIH ZADEV, NA RAČUN DRUGIH,IN PLAČANI OD DRUGIH, IN KAR Z OSAMOSVOJITVIJO slo NI IMELO NOBENE ZVEZE.
Tonček Balonček
31. 05. 2007 19.58
Po mojem so dobro "potegnili" tudi Janša, Lovšin, Krkovič in še kdo. Nikolas Oman se je dobro zašil, na koncu je v zaporu zaradi pedofilije, ha, ha. Sicer pa, roko na srce, brez države so v tistih časih takrat ostali le Črnogorci, od vseh socialističnih držav, žal je bila popolnoma brez zveze tista vojna na hrvaškem in v BiH. Res pa "naši" ne bi toliko "potegnili", če bi bil mir...
vox populis
31. 05. 2007 18.08
Največ je iz afere JBTZ "potegnil" Igor Bavčar!