Slovenija

Ob dnevu delfinov možnost posvojitve slovenske velike pliskavke

Piran, 10. 08. 2019 14.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Piranu bo dan minil v znamenju delfinov, saj društvo za morske sesalce Morigenos že 13. leto zapored pripravlja dan za te morske sesalce, s čimer želijo javnost opozoriti na njihov pomen za ohranjanje morskega okolja in njegove biotske raznovrstnosti. Lahko se odločite tudi za enoletno posvojitev delfina ali si ogledate prikaz iskanja teh živali s kopnega.

Že 13. leto zapored bo v Piranu potekal dan delfinov, ki ga organizira društvo za zaščito morskih sesalcev Morigenos. Javnost želijo opozoriti na pomen teh živali za ohranjanje morskega okolja in njegove biotske raznovrstnosti. 

V okviru te prireditve se lahko odločite za posvojitev delfina, se udeležite lova na zaklad ali prisluhnete koncertu, ki se bo odvijal na Tartinijevem trgu. Če se odpravite do piranskega svetilnika, si lahko ogledate razstavo Delfini v slovenskem morju ter prikaz iskanja teh živali s kopnega. Slednje bo možno tudi na terasi pred cerkvijo sv. Jurija. 

V našem morju predvsem velika pliskavka

Društvo Morigenos, ki delfine v slovenskem morju preučuje že od leta 2002, je ugotovilo, da je slovensko morje skupaj z okoliškimi hrvaškimi in italijanskimi vodami pomemben življenjski prostor predvsem vrsti velika pliskavka (Tursiops truncatus). To je tudi edina stalna vrsta kitov in delfinov pri nas, saj druge vrste naše morje obiščejo redkeje. 

Društvo Morigenos delfine preučuje že od leta 2002.
Društvo Morigenos delfine preučuje že od leta 2002. FOTO: Morigenos – slovensko društvo za morske sesalce

Z metodo fotoidentifikacije je društvo vzpostavilo katalog delfinov na območju Slovenije in okoliških voda. Katalog danes vključuje že več kot 150 delfinov, ki to območje uporabljajo za svoj življenjski prostor. Delfini slovensko morje uporabljajo za prehranjevanje, igro, počitek, pa tudi za razmnoževanje in vzgojo mladičev. Slovenske vode bolj ali manj redno uporablja okoli 70 do 100 delfinov, med njimi tudi samice z mladički, so zapisali v društvu Morigenos. Ker državne meje za živali ne obstajajo, te delfine najdemo tudi v hrvaških in italijanskih vodah.

Identifikacija delfinov s pomočjo "naravnih" oznak

Identificirani delfini imajo tudi imena. Med njimi so na primer Aaron, Alenka, Amanita, Balaena, Dori, Moni, Neptun in mnogi drugi. 

Posamezne delfine lahko raziskovalci prepoznajo po naravnih oznakah, kot so zareze, praske in brazgotine na hrbtnih plavutih (pa tudi na drugih delih telesa). Hrbtna plavut delfinov je del telesa, na katerem je teh oznak največ. Obenem je tudi tisti del telesa, ki je vedno viden pri normalnem prihodu delfina na površino zaradi dihanja.

Identificirani delfini v slovenskem morju imajo imena.
Identificirani delfini v slovenskem morju imajo imena. FOTO: Morigenos – slovensko društvo za morske sesalce

Te oznake so naravne, nastanejo pa predvsem pri medsebojnih interakcijah med delfini. Lahko jih povzročijo tudi drugi organizmi (npr. morski psi) ali bolezni, včasih pa celo neprijetna srečanja z ljudmi (npr. trčenja s plovili in srečanja z ladijskimi propelerji, zapletanja v ribiške mreže ...). 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
11. 08. 2019 13.15
+1
Zakaj bi jo posvojil? Nimam prostora, ne pogojev, pojedel je pa tudi ne bom. Japonci pa delfine lovijo za hrano, ker delajo škodo, ker pojejo preveč rib. Kiti se pa hranijo s planktonom, pa ji pobijajo - pa še vedno ne vem, zakaj...... me spominja na domorodce, ki zaradi zaslužka pri oklih pobijajo izumirajoče slone.
Uporabnik443897
11. 08. 2019 07.44
-3
Komu se lahko nakaze denar, mam malo pokojnino bi dal samo 500 evrov .
KAPIBARA
10. 08. 2019 20.36
Mam že eno na oskrbi... po cele dneve v postelji, pa čaka na 21. v mesecu..
Frigo
10. 08. 2019 16.51
+9
K bodo zavohali tisto gnojšnico bo konec lepega
BUONcaffee
10. 08. 2019 16.31
+11
Obožujem delfine.
number46
10. 08. 2019 16.22
+24
Samo, da nebo cez par let, prispevek in protest v Piranu da so delfini pojedli vse ribe in pol jih bo Zajc moral streljat.
Nimiuseen
11. 08. 2019 11.28
+1