Slovenija

Ob dnevu urgentne medicine: 'Sistem je pod velikim pritiskom, ukrepanje je nujno'

Maribor, 27. 05. 2024 15.18 | Posodobljeno pred 20 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tudi Slovenija ni imuna na posledice podnebnih sprememb, saj je vedno več naravnih nesreč in posledično njihovih vplivov na zdravje ljudi. Tudi zato so v UKC Maribor ob dnevu urgentne medicine pozvali k nujni ureditvi področja nujne medicinske pomoči v državi, pa tudi k zavzetju ničelne tolerance do nasilja nad zdravstvenim osebjem.

Letošnji slogan dneva urgentne medicine je Podnebne spremembe vplivajo na vaše zdravje. "Tudi v Sloveniji smo na žalost v zadnjih letih priča naravnim katastrofam, kot so požari in poplave, in ti dogodki seveda vplivajo na sistem zdravstva, na nujno medicinsko pomoč, na tiste, ki v njem delujemo, zato želimo ob tem dnevu opozoriti širšo javnost in tudi državo, da je sistem nujne medicinske pomoči treba končno do konca izgraditi," je v današnji izjavi za medije povedal namestnik predstojnika urgentnega centra Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor Andrej Hohnec.

Opozoril je, da je sistem pod velikim pritiskom, zato je ukrepanje nujno. "Že nekaj časa se pogovarjamo o reformi sistema nujne medicinske pomoči, strokovna izhodišča so bila podana, a je zadeva zastala. Zato bi ob tej priložnosti pozval odločevalce k ukrepanju, zato da dobimo robusten sistem, ki bo lahko nudil ljudem ustrezno pomoč," je dejal.

UKC Maribor
UKC Maribor FOTO: Bobo

Po njegovih besedah je nujno tudi ukrepanje zoper nasilje nad zdravstvenimi delavci. "Urgentne službe se redno srečujejo z različnimi oblikami nasilja, od verbalnih do fizičnih. V zadnjih letih je tega vedno več in to vpliva na naše delo, vpliva tudi na varnost bolnikov, zato pozivam, da kot družba naredimo temu konec. Toleranca mora biti ničelna, zato prosim državljanke in državljane, da prispevajo svoj podpis v akcijo zbiranja podpisov za spremembo zakonodaje, ki bo to nasilje uvrstila med uradno pregonljiva kazniva dejanja," je dejal.

Strokovni vodja zdravstvene nege urgentnega centra Jernej Mori je pojasnil, da se polovica vsega nasilja v zdravstvu zgodi v urgentnem centru. "Urgentni centri so tudi območje, kjer je največkrat uporabljeno hladno ali strelno orožje, največkrat so žrtve medicinske sestre. V letu 2022 smo zabeležili 61 primerov verbalnega nasilja, torej groženj ali zmerjanj, in 10 primerov fizičnega nasilja," je navedel. Opozoril je, da takšni dogodki dodatno spodkopavajo kadrovsko sestavo, kjer že tako s težavo zapolnjujejo mesta.

Predstojnik urgentnega centra Gregor Prosen je ponovno opozoril, da je sistem urgentne medicine v Sloveniji "tik pred razsulom", saj že vrsto let čakajo na njegovo ureditev. Kot še posebej problematično je izpostavil nasprotovanje nekaterih lokalnih skupnosti uvedbi novega sistema nujne medicinske pomoči z mrežo satelitskih centrov. "Če bomo šli to pot, kmalu ne bo nikogar in ničesar več, ne samo mreže, ampak tudi zdravnikov in dežurnih služb, za katere se lokalne skupnosti tozadevno borijo," je dejal.

"Treba se je zavedati, da nimamo neskončnih virov, ne denarnih še manj pa kadrovskih, in bi morali biti pragmatični, kako bomo te vire uporabili za najširše dobro," je poudaril. Lani so v mariborskem urgentnem centru izvedli okoli 126.000 urgentnih storitev. Zdravniška stavka se čuti predvsem pri večjem številu pacientov z nižjo triažno kategorijo in velikem deležu paliativnih pacientov, za katere bi morala država prav tako ustrezneje poskrbeti, je še opozoril Prosen. "Vse več je sobolevnih, krhkih bolnikov, katerih obravnava je seveda bolj zapletena in zahteva hospitalizacijo, bolniških postelj pa enostavno ni dovolj," je pojasnil. "K tem stvarem je treba pristopiti sistematično, celostno in ne samo gasiti požarov, kakor smo jih v zdravstvu gasili zadnjih 20 do 30 let," je dodal.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdravkob
28. 05. 2024 13.39
Uh, saj res, pa podnebne spremembe so jim problem! haha.
zdravkob
28. 05. 2024 13.38
haha, spet panika v zdravstvu. Vse bo propadlo, če ne boste dali več denarja. Pa še nasilje jim je problem. Hočejo večje kazni!
Nebodijetreba
27. 05. 2024 19.09
+3
Ne odobravam nikakršnega nasilja, še najmanj v zdravstvu. Vendar bi razumevanje moralo biti obojestransko ... Včasih je tudi pacient nemočen. Ali je etično pustiti pacienta manj kot teden po težki operaciji dobro uro čakati na prevez na neprimernih sedežih čakalnice splošne ambulant, prednost pa dajati prevezom pacientov, ki so prišli kasneje, verjetno po sistemu poznanstev? In potem še moledovati za obisk zdravnika, da mu predaš odpustnico z napotki za nadaljnjo obravnavo?! To ni le neetično, ampak popolnoma nedopustno! Nekateri v taki situaciji obnemorejo, manj hendikepiranim pa se lahko utrga.
sinaya
27. 05. 2024 18.34
+1
Razumem nekatere ljudi ,ampak nasilje ni rešitev kot nekateri to počno ,češ kako bodo vzeli stvari v svoje roke in nekoga ranili ,ker pač ni tako kot menijo ,da so njihove pravice kratene.Obstajajo dobri zdravniki in zdr.osebje ,žal se pa najdejo tudi taki,ki pa niso najbolj humani in bi bilo bolje,če bi počeli kaj drugega kot se odločili za tak poklic.Država pa z figo v žepu brez konkretnih rešitev,ki bi bile dobre tako za paciente kot zaposlene v zdravstvu.
Vizi892
27. 05. 2024 16.52
+4
Glejte, vsem se spreminjajo razmere ne samo zdravstvu.
Na pol ovca
27. 05. 2024 16.51
-3
Na urgenci so večinoma mladi zdravniki, ki so manj plačani poleg tega težko dobijo dežurstva ki so rezervirana za staro gardo in nato ti mladi zdravniki pač gredo v tujino, slovenci častli šolanje ca pol miljona tujina pa se smeji
Bolfenk2
27. 05. 2024 16.45
+2
Golob vlada, zdravstvo propada.
Andrej Lon?ar3
27. 05. 2024 16.29
-3
Za trenutno vlado in nevladnike je evtanazija pomembnejša...
špaget
27. 05. 2024 18.10
+0
Baje so že pripravili novelo zakona o demokratični evtanaziji, če te na upravni enoti prijavi 50 ljudi, te pri naslednjem zdravstvenem posegu brez obvestila uspavajo
avgust.
27. 05. 2024 16.27
+0
Ne vem, če se novinarji delajo tako neumne ali so res takšni. Dnevno slišimo o zaprtju ordinacij družinske medicine, večinoma na obrobnih, podeželskih krajih, oni pa hvalijo dejavnosti Goloba. Upam, da tudi ta portal dočaka zasluženo šibo in vsi, ki to zlagano poročanje usmerjajo.
blazter
27. 05. 2024 16.14
+2
Ampak raziskava je jsno pokazala, da najbolj stresen in težak je poklic natakarja! Tudi do trgovcev je odnos lastniški, ničelna toleranca do nasilja?
Kritik1900
27. 05. 2024 15.54
+0
Dejmo jim nakazat kako milijardo, se bo sistem takoj uredil... it's a miracle, it's just a miracle
flojdi
27. 05. 2024 15.31
+1
?kako je lahko nek Sistem pod pritiskom./??Sistem..ali (doloceni)ljudje
flojdi
27. 05. 2024 17.20
+1
..sploh taki..ki si ne pustijo vzet raznoraznih pri vi legijef