Slovenija

Ob dnevu vrnitve Primorske k matični domovini Zorčič o pomenu povezovanja Slovencev

Ljubljana, 15. 09. 2021 21.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, M.P.
Komentarji
5

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je v poslanici ob prazniku vrnitve Primorske k matični domovini poudaril, da ta zgodovinski dogodek simbolizira povezovanje Slovencev na zedinjenem ozemlju. Prav to je bil eden izmed odločilnih predpogojev za nastanek samostojne in neodvisne Republike Slovenije, je zapisal. Premier Janez Janša pa je v svoji poslanici spomnil na odgovornost do generacij primorskih Slovencev, "ki jih trpljenje in preizkušnje niso zlomili, ampak le še okrepili".

"Današnji državni praznik je priložnost za utrjevanje zavesti o tem, da življenje v skupni državi od vseh nas terja tudi veliko odgovornosti in medsebojnega razumevanja, ne glede na to, v katerem oddaljenem kotičku naše prelepe dežele živimo in kakšno politiko zagovarjamo," je predsednik državnega zbora Igor Zorčič izpostavil v poslanici.

Kot je še poudaril, so Primorke in Primorci s svojo vztrajnostjo in upornostjo večkrat pomembno prispevali k razvoju dogodkov, ki so odločilno vplivali na slovensko zgodovino. "Nikoli se niso sprijaznili s prepovedjo uporabe slovenskega jezika, z zapiranjem slovenskih šol in društev, nenazadnje s požigom Narodnega doma. Nasprotno, to je dodatno podžgalo njihovo narodno zavest."

Igor Zorčič
Igor Zorčič FOTO: Bobo

Dejstvo, da niti 25 let fašističnega terorja ni zlomilo uporniškega duha Primorcev in poteptalo njihovih sanj o lastni državi, je po Zorčičevih besedah zgodba o tem, da je človeško hrepenenje po svobodi močnejše od katere koli ideologije in politike, ne glede na to, kako močna sila stoji za njo.

A tudi Primorska se danes srečuje z izzivi, pri reševanju katerih sta poleg uravnotežene in razvojno usmerjene državne politike zelo pomembna solidarnost in razumevanje vseh Slovencev, bodisi ko gre za infrastrukturne izzive bodisi ko gre za nezadostno dostopnost pitne vode, je še zapisano v poslanici.

Kljub temu pa je Primorska po Zorčičevem mnenju "s svojimi naravnimi lepotami in prijaznimi ljudmi odprto okno, skozi katero prihajajo k nam obiskovalci z vsega sveta".

 Svojo poslanico je pristavil tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je spomnil na odgovornost do naše zgodovine in slovenske identitete. "Odgovornost do generacij primorskih Slovencev, ki jih trpljenje in preizkušnje niso zlomili, ampak le še okrepili." Ob tem prazniku jim je tudi iskreno čestital in jim zaželel ponosno praznovanje.

V Sloveniji 15. septembra označujemo praznik vrnitve Primorske k matični domovini. S tem se spominjamo uveljavitve pariške mirovne pogodbe na ta dan pred 74 leti, s katero se je večina Primorcev pridružila matičnemu narodu. Osrednja proslava ob letošnjem prazniku, ki se je je udeležil tudi predsednik države Borut Pahor, je potekala v soboto v Idriji pod sloganom "Tujega nočemo, svojega ne damo".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Igor Starc
16. 09. 2021 13.32
+1
MP države, ki trenutno predseduje EU je bil včeraj, ob plenarnem zasedanju EU parlamenta, na živilskem sejmu, kjer je z orbanom ustanavljal madžarsko - slovenski sklad za pomurje. O kakšnem slovensko - madžarskem skladu za porabje pa nisem nič slišal. Kje ste, g. a Jaklitsch, in vsi zagreti zagovorniki nacionalne države? Kje so modre besede g. a rupla in ostalih, ki bdijo nad nedotakljivistjo naroda? In vse tiho je bilo..........
Mekenzi
16. 09. 2021 11.15
+2
Politiki ste ,krivi za razdor Slovencev,ne zaupajo v nobenega ,politika ker gledajo samo za svoj žep.
BellaCiao
16. 09. 2021 10.50
+2
teh politikov vseh barv in opcij imam poln kufer...levih ali desnih...vse ista šola...kradejo z levo in desno, nam pa prodajajo bučke...janez, borut , šarec, fajon zame vse isti je klinac
brezvode
16. 09. 2021 10.20
+1
Janez ločuje narod ne povezuje, povezuje se z madžari
Andrejs
16. 09. 2021 10.08
+2
Še vedno predsednik parlamenta!?!?