Slovenija

Ob koncih tedna v Kopru po novem brezplačno parkiranje

Koper, 20. 10. 2022 16.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V nedeljo bo v Kopru začel veljati zimski parkirni režim, ki na najbolj obiskanih parkiriščih prinaša brezplačno parkiranje ob koncih tedna in dela prostih dneh. "Novosti so v prvi vrsti prilagojene potrebam občank in občanov ter dnevnim obiskovalcem, s čimer se uporabnikom zagotovi nemoten in neposreden dostop do storitev," so sporočili z občine. Zimski režim bo veljal do vključno 23. aprila.

Na območju B, ki zajema parkirišča na Piranski cesti ob Olimpijskem bazenu in na tržnici izven zapornic (asfaltirani in makadamski del), bo parkiranje po novem plačljivo le ob delavnikih, 24 ur na dan. Izjema je parkirišče ob Olimpijskem bazenu, kjer bo plačilo parkirnine obvezno med 6. in 19. uro. Cena prve ure znaša 0,5 evra, vsake naslednje pa en evro.

Tudi na območju C, ki zajema parkirišča pri nogometnem in atletskem stadionu, novem zdravstvenem domu, pri Rotundi, za Barko in na Ankaranski cesti, bo parkiranje plačljivo zgolj ob delavnikih, in sicer med 6. in 17. uro. Za prvo uro bo treba odšteti 0,5 evra, za vsako naslednjo pa en evro, bo pa na parkiriščih pri nogometnem, atletskem stadionu in novem zdravstvenem domu še naprej na voljo celodnevno parkiranje za štiri evre. Parkiranje na parkirišču poleg novega zdravstvenega doma na Bonifiki z abonmajem ni dovoljeno.

Obiskovalcem ugodno in prijazno parkiranje omogoča Parkirna hiša Belveder, kjer je prva ura parkiranja brezplačna, ob vikendih in praznikih pa tudi druga, medtem ko je za vsako nadaljnjo treba odšteti en evro. Sicer pa je za vse, ki želijo v mestu preživeti ves dan, najugodneje parkirati na enem od parkirišč po sistemu P+R (pri pasareli v Semedeli oziroma na glavni avtobusni postaji na Kolodvorski). Za celodnevno parkiranje je treba odšteti en evro, v ceno je vključena povratna avtobusna vozovnica.

 Zimski režim parkiranja bo veljal do vključno 23. aprila.
Zimski režim parkiranja bo veljal do vključno 23. aprila. FOTO: Shutterstock

Abonmaji za še ugodnejše parkiranje 

Mestna občina Koper je sporočila tudi, da je z uvedbo posebnih abonmajev razbremenila določena parkirišča in parkirni režim prilagodila dejanskim potrebam občanov in drugih uporabnikov. Deset evrov na mesec je treba odšteti za abonmaje za parkiranje na parkiriščih P+R ob pasareli in na Kolodvorski cesti, na parkirišču v Žusterni (samo za občane) in ob nogometnem ter atletskem stadionu.

Letošnja novost so trije novi splošni abonmaji, s katerimi je na parkiriščih Ukmarjev trg in Severna obvoznica 4 (sv. Ana) mogoče parkirati zgolj ob delavnikih, med 7.30 in 16.30, v PH Belveder med 7.30 in 18. uro. Cena prvih dveh znaša 20 evrov na mesec za občane in 30 evrov na mesec za vse ostale, medtem ko je cena abonmaja za parkiranje v PH Belveder enotna in znaša 50 evrov mesečno.

Sicer pa lahko uporabniki pridobijo tudi splošni mesečni parkirni abonma, ki za občane znaša 20 evrov mesečno, za druge uporabnike pa 30 evrov. Medtem ko lahko imetniki posebnih abonmajev parkirajo samo na določenih parkiriščih, imajo imetniki splošnega parkirnega abonmaja možnost parkiranja na vseh parkiriščih, namenjenih abonentom. S splošnim abonmajem je tako možno parkirati tudi za tržnico izven zapornic in na makadamu, pri atletskem in nogometnem stadionu, na parkiriščih P+R Semedela in Kolodvorska, za Barko, pri Rotundi, na Ankaranski cesti, Ulici 15. maja, na parkirišču Nova ulica v Semedeli, ob mandraču, v Žusterni, v Šalari, na obeh parkiriščih na Škofijah in tamkajšnjem mejnem prehodu.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

masai mara
01. 06. 2023 13.24
+1
Očitno je kokainski veter iz juga potegnil tudi čez koprsko občinsko upravo. Konec tedna zastonj parkiranje medtem ko veselo pišejo kazni za kolesa..razumi kdor more.
no-future
20. 10. 2022 18.34
+1
Brzanu se trese stolicka in je začel popuščati . Prepozno nesposobnez odletel boš iz te Občine tako kot si prisel tako bos odsel.
osancta simplicitas
20. 10. 2022 17.49
+2
Do 20. decembra, potem pa vse po starem, ko bo izvoljen novi župan!
bohinj je zakon
20. 10. 2022 17.43
+2
Na obali niso nič drugačni (beri tolerantni) od Ljubljane: zaradi parkiranja te udarijo po žepu kjer se le da. Brez milosti.
Harpuna
20. 10. 2022 17.35
+4
Novosti so v prvi vrsti prilagojene volitvam,ničemur drugemu.