Slovenija

ANIMACIJA: Prihajata kar dve fronti z obilnimi padavinami in nizko mejo sneženja

Ljubljana, 11. 03. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po dolgem obdobju večinoma suhega vremena, v večjem delu Slovenije smo v zadnjih štirih tednih imeli le en dan s padavinami, nas bosta ob koncu tega tedna prešli kar dve fronti, ki nam bosta poleg kar obilnih padavin prinesli tudi nizko mejo sneženja. Prvo fronto pričakujemo v noči na soboto, druga pa nas bo prešla v nedeljo čez dan. Po njunem prehodu bomo v prvi polovici prihodnjega tedna imeli večinoma suho, a hladno vreme.

Dan se v tem delu leta najhitreje daljša in bo kmalu postal daljši od noči. Če bo danes noč še za 40 minut daljša od dneva, pa bo ob koncu meseca dan daljši od noči že za eno uro in pol.

Krepko smo že zakorakali v meteorološko pomlad, za marsikoga najlepši čas v letu, toda z vremenskega vidika običajno tudi najbolj nepredvidljiv. V tem letnem času so pogoste hitre temperaturne spremembe, ki nas lahko iz že skoraj poletnih razmer v le nekaj urah spet popeljejo nazaj v zimo. Kljub vse močnejšemu soncu, ki nam ga prinašajo daljši dnevi, je namreč visoko na severu še veliko mrzlega zraka, ki se lahko kadarkoli spusti tudi nad naše kraje. 

Nekaj vremenske pestrosti smo bili deležni že v sredo, ko nas je v višinah od severa dosegla nekoliko hladnejša zračna masa. Ker se je ob tem ustvarila velika temperaturna razlika med nižjimi in višjimi sloji ozračja, so popoldne nastajale krajevne plohe, ki so bile kljub visokim temperaturam ponekod tudi snežne. Še več vremenskega dogajanja lahko pričakujemo v prihodnjih dneh, ko nas bosta prešli kar dve hladni fronti.

V noči na soboto in v nedeljo popoldne bo snežilo tudi po nekaterih nižinah.
V noči na soboto in v nedeljo popoldne bo snežilo tudi po nekaterih nižinah. FOTO: Dreamstime

Petek bo večinoma oblačen, krajša sončna obdobja bodo možna v vzhodni Sloveniji in ob morju. Pojavljale se bodo občasne padavine, ki bodo večji del dneva nastajale v zahodni polovici Slovenije, zvečer, ko nas bo dosegla hladna fronta, pa se bodo okrepile in razširile nad vso državo. Možne bodo tudi posamezne nevihte z nalivi in sodro. Ob okrepljenem jugozahodnem vetru bo meja sneženja do poznega popoldneva na nadmorski višini okoli 1300 metrov, zvečer in v noči na soboto, ko bo zapihal hladnejši severovzhodnik, pa se bo marsikje v severni in osrednji Sloveniji ter ponekod na jugovzhodu za krajši čas spustila do nižin. Zapade lahko nekaj centimetrov snega.

V hribih nad nadmorsko višino okoli 1300 metrov bo v prihodnjih dneh zapadlo več kot pol metra, ponekod na zahodu pa lahko tudi meter snega, zato se bo spet povečala nevarnost snežnih plazov. 

Najkasneje do sobotnega jutra bodo padavine povsod ponehale. V večjem delu Slovenije se bo delno zjasnilo. Pred novo hladno fronto, ki nas bo dosegla v nedeljo čez dan, se bo spet prebudil jugozahodni veter, zato bo sobotno popoldne kar toplo. Po nižinah se bodo temperature približale 15 stopinjam Celzija. 

Ob ponovnem spustu hladnega zraka na južno stran Alp bo v noči na nedeljo nad severno Italijo nastal ciklon, zato bo nedelja oblačna s padavinami. Meja sneženja se bo spuščala. Ob močnejših padavinah bo popoldne snežilo tudi marsikje po nižinah. Pihal bo hladen severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja.

Obeti za Slovenijo
Obeti za Slovenijo FOTO: 24ur.com

V prvi polovici prihodnjega tedna kaže na večinoma suho, a hladno vreme s popoldanskimi temperaturami do največ 10 stopinj Celzija. Pod vplivom hladnih severnih vetrov bomo predvidoma tudi v drugi polovici tedna, ko se bo spet povečala možnost za padavine. 

Podrobnejšo vremensko napoved za vaš kraj preverite na vreme.24ur.com

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MatyMasay
11. 03. 2021 10.50
+4
Lani teden kasneje je bil mraz in sneg, saj je še zima..??
TistoPravo
12. 03. 2021 08.38
+1
Ja smo vsako leto grem stopinjo v povprečju višje...tako da enako kot lani ne bo...sj smo imeli tud 2018 marec polarni val popolno zaledenelo sneg...letos tega ne bo, pa tudi lani ni blo..pa tud predlani ne več...povprečje smo že 3 stopinje višje od leta 2018 in tudi polarni vhodi nimajo več niti približno take moči, saj se z juhozahodniki zemlja in vse na zemlji preveč ogreva....in moči hladna obdobja nimajo več take. Problem pa nastaja zaradi tega v čedalje večji prevlaženosti ozračja, zemljine...kar po v poletnem obdobju čedalje bolj narobe hodilo. Telo se težko ohladi v toplejših obdobjih če vsebuje preveč vlage....ki pa je skozi zimsko obdobje sama zima ne mkre več tako "ubijati" zaradi vse višji temperatur. Več jih je v plusu, več takšen zrak vlage prenaša naokoli...
NLKP
11. 03. 2021 08.46
+0
Kurjači bodo imeli spet delo :) preveč drv bi ostalo :)
maršal Broz
11. 03. 2021 09.03
+6
Mi vsa drva, ki nam ostanejo od zime, zvozimo nazaj v hosto....
Lisec7
11. 03. 2021 08.36
+0
a je kriv Janš aiErjavec¨¨
AbrA0_KadaBRa
11. 03. 2021 08.24
+3
Hladneje kot februarja, v marcu lahko res pričakuješ vsak dan različno vreme
luckysss
11. 03. 2021 08.15
-2
Se čudim, da SDS ni pritaknila v svoje "protivirusne " ukrepe tudi prepoved ali policijsko uro za snegh..;)
morituri
11. 03. 2021 08.29
+5
luckysss
11. 03. 2021 08.40
+2
Očitno ne spremljaš sej na Slo TV3 ...Moram priznati, da ti tovrstno neizkušnjo zavidam..
Sentis
11. 03. 2021 08.07
+7
Nekaj mi ne bo nikoli jasno. Kje jemljete mediji podatke o vremenski napovedi? Sprašujem, ker vsak drugače napoveduje. Po radiju ravno o tem kako lepo vreme nas čaka čez vikend, tu preberem kako nas čakata kar dve fronti z dežjem in sneženjem. A to si vsak sam zmišljuje, kak vas pač piči v kolenu?
Madžaroš
11. 03. 2021 08.15
+2
Jah to so tisti njihovi nezanesljivi neuradni viri...
VAREN
11. 03. 2021 10.46
+2
Na ARSU vsako jutro ob 6 uri spustijo v zrak balon in počakajo rezultat.