Slovenija

Ob nevihtah spet možni močnejši nalivi s sodro ali drobno točo

Ljubljana, 26. 05. 2020 06.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Rok Nosan
Komentarji
6

Hladen in vlažen višinski zrak je v ponedeljek ob kombinaciji z močnim pomladnim soncem povzročil nastanek številnih ploh in neviht, nekatere med njimi so prinesle tudi nalive s sodro ali drobno točo. Podoben razvoj vremena lahko pričakujemo tudi v prihodnjih dneh.

Vstopili smo še v zadnji teden meteorološke pomladi, ki bo vremensko nestabilen. Že včeraj so po Sloveniji nastajale krajevne plohe in nevihte, nekatere med njimi so prinesle tudi sodro ali drobno točo.  

Animacija včerajšnje radarske slike padavin.  Nevihte prikazujeta rdeča in vijolična barva.
Animacija včerajšnje radarske slike padavin. Nevihte prikazujeta rdeča in vijolična barva. FOTO: Arso

Najbolj pestro dogajanje je bilo v večernem času, ko so v južnem in osrednjem delu Slovenije nastale tri manjše, a precej močne nevihtne celice z nalivi in drobno točo, ki je v središču neviht v premeru merila do dva centimetra. Prva nevihta je nastala pri Bistrici ob Sotli, druga v okolici Kočevja, tretja nevihta pa je malo po 19. uri oplazila zahodni del Ljubljane in na svoji poti proti jugu največjo intenziteto dosegla nad Rakitno. Nekaj ledenih zrn je padlo tudi ponekod drugod, nevihte pa kljub posameznim debelejšim zrnom niso povzročale večje škode.  

Včeraj je šlo za ta del leta precej običajen razvoj vremena. Nevihte so namreč posledica zamika v segrevanju med spodnjimi in zgornjimi plastmi ozračja, ki je ponavadi najbolj izrazit ravno ob koncu pomladi in v začetku poletja. To pomeni, da v višinah v tem času pogosto še vztraja hladen zrak, medtem ko se ozračje pri tleh čez dan močno segreje, pogosto rečemo tudi, da se pregreje. Tako se ustvari velika temperaturna razlika med nižjimi in višjimi plastmi ozračja, kar naredi celotno ozračje nestabilno. To ima za posledico dnevni razvoj kopaste oblačnosti, pogosto tudi ploh in neviht, ki lahko postanejo močnejše in ob nadaljnji krepitvi prerastejo v neurja.  

Podoben razvoj vremena lahko pričakujemo tudi v prihodnjih dneh. Slovenija se je namreč po nedeljskem prehodu fronte znašla na vzhodnem robu anticiklona s središčem nad Britanskim otočjem, ki proti našim krajem usmerja razmeroma hladen in občasno tudi bolj vlažen zrak, ta pa ob kombinaciji z dnevnim segrevanjem pri tleh povzroča nastanek ploh in neviht. Še bolj nevihtno bo v tem tednu v krajih vzhodno od nas. Ponekod bodo spet nastajali kratkotrajni nalivi s sodro ali drobno točo, medtem ko so neurja, ki bi povzročila večjo škodo, na srečo le malo verjetna.  

Tudi v prihodnjih dneh se bodo predvsem ob popoldnevih pojavljale krajevne plohe in nevihte.
Tudi v prihodnjih dneh se bodo predvsem ob popoldnevih pojavljale krajevne plohe in nevihte. FOTO: Dreamstime

Podrobnejša napoved za Slovenijo

Po svežem in ponekod meglenem začetku torka bodo sončna obdobja v nadaljevanju dneva pogosto prekinjali oblaki. Nastajale bodo krajevne plohe in nevihte, ki bodo na Primorskem redke, bolj pogoste pa bodo v vzhodni polovici Slovenije. Nevihte se bodo podobno kot včeraj pomikale od severa proti jugu ter se na določenih območjih ne bodo zadrževale dalj časa. Ob hladnem severovzhodniku se bodo temperature v večjem delu države povzpele do največ 20, na Primorskem, kjer bo sredi dneva zapihala šibka burja, pa pričakujemo 23 ali 24 stopinj Celzija.  

Sreda bo verjetno najbolj stabilen dan tega tedna, čeprav povsem brez oblakov ne bo šlo. Marsikje bo še vetrovno, še zlasti to velja za vzhodno polovico Slovenije. Jutro bo precej sveže s temperaturami od 5 do 10, še nekoliko hladneje bo v alpskih dolinah ter na planotah Notranjske in Kočevske, dan pa bo nekoliko toplejši od današnjega s temperaturami v večjem delu Slovenije do 22 ali 23 stopinj Celzija. 

V drugi polovici tedna bo vreme spet bolj spremenljivo. Dopoldnevi bodo vsaj deloma sončni, ob popoldnevih pa bodo prevladovali oblaki. Nastajale bodo krajevne plohe in nevihte, ki jih bo po današnjih izračunih največ v soboto, a ker bo na vreme pri nas vplival običajno zelo nepredvidljiv višinski ciklon, se lahko napoved tudi še nekoliko spremeni. Bo pa za konec maja razmeroma sveže s popoldanskimi temperaturami od 15 do 20 stopinj Celzija. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Malo_sutra
26. 05. 2020 15.38
-3
Avto je pod streho tko, da naj tolce celi dan.
Transformerji
26. 05. 2020 13.10
+1
Naši potomci se bodo selili na severni pol - tam bo topleje. Zato migranti že sedaj rinejo severneje od nas - tam bo prihodnost za njihove potomce.
Transformerji
26. 05. 2020 16.35
+0
Pogledaš novice tujina - severni pol je ozelenel - jasno, Zemlja živi svoje življenje , prav malo odvisno od nas, njenih gostov.
jajek
26. 05. 2020 09.27
+2
Globalno segrevanje in toto sranje kaj znastveniki pišejo je isto kot da bi jaz pisal. Vem le to da je konec maja 15 stopinj . Potem pa naj raste če kaj lahko. !
CtrlDelete
26. 05. 2020 08.40
+14
Važno, da v petek ob 19 uri ne bo padalo.
nemski_ovcar
26. 05. 2020 11.48
+1
a bo spet duatlon po LJ ( peš/kolo) :) če pa pade dež bo pa triatlon , se bo še plavalo po lužah