Slovenija

Ob obisku velikega mojstra malteškega viteškega reda o humanitarnosti

Ljubljana, 17. 06. 2019 13.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / N.P.
Komentarji
8

Predsednik Borut Pahor je na obisku sprejel velikega mojstra malteškega viteškega reda Giacoma Dalla Torre del Tempio di Sanguinetta. V ospredju je bilo predvsem humanitarno sodelovanje, govorila sta tudi o tem, da bi bilo koristno pripraviti sporazum o sodelovanju.

Predsednik republike Borut Pahor je sprejel velikega mojstra malteškega viteškega reda Giacoma Dalla Torre del Tempio di Sanguinetta. V "kratkem in vsebinskem" pogovoru sta sogovornika naslovila vprašanja, ki zadevajo humanitarno poslanstvo in prizadevanja reda, pa tudi najpomembnejša vprašanja v Evropi in svetu. Po besedah Pahorja sta ugotovila, da so njuni pogledi zelo sorodni.

Slovenija ima s suverenim malteškim viteškim redom vzpostavljene diplomatske odnose že od leta 1992, vse od takrat pa so odnosi po Pahorjevih besedah vzorni. Predsednik republike je uradno obiskal malteški viteški red v Rimu oktobra 2017 in bil, kot je poudaril, prijazno sprejet z vsemi častmi. "V enaki meri smo se danes mi potrudili sprejeti njegovo visokost tudi z uradnimi častmi in uradnimi pogovori," je pojasnil.

Govorila sta tudi o tem, da bi bilo koristno pripraviti sporazum o sodelovanju, ko se bo vlada tako odločila in bo prosila za mandat v DZ ter bodo stekla tudi pogajanja o njegovi vsebini in nato potrditev v DZ, je dejal Pahor. Predsednik je sicer red zaradi njihovega prizadevanja ob odpravi posledic žledoloma leta 2015 odlikoval za zasluge.

Slovenija kot nosilka stabilnosti v regiji

Veliki mojster malteškega viteškega reda je poudaril, da sta s Pahorjem razpravljala tudi o vlogi Slovenije kot o nosilki stabilnosti v regiji. Tudi on je izpostavil pomen mednarodne razsežnosti humanitarne dejavnosti reda, izkušenj na področju socialne oskrbe in humanitarne pomoči. Razpravljala sta tudi o vključevanju, povezovanju, migracijah in pomenu izobraževanja novih generacij, da bi znali svoje znanje povezati prek prostovoljstva.

Suvereni vojaški hospitalni red svetega Janeza iz Jeruzalema, Rodosa in Malte, ustanovljen v Jeruzalemu okoli leta 1048, je subjekt mednarodnega prava ter katoliški verski in svetni red. Poslanstvo reda je pričevanje vere ter pomoč ubogim in bolnikom. Upravljajo z bolnišnicami, ambulantami, ustanovami za ostarele in invalide, hospic centri in službo prostovoljcev.

Veliki mojster malteškega viteškega reda, ki danes zaključuje večdnevni uradni obisk v Sloveniji, se je konec tedna med drugim udeležil romanja bolnikov in invalidov na Brezjah ter pozdravil prostovoljce malteškega viteškega reda v Sloveniji. Kot je dejal, bo "v srcu in očeh" s sabo nosil čudovite podobe, ter poudaril pomen skupnih vrednot in sobivanja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
17. 06. 2019 16.45
+0
.pa zakaj mi je bila prva misel : križarji . / moram it v knjižnico poiskat kaj več kot tisti neki gral...
ArkaMast
17. 06. 2019 15.31
+0
Joj, ti ljudje vec jemljejo kakor dajo. Jemljejo tiho, darujejo pa drobiz kot cerkvene orgle naglas. Ne predstavljamo si sploh kaj je biti miljarder. O denarju govorimo.
ElPapo
17. 06. 2019 14.49
-5
ce si kdo zasluzi spostovanje, so to Malteski vitezi.
luckysss
17. 06. 2019 14.59
+6
Seveda..takoj za prostozidarji in NWO, sicer pa je to ista banda..
HorstWiesel
17. 06. 2019 15.03
+5
Lucky pa opus dei si pozabil. Mafija erste klase
brigajsezase
17. 06. 2019 14.39
+3
klempo hahahahahahahaha
MojsterSplinter
17. 06. 2019 14.31
+16
Viteški red... sam sebi in svojim pozicijam namen.
25kur
17. 06. 2019 14.28
+18
to ni moj predsednik