Slovenija

Ob obletnici izredno stanje

Ljubljana, 29. 03. 2007 18.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ob obletnici zasedbe tovarne Rog, kjer potekajo angažirane dejavnosti, se je MOL odločil za poostreno varovanje.

Uporabniki prostorov nekdanje tovarne Rog so smeli v prostore, a tja niso smeli ne prinesti ne od tam odnesti kakšnih predmetov, tudi svojih ne
Uporabniki prostorov nekdanje tovarne Rog so smeli v prostore, a tja niso smeli ne prinesti ne od tam odnesti kakšnih predmetov, tudi svojih ne FOTO: Dare Čekeliš

Začasni uporabniki nekdanje tovarne Rog, ki je leta stala zapuščena in prazna, so danes naleteli na poostreno varovanje. Vhod v tovarno po novem varuje par pet redarjev, na vrata pa so namestili tudi ključavnice in preprečili vstop v prostore tovarne celo medijem. Na območje tovarne po novem ni dovoljeno vnašati predmetov, kot pa so povedali uporabniki Roga in predstavniki skupine Dostje, varnostniki ne komunicirajo niti z njimi.

Prostor stare tovarne koles je bil leta zapuščen. Marca lani, ko so uporabniki zasedli tovarno, so uredili okolico, notranje in zunanje prostore ter stavbe deloma tudi obnovili. V prostorih se ves čas odvijajo glasbene, kulturne, medijske, likovne, filmske, plesne delavnice, debate in podobno. Za varnost v objektu je tudi že prej skrbela varnostna služba, ki pa uporabnikom ni preprečevala delovanja.

Varnostniki v prostore nekdanje tovarne niso dovolili vstopiti predstavnikom medijev
Varnostniki v prostore nekdanje tovarne niso dovolili vstopiti predstavnikom medijev FOTO: Dare Čekeliš

Mesta občina Ljubljana je današnje ravnanje v sporočilu za javnost pojasnila kot "ščitenje svojega premoženja in skrb za varnost na področju bivše tovarne Rog". MOL je namreč izvedel, da se v tovarni pripravlja množična javna prireditev ter se je, ker ta ni bila prijavljena, ni imela soglasja MOLa, odločil zaščititi svoje premoženje, še sporoča MOL.

"Mestna uprava MOL je tolerirala začasno rabo tovarniškega objekta Rog za posamezne kulturno-produkcijske aktivnosti, pri čemer so kulturni umetniki ves čas jasno, nedvoumno in javno zagotavljali, da bodo prostor zapustili takoj, ko mu bo MOL opredelila bodočo namembnost in hkrati, da ga ne bodo nikoli izkoriščali za namene javnih prireditev," so zapisali na MOL, kjer dodajajo, da imajo za območje nekdanje tovarne "načrt preureditve v kulturni objekt mešane rabe (center sodobne umetnosti)".

Mediji pred vrati, varnostniki za njimi
Mediji pred vrati, varnostniki za njimi FOTO: Dare Čekeliš

Začasni uporabniki Roga so se popoldne zbrali na skupščini, nato pa so odpravili v mestno hišo na sestanek z županom Zoranom Jankovićem in podžupanom Janijem Möderndorferjem. Aktivisti pojasnjujejo, da delujejo v skladu z dogovorom. Sporna javna prireditev naj bi bilo praznovanje prve obletnice delovanja v Rogu. Kot zagotavljajo uporabniki, se ta prireditev od predhodnih, ki so potekale v tem času, ne bi razlikovala ne po "kvantiteti niti kvaliteti".

Dvourni sestanek na MOLu ni obrodil sadov. Aktivistom je podžupan zagotovil, da bo varnostno službo obvestil, da lahko v Rog spušča vse ljudi, a ko so se aktivisti in uporabniki Roga vrnili v prostore tovarne, varnostniki o tem niso bili obveščeni. Tako da so na večerno prireditev še naprej spuščali le še tiste ljudi, ki so jih prepoznali kot uporabnike ali pogoste obiskovalce prostorov.



  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.