SLOVENIJA

Ob podpori vstopu Hrvaške v schengen opozorilo o spoštovanju arbitraže

Ljubljana, 17.11.2022, 17:48 | Posodobljeno pred 8 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Vlada je na seji obravnavala predlog stališča Slovenije glede vstopa Hrvaške v schengen in ga poslala pristojnima odboroma DZ. Predlog ima do sprejema v državnem zboru oznako interno, a je vlada sporočila, da Slovenija načeloma podpira vstop Hrvaške v skupno carinsko območje s 1. januarjem. V enostranski izjavi pa ob tem potrjuje svoje vztrajanje pri implementaciji arbitražne odločitve glede meje.

Kot so po koncu seje poudarili na vladi, je vstop Hrvaške v schengen v našem skupnem evropskem interesu. Za Slovenijo je ob tem arbitražna odločitev dokončna in pravnoformalno potrjena z zakonom o evidentiranju državne meje s Hrvaško iz decembra 2017. Stališče bo vlada predstavila pristojnima odboroma DZ, kjer bo sprejeta tudi končna odločitev. 

V izjavi naj bi sicer neuradno pisalo, da Slovenija podpira vstop Hrvaške v schengen, ki je v interesu Slovenije in Evropske unije. Ob tem poudarja, da je arbitražna razsodba glede meje dokončna, zavezujoča in jo je treba spoštovati ter da jo je Slovenija že implementirala.

V državnem zboru bosta gradivo in izjavo o vstopu Hrvaške v schengen obravnavala pristojna odbora za zunanjo politiko in zadeve EU.

Da je vlada obravnavala stališče o vstopu Hrvaške v schengen, je ob zaključku kampanje pred lokalnimi volitvami na Prešernovem trgu v Ljubljani novinarjem potrdil tudi premier Robert Golob. "Ugotovili smo, da je vstop Hrvaške v schengen strateški interes Slovenije," je dejal. "Naša vlada je vedno enotna," pa je premier odgovoril na vprašanje, ali je bila vlada glede hrvaškega članstva v schengnu enotna.

Dejal je še, da so danes govorili tudi o vstopu Romunije in Bolgarije v schengen in da v kratkem pričakuje pozitivno stališče vlade tudi na to temo.

Hrvaška bi morala po načrtih s 1. januarjem vstopiti v schengen.
Hrvaška bi morala po načrtih s 1. januarjem vstopiti v schengen. FOTO: Shutterstock

O vstopu Hrvaške v schengensko območje s 1. januarjem prihodnje leto bodo nato notranji ministri schengenskih držav odločali na zasedanju Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve 8. decembra in ga po pričakovanjih podprli. Za pozitivno odločitev o vstopu Hrvaške je potrebno soglasje članic schengna, k taki odločitvi pa članice pozivata tako Evropski parlament kot komisija.

Odločitev bo formalno sprejeta kot sklep Sveta o uporabi vseh določb schengenskega pravnega reda na Hrvaškem in k temu sklepu naj bi Slovenija priložila omenjeno nacionalno izjavo. Podlaga za sprejetje izjave bo tako stališče Slovenije do omenjenega sklepa sveta.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.