Predsedniške volitve 2022

Ob izteku roka kandidaturo vložila tudi Sabina Senčar

Ljubljana, 28. 09. 2022 06.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ob polnoči se izteče rok, do katerega je na Državno volilno komisijo (DVK) mogoče vložiti kandidature za volitve predsednika republike. Za zdaj kaže, da se bo na oktobrskih volitvah pomerilo vsaj osem kandidatov, končni nabor pa bo znan v začetku oktobra. Predsedniško kandidaturo je vložila tudi ginekologinja Sabina Senčar s 3261 podpisi volivk in volivcev in s podporo stranke Resni.ca, nekdanji zunanji minister in evropski poslanec Ivo Vajgl pa napovedane kandidature ne bo vložil.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Potrjenih osem predsedniških kandidatov
    01:42
    Iz 24UR: Potrjenih osem predsedniških kandidatov
  • Iz 24UR: V tekmi osem predsedniških kandidatov
    02:59
    Iz 24UR: V tekmi osem predsedniških kandidatov

 

Doslej je kandidature na DVK s podpisi volivcev ali podporo stranke oz. poslancev vložilo sedem kandidatov. Pet kandidatur, ki so bile vložene minuli teden, je DVK že potrdila, in sicer kandidature glasbenika Gregorja Bezenška, poslanca NSi Janeza Ciglerja Kralja, kočevskega župana Vladimirja Prebiliča, poslanca SDS Anžeta Logarja in pravnice Nataše Pirc Musar.

V ponedeljek sta kandidaturi vložila še evropski poslanec Milan Brglez ter poslanec Levice Miha Kordiš. Da bodo to storili danes, pa so napovedali še v volilnem štabu ginekologinje Sabine Senčar

Kandidature za predsedniško funkcijo je sicer napovedalo še kar nekaj posameznikov, ali je kateremu od njih uspelo zbrati zadostno število podpisov za vložitev kandidature, pa bo znano po izteku roka. Nekateri, ki so napovedali vstop v predsedniško tekmo, pa so iz nje protestno izstopili.

Kandidature, vložene ta teden, bo DVK potrjevala v četrtek, končni nabor predsedniških kandidatov pa bo znan v začetku prihodnjega meseca, saj imajo kandidati še do 3. oktobra čas, da umaknejo soglasje h kandidaturi.

Žreb vrstnega reda kandidatur pa bo DVK izvedla v torek, 4. oktobra. S tem bo tudi določila seznam kandidatur, kot bo zapisan na glasovnicah 23. oktobra, ko bo potekal prvi krog predsedniških volitev.

Predsedniško kandidaturo vložila tudi Sabina Senčar, ob vložitvi poudarila pomen temeljnih človeških vrednost

Po mnenju Sabine Senčar mora predsednik oz. predsednica države zastopati interese vsakogar in vseh državljanov Slovenije. "Zavzemati se mora za vrednote, ki morajo biti in so brezčasne. Ne smejo biti odvisne od političnega sistema in politike, v kateri živimo," je poudarila.

Kot predsednica bi se zavzemala predvsem za dostopno zdravstvo. "Za samega državljana ni tako velikega pomena ali bo zdravstvo državno ali privatno, za posameznega državljana mora biti v interesu le to, da bo zdrav, da bo prišel do poštene, hitre in strokovne zdravniške oskrbe, do svežega zraka, hrane, do vseh teh stvari, ki omogočajo zdravje. To pa ni le odsotnost bolezni, temveč tudi stanje popolne socialne, ekonomske in duševne blaginje," je utemeljila.

Pomembna se ji zdi tudi skrb za varnost. Kot je dejala, varnost ne pomeni kulture strahu, "zato bomo o vseh postopkih, na katere bomo opozarjali in morda niso vodili v najbolj varne razmere za naše državljane, razpravljali brez sramotenja in korektno v upanju, da se bomo iz tega tudi kaj naučili". Zavzemala se bo tudi za sprejetost vsakega posameznika in njegovih najbližjih. Žaljenje, ustrahovanje, strašenje in grožnje, so po njenem mnenju nespremenljive.

Pri omembi mednarodnih organizacij je opozorila, da bomo v njih ostali samo pod pogojem, če bodo imele enake demokratične vrednote in se bodo zavzemale za varovanje človekovih pravic, kot je zapisano tudi v ustavi.

"Predsednik mora biti varovalka za vse in za vsakogar. Lahko se menja zakonodajna oblast, lahko se menjajo položaji izvršilne oblasti in vsi državni organi tako v zdravstvu, sodstvu, šolstvu. Temeljenje človekove pravice pa morajo ostati iste," je povedala.

Podporo njeni kandidaturi je izrazil tudi predsednik stranke Resni.ca Zoran Stevanović. "Prepričan sem, da bo Sabina odlična predsednica in zagotovo nekaj novega oz. nekaj tistega, kar ljudje iščejo. Gre za glas ljudi, predvsem tistih, ki do sedaj niso bili slišani," je dejal.

Vajgl ne bo vložil napovedane kandidature za predsednika republike, podprl bo Brgleza

Nekdanji zunanji minister in evropski poslanec Ivo Vajgl, ki je avgusta najavil zbiranje podpisov za kandidaturo za predsednika republike, kandidature ne bo oddal. Koliko podpisov podpore je zbral, ni pojasnil, dejal je le, da zelo veliko. V predsedniški tekmi podpira kandidata Gibanja Svoboda in SD Milana Brgleza, je poudaril v izjavi za medije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

maksi23
28. 09. 2022 17.09
-2
Čestitke, gospa Sabina!
User300173
28. 09. 2022 13.57
+0
Volijo v 2 milijonski Sloveniji Predsednika republike ali Predsednike pokrajin?
Iztok Krek
28. 09. 2022 13.18
+1
Ima moj glas.
crestor
28. 09. 2022 12.42
+1
Kaj je program Resnice? Samo in zgolj antikovid agenda?
jkal
28. 09. 2022 14.46
+0
Vse je jasno napisano in objavljeno na njihovi spletni strani in na njihovih socialnih medijih. Ampak veliko lažje je, da si ne prebereš in le povzemaš to kar main sream mediji pišejo o njih. Zaplankanost na višku....
crestor
28. 09. 2022 11.39
+1
Senčar, a ni škoda časa, ki ga že itak nimate na pretek?
Roadkill
28. 09. 2022 10.25
+6
a ni škoda cajta
maksi23
28. 09. 2022 17.11
+1
res, a ni škoda cajta za pisanje tako globokih komentarjev?
komarec
28. 09. 2022 10.11
-1
Ta bi lahko bila dobra kandidatka.