Močan veter podiral drevesa in razkrival strehe

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Maruša Slana /
KOMENTARJI
85
Po vročem in sončnem koncu tedna, ko so se temperature povzpele tudi čez 30 stopinj Celzija, je vročina nekoliko popustila. Oslabljena hladna fronta z močnimi sunki vetra, nalivi in točo je sprva zajela severovzhod države, nato pa še dosegla večji del Slovenije. Močan veter je podiral drevesa, v Slovenski Bistrici pa je razkril del strehe osnovne šole.

Po vročem koncu tedna nas je danes prešla oslabljena hladna fronta, ki je dosegla večji del Slovenije. Po državi so nastala krajevna neurja z močnimi sunki vetra, nalivi in zelo verjetno tudi s točo, je poročal naš prognostik Rok Nosan.  Arso je za severovzhod  države izdal oranžno opozorilo.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Fronta je sicer na svoji poti proti jugu slabela. Na Štajerskem, Koroškem in v Prekmurju, kjer je bil njen vpliv največji, so nastala krajevna neurja. Ob tem so temperature padle za več kot 10 stopinj Celzija. Na nevarnost krajevnih neurij so opozorili tudi na Upravi RS za zaščito in reševanje. "Iznad Avstrije se nad Koroško, Štajersko in Pomurje in naprej proti jugovzhodu pomika več nevihtnih celic, ki povzročajo močne sunke vetra, krajevno močne nalive, možna je toča. Ob tem lahko narastejo hudourniški vodotoki," so sporočili iz celjskega regijskega centra za obveščanje.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Fronta z nevihtami je nato dosegla osrednjo in JV Slovenijo. V večernih urah se je vremensko dogajanje po državi umirilo. 

Radarska slika padavin.
Radarska slika padavin.FOTO: Arso

Najmočnejši sunki severnika so na izpostavljenih mestih za krajši čas presegli hitrost 70 kilometrov na uro. Na postaji Ptuj so med 14.30 in 15. uro zabeležili sunek vetra 71 kilometrov na uro. Na postaji Novo mesto je bil med 16.30 in 17.00 zabeležen sunek vetra 75 km/h. O več dogodkih, na katerih so posredovala prostovoljna gasilska društva, med drugim poročajo iz Slovenske Bistrice, Slovenj Gradca, Vuzenice, Radelj ob Dravi in Šentilja.

Ob 15.46 je neurje v močnimi nalivi zajelo občino Dravograd. Gasilci PGD Trbonje so posredovali v Sv. Danijelu kjer je meteorna voda zalivala objekt. V občini Duplek je močan veter razkril del strehe stanovanjske hiše v naselju Zgornji Duplek. Posredovali so gasili iz PGD Dvorjane. V občini Slovenska Bistrica je močan veter v naselju Zgornja Ložnica razkril del strehe osnovne šole.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

V naselju Pleterje, občina Kidričevo, je močan veter zlomil drog električne napeljave. Gasilci PGD Pleterje so drog odstranili in zavarovali.Podprta drevesa so ovirala promet med drugim v Miklavžu na Dravskem polju, Ormožu, Podvleki, Poljčanah, Muti in Slovenski Bistrici. 

Kaj nas čaka v prihodnjih dneh? 

V torek zjutraj bo ponekod še padlo nekaj kapelj dežja, v nadaljevanju dneva pa se bo jasnilo. Možnost za nastanek popoldanskih ploh bo razmeroma majhna, nekoliko večja le v severni Sloveniji. Vročina bo nekoliko popustila. Malo nad 30 stopinj Celzija bo le še na Primorskem, drugje pričakujemo od 25 do 28 stopinj Celzija.

V sredo in četrtek bo dopoldne večinoma sončno in suho, popoldne pa spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami. Ob jugozahodnem vetru bodo temperature po dnevu premora marsikje znova presegle 30 stopinj Celzija. A že v petek se bo vreme spet spremenilo, saj nas bo od zahoda dosegla nova hladna fronta, ki nam bo poleg ohladitve predvidoma prinesla tudi nekoliko izdatnejšo pošiljko padavin.