Slovenija

Novo šolsko leto se začenja po modelu B – pouk v šoli za vse, a z omejitvami

Celje, Domžale, 01. 09. 2021 10.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Za 193.116 učencev in 76.000 dijakov se začenja novo šolsko leto, že tretje v znamenju epidemije covida-19. Tako šolarji kot zaposleni v celjskih šolah so večinoma veseli, da se je pouk danes začel v šolskih klopeh in ne na daljavo. Po mnenju ravnateljice celjske Osnovne šole Lava Marijane Kolenko je to "najpomembnejši znak, da bomo - upamo - več šolskega leta preživeli v šoli kot pa v drugačnih prilagojenih oblikah". Na prvi šolski dan je nekaj otrok v šolo simbolično pospremil tudi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Kot je dejala ravnateljica Marijana Kolenko, bodo znotraj omejitev za preprečevanje širjenja epidemije covida-19, po katerih morajo delovati šole, poskušali uresničiti ves obvezni in tudi razširjeni del izobraževalnega programa, torej tudi dneve dejavnosti, šole v naravi, interesne dejavnosti, ves bogatitveni program, ki otrokom razvija tudi izjemno pomembne veščine in kompetence, ki jih tekom pouka ne morejo.

"To se mi zdi, da je velik dosežek, kajti takrat, ko je bilo to onemogočeno, so bili otroci kar prikrajšani," je dejala. Če so spomladanske šole v naravi odpadle, pa upajo in načrtujejo, da bodo lahko izpeljali septembrske ter četrtošolce in petošolce odpeljali v šolo v naravi.

Petošolka Ema z OŠ Petrovče je povedala, da je vesela, da gre spet v šolo. "Upajmo, da ne bomo šli spet na daljavo. Ni bilo tako fajn. Saj je imelo svoje prednosti, ampak tudi slabosti. Malo dlje smo lahko spali in se direkt ob osmih prijavili na sestanek, ampak internetna povezava je včasih tudi nagajala," je opisala.

Devetošolka Maša z OŠ Petrovče je povedala, da je na današnji prvi šolski dan v stresu, a v dobrem smislu, ker "grem v deveti razred in me je vseeno malo strah za vpise v srednjo šolo. Skrbi me tudi, da ne bomo slučajno spet prešli na šolo na daljavo. To bi bilo zame zahtevno. Lani nas med poukom na daljavo niso ocenjevali, ko smo se vrnili v šolo, pa smo imeli ogromno ocenjevanj. Tudi zato me je malo strah, sicer se pa veselim vrnitve v šolo, da bom spet srečala sošolce".

Veselje ob vrnitvi v šolo je izrazil tudi dijak drugega letnika Srednje gradbene šole Celje Nejc. "Všeč mi je, da gremo nazaj v šolo, čeprav tudi pouk na daljavo je bil kar v redu. Učitelji so se precej potrudili za nas in nam večkrat razložili določeno stvar, če nam kaj ni šlo. Je pa tudi učiteljem verjetno veliko lažje učiti v razredu kot pa preko računalnika," je razmišljal srednješolec.

Kot je povedal, mu tudi v primeru, da bi se morali vrniti k pouku na daljavo, to ne bi predstavljalo težave, "ker se znam prilagoditi".

Previdno v prometu!

Previdno na cesti!
Previdno na cesti! FOTO: Bobo

Minister Jernej Vrtovec, ki je imel danes tudi pomembno starševsko vlogo, saj je v prvi razred pospremil svojo hčerko, je v izjavi pred domžalsko Osnovno šolo (OŠ) Venclja Perka pozval vse voznike, naj bodo odgovorni v prometu, "ne le danes, temveč vse šolsko leto". "Želim si, da bi to šolsko leto v celoti potekalo v učilnicah, in ne na daljavo. Da bi vsi spoštovali proticovidne ukrepe in bi lahko učenci varno obiskovali šolo," je dejal Vrtovec.

Ravnateljica Perka Petro Korošec je opomnila, da so za zagotavljanje varnosti v prometu v prvi vrsti odgovorni starši, pa tudi institucije, lokalna skupnost in otroci sami. "Zelo pomembno je, da smo odrasli zgled otrokom – da prečkamo cesto na prehodu za pešce, da pripnemo varnostni pas v avtu, da si na kolesu ali skiroju nadenemo čelado, pa tudi da smo strpni v prometu," je naštela.

Kot je pojasnila, v šoli že od prvega šolskega dne z otroki govorijo o prometni varnosti ter splošni varnosti in zdravju. Te vsebine med šolskim letom še stopnjujejo in nadgrajujejo. "Danes pa želim predvsem lep, srečen začetek šolskega leta vsem šolarjem in lep dan staršem," je dodala ravnateljica.

"Bodimo odgovorni v prometu, upoštevajmo vse predpise, zmanjšujmo hitrost, kjer je treba. Najmlajši ne poznajo cestnoprometnih predpisov, zato bodimo odgovorni," pa je pozval minister in spomnil na glavne problematike prometnih nesreč v Sloveniji. To sta zlasti prehitra vožnja ter uporaba nedovoljenih substanc in alkohola.

Dotaknil se je tudi javnih prevozov in dejal, da si na ministrstvu želijo doseči, da bi bil javni potniški promet čim ugodnejši in privlačnejši za vse starostne skupine. Spomnil je, da so bistveno ugodnejše vožnje v javnem potniškem prometu za zdaj zagotovili dijakom in študentom ter upokojencem in invalidom. Ocenil je tudi, da je v javnem potniškem prometu zelo dobro poskrbljeno za varnost zdravja in preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom. "Uporaba mask je tu ključnega pomena," je opomnil minister.

Vrtovec je sicer podčrtal pomen ozaveščanja o varnem obnašanju v prometu. Ob tem je direktor Agencije za varnost prometa Jože Hribar pojasnil, da so na agenciji tudi letos pripravili različne akcije na terenu, s katerimi voznike osveščajo, da so v prometu znova prisotni tudi šolarji. "Vozniki naj bodo še posebej previdni na otroke, ki so najranljivejša skupina v prometu. Pozivamo tudi starše, naj najmlajše opremijo z odsevnimi telesi, sami pa naj bodo dober zgled," je dejal Hribar.

Koroščeva, ravnateljica OŠ Venclja Perka, je danes še ocenila, da je šola zelo dobro pripravljena, kar zadeva preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. "Skušamo slediti vsem napotkom in hkrati življenjsko izvajati pouk. Upamo, da bomo čim dlje ostali v šolah," je dodala.

Začenja se novo šolsko leto, že tretje v znamenju epidemije covida-19

Pouk v šoli bo v novem šolskem letu potekal po modelu B ob upoštevanju preventivnih ukrepov. Prvič je šolski prag prestopilo 21.198 prvošolcev. Učenci zadnjega triletja in dijaki se bodo prostovoljno samotestirali, za učitelje velja pogoj PCT.

Letošnje šolsko leto se je začelo približno tako, kot se je lansko šolsko leto končalo. V šolske klopi so sedli vsi učenci, a nekaterimi omejitvami. Ob upoštevanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje bodo lahko v šolah izvajali vse dejavnosti in programe, vključno z dnevi dejavnosti, šolo v naravi in plavalnimi tečaji.

Model B predvideva normativno število učencev v oddelku in tudi možnost združevanja učencev različnih oddelkov v skupine, na primer pri izvajanju neobveznih in obveznih izbirnih predmetov, vse ob izvajanju higienskih ukrepov.

Učitelji bodo morali izpolnjevati pogoj PCT (prebolel, cepljen, testiran), stroške testiranj bo kril državni proračun. Dijaki in učenci tretjega triletja pa lahko teste za samotestiranje doma prevzamejo v lekarni z zdravstveno kartico ali potrdilom o vpisu.

Šole so za prvošolce, ki jih je letos manj kot lani, pripravile posebne sprejeme. Vsem zaposlenim staršem, tudi tistim v zasebnem sektorju, že drugo leto zapored pripada dodaten dan plačanega dopusta za spremstvo prvošolca v šolo na prvi šolski dan.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je v poslanici ob začetku novega šolskega leta šolarje pozvala, naj ne pozabijo na vrline in pravila varnosti. Šolarjem je zaželela zanimivo, znanja polno in zdravo novo šolsko leto ter jih pozvala, naj bodo odgovorni in spoštljivi do sebe in do drugih.

Predsednik republike Borut Pahor pa je v poslanici pred začetkom šolskega leta izpostavil, da moramo vsi storiti vse, kar je mogoče, da bo pouk v šolah varno potekal vse šolsko leto. Po njegovih besedah je to cilj strateškega pomena.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
01. 09. 2021 12.32
-1
Šole zapret, zaj tak mamo 5G, pa hitro povezavo, kamere za prepoznavanje obrazov na vsskem koraku, policijo z vsemi pooblastili,.. To vse nudi sodobna demokracija.
Uporabnik2066124
01. 09. 2021 11.38
+0
Kako so pa kaj stopili na prvi solski dan v osnovno solo v Kamniku.......... V osnovno solo Marjana Sarca.......? Baje, da je ni potrebno zraciti, ker se sama od sebe zraci