Slovenija

Ob reorganizaciji Golobove vlade več ministrov čaka zaslišanje

Ljubljana, 29. 11. 2022 18.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Anže Božič
Komentarji
1

Kako bo po nedeljski referendumski zmagi v praksi videti rekonstrukcija Golobove vlade? Na zaslišanje v državni zbor bo šlo najmanj devet kandidatov za ministre oziroma ministrice, nekateri že drugič. Zaradi rotacije resorjev in oblikovanja povsem novih bodo morali nekateri ministri najprej formalno odstopiti. Tako pravijo pravni napotki, ki jih je Golobova koalicija pridobila pred začetkom širitve ministrske ekipe v skladu z novim zakonom.

Reorganizacija okrogle ministrske mize, kot si jo je koalicijski trojček zamislil že po zmagi na volitvah, pomeni, da mora državni zbor zagotovo zaslišati pet kandidatov za prevzem novoustanovljenih ministrstev. Tako pravi mnenje vladne službe za zakonodajo, ki smo ga pridobili v uredništvu. Bojan Kumer in Igor Papič sta dva od ministrov, ki ju čaka že drugo zaslišanje v pol leta.  

"Gre za sodobno, moderno organiziranost. Imel sem možnost neuradne bilaterale z italijanskim kolegom, kjer imajo okolje, podnebje in energijo že združeno. To nas bo pripeljalo zagotovo korak naprej, mene pa čaka seveda veliko dela," je dejal Kumer. 

"Iz te inovacijske doline želimo narediti hrib. Kar pomeni, da bi to znanje bolj učinkovito povezali z gospodarstvom,"  pa je zagotovil Papič. 

Vlada Roberta Goloba
Vlada Roberta Goloba FOTO: Luka Kotnik

Pri tem Levica ostaja uganka. Ali bo Luka Mesec prevzel odgovornost za novo oblikovani resor za solidarno prihodnost, ki ga je začrtal sam, ali bo ostal minister za delo, bo sporočil do petka. Če bo menjal resor, to pomeni eno dodatno zaslišanje. "To je sicer zanimivo vprašanje. Ne bom se vtikal v to, kako bo Levica na svojem ministrstvu predlagala ministre. Počakal bom, da dobim predlog. Ko bom videl, kakšen je, takrat se bom šele opredeljeval. Ne drznem si, da bi solil pamet komurkoli vnaprej," je pojasnil predsednik vlade Robert Golob.

Zaslišanje zagotovo čaka tudi Alenko Bratušek, ki bo po odhodu Kumra prevzela infrastrukturo. Tu pa sta še dve ministrstvi, ki se po mnenju vladne pravne službe bistveno spreminjata. To sta ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, ki ga vodi Matjaž Han, ter ministrstvo za naravne vire in prostor, na čelu katerega je Uroš Brežan. "Jaz bom moral opraviti zaslišanje. Kljub temu da sem šport v svojo predstavitev umestil že na prvem zaslišanju," je povedal Han. 

Ministrom, katerih stari resorji bodo preoblikovani, s tem preneha položaj in do novega imenovanja po zakonu opravljajo le tekoče posle. Drugi, ki se selijo na nove resorje, bodo morali odstopiti. "Na žalost bo uveljavitev vseh treh zakonov prišla 45 dni po izvedbi tega referenduma," je povedala ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik in dodala, da bo takrat jasno, katera imena so tista, ki bodo prestala ponovna ali nova zaslišanja.

Ustanovitev novih ministrstev bi se tako lahko zavlekla v konec januarja prihodnje leto. Državna volilna komisija pa bo v četrtek odločala, ali bi lahko ta rok nekoliko skrajšali.

Glasujte za najboljši portal v regiji
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

larionov
30. 11. 2022 12.48
+1
Demokracija po golobckovo. Han bo zagovarjo, da sta Španija in Portugalska otoške drzave.