Slovenija

Zaradi selitve nujne medicinske pomoči na ljubljansko urgenco na nogah tudi pristojno ministrstvo

Ljubljana, 03. 12. 2018 11.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, / L.Š., Ni.Š.
Komentarji
25

Na selitev sobotne dežurne službe za odrasle iz zdravstvenega doma Metelkova v prostore ljubljanske urgence, s katero se pristojni v UKC ne strinjajo, so se odzvali tudi na ministrstvu za zdravje. Kot so pojasnili, z omenjeno odločitvijo niso bili uradno seznanjeni, ob tem pa poudarjajo, da je takšen prenos treba izvesti premišljeno in postopoma, pred selitvijo dejavnosti pa je potreben medsebojen dogovor med obema izvajalcema, ki zagotavljata nujno medicinsko pomoč na primarni in sekundarni ravni.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Selitev dežurnih zdravnikov
    02:31
    Iz 24UR: Selitev dežurnih zdravnikov
  • Izjava Anžeta Kristana glede nujne medicinske pomoči
    03:53
    Izjava Anžeta Kristana glede nujne medicinske pomoči

Sobotna dežurna služba za odrasle v enoti Metelkova, ki spada pod okriljem Zdravstvenega doma Ljubljana, se od minule sobote izvaja le še v enoti splošne nujne medicinske pomoči na Bohoričevi ulici oziroma na ljubljanski urgenci. V UKC Ljubljana trdijo, da odločitev o ukinitvi ene od dveh ljubljanskih lokacij dežurne zdravniške službe v Ljubljani ni bila sprejeta v soglasju z njimi. Vodstvu ljubljanskega zdravstvenega doma so predlagali zamrznitev selitve, saj opozarjajo, da uveljavitev spremembe za njih pomeni 100 ali več bolnikov več, in to ravno v času pričakovanega povečanja okužb dihal. S potezo zdravstvenega doma v Ljubljani pa niso bili uradno seznanjeni niti na pristojnem ministrstvu. Kot so sporočili z ministrstva za zdravje, so 27. novembra organizirali posvet vseh deležnikov, ki sodelujejo v vseh urgentnih centrih v državi. Vsi so se strinjali, da naj bo vstopno mesto za vse nujne bolnike enotno, torej v urgentnih centrih.

"Vendar pa je takšen prenos treba izvesti premišljeno in postopoma, da ne bi prišlo do težav v zagotavljanju nujne medicinske pomoči bolnikom," poudarjajo. Pred prenosom dežurne službe je treba zagotoviti vse pogoje za nemoteno delovanje dežurne službe, vključno s sodelovanjem družinskih zdravnikov pri zagotavljanju dežurne službe v urgentnih centrih, so na ministrstvu še opozorili v sporočilu za javnost.

Spomnili so tudi na pravilnik iz leta 2015, ki določa, da je pred selitvijo dejavnosti potreben medsebojen dogovor med obema izvajalcema, ki zagotavljata nujno medicinsko pomoč na primarni in sekundarni ravni, zato se morata o prenosu dogovoriti ljubljanska univerzitetni klinični center in zdravstveni dom.

'Mešanja zdravih in bolnih bolnikov ne bomo mogli preprečiti'

Sobotna dežurna služba za odrasle, ki je bila odslej organizirana v enoti Metelkova, se od 1. decembra izvaja le še v enoti splošne nujne medicinske pomoči na Bohoričevi ulici oziroma na ljubljanski urgenci.
Sobotna dežurna služba za odrasle, ki je bila odslej organizirana v enoti Metelkova, se od 1. decembra izvaja le še v enoti splošne nujne medicinske pomoči na Bohoričevi ulici oziroma na ljubljanski urgenci. FOTO: Kanal A

Zdravnik Anže Kristan iz UKC Ljubljana je danes v kratki izjavi pojasnil, zakaj omenjeno selitev vidijo kot zelo slab ukrep. Pristojni se namreč bojijo, da bo organizacijska sprememba povzročila preveliko obremenitev prostorov in morebitno izpostavljenost sicer nepotrebnim tveganjem za bolnike in zaposlene. "Na podlagi minulega vikenda se je pokazalo, da je v teh prostorih čez dan še enkrat več pacientov kot običajno. To so pacienti, ki niso mogli poiskati pomoči v ambulanti na Metelkovi," pravi Kristan.

Opozarja, da sta dve težavi. Prva je začetek prehladnih obolenj in gripe, kar pomeni, da se bosta tukaj mešali populaciji s kroničnimi obolenji ter bolniki z virusnimi obolenji. Druga pa je začetek gradnje urgentnega kirurškega bloka, kar pomeni, da bo manj čakalnic na voljo in bodo celo združene s triažo. "Tega mešanja absolutno ne bomo mogli preprečiti," je jasen Kristan.

Anže Kristan pravi, da so bili nad selitvijo v decembru presenečeni, saj so prosili za zamik.
Anže Kristan pravi, da so bili nad selitvijo v decembru presenečeni, saj so prosili za zamik. FOTO: POP TV

Na vprašanje, ali je še možen in smiseln korak nazaj, pa odgovarja: "Seveda je. Potrebno je poiskati rešitev, ki bo najboljša za naše skupne bolnike. Mislim, da tukaj ni prostora za kakšne zamere. Pogovori morajo teči dalje. Ko jim bomo ponovno predsavili naše argumente, si bodo zagotovo premislili," je prepričan Kristan. "To pa ne pomeni, da bo proces združevanja prekinjen."

Zdravstveni domovi vztrajajo pri svoji odločitvi

A v zdravstvenem domu, ki izvaja nujno medicinsko pomoč tudi v prostorih urgence v UKC Ljubljana, stojijo za svojo odločitvijo. Kot so pojasnili, ne pričakujejo tolikšnega povečanja števila sobotnih obiskovalcev na urgenci, kot se bojijo v UKC Ljubljana.

Na Metelkovi so v sobotnih dežurstvih beležili od 100 do 110 obiskov, verjamejo pa, da vsi ti ne bodo prihajali tudi na urgenco na Bohoričevo, predvsem iz razlogov, zaradi katerih so mnogi doslej obiskovali dežurnega zdravnika. K njim so namreč ob sobotah ljudje prihajali tudi zaradi manjših zdravstvenih težav, le majhen delež teh obiskov pa je dejansko sodil v dežurno službo.

V zadnjem času so zabeležili še večji pritisk na službo nujne medicinske pomoči oz. dežurno službo, kar pripisujejo podaljševanju čakalnih dob v zdravstvu, saj ljudje skušajo na ta način hitreje priti v zdravstveni sistem in hitreje rešiti svoje zdravstvene težave.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

migi
03. 12. 2018 16.54
+17
A minister pa ne more udariti po mizi!!!!!!Tak bo pa nič drugače....samo hrbtenice menda nima!
komarec
03. 12. 2018 17.24
+19
Ga ni ministra, ki je sposoben v zdravstvu narediti red.
Principat
03. 12. 2018 19.26
+3
malo višje osebje je ušlo nadzoru , amen in ta malo višji vsi mobingirajo ta te spodaj
geny42
03. 12. 2018 22.45
+3
Ramzess
03. 12. 2018 16.35
+11
Kakšen pa je zdrav bolnik? Če je nekdo zdrav potem ni bolnik in obratno.
Franc Remškar
03. 12. 2018 15.41
+33
Nekateri si šele v soboto vzamejo čas za obisk zdravnika, pa čeprav gre le za smrkanje. Urgenca naj lepo zaračuna ne urgenten obisk pa bo v hipu vse rešeno!
peT99
03. 12. 2018 14.45
+9
Dobr je zoki to spedenu, ni kej. Vse za zdravje njegovih volilcev.
OrodniK
03. 12. 2018 14.06
+14
Pa volilnemu sloganu POZDRAVIMO LJUBLJANO so se smeljal. Who cares?! PREPRIČALA STA PAČ JANKOVIĆEV BLIŠČ IN BEDA! To ste izvolil, sedej pa mjavkejte.
OrodniK
03. 12. 2018 14.03
+17
NAJPREJ BOMO POSKRBELI ZA ZDRAVSTVO!?! TO SMO POSLUŠAL CELO VOLILNO KAMPANIJO! Kaj je od tega? PLAČE V JS SO SI NAPIHNILI, UPOKOJENCEM DROBTINE, ZDRAVSTVO PA,.... A je mogoče kaj narobe z našim zdravstvom?!?!
Scipion
03. 12. 2018 13.01
+45
Ko vidiš Ljubljansko urgenco, je kot da bi zašel v neko bolnico v centralni Afriki. Žalost kje je to naše zdravstvo :(
G8J
03. 12. 2018 13.21
+17
Kaj pa pričakuješ od Zokilanda? Tu je vse v razsulu, saj je poskrbljeno samo da je njegova žlahta pod kapijo....
oriša
03. 12. 2018 19.19
-2
zdravje se vedno začne in koča pri nas samih. V bolnicah se NE zdravo vrokov in se nebo nikoli. Zdravijo se simptomi in to šablonsko. Vsi dobijo enak recept in lepo papajte kemijo.
mertseger
03. 12. 2018 13.01
+21
In vsi ti pacienti bodo ne nujni in posledično bodo čakali 6 ur ali več.
mertseger
03. 12. 2018 13.01
+2
In vsi ti pacienti bodo nenujni in posledično bodo čakali 6 ur ali več.
Sortegilio
03. 12. 2018 12.42
+17
v UKC že stalno poka po šivih. Kdaj se bo naredil red? Pod SMC se ni. A se bo pod vlado LMŠ?
komarec
03. 12. 2018 17.26
+7
tron3
03. 12. 2018 12.33
+7
Najbolje, da jim vsak mesec pridno plačujete obvezno in dodatno zavarovanje, oni pa bodo lepo doma in 5 v mesecu bodo dobili zasluženo težko seveda plačo. Kaj gospoda se ne zaveda, da jih plačujejo državljanke in državljani Slovenije???
CDROM
03. 12. 2018 12.29
+67
Žalostno je to, da vse paciente boste poslali na urgenco. Upam, da se zavedate kaj počnete, ker določeni bolniki sploh ne smejo prit skupaj v stik z drugim obolelim, ker mu ogroža lahko življenje. Kadar sprejemate take butaste ukrepe se dajte zamislit, kaj vse potegne za sabo. Sicer pa Metelkova je tudi edina dežurna služba (ponoči) v primeru zobobola kjer ljudje se tudi sigurno ne zglasijo tam in to iz vseh koncev Slovenije, ker bi si želeli spucat zobni kamen, ampak zato, ker "umirajo" od bolečin in tisti trenutek ni druge rešitve. Dajte še to ukinit, pa dat predlog da to bo izvajal hišnik v ukc-ju.
TargetHacker
03. 12. 2018 12.23
+28
Super, lepo da gre vse naprej, le naša država gre v drugo stran.