Slovenija

Ob stečaju Adrie Airways drugi prevozniki pripravljeni na okrepitev mednarodnih povezav

Ljubljana, 01. 10. 2019 15.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
19

Potem ko je vodstvo Adrie Airways v ponedeljek na kranjsko okrožno sodišče vložilo predlog za stečaj letalskega prevoznika, pa težave potnikov zaradi odpovedanih letov ostajajo. Številni iščejo alternativne oblike prevozov, med katerimi so tudi železniški prevozi. V Slovenskih železnicah že beležijo rast povpraševanja potnikov na določenih relacijah, na okrepitev mednarodnih linij prevozov pa so že pripravljeni tudi v potovalni skupini Nomago.

Rast povpraševanja tako beležijo tudi Slovenske železnice. Kot so pojasnili v družbi, imajo večje povpraševanje in število potnikov predvsem za prevoze do Münchna, Züricha in Frankfurta. Nekoliko se je povečalo tudi povpraševanje po železniških prevozih v Zagreb in na Dunaj.

Na okrepitev mednarodnih linij prevozov, s katerimi je Slovenija povezana z mednarodnimi letališči in evropskimi mesti, pa so pripravljeni tudi v potovalni skupini Nomago.

Nekateri prevozniki so že pripravljeni na okrepitev linijskih mednarodnih povezav.
Nekateri prevozniki so že pripravljeni na okrepitev linijskih mednarodnih povezav. FOTO: Shutterstock

Vodstvo Adrie Airways je v ponedeljek na kranjsko okrožno sodišče vložilo predlog za stečaj letalskega prevoznika, ki se že nekaj časa sooča s hudimi finančnimi in operativnimi težavami. Sodišče bo o stečaju odločilo v treh dneh. Družba je odpovedala tudi vse še predvidene polete.
"Zavedamo se, da motene letalske povezave zlasti za slovenski turizem predstavljajo veliko težavo, saj do vzpostavitve novih letalskih linij z določenega letališča lahko mine tudi več kot leto dni," so sporočili iz Nomaga, ki je s storitvijo InterCity prisoten v sedmih državah in povezuje potnike z 31 mesti v Nemčiji, Avstriji, Italiji, na Madžarskem, Slovaškem, Hrvaškem in v Sloveniji.

Z ljubljanskimi hotelirji, Turizmom Ljubljana, Slovensko turistično organizacijo, Kongresnim uradom Slovenije, ministrstvom za gospodarstvo, Gospodarskim razstaviščem in Cankarjevim domom so se že dogovorili, da bodo v rednih stikih in bodo po potrebi zagotovili dodatne prevoze potnikov.

Možne so dodatne širitve

"Če bi turistični ponudniki in hotelske družbe potrebovali dodatno pomoč, lahko mrežo Nomago InterCity v Sloveniji v roku enega ali dveh mesecev še dodatno razširimo in v njo vključimo tudi nekatera preostala turistično bolj občutljiva slovenska mesta," je povedal izvršni direktor za turizem in storitve mobilnosti v družbi Nomago Marjan Beltram.

V zadnjih tednih so že imeli tudi več sestankov s slovenskimi podjetji, ki so izrazito vpeta v mednarodno trgovino. Za več podjetij je Nomago, ki ima v Sloveniji vodilni tržni delež pri prodaji letalskih kart, že uredil alternativne povezave z bližnjih letališč, ki jih zagotavljajo največje svetovne letalske družbe.

Beltram je ob tem pojasnil, da so septembra z mednarodnimi linijami Nomago InterCity prepeljali rekordno število potnikov. Nadpovprečno visoko rast so imeli na linijah do dunajskega in letališč v Benetkah in Trevisu, večje število potnikov pa so prepeljali tudi na preostalih linijah.

Ob propadu Adrie Airways si sicer Fraport Slovenija, ki upravlja z ljubljanskim letališčem, prizadeva nadomestiti čim več ukinjenih povezav. Za ključne linije računajo, da bodo nadomeščene kmalu, primerljiva mreža letov pa naj bi bila vzpostavljena v letu in pol.

"Če upoštevamo samo linije, na katerih potniki svojo pot začnejo oziroma končajo v Sloveniji, smo imeli nadpovprečno rast števila potnikov na relaciji z ljubljanskega letališča proti Ljubljani, kjer nato potniki svojo pot nadaljujejo proti Benetkam, Dunaju, Zagrebu, Budimpešti in Bratislavi. Med potniki iz Maribora že dlje časa izstopata povezavi do letališč na Dunaju in v Benetkah, v Novi Gorici je prva izbira povezava do beneških letališč, med potniki iz Nemčije, Avstrije in Hrvaške pa sta priljubljena zlasti Ljubljana in Bled," je dodal.

Zaradi odpovedi Adrijinih letov GoOpti z upadom potnikov

Zaradi odpovedi letov pa velik upad potnikov, ki so jih na Adrijina letala vozili ne le iz Ljubljane, ampak tudi iz Zagreba, Trsta, Benetk in Celovca, beležijo v družbi GoOpti. Po drugi strani pa imajo zaradi tega okoli 50-odstotno povečanje povpraševanja za prevoze na okoliška letališča. Potniki predvsem povprašujejo po prevozih do in iz Benetk, Trsta in Zagreba, pa tudi Pulja, Gradca in Celovca. "K sreči to področje obvladamo in se trenutno najbolj ukvarjamo z dodajanjem dovolj velikega števila zanesljivih in licenciranih izvajalcev prevozov s kombiji in osebnimi vozili v GoOpti platformo," so navedli.

Trenutno ne razmišljajo o avtobusnih linijah, saj menijo, da lahko le z osebnimi in kombiniranimi vozili ponudijo podobno izkušnjo kot z lastnim vozilom. "Torej odhod od doma ob želenih urah, ki so idealne za vaš let. Pri potovanju na letališče je namreč najbolj pomembna zanesljivost, da je prihod pravočasen in ni pretiranega prestopanja z morebitno prtljago, kar je z avtobusom nemogoče doseči za večino," so navedli.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hiccup
01. 10. 2019 21.40
+1
Pa saj ste hoteli imeti nevidno roko trga. No, pa jo imate. Tukaj je na delu. V vsej svoji veličini. Trg bo korigiral vse. Tudi nahranil bo 500 komadov osebja, ko bodo na cesti. Ni problema. Trg je vsemogočen. Verjemi v trg. Verjemi, le daj.
Hiccup
01. 10. 2019 21.40
+0
Pa saj ste hoteli imeti nevidno roko trga. No, pa jo imate. Tukaj je na delu. V vsej svoji veličini. Trg po korigiral vse. Tudi nahranil bo 500 komadov osebja, ko bodo na cesti. Ni problema. Trg je vsemogočen. Verjemi v trg. Verjemi, le daj.
krohotalo
01. 10. 2019 20.21
+0
Nomago, nomago, nomago. Kje piše, da gre za oglasno sporočilo?
Roninax
01. 10. 2019 20.13
+3
avtobusni promet murska sobota bo pokrival letalske linije
luzarf@arcor.de
01. 10. 2019 20.09
-2
nekako moramo vspostaviti najvažnejše linije, Beograd, Priština, Sarajevo, in potem naprej za Frsnkfurt.
Koral
01. 10. 2019 19.42
+6
Austria airlines,Graz letališče.Gostoljubni,poceni parking in usluge
dragan krstic
01. 10. 2019 19.38
+0
Vidim da sami globettroterji komentirajo propad Adrie. No ja bolj trot-terji kot globe.
rdecikomunist
01. 10. 2019 19.27
+2
ADRIO SO UNIČILI NAMERNO DA SO K NAM PRIŠLI DRUGI LETALSKI PREVOZNIKI
flojdi
01. 10. 2019 19.58
+2
flojdi
01. 10. 2019 19.12
+20
Stečaj je samo polepšan izraz za Propad podjetja , ki ima Totalno Nesposobno vodstvo pika
Iva Iva
01. 10. 2019 19.06
+28
Vlada RS išče možne rešitve za ustanovitev novega letalskega prevoznika ... Ali se samo meni zdi, da vlada spet želi vtaknit prste v nov kozarec marmelade? ....
Antropozofija
01. 10. 2019 18.58
+14
Direktna avtobusna in železniška linija do Tirane, Prištine, Podgorice, Beograda in Bruslja bo zagotovo nadomestila izpadli letalski promet.. Lahko bi zposojali še električne skiroje vsaj do Zagreba in Benetk...
Asceding
01. 10. 2019 18.37
+6
Adria bus ways
Lisec7
01. 10. 2019 17.58
+13
kaj pa mariborsko letališče? saj ni bilo bombadirano leta 1945, pa ne dela
ivan.z Doba
01. 10. 2019 17.24
+55
Še dobro, da je Marija Terezija vlagala v železniško infrastrukturo. Naši vlaki so tudi skoraj njen letnik.
kokomujc
01. 10. 2019 17.18
+20
Sedaj prihaja Pocivalsek Airlines
Draža
01. 10. 2019 17.11
+25
Austria airlines,Graz letališče.Gostoljubni,poceni parking in usluge
kitzbill
01. 10. 2019 17.39
+21
Lisec7
01. 10. 2019 17.58
+10