Slovenija

Ob svetovnem dnevu dojenja: zaščita dojenja kot skupna odgovornost

Ljubljana, 02. 08. 2021 06.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Marijana Lisjak
Komentarji
15

Vodilna misel, v okviru katere bo potekal današnji svetovni dan dojenja, je zaščita dojenja kot skupna odgovornost. Namen prizadevanj je izboljšati zdravje mater in otrok ter vsem otrokom zagotoviti zdrav in enak začetek življenja, so poudarili v Društvu svetovalcev za laktacijo in dojenje Slovenije. Prav tako želijo, da bi zagotovili varno prehranjevanje dojenčkov in otrok v času krize. Dojenje je tudi ključnega pomena za doseganje ciljev trajnostnega razvoja do leta 2030, so spomnili v društvu.

Dojenje vzpostavlja vez med otrokom in mamo.
Dojenje vzpostavlja vez med otrokom in mamo. FOTO: iStock

Materino mleko je najboljša hrana za njenega dojenčka, žensko mleko je popolnoma prilagojeno potrebam otroka, je najbolj naraven način prehrane za dobro rast in razvoj. Dojenje pa nima samo funkcije zagotavljanja preživetja, pomeni tudi varnost, otroku prinese veliko ugodja in mu zagotavlja bližino. Z njim se vzpostavlja in neguje odnos med mamo in njenim otrokom.

Izključno dojenje in nadaljevanje dojenja ob mešani hrani sta optimalen način prehrane za otroka, poudarja Svetovna zveza za podporo dojenju (World Alliance for Breastfeeding Action - WABA).

Ob svetovnem dnevu dojenja na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ne pozabljajo na pravilno prehrano mlade ženske, nosečnice in doječe matere. Pred načrtovanjem nosečnosti, med nosečnostjo, po porodu oziroma v času dojenja je treba nameniti več pozornosti uravnoteženi prehrani ter s tem optimalnemu vnosu vitaminov in mineralov, svetujejo.

Starši, ki pričakujejo dojenčka ali pa ga že imajo, si lahko preberejo gradiva o nosečnosti, porodu in dojenčku, med njimi tudi o laktaciji in dojenju, o prehrani doječe matere in prehodu na mešano hrano, ki so objavljena na spletni strani www.zdaj.net ali na portalu Prehrana.si.

Večino potreb po hranilih si po njihovih navedbah zagotavljamo z uravnoteženo prehrano. Šele ko z uravnoteženo prehrano ne moremo doseči ustreznega prehranskega statusa, posežemo po prehranskih dopolnilih. Ženske naj se v času načrtovanja nosečnosti, v nosečnosti, po porodu oziroma v času dojenja glede uživanja prehranskih dopolnil predhodno posvetujejo s svojim zdravnikom ali ginekologom, so poudarili.

Kljub temu, da je dojenje nekaj najbolj naravnega, bi vam marsikatera mlada mama lahko povedala, da ni enostavno. Ob neustrezni podpori, dojenje steče težje. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) se dojenčkov, starih do pol leta, polno doji zgolj 41 odstotkov. Kako življenjskega pomena je dojenje, kaže tudi podatek, da bi lahko na svetovni ravni letno rešili 820.000 otrok, če bi ti do svojega 23 meseca bili pravilno dojeni. WHO opozarja tudi na dejstvo, da so v prvih urah svojega življenja dojeni samo trije od petih otrok.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sg1010
02. 08. 2021 14.17
Pa ne vem kdo še vse verjame vsem kvazi svetovnim organizacijam, društvom, NIJZ, da se zalagajo na vse pretege za zdravje otrok, ostalih itd. ( za bruhat koliko se delate dobrotnike, za lakoto bi lahko poskrbeli brez problemov, pa ne naredite tega ).Po drugi strani pa vse povprek silite v masovno cepljenje z novonastalimi strupi. Preberite si zelo zanimivo predavanje o smislu cepljenja : Anita Petek - Dimmer
Ivan zDoba
02. 08. 2021 14.04
+1
Nobeno umetno mleko ne more nadomestiti materinega mleka, ki še posebej v prvih dneh po rojstvu zagotavlja imunost, ki je dojenček še nima. Vsekakor je umetno mleko dobrodošel nadomestek tistim materam, ki ne morejo dojiti. Količina mleka in refleks, pa nista noben "bullshit", ker če mati preneha z dojenjem se otroku zmanjša sesalni refleks, materi pa količina mleka. Izkušnja? Ja, osebna. Prekmalu rojenega otroka, ki ni imel dovolj močen sesalni refleks smo s kombinacijo (manj) dojenja in (več) umetnega mleka spravili do te stopnje, da se je otrok po določenem času dojil pri materi in smo opustili dodajanje umetnega mleka. Dojenje zagotavlja otroku vse kar potrebuje za zdrav razvoj , je bolj higiensko in praktično- za mamico. Da o čustveni plati dojenja ne govorim!
MUNGATUMBA
02. 08. 2021 13.35
-1
Moja mislim da ni 5x vleka joško, ker ni blo mleka al pa ni šlo.. Pa ni nič slabša od drugih, pravkar končuje magisterij, pa so ji na faksu rekli na gre še na doktorat(maldi raziskovalec), jest pa fotr orodjar..
Kuku456
02. 08. 2021 10.30
+1
Mleko v prahu toj moderno
trgft
02. 08. 2021 12.13
+1
dante
02. 08. 2021 09.00
+10
Politika odloča o dojenju? Če ima mati mleko bo dojila, to je popolnoma naravno in ne vem zakaj bi se moral nekdo vmešavat v ta proces
Uporabnik2068339
02. 08. 2021 08.46
-3
Kaj pa vam ni jasno! A to je vprašanje ali bodo ženske dojule ali ne. Če le lahko, je to nekaj naravnega in normalnega. Poleg tega mama ne more dati dojenčku boljše življenjske popotnice. Še lahko naj doji do 2 leta.
Zasedena
02. 08. 2021 09.15
+6
do 2 leta ?? takrat lahko ze pa res vse jejo.
Drink Beer and Smile
02. 08. 2021 08.08
+15
Vse ima svojo mejo, tudi siljenje v dojenje. Naša dva tamala nista želela dojenja, pod nikakršnimi pogoji. S strani babic pa frustracija o ''očitno nesposobnosti staršev'', predvsem mame, da se ti zameri sistem za nazaj in za naprej. Samo ena in edina je bila toliko prisebna, da se je usedla na rob postelje v porodnišnici in s pomočjo vprašanj prišla do spoznanja, da je Formula pač edina rešitev. No, danes sta oba dva živa in zdrava, kljub Formuli :)
Zasedena
02. 08. 2021 08.17
+5
moja dva sta se dojila samo v bolnici doma pa vedno na flasko in sta cisto ok. kdo pa se bo z tem zabaval.. das flaso se naje tak ko treba in je to to.
Ivan zDoba
02. 08. 2021 09.55
+0
Nihče nikogar ne sili. "Galofak" mleko zagotovo ni primerljivo z materinim mlekom, ki EDINO zahotavlja VSE kar otrok potrebuje. S tem, da je z dojenjem manj dela kot s flaškami.
Drink Beer and Smile
02. 08. 2021 11.25
+0
No, vsakemu svoje, vsak starš ima svojo zgodbo. Upam, Ivan, da imate podlago za komentar in da ste starš. Primerjava z galofakom je tako mimo, da se sprašujem ali ste bili v stiku z otroci. Ob debatiranju sva z ženo opazila, da je ideal ''matere ki doji'' tako vkoreninjen, da je precej mladih mamic zafrustriranih ''ker ne dosegajo standarda''. Da ne omenjam količine mleka in kvazi refleksa (bolj bo vlekel, bolj bo mleko teklo), bullshit... V glavnem, vsem staršem, ki se uspeli vzgojiti super otroke tudi preko flaške, čestitam!
Ivan zDoba
02. 08. 2021 13.55
+1
@drink, Vsekakor imam "podlago". Nobeno umetno mleko ne more nadomestiti materinega mleka, ki še posebej v prvih dneh po rojstvu zagotavlja imunost, ki je dojenček še nima. Vsekakor je umetno mleko dobrodošel nadomestek tistim materam, ki ne morejo dojiti. Količina mleka in refleks, pa nista noben "bullshit", ker če mati preneha z dojenjem se otroku zmanjša sesalni refleks, materi pa količina mleka. Izkušnja? Ja, osebna. Prekmalu rojenega otroka, ki ni imel dovolj močen sesalni refleks smo s kombinacijo (manj) dojenja in (več) umetnega mleka spravili do te stopnje, da se je otrok po določenem času dojil pri materi in smo opustili dodajanje umetnega mleka. Dojenje zagotavlja otroku vse kar potrebuje za zdrav razvoj , je bolj higiensko in praktično- za mamico. Da o čustveni plati dojenja ne govorim! Tale svoj "bullshit" si lahko nekam vtaknete!.....Moderator, me zanima, kaj v tem postu ne drži oz. "ni v skladu z vašimi standardi"!?
Ivan zDoba
02. 08. 2021 14.02
+1
"Materino mleko je vedno na voljo, v pravi obliki, je higiensko neoporečno in je vedno prave temperature. Vsebnost hranil v materinem mleku se natančno prilagaja potrebam dojenčka. Zakaj mednarodni in slovenski strokovnjaki tako zelo priporočajo dojenje? Materino mleko vsebuje vse, kar potrebuje otrok v prvih mesecih življenja za svojo rast in razvoj. Vsebnost hranil v materinem mleku se v obdobju dojenja natančno prilagaja potrebam dojenčka. Imunske in zaščitne snovi v materinem mleku varujejo otroka pred številnimi boleznimi, kot so okužbe dihal in prebavil, akutna vnetja srednjega ušesa, zobna gniloba (karies), levkemije pri otrocih, znižujejo pa tudi pojavnost alergij. Dojeni otroci imajo redkeje prekomerno telesno težo, sesanje prsi krepi pravilen razvoj čeljusti in ustne votline, manj je nenadnih smrti dojenčkov. Materino mleko ima spremenljiv vonj in okus, glede na to, kar mati uživa. Tako so otroci od vsega začetka navajeni na okus družinske hrane, kar kasneje olajša tudi uvajanje mešane prehrane pri dojenčku. Dojenje spodbuja tudi pristen stik med materjo in otrokom, saj ob dojenju otrok doživlja tako fizično kot čustveno ugodje, počuti se varnega in sprejetega, kar pomembno vpliva na njegov duševni razvoj. Znanstvene raziskave kažejo, da ima dojenje tudi dolgoročen pozitiven vpliv na zdravje otroka in pozneje odraslega, saj naj bi zmanjšalo nastanek prekomerne telesne teže, debelosti,..."